Ogród piofigla cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród piofigla cz.2

Post »

A ja bym do tego winobluszczu dodała jeszcze wiciokrzewy.
Wyobraż sobie Tomku jak taki żywopłot by pachniał.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
renim
500p
500p
Od: 30 sty 2010, o 16:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tomku, tu przy domu można posadzić kolumnowe odmiany iglastych roślin. Ostatnio czytałam o świerku który jest szeroki tylko na metr, gałęzie idą na dół wzdłuż pnia, idealny tam gdzie nie ma miejsca. Zapomniałam nazwy, ale mogę ją odszukać, gdyż to ma być drzewo nr 1 przy moim balkonie. :D

pozdrawiam ;:3
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p
Od: 11 lis 2009, o 17:15

Post »

Witaj Gosiu, dzięki za wsparcie, żywopłot w takim stanie na razie pozostanie, może rzeczywiście się coś wzmocni, a minimalnie zasłania widok dlatego niech stoi :)

Moniko dziękuję, staram się aby ogród wyglądał jako-tako, przestałem się już martwić tym żywopłotem i radykalnie zaczynam obcinać swoje pozostałe żywe murki, aby nie zaczęły przeszkadzać innym, niektóre sprawy dzieją się lawinowo :)

Uleńko to wszystko racja co mówisz i może kiedyś tam coś nowego powstanie, zwłaszcza w najwęższej części wzdłuż domu, bo dalej nie jest najgorzej, są tam nasadzenia które pozostaną.
Trójklapowy...przez tych samych sąsiadów, zerwałem go z przedniej części tego samego płotu, nie mam akurat wielu zdjęć, ale na tych dwóch trochę go widać, jednak w okresie bezlistnym

Obrazek

Obrazek

Usunąłem z płotu i okolic, winobluszcz, trzmieliny, pigwowce, derenia, kalinę, tawułę wczesną.
Kto wie czy tutaj nie pomoże jedynie mur :)

Agatko pozostaje tylko pozytywne myślenie, trzeba żyć dalej i działać bo reszta ogrodu tego wymaga, a o zmianach oczywiście pomyśleć :)

Elu coś wykombinuję, poprzyglądam się różnym przysłonom, w ofercie marketów a później pomyślę co tam ewentualnie posadzić :)

Grażynko teraz mi się przypomniało, były i dwa wiciokrzewy na tym płocie z dwóch stron altanki, jednak oba padły, dodam dla uczciwości nie z winy sąsiadów (chociaż, obserwując ostatnie wydarzenia... :;230 , nie, nie, wtedy nie mieli jeszcze zapędów ogrodniczych, łany dzikiej trawy bujały się u nich na wietrze) :)

Reniu domyślam się o jakie rośliny Ci chodzi, dziękuję za podpowiedź, jednak jeśli w ogóle tam coś posadzę, będzie to coś w rodzaju jak widziałem u Ciebie, coś w 'ściółce' z kamyczków, żwirku, jest tam naprawdę mało miejsca :)

Pozdrawiam Tomek :wit
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tomku polecam Ci w takim razie płot z desek na 2 m wysoki.
A przed nim może takie rarytasy jakie poleciły Ci koleżanki, wtedy sąsiedzi już nic złego nie będą w stanie Ci zrobić a nic nie zobaczą przez deski i pnącza.
Na pociechę daję Ci sprawdzonego linka z rarytasami o jakich mało kto wie.

http://ogrodnick.pl/

Sama nabyłam tam kilka roślin i teraz będę się cieszyć z ich posiadania. :heja
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Grażynko dziękuję za linka, rzeczywiście ciekawe rośliny, strona na pewno do skorzystania :D

Wiosna w okolicy słupa energetycznego, który niestety gości w naszym ogrodzie

Obrazek

Obrazek

Krzewy zaczynają sie zielenić i kolorowić

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sasanki nie boją się wiatru, rozkwitają

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Aza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak ja Ci zazdroszczę wiosny,bardzo lubię żółty kolor, a u ciebie taka piękna forsycja, moja jeszcze calkiem śpi, byłam wczoraj w Krakowie tyle tam już kwitnie , no ale teraz jestem w mojej zimowej krainie.
OLGA od malamutów
Wątki Azy
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Olgo to miłe co piszesz, ale to tylko ja i pewnie my wszyscy możemy Tobie zazdrościć tej 'zimowej krainy', niejeden z nas wszystko by oddał by móc na stałe przenieść się pod Tatry, wiem że powiesz że ma to dobre i złe strony, ale my i tak kochamy Zakopane i Tatry. Dobrze chociaż że mamy Ciebie naszą reporterkę z tych najcudowniejszych okolic naszego kraju, dziękujemy Ci za to :D

Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

Piotrze, przepiękne sasanki. Moje też zaczynaja kwitnienie. Biała jest malutka i jakoś słabo kwitnie. Mam ją już 3 rok, ale taka sirotka. :wit
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Tosiu mojemu dziadkowi z ojca strony było Piotr, ja mam na imię Tomek, ten piofigiel jest mylący wiem, ale nie chcę już nic zmieniać w nazwie wątku.
Bardzo lubimy sasanki, to takie wdzięczne rośliny, zawsze na zdjęciach wychodzą jakoś tak magicznie, zauważyłaś?

Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

Rzeczywiście mylący jest Twój nick, ja pamiętam, ze masz na imię Tomek, a prawie za każdym razem się waham, gdy chcę się zwrócić po imieniu... ;)

śmiesznie jest z tym klimatem, bo u nas na północy podobnie, wegetacja jest opóźniona o parę tygodni. Ale dziś już widać małe listki na niektórych drzewach, w moim ogrodzie jeszcze niestety nie... :roll:
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Nareszcie optymizmem powiało, gdy pokazałeś wiosenne kwiatki :) Hiacynty i sasanki piękne :!:
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Tomku spore te Twoje sasanki , bardzo lubię jak kwitną .
U mnie też powoli zaczynają a bałam się że wymarzły .

Genia
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30

Post »

Tomku Ty nic nie zmieniaj bo Cię nie znajdę :wink: .
Podobna sytuacja Jest z naszą Krysią która ma nick Ada.kj -wielu się myli :lol: .
x-d-a

Post »

Tomku, już pozostało mi podziwiani delikatnych i puchatych sasanek tylko u Ciebie i w innych forumkowych ogrodach, bo moje ...juz przekwitły :( Chociaż sasanki po przekwitnięciu też ładnie wyglądają :D
Tak, wiosna u mnie bardzo się pospieszyła i nawet się cieszę, że od paru dni jest chłodniej, bo kwiatki dłużej bedą kwitły...Chociaż z drugiej strony w taką pogodę pszczółki nie kwapią się do pracy, a u mnie właśnie kwitną czereśnie...
lawenda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2007, o 19:33

Post »

Wpadłam na kawkę do Twojego ogrodu, kawa już dawno wypita a ja tu siedzę i siedzę. Podziwiałam jesienne zdjęcia, bardzo kolorowe, chyba muszę pomyśleć o dodaniu czerwonych barw u mnie. Ogród znowu nabiera kolorków, sasanki śliczne
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”