Dzięki za zamieszczenie kalendarza w wątku, przyda mi się zanim dorobię się własnego.
Ogród Magdy zwanej Karolcią.
-
jol_ka
- 1000p

- Od: 27 lip 2007, o 12:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Magduś, ja się domyśliłam że biodynamiczny
, źle sformułowałam pytanie - chodziło mi o to, żebyś podała wydawnictwo lub autora
.
Dzięki za zamieszczenie kalendarza w wątku, przyda mi się zanim dorobię się własnego.
Pozdrawiam Jola
jo_linki
jo_linki
- reniazt
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 6 wrz 2007, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Madziu i Dorotko - mój zwierz pod ziemią ma mnie i moje pułapki po prostu wiecie gdzie - no delikatnie mówić "w nosie". Jak ja mu z całą precyzją do korytarza wkopałam tę rurkową pułapkę - to ta bestia poszła sobie albo bokiem, albo wykopała korytarz pod rurką. Miałam ich zakopanych kilka w ubiegłym sezonie. I tak czatowałam czy się ten pręcik nie rusza - przez kilka tygodni. Bo tak sobie myślałam, jak nie popatrzę, a on tam wejdzie - to będzie się męczył, stresował i cierpiał. A tu się okazuje, że to on mnie skazuje na stres.
Mówię wam - jak rano patrzę, a tu co kawałek ślady jego działania - to już mam dość na cały dzień. Ja wiem, że on pożyteczny i zjada robaki - ale nie mółby chodzić sobie głębiej. Ja bym mu nawet nie przeszkadzała.

Mówię wam - jak rano patrzę, a tu co kawałek ślady jego działania - to już mam dość na cały dzień. Ja wiem, że on pożyteczny i zjada robaki - ale nie mółby chodzić sobie głębiej. Ja bym mu nawet nie przeszkadzała.

- Gabriela

- Od: 18 gru 2007, o 17:22
Reniu a zapytam się, czy zakopywałaś pułapki gołymi, czy miałaś na rękach rękawice.reniazt pisze:Madziu i Dorotko - mój zwierz pod ziemią ma mnie i moje pułapki po prostu wiecie gdzie - no delikatnie mówić "w nosie". Jak ja mu z całą precyzją do korytarza wkopałam tę rurkową pułapkę - to ta bestia poszła sobie albo bokiem, albo wykopała korytarz pod rurką. Miałam ich zakopanych kilka w ubiegłym sezonie.
Bo ja zawsze miałam na rękach rękawice, wiem że krety wyczują ludzki zapach i nie wchodzą do pułapek.
A podobno skuteczne też są ludzkie włosy wtykane do krecich korytarzy, nie stosowałam ale czytałam o tym.
I jeszcze jedno u mnie też nie zawsze wchodziły do pułapek, ale byłam cierpliwa i w końcu wyłapałam.
A było ich 11 w ciągu 2 lat
- Raczek

- Od: 31 mar 2007, o 21:26
Dziewczyny współczuje wam,że macie kreciki na działkach i życzę wytrwałości w walce z nimi.
Ja na szczęście ich nie mam,moim utrapieniem są ślimaki.
Magda dzięki za kalendarz biodynamiczny.Dołączam sie do prośby Dorotki o zamieszczanie
kolejnych miesięcy w twoim wątku.
Jutro miałam trochę posiać do doniczek a tu widzę,że jutro nie można.
Co oznacza listek na twoim kalendarzu?
Ja na szczęście ich nie mam,moim utrapieniem są ślimaki.
Magda dzięki za kalendarz biodynamiczny.Dołączam sie do prośby Dorotki o zamieszczanie
kolejnych miesięcy w twoim wątku.
Jutro miałam trochę posiać do doniczek a tu widzę,że jutro nie można.
Co oznacza listek na twoim kalendarzu?
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
- Miiriam

- Od: 13 maja 2007, o 00:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tyle nowych postów .. a ja znów nie dostałam żadnego powiadomienia 
Dzięki za kalendarz i za pomysły na kreta.. moj przerył mi w poprzek cały skalniak. Nie mówiąc o trawie.. ale najwiecej szkod mi narobił własnie na skalniaku.. bo miałam tam maleńkie nasadzenia. Mam go dość... ale on chyba mnie nie.. a szkoda
Dzięki za kalendarz i za pomysły na kreta.. moj przerył mi w poprzek cały skalniak. Nie mówiąc o trawie.. ale najwiecej szkod mi narobił własnie na skalniaku.. bo miałam tam maleńkie nasadzenia. Mam go dość... ale on chyba mnie nie.. a szkoda
- alana

- Od: 2 wrz 2007, o 22:10
Ulu, interesuje nas ta gnojówka, więc wrzucaj przepis
Madziu, dzięki wielkie
za kalendarz
Wiecie co, tak mnie rozbawiłyście tą łopatą na kopce krecie, że będę wypatrywać powtórki na tv polonia :P
Madziu, dzięki wielkie
Wiecie co, tak mnie rozbawiłyście tą łopatą na kopce krecie, że będę wypatrywać powtórki na tv polonia :P
Pozdrawiam, Alicja
Działka w mazurskiej krainie
- Karolcia
- Przyjaciel Forum

- Od: 17 paź 2007, o 15:46
Legenda do kalendarza biodynamicznego
Według ekologicznego kalendarza księżycowego dni oznaczone łopatką, będą najlepsze do wykonywania prac pielęgnacyjnych w ogrodach, zabezpieczania drzew przed gryzoniami, okrywania roślin jedliną, słomą, zabezpieczania korzeni drzew i krzewów śniegiem, również słomiastym nawozem, gdy wystąpią bardzo silne mrozy.
Duże rysunki liści i owocu wskazują iż mamy przed sobą dobry czas do siewów, sadzenia, zbiorów wykonywania przetworów.
W dniach oznaczonych rysunkami słoików i nasion warto zbierać i przetwarzać przemrożone owoce leśne. Owoce zawierają w sobie dużo cukrów więc przetwory m.in. wina i nalewki mają bardzo dobry smak.
Duże rysunki owocu i korzenia wskazują iż mamy przed sobą czas do sadzenia roślin plonujących nad ziemią o jadalnych owocach.
Według ekologicznego kalendarza księżycowego dni oznaczone łopatką, będą najlepsze do wykonywania prac pielęgnacyjnych w ogrodach, zabezpieczania drzew przed gryzoniami, okrywania roślin jedliną, słomą, zabezpieczania korzeni drzew i krzewów śniegiem, również słomiastym nawozem, gdy wystąpią bardzo silne mrozy.
Duże rysunki liści i owocu wskazują iż mamy przed sobą dobry czas do siewów, sadzenia, zbiorów wykonywania przetworów.
W dniach oznaczonych rysunkami słoików i nasion warto zbierać i przetwarzać przemrożone owoce leśne. Owoce zawierają w sobie dużo cukrów więc przetwory m.in. wina i nalewki mają bardzo dobry smak.
Duże rysunki owocu i korzenia wskazują iż mamy przed sobą czas do sadzenia roślin plonujących nad ziemią o jadalnych owocach.
Pozdrawiam Magda 
- alana

- Od: 2 wrz 2007, o 22:10
Ok, poczekamy
Szukałam kiedy dają te powtórki (kiedyś oglądałam i na polonii i tvp1), ale teraz nic nie znalazłam
Szukałam kiedy dają te powtórki (kiedyś oglądałam i na polonii i tvp1), ale teraz nic nie znalazłam
Pozdrawiam, Alicja
- koza
- Przyjaciel Forum

- Od: 26 lip 2006, o 18:41
Żeby mnie podejrzewano o niecne zamiary to informuje, że autorką przepisu jest Dr Hanna Legutowska z SGGW (Działkowiec nr 12/2003)
Preparaty niechemiczne z bzu czarnego :
Gnojówka :
Działanie , zwalczane szkodniki : krety , norniki
Przygotowanie przepisu : 1 kg świeżych lub 200g suszonych lisci, kwiatów i pędów zalać 10 l wody i odstawić na 4-5 dni.
Stosowanie : bez rozcieńczenia.
Miejsce stosowania : wlewać do nor razem z liśćmi
Termin stosowania : w razie potrzeby
Preparaty niechemiczne z bzu czarnego :
Gnojówka :
Działanie , zwalczane szkodniki : krety , norniki
Przygotowanie przepisu : 1 kg świeżych lub 200g suszonych lisci, kwiatów i pędów zalać 10 l wody i odstawić na 4-5 dni.
Stosowanie : bez rozcieńczenia.
Miejsce stosowania : wlewać do nor razem z liśćmi
Termin stosowania : w razie potrzeby
Ulka buziaki przesyła