poradzcie mi jak dbac o clivie:)

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Myszka 23
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 cze 2011, o 00:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

poradzcie mi jak dbac o clivie:)

Post »

witam posiadam od niedawna cudowna clivie i nie wiem za bardzo jak o nia dbac:) ma piekne kwiaty ale niektore juz pospadaly. Kiedy i jak obciac kwiatostan ? pozdrawiam
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p
Od: 13 maja 2010, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: poradzcie mi jak dbac o clivie:)

Post »

Witaj! To prawda kliwia jest niezwykle uroczym kwiatem. Troszkę zachodu przy niej czasami jest...ale tylko troszkę ;)
Pęd utnij gdy wszystkie kwiaty przekwitną i spadną. Więcej możesz przeczytac w moim temacie. (http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5&start=56 )
Pozdrawiam!
Małgosia
Pozdrawiamy! Małgosia i Nutka :wit
Nutkowy ogród...czyli "ogary lubią kwiatki"...>> Cz.1 <<,>> Cz.2 <<,>> cz.3 <<
>>Róże Nutki << >>Nutkowe kwiatki doniczkowe<<
Awatar użytkownika
MonikaCiech
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 20 cze 2011, o 09:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: poradzcie mi jak dbac o clivie:)

Post »

Od zawsze miałam w domu kliwię i nie mogę powiedzieć, żeby była jakimś szczególnie wymagającym kwiatkiem.
Trzymam ją w jasnym miejscu, ale nie na bezpośrednim słońcu-na półeczce trochę oddalonej od okna zachodniego. Kliwia nie lubi intensywnego słońca i gorąca. Podlewam jak większość "standardowych" w uprawie roślin, tzn. w okresie wiosenno-letnim nie pozwalam ziemi zupełnie wyschnąć, może być cały czas lekko wilgotna, ale oczywiście bez przesady-nie można jej zalać, bo wtedy to już "kaplica" :roll: Przesadza się wtedy, gdy już naprawdę roślina tego potrzebuje: tzn. wtedy, gdy korzenie już wyrastają z doniczki. Pęd kwiatowy obcinasz po całkowitym przekwitnięciu.

A oto moja panienka, aktualnie kwitnąca:-)

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”