U oster

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p
Od: 9 mar 2011, o 15:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: U oster

Post »

Asieńko, Joanna. Też chciałabym, żeby były takie jak na obrazku :D
Ty to się ciężko nie napracowałaś przy przerzucaniu ziemi, co? I do tego pewnie jeszcze nie do końca
wyleczona z kontuzji ;:180
Asieńko /Janneke/, witaj!!
U mnie terenu nie byłoby dużo na rabaty, ale wszystkie płoty wykorzystam z przodu i z tyłu, przepierzenia
i tym podobne, bo chce mieć pięknie kolorowo, jak inni ;:138
Ściągnęłam sobie dzisiaj darmowy program do projektowania ogrodów, to sobie trochę posiedzę i
poćwiczę.
Jak tak dobrze pokombinuję, to mi zabraknie roślinek. Te róże chcę posadzić w rzędzie obok
siebie, żeby się pięły po kratce. Tylko kratę będę musiała zamontować w rozsądnym miejscu,
żeby nie przemarzały od ostrych, mroźnych wiatrów. I tu mam największy problem, bo u mnie
zawsze jest przeciąg, nawet jak w mieście zaledwie wiaterek muska ;:223
Pani w sklepie gwarantowała mi, że mają sprawdzonego od wielu lat dostawcę i na pewno
róże będą w tym kolorze.
Co okaże się w praktyce, obadamy. Nie omieszkam o wyniku donieść pani w sklepiku :uszy
W zagrodzie i wokół ogrodzenia też mam darniowe prace, bo perz i jakaś taka gęsta trawa
mają powierzchnię jakichś 10 cm, ale kopię widłami i łatwiej idzie niż szpadlem, którego wbić
nie mogłam niczym. A tak po kilka centymetrów oddzieram od reszty i idzie :heja

A teraz Martuniu:

uwaga: Na melodię V Symfonii Beethovena: pierwsze cztery takty :wink:
Da, da, da, dam .....

Obrazek Obrazek

Obrazek

A wieczorkiem pokażę wsadzoną na swoje miejsce :tan
Słodkie buziaczki, Martuniu. ;:196
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43

Post »

ooooo śliwka uffff i to cała....niepołamana....rany ale miałam pietra, że coś się po drodze z nią stanie.....a tu patrzcie - doszła cała i zdrowa! :heja :heja nawet karton wytrzymał....a sama go robiłam, sklejałam itd :;230
niech teraz u Ciebie sobie ślicznie i zdrowo rośnie ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Śliwka jak śliwka, ale ten napis....................bombowy :;230
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01

Post »

Osterko, róże przed posadzeniem pomocz kilka godzin w wiaderku z wodą i skróć korzenie, bo pewnie mają takie długie zawinięte.
Potem w dołku z żyzną glebą usyp górkę i na niej rozłóż promieniście korzonki :-)

Ja też nie mam pomysłu na pnącza, dlatego ich nie kupuję... No i te przeciągi!!!
Może kiedyś ustawię serię pergolek i coś po nich puszczę, ale teraz pustka w głowie :roll:
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50

Post »

Qurde a ja z moimi różami tak nie zrobiłam, bo nie wiedziałam ;:223 i co teraz ma je wykopać i roztrzepać korzonki :?: a może już tak zostawić :roll:
Siberia
---

Post »

A były takie same, tzn. z takich paczek?
One w tych paczkach strasznie przesuszone bywają!
Zależy, Bogumiłko, kiedy posadzone i jaką masz pogodę i glebę.
Może teraz lepiej już dużo podlewać!
Albo wykopać! Zależy jakie były te korzenie... długie się gorzej przyjmują... gniją
haszka
200p
200p
Od: 5 cze 2011, o 00:06

Post »

Witaj Osterku
idziesz jak burza.....róże piękne szczególnie ta wrzosowa mi się podoba.....nigdy nie spotkałam takiego kolorku
Pozdrawiam Halina.........

Druga miłość Haszki - ogród
Awatar użytkownika
aagaaz
1000p
1000p
Od: 7 maja 2011, o 10:58

Post »

No różyczki extra, oby takie tez zakwitły to będzie jeszcze cudowniej...Poczekamy zobaczymy..
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Dzięki, Siberio, za cenne rady ;:196 Wiesz, nawet nie pamiętam, co ja robiłam z
tymi dwiema, które posadziłam w tym roku przy bramce: na pewno nie robiłam tego, co teraz radzisz.
Dowaliłam do dołu obornika, przykryłam cienką warstwą kompostu i kompostem zasypałam.
Korzenie pewnie przycięłam ale jak ja je ułożyłam :roll: :roll: Bij, zabij, nie pamiętam. Ale pięknie urosły
obie, jedna z nich ponad półtora metra przyrosła. Teraz zwrócę na to uwagę. ;:180

Halinko :wit
Były tylko te trzy kolorki z pnących, ale mnie się też ona najbardziej podobała. A widziałaś, jakie
mieli kolory wrzosów w Biedronce? Ło, ja! Ale za drogo, każda z prześlicznych pomarańczowych,
ciemnofioletowych i jeszcze jakiś kolor bardzo żywy - po 4,64 albo 4,46. Taka czeska zmyłka, nie
pamiętam. Nie, no jak już człowiek kupował po 2,99 to mu się nie uśmiecha płacić drożej. Ale potem
żałowałam, bo mogłam po dwie z każdego koloru. Ale może jeszcze będą. A może gdzieś będą tańsze?

Ano, Agnieszko, poczekamy. Pani w ogrodniczym zarzekała się, nie ryzykowałaby chyba
utraty swojej reputacji, co :roll: chociaż... czy dzisiaj jeszcze ona ma rację bytu?
A może jednak, :uszy
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Wczoraj byłam już tak padnięta, że zapomniałam choćby fotkę z postępu prac wstawić mimo, iż
postępu wielkiego nie było. Środa jest najbardziej zakręconym dniem z wszystkich w tygodniu, więc
i zaledwie ponad pół metra poszło, ale zawsze do przodu :tan
Zdjęcia nie są najlepszej jakości, bo wykonane komórką, ciągle zapominam naładować akumulatorki
do aparatu.

Obrazek

I jeszcze kilka migawek z rabatki pod bzami:

bodziszkowi jeszcze się zechciało łypnąć jednym kwiatuszkiem
Obrazek Obrazek[/URL

[url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c1ecfb6e8b888cc8.html]Obrazek

Nie ma się czym chwalić, ale wstawię mojego rącznika, z którym była podobna historia, jak z innymi roślinkami:
problem, gdzie go posadzić :roll: , bo jeszcze nie było rabat. Więc siedział i kisił się w liczbie sześciu w małej skrzyneczce ;:223 i nie rozwinął "skrzydeł", co należy rozumieć jako brak możliwości pokazania, co potrafi :(
Wiem, wiem, moja wona, ale nasionka i tak chyba będą, więc w przyszłym roku mu to wynagrodzę i
wykorzystam jego potencjał :tan ;:108
Obrazek
jeszcze kilka dzisiejszych z okna tuż po wschodzie słoneczka;
Obrazek Obrazek

Uwielbiam ten moment, kiedy przebarwiają się liście sumaka: ledwie go
widać zza krawędzi dachu
Obrazek
I dzisjejszy wschód słońca:
Obrazek

Lete do dzieci, pa :wit
Siberia
---

Post »

Lubię do Ciebie zaglądać, bo zawsze jest świeży wpis :-) Jesteś bardzo obowiązkową osobą :;230

Czy Ty zauważyłaś co napisałam na 52 stronie o Twojej pięknej róży???
Awatar użytkownika
Gosia123A
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 19:37

Post »

Oster :wit Widzę,że sadzisz róże,to dobrze,bo róże kwitną cały sezon,musisz tylko na zimę je dobrze okryć.Pa.Gosia ;:196
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Siberia pisze:Lubię do Ciebie zaglądać, bo zawsze jest świeży wpis :-) Jesteś bardzo obowiązkową osobą :;230
Czy Ty zauważyłaś co napisałam na 52 stronie o Twojej pięknej róży???
Siberio, jak mawia ewka66, lejesz miód na me skołatane serce ;:180 :;230
Czy o tę wypowiedź Ci chodziło?
Siberia pisze: Wiesz, ilekroć oglądam Twoją szaloną różę - wydaje mi się znajoma :-) Dlatego obstawiam, że to Rosarium Uetersen wersja pnąca :-) Moja RU jest chyba okrywowa, chociaż ostatnio jakby zaczęła się piąć przy słoneczniku :-)
Mogę się mylić, ale warto ten trop sprawdzić :-)
Pamiętam ten wpis, ale ja mam przetrwałą formę ADHD i tysiące myśli na minutę, w związku z czym choćbym zaplanowała sprawdzenie to i tak zapomnę ;:223 ;:223
Ale kiedyś już sprawdzałam, bo spotkałam namiary na stronkę angielską z katalogiem internetowym i wyszlo mi że mam... nie pamietam ;:14
Ale chyba tam gdzieś zapisałam, na którejś ze stron, ale teraz też nie wiem, na której :cry:
Litooośśściiiii ;:180
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Gosieńko :wit
Pewnie teraz, kiedy zobaczyły, jak się o nie troszczę, zaczną kaprysić :evil:
Na początku mojego wątku pisałam, że nigdy nie dbałam o swoje rzadziuchne
nasadzenia: były to były, zniknęły to ich nie było. A teraz okrywaj, dbaj, chuchaj,
a one ci figę pokażą albo i nawet tego nie :? pokażą. Ciekawa jestem, co z nich
dotrwa do wiosny. A może zamiast do ziemi, zabezpieczę je do sporej donicy albo kasterki, a wiosną z całą bryłą ziemi przesadzę już do gruntu. A kasterkę przechowam w piwnicy, na przykład.
Tylko nie mam okna, bo ja nie mam piwnicy, tylko korytarzyk.
Jadę, wiozę Łukasza do szkoły.
na razie pa!
Awatar użytkownika
joannakr0508
500p
500p
Od: 8 kwie 2011, o 10:23

Post »

A ja miałam już nie kupować róż ale mam ochotę na różę rabatową bo ładnie się rozrasta .
Wszystkie bitwy naszego życia czegoś nas uczą, nawet te, które przegraliśmy. :)
Joanna http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=53393" onclick="window.open(this.href);return false;
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”