Ogródek chatte - cz. 10, wiosna 2011

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Anya
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 5 gru 2006, o 14:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek chatte - cz. 10, wiosna 2011

Post »

Izuś,
niebieski floks wprost bossski! A skoro zmienia kolor w trakcie, to jeszcze ciekawszy, bo jedna roślina, a ile odsłon.
Z takich niesamowitych kolorów to mam floks o barwie koralowej, nie ostro różowej, tylko takiej dającej po oczach pomarańczowo-czerwono-różowej. Dla mnie to intensywnie koralowy kolor. Ale piszesz, że nie chcesz więcej floksów, więc nawet nie proponuję wymiany. Tym bardziej, że kolejka po niebieski coraz dłuższa.

Izulko, ale ja z inną prośbą. Nie wiem, czy dobrze pamiętam, ale wydaje mi się, że masz różę Jacques Cartier. Jeśli tak, to jak ona u Ciebie rośnie? Mamy troszkę podobną glebę, też przepuszczalną. U mnie jest pierwszy rok i niespecjalnie rośnie. Tak jakoś siedzi i nic... Miała dwa kwiatki, ale takie marne i zniekształcone. Może ona potrzebuje czasu na zaprezentowanie się, może w następnym roku dopiero pokaże się od lepszej strony?
Jak masz jakieś jej zdjęcia, to wstaw proszę i coś o niej napisz; o ile mi się nie pomyliło z tą różą u Ciebie :?:
Pozdrawiam, Anna
Wszystko czego potrzebujesz to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Basiu, winne czy nie, jeszcze niejednego powojnika za ich sprawą pewnie nabędziesz :lol:

Witaj Aniu ;:196
Stęskniłam się!
Ten floks jest niesamowity! Przed południem w cieniu był niebieski, a potem fioletowy. Niestety nie umiem uchwycić tego fioletu. Tak ogólnie on jest bardziej fioletowy.
Jak go "podpędzę", to będę o Tobie pamiętać, Aniu :D
Taki jak piszesz "intensywnie koralowy" chyba tez mam. On także nie daje się sfotografować tak, zeby kolor był wierny.
Mam Jacques'a Cartier, ale ... z patyczka! To jego pierwszy rok. Miał najpierw kwiat jakiś mizerny, trochę zniekształcony , ale potem "zrobił" następne, juz całkiem przyzwoite, choć niewielkie.
Ale to jeszcze malutki krzaczek.

Tak wyglądały pierwsze kwiatki

Obrazek

a tak ostatni, który przekwitł niedawno

Obrazek

A tak - cały krzaczek :oops: (obok gożdzik brodaty)

Obrazek
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Izka to dobra propozycja z tym obornikiem...chyba skorzystam..a co z nim robić do czasu używalności to już wszystko mi na miejscu opowiesz... :D
Basia wkleiła linki Westphala...przypomniała mi o nich i oczywiście znowu je obejrzałam,i skrzętnie zanotowałam co piękniejsze clematisy...
Basiu chyba byłaś u nas kiedy jeszcze clematisy nie kwitły...nie zdążyłam Cię namówić ... :;230 ale nic straconego
O..jak ślicznie wygląda Twój Jacques C.
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Neli, jasne, wszystko powiem! O g..... mozna długo rozprawiać :;230
Ty jeszcze nie masz tych wszystkich powojników? A ja oglądałam i sobie myslałam: "tego Nelka ma, tego pewnie tez, tylko nie pamiętam. Na pewno wszystkie ma" :;230
Takie wrażenie pozostawił po sobie Twój ogród :D
Mój J.C. maleńki, ale rosnie :D a ostatni kwiatek przekwitając zrobił sie całkiem biały :shock:
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Żebyście Dziewczęta mieszkały troszku bliżej... oddałabym bym Wam tą moją glinę, której nakopane mam... ;:219 i nie wiem co z nią zrobić... i obie strony by były zadowolone - ja bym się pozbyła kłopotu, a Wy miałybyście "trzymacza wody" w tej przepuszczalnej glebie... :;230
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Anya
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Izulko,
dziękuję Ci za odpowiedź i zdjęcia ;:196 No, to mój Jacques C. jest o połowę mniejszy niż Twój dorodny krzaczek. I wcale nie z patyczka, tylko ze znanej renomowanej szkółki. Dostałam na jesieni tą różę taką bidulkę, że chyba już wymiatali magazyny i wymietli przy okazji te moje dwa marne patyczki, bo tak wyglądała. No cóż, cieszę się że żyje, że chyba to mocna róża, bo taka marna, a jednak zimę przeżyła, no i że może w przyszłym roku osiągnie imponującą wielkość Twojej (z dobrego patyczka!).
Nasyciłam oczy zdjęciami, a teraz sobie pomarzę o mojej w przyszłości.
Piękna ta Twoja różyczka!!!

Izuś, wielkie dzięki, że będziesz o mnie pamiętać z fioletowo-niebieskim floksem. Jak wiesz, ogromna większość z nas cierpi na brak miejsca w ogrodzie, ale dla takiego cuda miejsce musi się znaleźć :lol: Będę czekać i myśleć cały czas czego u Ciebie brak, bo przecież masz wszystko! ;:108
Pozdrawiam, Anna
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Aniu, ja - wszystko? :;230 Nie mam nawet połowy tego, co Ty, ale widać dobrze dawkuję zdjęcia, skoro wywołuję takie wrażenie :lol: Tylko miejsca już nie mam :?
Jacques Cartier to mocna, zywotna róża i na pewno jeszcze będziesz z niej dumna. Potrzebuje tylko czasu, żeby wytworzyć więcej korzeni, a potem będzie pracować nad "górą" :D Najważniejsze, żeby była zdrowa :D A jak ładnie będzie wyglądała za jakiś czas np. w towarzystwie niebieskiego floksa ;) :D
;:196
Awatar użytkownika
Anya
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

No ja myślę, że ładnie się będzie komponować :heja Dzięki ;:79
A mnie w oczekiwaniu pozostaje szarada do rozwiązania... czym bym się mogła odwdzięczyć.

Izuś, tak informacyjnie - hortensje przyczepione do gruntu mają się dobrze. Tej super nowości zrobiłam zdjęcie, ale wgrałam na inny komp. i muszę je teraz odnaleźć i prześlę Ci na pw. Niestety zagubiłam gdzieś etykietę tej hortensji i nic nie dało szukanie. No cóż, może się dopatrzysz na tym zdjęciu jakiejś odrębności od innych hortensji, a znając Twoje dobre oko, może nawet określisz odmianę :D :lol: Według mnie to ona się niewiele różni od 'Limelight'. Za to 'Vanille Fraise' co roku bardziej podbija moje serce!
Pozdrawiam, Anna
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Post »

To ja Anię poprę że Ty Izo to wszystko już masz , a jak nie wszystko to bardzo oj bardzo dużo przeróżnych roślinek :D
I ciągle pokazujesz coś nowego i ładnie kwitnącego i dzisiaj też sobie popodziwiałam różyczki , liliowce i floksy :heja
Awatar użytkownika
Hanka 1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 20:03

Post »

chatte pisze:Jacques Cartier to mocna, zywotna róża
A ja ją mam za "wypierdka".Nie jestem nią zachwycona i już myślałam ją przesadzić "pod płot".Niby zdrowa a kwiaty ma pochowane w liściach i w pąku jest nieciekawa i kwiat krótko trzyma.
Ale skoro Ty ją chwalisz to mojej dam jeszcze szansę do przyszłego roku ;:108
kochajmy ludzi, tak szybko odchodzą...
oaza spokoju Hanki
ciasta domowe Hanki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Aniu, ja Ci jeszcze floksa nie dałam, a Ty już mi hortensje "wyszykowałaś" ;:196 to o jakim odwdzięczaniu się mówisz? :D
Wątpię, czy określę odmianę, bo ja się za bardzo na hortensjach nie znam :oops: Ale Bozenka/ Babopielka albo Ewa/kocica pewnie rozpoznają :D
Vanille znam tylko ze zdjęć, ale od początku jestem nią zachwycona! Juz się cieszę :tan
;:196

Beatko, do niedawna miałam 6 żurawek, a dzięki Tobie mam 16! ;:196 - to chyba mam już prawie wszystko :lol:
Staram sie pokazać to, co akurat kwitnie, tylko czasem nie nadążam :lol:

Haniu, pąki może nie są najładniejsze, ale kwiaty sliczne :D U mnie się nie chowały ...
A wypierdkiem to jest mój egzemplarz :lol: Jak krzaczek truskawki :;230 Ale róża jest silna, bo pomarzła mi większość sadzonek różanych, a ta przezyła i to w dodatku bez zadnej osłony czy okrycia!
Jesienią posadzę ją już na miejsce stałe i liczę na ładny krzaczek w przyszłym roku :D
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Tez mam Cartiera z patyczka ,ale jeszcze jak na razie nie pokazał kwiatu na razie fajnie się rozkrzewia to samo RDR . Jak w tym roku nie pokażą kwiatu to za rok na pewno . ;:196 Szkoda Iza ,ale co się odwlecze ,,,,,
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Jadziulek, to samo powiedziałam Basi! :D
Mnie się jakoś RdR nie chciała ukorzenić :roll: A może ukorzeniła się, tylko zmaezła? Dziwne: wydawałoby sie, ze ona z tych co łatwo puszczaja korzonki, a tu kiszka :?
Ale znów próbuję ;) W końcu musi zapuscić u mnie korzenie - dosłownie i w przenośni :lol:
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

chatte pisze: A wypierdkiem to jest mój egzemplarz :lol: Jak krzaczek truskawki :;230 Ale róża jest silna, bo pomarzła mi większość sadzonek różanych, a ta przezyła i to w dodatku bez zadnej osłony czy okrycia!
Jesienią posadzę ją już na miejsce stałe i liczę na ładny krzaczek w przyszłym roku :D

:;230 no ładnie... wypierdki, ale jakie fajne.
Zdaje się że muszę ponownie wziąć się za patyczkowanie... dwa już rosną, a jeden nawet kwitnie.

A co to RDR... :shock:
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Zablokowany