Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3302
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
I to się jakoś pasteryzuje, żeby przetrwało?
Pozdrawiam - BabajAGA
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 13455
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Ne ma szansy przetrwać jak się spróbuje to natychmiast znika :P
Pigwę można pokroić, zasypać cukrem a potem zlać sam sok.
Pigwę można pokroić, zasypać cukrem a potem zlać sam sok.
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3661
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
tak zapasteryzować.Robiłam też nalewkę,ale była strasznie kwaśna
- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2024
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
DZIEWCZYNY !!!
PIGWÓWKA I ZDROWA I BARDZO SMACZNA.
Po roku leżakowania po prostu niebiansko w gębusi.
Najuprzejmiej informuje, że AA to nie te stonki.
PIGWÓWKA I ZDROWA I BARDZO SMACZNA.
Po roku leżakowania po prostu niebiansko w gębusi.
Najuprzejmiej informuje, że AA to nie te stonki.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 13455
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
A kysz kusicielu !
Nalewka to z pigwowca, pigwy na nią szkoda.
Wiem że AA to Alergiczni Antynalewkowcy
Nalewka to z pigwowca, pigwy na nią szkoda.
Wiem że AA to Alergiczni Antynalewkowcy
- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2024
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Tych " Alergicznych... " to zapamiętam.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3302
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
A ja tej pigwy mogę dostać jeszcze skolko ugodno, więc i na naleweczkę wystarczyć powinno
Pozdrawiam - BabajAGA
- ania1590
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 729
- Od: 3 kwie 2009, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Kołobrzeg
- Kontakt:
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Nie przebrnęłam przez wszystkie strony więc może już ktoś o tym pisał, ale na wszelki wypadek gdyby nie, to podzielę się wiedzą- pigwa cudownie aromatyzuje przecier czy mus jabłkowy. Niewielki dodatek owoców pigwy, nie pigwowca, powoduje że jabłka są niebiańskie. Chciałabym w tym roku zrobić nalewkę z pigwy, może ktoś podzieli się przepisem na świetną, ale naprawdę świetną nalewkę. To co z tą nalewką?
ania1590
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 13455
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Mamy osobny wątek o nalewkach.
A tutaj masz nalewki z pigwy.
A tutaj masz nalewki z pigwy.
-
- 100p
- Posty: 187
- Od: 12 sie 2011, o 12:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: woj. mazowieckie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Anpio7 i Pola42,
bardzo proszę Was o podpowiedź, co mogło być źle zrobione przy wykonywaniu przeze mnie "sałatki z cukinii słodko-kwaśnej? Po tygodniu zapasteryzowane słoiczki z sałatką zaczęły fermentować i niestety zostały wyrzucone. Wszystkie czynności zrobione zostały zgodnie z podaną recepturką. Papryka i cebulka były krótko zblanszowane we wrzątku. Cukinia była z ogródka. Zaś papryka i cebula - kupione na bazarku. Ja upatruję przyczyny w tym, że cebula i papryka mogły być przenawożone. Czy może miał wpływ koncentrat pomidorowy ze słoiczka. Słoiki były dokładnie umyte i wyparzone.
A jak Wy myślicie?
Wcześniej była zrobiona sałatka z cukinii z cebulą (ale z innego źródła zakupu) i z nią jest wszystko O.K.
Bardzo proszę o wskazówki i sugestie, bo chcę spróbować jeszcze raz. Z góry dziękuję.
Kaja,
dżem wschodni ma wyśmienity smak. Dziękuję za przepis, który został zapisany w zeszyciku z recepturami na sprawdzone przetwory.
bardzo proszę Was o podpowiedź, co mogło być źle zrobione przy wykonywaniu przeze mnie "sałatki z cukinii słodko-kwaśnej? Po tygodniu zapasteryzowane słoiczki z sałatką zaczęły fermentować i niestety zostały wyrzucone. Wszystkie czynności zrobione zostały zgodnie z podaną recepturką. Papryka i cebulka były krótko zblanszowane we wrzątku. Cukinia była z ogródka. Zaś papryka i cebula - kupione na bazarku. Ja upatruję przyczyny w tym, że cebula i papryka mogły być przenawożone. Czy może miał wpływ koncentrat pomidorowy ze słoiczka. Słoiki były dokładnie umyte i wyparzone.
A jak Wy myślicie?
Wcześniej była zrobiona sałatka z cukinii z cebulą (ale z innego źródła zakupu) i z nią jest wszystko O.K.
Bardzo proszę o wskazówki i sugestie, bo chcę spróbować jeszcze raz. Z góry dziękuję.
Kaja,
dżem wschodni ma wyśmienity smak. Dziękuję za przepis, który został zapisany w zeszyciku z recepturami na sprawdzone przetwory.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Cieszę się,że dżem smakuje.
Żałuję,że dopiero teraz wpisałam przepis,bo robię go od dawna.
P.S.
Także mam zeszycik z przepisami na udane potrawy.
Żałuję,że dopiero teraz wpisałam przepis,bo robię go od dawna.
P.S.
Także mam zeszycik z przepisami na udane potrawy.
- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2024
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
rtk10 !
Źle została przeprowadzona pasteryzacja. Albo zbyt krótko, albo za niska temperatura.
Źle została przeprowadzona pasteryzacja. Albo zbyt krótko, albo za niska temperatura.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
-
- 100p
- Posty: 187
- Od: 12 sie 2011, o 12:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: woj. mazowieckie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Krzysztof Khn.,
dziękuję.
Faktycznie temperatura mogła być za niska - po zagotowaniu przykręcony został "kurek" z gazem, żeby słoiki mi nie popękały i mogło już nie być tej właściwej (może było ok. 80 st. C). W jakiej temperaturze powinnam je pasteryzować, żeby przetrzymały chociaż kilka miesięcy (chociaż 4 m-ce), a z cukinii nie zrobiła się "marmoladka" ?
dziękuję.
Faktycznie temperatura mogła być za niska - po zagotowaniu przykręcony został "kurek" z gazem, żeby słoiki mi nie popękały i mogło już nie być tej właściwej (może było ok. 80 st. C). W jakiej temperaturze powinnam je pasteryzować, żeby przetrzymały chociaż kilka miesięcy (chociaż 4 m-ce), a z cukinii nie zrobiła się "marmoladka" ?