..to teraz jak to mówią z innej beczki
W sobotę padało (nie było żadnych szans na pracę w ogrodzie )i nie miałem za bardzo co robić, więc przeglądałem fora i blogi storczykowe.
Na jednym z nich podejrzałem ciekawą skrzyneczkę z bambusa do powieszenia storczyka. Spodobała mi się bardzo ,a tym bardziej że moja Stanhopea Embreii ładnie się rozrasta , więc trzeba było zrobić jej coś z dużymi otworami do powieszenia .
Plan szybko wcieliłem w realizację zakupiłem 2m kije bambusowe o średnicy 18mm i pociąłem szlifierką kontową ( tarczą 1mm bo nie pozostawia żadnych wyszczerbień materiału ) na 25cm kawałki
.W patykach zostały wywiercone otwory wiertłem 5mmi całość złożona w niezłą skrzyneczkę
Do skręcenia użyłem drutu miedzianego 4mm którego jedne końce zostały wywinięte w oczka ,a drugie nagwintowane i całość skręcona nakrętkami 4mm. Spód wykonany jest też z patyków bambusowych które przykręcone są blachowkrętami 2,5/25mm do konstrukcji skrzyneczki..
Skrzyneczka na razie stoi na parapecie ale przygotowana jest do powieszenia na wypadek zawiązania pędu kwiatowego który wychodzi z dna koszyczka.
Sama Stanhopea też została przesadzona w koszyk zrobiony z plastikowej siatki
ogrodniczej o dużych 25mmoczkach. Koszyczek został wyścielony włóknem kokosowym aby podłoże nie wypadało.
Efekt końcowy wydaje mi się niezły.
[/URL
] [url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/79eed2880349bc08.html]