Świdośliwa (Amelanchier ) cz.1
- jarko
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 cze 2010, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Świdośliwa
Nie potrzebuje.
- romix
- Od: 22 paź 2010, o 21:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zakupiłem dzisiaj świdośliwę kłosową (amelanchier spicata) w doniczce. Czy ma ktoś może taką odmianę. Proszę o opinię n/t smaku owoców i ewentualnie innych uwag dot. uprawy.
Pozdrawiam romix
Pozdrawiam romix
Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir).
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
- Giecikowa
- 200p
- Od: 13 lut 2011, o 09:35
Moja, zakupiona od Forumowiczki, ładnie się przyjęła i nawet kwitła. Owocki też się jakieś tam zawiązały. I tutaj niespodzianka - wczoraj przyglądam się , a tam nagle wszystkie zawiązki zaniknęły i krzaczek jakiś taki jakby obszarpany. Na ziemi ani śladu owocków. Chyba posmakowały ptaszkom, które wyjątkowo upatrzyły sobie moją działkę 

Pozdrawiam Dorota

Moja świdośliwa jest ze mną już trzecie lato.Koniec rośnięcia w górę .Obcinam na jesieni przewodnik i będę rozkrzewiał jak inne drzewa.Trochę za późno ale>>>>>>>. A tak wygląda. Owoce pyszne.Lepsze od borówek i takiej samej wielkości.Pozdrawiam

Bogdan
juz wiem dlaczego miałam mszyce na świdośliwie w zeszłym roku- bób rósł w ich sąsiedztwie. W tym roku już nie posiałam bobu i mszyce świdośliwy się nie imają. 

-
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Taaak... największym "wrogiem" roślin sadowniczych pod tym względem są - paradoksalnie - rośliny motylkowe ;) Z jednej strony zbawienne jeżeli chodzi o płodozmian i niezastąpione źródło azotu - z drugiej "siedlisko mszyc"... ale i jednocześnie doskonałe rośliny "wskaźnikowe"... jeżeli zauważycie mszyce na sąsiadującym z jabłoniami na przykład grochu - czas dokładnie zlustrować drzewa i przygotować się do zabiegu ;)
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie

-
- 100p
- Od: 18 mar 2011, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam
piękne te wasze roślinki
ja mam takie pytanie czy wasze świdośliwy przebarwiają się na jesień na piękny ognisty kolor a jeśli tak to mniej wiecej w jakim miesiącu?
pytam bo w zeszłym roku wszystkie moje krzaczki (10szt)
posadzone z doniczek całkiem nieźle owocowały i potem czekałam na te piękne barwy jesienne a tu figa
listki raczej zbrązowiały i potem uschły (a taka np. borówka ameryk. pięknie się wybarwiła ale ona była wsadzona w kwaśne podłoże a świdośliwy nie muszą mieć kwaśnego z tego co mi się wydaje)
to może ktoś wie co mogło być przyczyną tego brązowienia ?
teraz obserwuje je dokładnie i niedawno na paru krzakach zauważyłam parę listków z takimi pomarańczow-brązowymi kropkami(na wszelki wypadek oberwałam) nie wiem co to może być ale obawiam się ze to właśnie początek tego co było w zeszłym roku
czy może ktoś wie co to może być i jak z tym walczyć
moje roślinki pięknie przez ten rok urosły choć niczym szczególnym ich nie podlewam
bardzo proszę o pomoc
piękne te wasze roślinki

ja mam takie pytanie czy wasze świdośliwy przebarwiają się na jesień na piękny ognisty kolor a jeśli tak to mniej wiecej w jakim miesiącu?
pytam bo w zeszłym roku wszystkie moje krzaczki (10szt)
posadzone z doniczek całkiem nieźle owocowały i potem czekałam na te piękne barwy jesienne a tu figa

listki raczej zbrązowiały i potem uschły (a taka np. borówka ameryk. pięknie się wybarwiła ale ona była wsadzona w kwaśne podłoże a świdośliwy nie muszą mieć kwaśnego z tego co mi się wydaje)
to może ktoś wie co mogło być przyczyną tego brązowienia ?
teraz obserwuje je dokładnie i niedawno na paru krzakach zauważyłam parę listków z takimi pomarańczow-brązowymi kropkami(na wszelki wypadek oberwałam) nie wiem co to może być ale obawiam się ze to właśnie początek tego co było w zeszłym roku
czy może ktoś wie co to może być i jak z tym walczyć
moje roślinki pięknie przez ten rok urosły choć niczym szczególnym ich nie podlewam
bardzo proszę o pomoc
pozdrawiam
elżunia
elżunia
Ależ skąd.To aparat przysunąłem do owoców.A teraz przystawiają sie do nich wszelkie ptaszyska.cortyzol pisze:Mirzanie ale te owoce to troszkę przybliżyłeśdo obiektywu.
elzunia 70
Myślę ,ze warto poczytać ten odnośnik :http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2238 ;:94
Myślę ,ze warto poczytać ten odnośnik :http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2238 ;:94
Bogdan
- Giecikowa
- 200p
- Od: 13 lut 2011, o 09:35
A u mnie niespodzianka. Moja świdośliwa kwitnie ponownie
. Coś się chyba jej pomyliło.

Pozdrawiam Dorota

Niektóre odmiany powtarzają kwitnienie. Np odmiana Edelweiss. I nie jest to jakieś szczątkowe dziwne kwitnienie tylko normalne na całej roślinie z tego co widziałem.