Kobea i jej uprawa - cz.1
- Steasi
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kobea i jej uprawa.
Dlatego kupiłam też niezawodny powój trójbarwny i 5 clematisów. Co przecież musi być jak to nie pójdzie. Ja okrywę z nasiona zdjęłam kiedy zaczęła się prostować.

Ja również kupiłam powój. Chociaż moja kobea na razie nie grymasi. Z 6 nasionek wyrosły 3 ładne i jeden spóźnialski. Tak jak pisałam wcześniej, spóźnione było wynikiem odwrócenia nasionka. Dzisiaj przesadziłam maluchy do docelowej skrzynki.  Wyraźnie widać, że spóźnialski musi dużo nadrobić  (pierwszy z prawej)
 (pierwszy z prawej) 
Ah i ja zdejmowałam łuski nasionka, ale po tym jak spryskałam spryskiwaczem, skorupka zmiękła i zabieg był łatwiejszy:)

(pierwszy z prawej)
 (pierwszy z prawej) 
Ah i ja zdejmowałam łuski nasionka, ale po tym jak spryskałam spryskiwaczem, skorupka zmiękła i zabieg był łatwiejszy:)
mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=42468" onclick="window.open(this.href);return false;

- 
				mmgg
- 200p 
- Od: 16 mar 2010, o 09:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
U mnie zdejmowanie łusek z nasionek niestety źle się skończyło:)

- martaksc
- 30p - Uzależniam się... 
- Od: 25 lut 2011, o 16:06
ja dzis pod moją ( ok 60 cm kobee) posiałam przypołudnik  marzy mi się dywan kwiatuszków pod krzakiem kobei
 marzy mi się dywan kwiatuszków pod krzakiem kobei  

DEBIUT 2011 

- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
Ja zdecydowałam się na radykalny krok i skróciłam kobeę do pierwszego liścia właściwego. Stała dość długo taka "ogłupiała mizerota" nie za bardzo wiedząc co ze sobą zrobić, ale po namyśle 7 dniowym wypuściła z kącików pędy i teraz zamiast jednego "czepialskiego" pędu mam dwa   , dzisiaj będą przesadzała do większej donicy
 , dzisiaj będą przesadzała do większej donicy  

pozdrawiam 
Edyta

Edyta
- zjawka
- Od: 28 paź 2010, o 20:12
- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
Już wszystko stoi na świeżym powietrzu ? zabezpieczone tylko folią ??

pozdrawiam 
Edyta

Edyta
- 
				mmgg
- 200p 
- Kontakt:
Nie nie, tylko w dzień są w folii, w nocy oczywiście w domu:)

- Mandragora
- Od: 25 maja 2008, o 16:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W ubiegłym roku zawiodłam się na kobei, bo nie zakwitła ani jednym kwiatem  W tym - nie wysiałam, ale korci mnie, by spróbować jeszcze raz. Tylko czy nie jest już za późno na wysiew?
 W tym - nie wysiałam, ale korci mnie, by spróbować jeszcze raz. Tylko czy nie jest już za późno na wysiew?  

W tym - nie wysiałam, ale korci mnie, by spróbować jeszcze raz. Tylko czy nie jest już za późno na wysiew?
- 
				mmgg
- 200p 
- Kontakt:
Za późno - chyba jeszcze nie, ale myślę że dobrze by było umieścić ją np. w tunelu foliowym, ale i tak wydaje mi się, że zakwitnie dość późno:/ No chyba że może sadzoneczka z ryneczku? U mnie co roku są po 5 złotych na ryneczku.

- monikawal
- 20p - Rozkręcam się... 
- Od: 24 mar 2011, o 17:32
Witam!  

Ja swoje roślinki zakupiłam tzw.gotowce, wsadziłam do donic i wio na taras, wypuszczają następne odnóżki 

W ubiegłym roku siałam, wyrosły i owszem, ale kwiatów to ani,ani. Dlatego zakupiłam duże sadzonki i już 

Pozdrawiam Monika

Ja swoje roślinki zakupiłam tzw.gotowce, wsadziłam do donic i wio na taras, wypuszczają następne odnóżki

W ubiegłym roku siałam, wyrosły i owszem, ale kwiatów to ani,ani. Dlatego zakupiłam duże sadzonki i już

Pozdrawiam Monika
Pozdrawiam cieplutko Monika

- Magdallena
- 1000p 
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
Nie jest za pozno - w ubiegłym roku wsiałam w połowie lutego i doczekałam sie jednego kwiatka przed zimą. A nie wiecie, gdzie w Warszawie można kuppić sadzonki kobei? Wsiałam chyba ze 3 opakowania i mam dwie mizerne siewki, z czego jedną chyba wkrótce diabli wezmą, mizerna jakaś. Taniej by wyszło kupić gotową, zwłaszcza że -jak piszecie - są po 5 zł.

- 
				mmgg
- 200p 
- Kontakt:
Heh nie mam pojęcia, raczej na pewno w żadnym sklepie ogrodniczym...pytałem u siebie we wszystkich i w żadnym nie mieli...dopiero znalazłem na ryneczku, ale to dwa lata temu, były wtedy po 5 złotych sadzonka. W zeszłym roku i w tym roku udało mi się piękne sadzonki samemu wyhodować. Hmm może na jakiejś giełdzie w Warszawie czy czymś takim:)?

- Magdallena
- 1000p 
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
A byłam nawet na giełdzie na Bakalarskiej i sie mocno rozczarowałam. Toż na rynku jest wiekszy wybór. 0 11 juz się zwijali i mieli tylko bratki.
Najśmieszniejsze jest to, że dałam koleżance jedno nasionko kobei i jej urosło to jedno jedyne A mi z kilkunastu dwie wzeszły. Juz jej zakomunikowałam, że jak podrośnie jej ta roslinka to ją ciachnie i mi da a ja ją ukorzenię. Parę postów wczesniej pisaliście, że i w wodzie też się da ukorzenić i w ziemi, więc w tym pomyśle cała moja nadzieja na kobeę w tym roku.
 A mi z kilkunastu dwie wzeszły. Juz jej zakomunikowałam, że jak podrośnie jej ta roslinka to ją ciachnie i mi da a ja ją ukorzenię. Parę postów wczesniej pisaliście, że i w wodzie też się da ukorzenić i w ziemi, więc w tym pomyśle cała moja nadzieja na kobeę w tym roku.

Najśmieszniejsze jest to, że dałam koleżance jedno nasionko kobei i jej urosło to jedno jedyne
 A mi z kilkunastu dwie wzeszły. Juz jej zakomunikowałam, że jak podrośnie jej ta roslinka to ją ciachnie i mi da a ja ją ukorzenię. Parę postów wczesniej pisaliście, że i w wodzie też się da ukorzenić i w ziemi, więc w tym pomyśle cała moja nadzieja na kobeę w tym roku.
 A mi z kilkunastu dwie wzeszły. Juz jej zakomunikowałam, że jak podrośnie jej ta roslinka to ją ciachnie i mi da a ja ją ukorzenię. Parę postów wczesniej pisaliście, że i w wodzie też się da ukorzenić i w ziemi, więc w tym pomyśle cała moja nadzieja na kobeę w tym roku.- 
				mmgg
- 200p 
- Kontakt:
Hmm myślę że jeszcze nie jest za późno aby ją wysiać, ja chyba nawet w poniedziałek będę jeszcze kolejne siał. Postaraj się znaleźć świeże nasionka, takie aby miały jak najdłuższy termin wysiewu, to po pierwsze, po drugie nie mocz przed wysianiem - mogą zgnić. Kolejna rzecz wsadź je na sztorc, nie płytko ale i nie za głęboko. Ponadto może jeszcze Ci wyjdą  - u mnie pierwsza wzeszła po tygodniu, ostatnia, po dwóch miesiącach:)