Kukurydza cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Bartnik
100p
100p
Od: 9 kwie 2011, o 19:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kukurydza pekająca na popcorn.

Post »

Moje kukurydza popcornowa rośnie wyśmienicie, tak rosła parę miesięcy temu:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tak już wygląda teraz, ma dużo ponad 2 metry wysokości i już zawiązuje kolby:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czy obecna pogoda(deszcze i niezbyt ciepło) ma wielki wpływ na plonowanie i jakość kukurydzy, czy tylko w niewielkim stopniu na nią wpływa? Tym bardziej że teraz kukurydza właśnie pyli i tworzą się ziarna
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Miałam Strawberry Popcorn i nie było z nią żadnych problemów, nie była tez szczególnie wysoka a kolby są ozdobne - małe czerwone :)
Bartnik
100p
100p

Post »

loeb pisze:Miałam Strawberry Popcorn i nie było z nią żadnych problemów, nie była też szczególnie wysoka a kolby są ozdobne - małe czerwone :)

Ja posadziłem kukurydzę "płomyk". U nas kukurydza pękająca nie jest zbyt popularna, bardziej jest popularna kukurydza cukrowa, więc ja z biedą zdołałem kupić nasiona kukurydzy pękającej. Za nim je kupiłem to musiałem objechać naprawdę mnóstwo kilometrów żeby taką kukurydzę zakupić, bo tylko w jednym sklepie była taka kukurydza, a i tak ostatnie trzy paczki, więc nie pytałem o odmianę, tylko cieszyłem się że w ogóle udało mi się dostać nasiona kukurydzy pękającej, a jak mi brakło to musiałem jechać do centrum ogrodniczego, bo w zwykłym sklepie ogrodniczym nigdzie takiej kukurydzy nie szło dostać, więc nie wybrzydzałem. Ale właśnie przeglądam tą twoją odmianę i wygląda bardzo fajnie, pewnie w Polsce będzie ją trudno dostać.
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2011, o 22:13

Post »

Nie sadziłem nigdy pękającej, to nie będę się wypowiadał jaki wplyw maja warunki atmosferycze na ten rodzaj kukurydzy, co do pogody to mogę powiedzieć, ze w cukrowej długotrwałe opady deszczu przy niskiej temperaturze bardzo spowalniają proces dojrzewania, wręcz mogą go całkowicie zatrzymać. Deszczówka wnika w kolby i zaczynaj one gnić od nasady.
brak polskich znaków
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Kukurydza cukrowa

Post »

aśka2006
Bardo się ciesze, ze moglem choć troszkę pomóc.
brak polskich znaków
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bartnik: bardzo łatwo, często ja widuję, ona robi w Polsce za ozdobną, w kraju kupiłam:) zobacz tu: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=31&t=18948
A ktoś pytał jeszcze o maszynkę, ja mam i jestem zadowolona, tłuszczem zawsze można polać, nie każdy lubi, a i tak przypala mniej niż ja+patelnia;)
Bartnik
100p
100p

Post »

majs pisze:Nie sadziłem nigdy pękającej, to nie będę się wypowiadał jaki wplyw maja warunki atmosferycze na ten rodzaj kukurydzy, co do pogody to mogę powiedzieć, ze w cukrowej długotrwałe opady deszczu przy niskiej temperaturze bardzo spowalniają proces dojrzewania, wręcz mogą go całkowicie zatrzymać. Deszczówka wnika w kolby i zaczynaj one gnić od nasady.

Miejmy nadzieję że już koniec z deszczami, teraz niech kukurydza ładnie dojrzewa, bo do października musi dojrzeć. Gdzie ty w tej Skandynawii kukurydzę uprawiasz? Przecież ta trawa jest ciepłolubna i raczej Polska, Ukraina to ostatnie kraje gdzie daje się kukurydzę uprawiać, w dodatku tylko wczesne odmiany. Chyba że Skandynawia to nazwa jakieś miejscowości.

Bartnik: bardzo łatwo, często ja widuję, ona robi w Polsce za ozdobną, w kraju kupiłam:) zobacz tu: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=31&t=18948
A ktoś pytał jeszcze o maszynkę, ja mam i jestem zadowolona, tłuszczem zawsze można polać, nie każdy lubi, a i tak przypala mniej niż ja+patelnia;)

Teraz wszystko jasne, z tym że ta kukurydza nie ma chyba zbyt dużej wydajności. Po za tym ja lubię takie ponad dwumetrowe badyle. Idealnie tworzą taki niby żywopłot.
O maszynkę to ja pytałem, bo też taką kupuję. Właśnie mnie też zawsze denerwowało to przypalanie na patelni, a do tego jestem teraz na diecie, więc ten tłuszcz by nie przeszedł, a tak jest możliwość beztłuszczowego przyrządzania popcornu, co dla mnie jest idealne.
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Skandynawia amatorsko chyba też da radę, zrobi rozsadę w domu jak my z pomidorów czy ogórków, i już;)

Jak z wydajnością truskawkowej to faktycznie nie wiem, nie zwróciłam uwagi, w tym roku nie siałam, ale w kolejnym posieję to zrobię pomiar.
Bartnik
100p
100p

Post »

loeb pisze:Skandynawia amatorsko chyba też da radę, zrobi rozsadę w domu jak my z pomidorów czy ogórków, i już;)

Jak z wydajnością truskawkowej to faktycznie nie wiem, nie zwróciłam uwagi, w tym roku nie siałam, ale w kolejnym posieję to zrobię pomiar.

Majs uprawia kukurydzę zawodowo, podejrzewam że z tego wziął się również jego nick. A co do tej kukurydzy to wydaje mi się że ta truskawkowa ma po prostu mniejsze kolby, a co za tym idzie to i mniej ziaren w tych kolbach. Bo jak piszesz to ona też ma dwie kolby na jednej roślinie, ale te kolby są chyba dużo mniejsze od tej normalnej kukurydzy pękającej.
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kolby miały ok 10cm długości i są gęsto nabite, bo to ten typ ziarenek z ostrym czubkiem co zachodzą na siebie jak dachówki. Ale faktycznie, ziarenek nie liczyłam:)
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Polska to tez nie za dobry klimat dla kukurydzy cukrowej, Węgry Hiszpania Francja to europejskie potęgi kukurydziane. W Danii i Szwecji uprawiamy ta "cukrowa trawę" bez większych problem klimat nie odbiega tu daleko od klimatu ojczyźnianego. A w uprawie bardzo pomaga długość dnia, od czerwca do końca sierpnia bez latarki można chodzić od 4 rano do 22ej.
brak polskich znaków
Bartnik
100p
100p

Post »

A jak suszyć tą kukurydzę pękającą? Słyszałem że na początku trzeba ją suszyć razem kolbami, a dopiero potem wyłuskać. Podobno nawet ci co zawodowo uprawiają kukurydze pękającą, to najpierw ją zbierają razem z kolbami i suszą a dopiero potem wyłuskują ziarno, przynajmniej tu tak pisze:

http://www.hrsmolice.pl/index.php?p=kukurydza_01&l=pl
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja też zbierałam kolby i dopiero po jakimś czasie młóciłam.
Awatar użytkownika
aśka2006
500p
500p
Od: 18 gru 2007, o 13:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jestem bardzo zadowolona z uprawy kukurydzy to, że sadziłam i siałam w różnym okresie czasu dało duży plus...plonowanie jest pięknie rozciągnięte w czasie. Jedne już można jeść a drugie malutkie :? z drugiej strony mam nadzieję, że dojrzeją...i weź tu babie dogódź. :lol:

Podsumowując kukurydza zagości u mnie na stałe a to dzięki pomocy z waszej strony.
Aśka
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z tym "zielskiem" jest trudno trafić, wszystko zależy od pogody. Czasami tydzień odstępu miedzy siewem wystarczy, a w innym roku 2 tyg to za mało.
Asiu masz małe kolby, czy male krzaczki?
brak polskich znaków
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”