Mój ogródek - kogra - 2cz. 2008r
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja myślę, że nie będzie aż tak żle. Jesienią były przymrozki kilkunasto stopniowe bez śniegu i wiele szkodników wtedy wymarzło, także bakterii i grzybów. Myślę, że to powinno było wystarczyć. Może luty też jeszcze zafunduje lekki przymrozek i powinno być dobrze - przynajmniej u mnie .

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Lady-r
- Przyjaciel Forum
- Od: 3 lis 2006, o 12:35
Ja też sprzątam dopiero na wiosnę i jako ciekawostkę powiem ,że zwykle przed Wielkanocą mam już porządek.W tym roku mamy wcześniej Wielkanoc to i porządki się przyspieszą. 

pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
- kogra
- Przyjaciel Forum
Gosiu - dla mnie najwłaściwszy moment to ten, kiedy nie ma już śniegu , kiedy temperatury nie przekraczają 10 stopni w cieniu i kiedy jest na tyle sucho, że można to zrobić. Drugą wskazówką jest rozwój śnieżyc i puszkinii / u mnie mniej więcej zakwitają o tej samej porze , nawet wcześniej od krokusów /, kiedy zaczynają się pojawiać pierwsze kwiatki. Jak wiadomo najlepiej rosną w półcieniu i ich początek kwitnienia jest dla mnie sygnałem, że czas zacząć porządki.
Lady-r - dziwnym zbiegiem okoliczności u mnie też tak jest. Na Wielkanoc przeważnie prace porządkowe mam zakończone. Badyle i łęty idą do ogniska a liście i drobne gałązki do kompostu. Potem zaczyna się pielenie i przekopywanie a na końcu sianie i sadzenie.
Lady-r - dziwnym zbiegiem okoliczności u mnie też tak jest. Na Wielkanoc przeważnie prace porządkowe mam zakończone. Badyle i łęty idą do ogniska a liście i drobne gałązki do kompostu. Potem zaczyna się pielenie i przekopywanie a na końcu sianie i sadzenie.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- gucia
- Przyjaciel Forum
- Od: 27 wrz 2007, o 18:27
Super, znowu się dokształciłam, śnieżyc niestety nie mam ale puszkinia rośnie sobie na garażu. Zaczynam obserwacje! Szczerze mówiąc, to już wczoraj, miałam ochotę na takie wiosenne porządki. Dzisiaj za to, koszmarna pogoda, leje od rana, po prostu jest paskudnie!
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Moje wątki
- kogra
- Przyjaciel Forum
Guciu u mnie to samo. A powietrze jest tak gęste, że aż ciężko się oddycha. Szczerze mówiąc też już miałam ochotę na porządki, ale było tak mokro, że zrezygnowałam. Poza tym śnieżyce ani puszkinie jeszcze nie mają kwiatków ani nawet nie wyszły. Widać tylko czubki listków i to wszystko - a zatem czekam dalej na słoneczko, bardziej suchą ziemię i pierwsze kwiatki.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- kogra
- Przyjaciel Forum
Wiosny jeszcze nie widać za bardzo na podgórzu, ale u mnie w ogrodzie są już pierwsze zwiastuny.
Jedna jaskółka wiosny nie czyni jak mówi przysłowie, ale jakże miło jest zawiesić oko na tym malutkim i wdzięcznym kwiatku.

Jedna jaskółka wiosny nie czyni jak mówi przysłowie, ale jakże miło jest zawiesić oko na tym malutkim i wdzięcznym kwiatku.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- gucia
- Przyjaciel Forum
- Od: 27 wrz 2007, o 18:27
Grażynko, aż miło popatrzeć!
A czy to są właśnie wspomniane śnieżyce? Wczoraj podglądałam je w necie, ale pewna nie jestem?
A czy to są właśnie wspomniane śnieżyce? Wczoraj podglądałam je w necie, ale pewna nie jestem?
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Moje wątki
- kogra
- Przyjaciel Forum
Tak Guciu - to jest śnieżyca wiosenna / Leucojum vernum / , której nie należy mylić ze śnieżyczką przebiśniegiem / Galanthus nivalis / która rośnie na dziko i jest trochę póżniejsza w kwitnieniu. Śnieżyca ma większe kwiaty i robi też większe koszyczki nasienne. To pierwsi zwiastuni wiosny. A kiedy na ich kwiatkach pojawią się pierwsze owady to jest to nieomylny znak że zawitało przedwiośnie.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- bogusia177
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 wrz 2007, o 08:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- kogra
- Przyjaciel Forum
Małgosiu - bardzo je lubię i rozsadzam gdzie tylko się da. To pierwszy wiosenny kwiatek - takie nic a jak cieszy. Polecam wszystkim, bo nie wymagają absolutnie żadnej opieki - byle tylko nie zapomnieć gdzie się je wsadziło.
Izo - śnieżyca letnia kwitnie w czerwcu, lipcu / zależnie od wysadzenia / i dorasta do 0,5 m wysokości. Robi po kilka kwiatów na jednej łodydze / czego nie robią ani śnieżyce wiosenne ani śnieżyczki / , ma długie sztywne liście. Lubi słońce w odróżnieniu do pozostałych i ma o wiele większe cebule. Też polecam, bo są wspomnieniem wiosny na początku lata. Też nie wymagają żadnej opieki.
Gabi - z pewnością już niedługo i u Ciebie wiosna da znać o sobie, bo wszędzie zielone "dziubki" tylko czekają żeby wystrzelić do góry - są tak samo spragnione słońca jak my. Mam nadzieję że się pochwalisz co u Ciebie pojawiło się jako pierwsze.
Bogusiu - jeszcze troszeczkę i też będziesz miała wiosnę w ogródku. Kiedy tylko wyjrzy słoneczko rośliny nadrobią w mig zaległości i wszędzie będzie zielono. U Ciebie też
A potem to już nasze ogrody będą wyglądały tylko tak:

Izo - śnieżyca letnia kwitnie w czerwcu, lipcu / zależnie od wysadzenia / i dorasta do 0,5 m wysokości. Robi po kilka kwiatów na jednej łodydze / czego nie robią ani śnieżyce wiosenne ani śnieżyczki / , ma długie sztywne liście. Lubi słońce w odróżnieniu do pozostałych i ma o wiele większe cebule. Też polecam, bo są wspomnieniem wiosny na początku lata. Też nie wymagają żadnej opieki.
Gabi - z pewnością już niedługo i u Ciebie wiosna da znać o sobie, bo wszędzie zielone "dziubki" tylko czekają żeby wystrzelić do góry - są tak samo spragnione słońca jak my. Mam nadzieję że się pochwalisz co u Ciebie pojawiło się jako pierwsze.

Bogusiu - jeszcze troszeczkę i też będziesz miała wiosnę w ogródku. Kiedy tylko wyjrzy słoneczko rośliny nadrobią w mig zaległości i wszędzie będzie zielono. U Ciebie też

A potem to już nasze ogrody będą wyglądały tylko tak:

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki