Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6148
Od: 13 maja 2007, o 00:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Ja mam zamówiona paprykę na poniedziałek ... bardzo poproszę o przepis :)

Pomidorków w tym roku już pewno nie zrobię ... ale przepis chętnie zapiszę :)
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
x-U-ie
---
Posty: 2777
Od: 23 cze 2009, o 16:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

To się muszę pochwalić za odwagę.
Oprócz zrobienia dżemu jabłkowego (takiego min do ciasta) do którego dodałam podwiędnięte 3 gruszki i 2 przejrzałe banany - jakimś takim impulsem, zrobiłam dżem z cukinii ala pomarańczowy. Spróbowałam u koleżanki, i przerobiłam czekające po zbiorze 3 cukinie.
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3661
Od: 10 maja 2010, o 15:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Ulka,a gdzie przepis na ten dżem z cukinii?

147. Papryka konserwowa
ziele
gorczyca
pieprz w ziarnach
liście laurowe
czosnek
sól1,5 Łyzki
olej
1szkl octu
1szkl cukru
4szkl wody
paprykę umyć usunąć nasiona,pokroić w cząstki,wkładać do słoików przyprawy i po 3 łyżki oleju(około na słoik)
zagotować wodę z solą, cukrem i octem
zalać paprykę, pasteryzować 20 minut.
smacznego;)
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
x-U-ie
---
Posty: 2777
Od: 23 cze 2009, o 16:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Nie wiedziałam, czy kogo kolwiek zainteresuje.

148. Dżem z cukini a'la pomarańczowy (lub cytrynowy)

5kg obranej i startej na tarce o większych oczkach
2/3 kg cukru ( ja na oko i na smak dałam)
10-20 dkg skórki pomarańczowej
4 galaretki pomarańczowe
5 łyżeczek kwasku cytrynowego

Gotować pół godziny, gorące nakładać o słoików, zakręcać i do góry nogami i pod kocyk.
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1231
Od: 7 lut 2009, o 15:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Wyższe Partie Apeninów

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Dwie trzecie kilograma cukru ? Ok. 650 gram ?
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
x-U-ie
---
Posty: 2777
Od: 23 cze 2009, o 16:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Tula, jak napisałam, co do cukru to proponuję elastycznie dopasować względem siebie, czyli na smak. Ja naprawdę robiłam na oko, bo nie lubię za słodkich, z 2 strony pewne minimum musi byc zachowane. Z kolei jak dasz więcej cukru to i odrobinę wtedy więcej kwasku, będzie wyrównane.
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1231
Od: 7 lut 2009, o 15:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Wyższe Partie Apeninów

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Dzięki, chciałam się upewnić że nie chodzi o dwa - trzy kilogramy cukru. Spotkałam się już na forum z zapisywaniem tego za pomocą "/" więc dla pewności pytam.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1411
Od: 31 gru 2010, o 23:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Lubelskie. Wola Uhruska

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Dziewczyny możecie mi jak dziecku, od początku, napisać jak się kisi kapustę? To będzie mój pierwszy raz ;:137 Mam już naszykowaną beczkę plastikową, szatkownicę i kamień...nu i kapustę oczywiście :D co teraz?!
Awatar użytkownika
Anna29
500p
500p
Posty: 588
Od: 4 maja 2008, o 11:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Górny Śląsk

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Podpisuje się pod prośbą romaszki.
Ja bym chciała ukisić ale w słoikach litrowych. Nie planuję dużo, tylko kilka słoików na próbę.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7498
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Okolice Dębicy

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Romaszka, przepisów w necie sporo, do wyboru do koloru; w beczce albo w słoikach.
W rodzinnym domu kisiliśmy kapustę cieniutko poszatkowaną (czasami ale raczej rzadko z dodatkiem kilku marchewek na całą beczkę), szczegółów takich jak ile soli się dodaje, nie pamiętam. Pamiętam za to, że wtedy ubijaliśmy w beczce kapustę nogami, dotąd aż pokazał się sok , oj zimno było w nogi okropnie. Mama dociskała czystą deską i ciężkim kamieniem. Co jakiś czas zbierała z wierzchu pianę .
I na naszym forum też coś znalazłam;
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... y#p2110941
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3661
Od: 10 maja 2010, o 15:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Ja też nie pamiętam ile soli,jutro sprawdzę,ale na pewno trzeba tę beczkę i kamień dobre umyć i wyparzyć,a soku nie wylewać,bo potem czasem trzeba dolać.
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
ewikk77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1084
Od: 8 sty 2010, o 21:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

U mnie również szatkuje się drobno kapustę, czasem tylko dodajemy odrobinę marchewki. Soli wydaje mi się, że dodaje się "do smaku". Potem w naczyniu, np. dużej misce ugniatam wałkiem do ciasta, takim jak uciera się ciasto w makotrze, aż puści sok. Jeden dzień trzymam w misce co jakiś czas mieszając, żeby zapaszek wywietrzał :lol: a następnego dnia do słoików razem z sokiem, bo po pierwsze lepiej się trzyma, a poza tym ten sok jest pyszny ;:137 .
pozdrawiam Ewa
Kaja
500p
500p
Posty: 849
Od: 29 sie 2006, o 20:40
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Proponuję zrobienie 149. dżemu "wschodniego",ponieważ teraz są wszystkie potrzebne składniki,a zwłaszcza jabłka i gruszki ze spadów.
Przepis pochodzi z książki-Kompoty.Marynaty.Ddżemy autorstwa Zdzisławy Skrodzkiej.
Od lat robię ten dżem,bo wszystkim smakuje.
1,5 kg śliwek węgierek
50 dag gruszek
50 dag antonówek
1 kg cukru
kilka goździków,łyżeczka cynamonu,1-2 kawałka laski wanilii,skórka pomarańczowa z połowy pomarańczy.
Wydrylowane śliwki,jabłka i gruszki obrane,pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w ósemki przesypać cukrem i zostawić na 12-14 godzin.następnie podgrzewać w rondlu przez 1,5 do 2 godzin,a wcześniej po 1 godzinie dodać przyprawy aromatyczne.
Skórkę pomarańczową (może być wyjęta z syropu)drobno pokroić i dodać pod koniec gotowania.
Tyle przepis,ale ja to właściwie nie trzymam się dokładnie podanych proporcji.
Nie mam antonówek i węgierek,a więc daję inne.Wtedy oczywiście trzeba dać mniej cukru.Gotuję tak jak konfitury tzn przez dwa , trzy dni po np 45 minut,bo nigdy nie mam czasu aby stać 2 godziny nad garnkiem.Wiadomo,że dżem lubi się przypalać.
Daję więcej dodatków korzennych,ponieważ lubimy.Dodaję też mielone goździki,bo udało mi się takie kupić.
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”