Mój kwiecisty zakątek.
- e-genia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mój kwiecisty zakątek.
Tadku moje pustynniki podobnie jak Twoje pięknie wyglądają .
Powiedz czy na noc je jakoś zabezpieczasz przed zimnem ?, mogą wystąpić małe przymrozki .
Koleżanka powiedziała ,że jednego roku tak straciła ,pięknie po zimie wyszły z ziemi ale przyszedł przymrozek i jej zmarzły .
Powiedz czy na noc je jakoś zabezpieczasz przed zimnem ?, mogą wystąpić małe przymrozki .
Koleżanka powiedziała ,że jednego roku tak straciła ,pięknie po zimie wyszły z ziemi ale przyszedł przymrozek i jej zmarzły .
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 5 lis 2010, o 20:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Andrzeju , tylko ta jedna sasanka taka duża, ona zawsze wcześniej kwitnie, reszta przy ziemi. Pustynniki idą równo , ale wczoraj wyszedł jeszcze jeden , wąskolistny. Był już spisany na straty
Jagusiu , kup , warto
Dzięki Geniu za życzenia, Tobie też ciepełka życzę
Nigdy nie przykrywałem pustynników. Kilka lat temu temperatura w maju spadła do -9*, tylko końce liści były lekko przemrożone. Taki spadek zdarza się nieczęsto i nie mam obaw że zmarzną.
Basiu , ja też prawie corocznie wykopuję. Ale kiedy rosną dwa lata są większe i mają więcej kwiatów.

Jagusiu , kup , warto

Dzięki Geniu za życzenia, Tobie też ciepełka życzę

Basiu , ja też prawie corocznie wykopuję. Ale kiedy rosną dwa lata są większe i mają więcej kwiatów.
- Tosia1
- Od: 13 mar 2010, o 16:48

Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Wcześniejsze wątki.
-
To już prawie epidemia , ale narobiłem
Mam już 5 gatunków , każdy w innym kolorze. Mój nowy jest biały,ma dwa pędy . Na razie widziałem go tylko na fotkach.
http://www.nastrojowyogrod.pl/2009/05/p ... we-byliny/ Zobacz

http://www.nastrojowyogrod.pl/2009/05/p ... we-byliny/ Zobacz

- Tosia1
- Od: 13 mar 2010, o 16:48

Co zasiejesz, to zbierzesz
Wcześniejsze wątki.
Wcześniejsze wątki.
- e-genia
Ja mam przynajmniej 4 odmiany pustynników , ale 3 odmiany mi kwitły , biały też powinnam mieć ale nie wiem czy zakwitnie .
Jeżeli chodzi o okrywanie pustynników to ja też nigdy tego nie robiłam a mam już 4 lata niektóre , ale była ostatnio koleżanka i zobaczyła jak moje pięknie wyglądają i mnie troszkę nastraszyła .
Genia
Jeżeli chodzi o okrywanie pustynników to ja też nigdy tego nie robiłam a mam już 4 lata niektóre , ale była ostatnio koleżanka i zobaczyła jak moje pięknie wyglądają i mnie troszkę nastraszyła .
Genia
-
Tosiu kupuję w ,,swoim'' , małym sklepiku. Nie pamiętam jakiej firmy, ale mam opakowanie na działce, mogę ci podać nazwę. Mają towar z różnych firm, najwięcej z Junira. Nie ma całego asortymentu, ale właśnie dowidziałem się , że tylko 30 km. ode mnie mają hurtownię.
Można kupować na sztuki , ale nie wszystko.Mam znajomą , która tam bierze i co nie będę mógł kupić ona mi załatwi na zamówienie. Może , bo prowadzi handel.
Bratku , przed kilku laty nie łatwo było zdobyć pustynnika , teraz nie powinno to być problemem.
Jeżeli chcesz wysokie , kupuj himalajski, wąskolistne są niższe.
Geniu , też nigdy nie okrywałem pustynnika, ani na zimę , ani przed przymrozkami na wiosnę.Jeden mi padł teraz, ale on już w ubiegłym roku,,słabował''. Teraz pokazał nos i to był jego koniec
Sadzę dość płytko, choć zaleca się na dużo większą głębokość.

Bratku , przed kilku laty nie łatwo było zdobyć pustynnika , teraz nie powinno to być problemem.
Jeżeli chcesz wysokie , kupuj himalajski, wąskolistne są niższe.
Geniu , też nigdy nie okrywałem pustynnika, ani na zimę , ani przed przymrozkami na wiosnę.Jeden mi padł teraz, ale on już w ubiegłym roku,,słabował''. Teraz pokazał nos i to był jego koniec

-
W czerwcu zrobiłem sadzonki hortensji ogrodowej. Do zimy zostały dwie. Na wiosnę po odkryciu zobaczyłem wyschnięte patyki.
Nie wyrywałem , zostawiłem . Ale bez przekonania , że coś z nich będzie. Miła niespodzianka, obie puściły po 2 pędy.

Druga ma mniejsze odrosty. Muszę pomyśleć o jakimś lepszym zabezpieczeniu , duża też nie jest w dobrym stanie.

Druga ma mniejsze odrosty. Muszę pomyśleć o jakimś lepszym zabezpieczeniu , duża też nie jest w dobrym stanie.
- e-genia
Witaj Tadku a mnie jedna z pięknych o pełnych kwiatkach zmarzła dobrze ,że mam jeszcze jedną i ta ma liście .
Genia
Genia
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Tadku będziesz miał 2 nowe krzaczki hortensji
Znowu potwierdza sie, ze nie warto spieszyć się z wyrzucaniem roślinek, mają dużą siłę przeżycia i potrafią zaskoczyć
Ja kiedyś pospieszyłam sie z różami, po zimie nie odbiły, wykopałam kilka , reszty nie zdążyłam...........i wszystkie ,które zostały odbiły i pięknie kwitną każdego roku

-
Geniu ,zauważyłem, że czym nowsza i ładniejsza odmiana , tym bardziej wrażliwa. Swojej zrobiłem namiocik z grubej , zimowej fryzeliny i okazał się za słaby.Może zakwitnie , kilka pąków zostało na starych pędach. Nowe też już rosną z ziemi.
Agnieszko , już dawno przyjąłem zasadę ,,wyrzucić zawsze zdążę''.Nie zawsze , ale miłe niespodzianki zdarzają się.Czekam na następną, nornice zjadły mi w jedynej takiej lilii piętkę. Zostały tylko łuski. Zakopałem je, powinny wyrosnąć z nich małe cebulki.Dwa razy udało się , raz nie , jak będzie tym razem

Agnieszko , już dawno przyjąłem zasadę ,,wyrzucić zawsze zdążę''.Nie zawsze , ale miłe niespodzianki zdarzają się.Czekam na następną, nornice zjadły mi w jedynej takiej lilii piętkę. Zostały tylko łuski. Zakopałem je, powinny wyrosnąć z nich małe cebulki.Dwa razy udało się , raz nie , jak będzie tym razem

- aveline87
- 10p - Początkujący
- Od: 26 mar 2011, o 14:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Piękne pierwiosnki
a na reszcie się nie znam
, jeszcze... :P

- e-genia
Tadku ostatnie 2 lata są takie silne mrozy i wiatry zimą że ogrodowe nie kwitną , wcześniej nie miałam z nimi żadnego kłopotu , ale jeszcze się nie poddaje .
Moje też nie zakwitną a jeżeli już to najwyżej pojedynczymi kwiatkami .
Tadku dobrze mieć taką hurtownię w pobliżu i znajoma co może tam kupować .
Genia
Moje też nie zakwitną a jeżeli już to najwyżej pojedynczymi kwiatkami .
Tadku dobrze mieć taką hurtownię w pobliżu i znajoma co może tam kupować .
Genia
-
Geniu moja miała w ubiegłym roku tylko 1 kwiat, w tym roku może będzie więcej. Na starych pędach przy ziemi są 4 pąki, może chociaż ze dwa będą.
Nie wiem , czy ta hurtownia działa przez cały sezon, czy tylko na wiosnę. Będę u znajomej po świętach , zapytam. Ona kupuje bylinki w kapersach i po świętach będzie już wyrośnięte sprzedawać. Być może mają rośliny w doniczkach. To jest wyłącznie hurtownia firmy Junior.

Nie wiem , czy ta hurtownia działa przez cały sezon, czy tylko na wiosnę. Będę u znajomej po świętach , zapytam. Ona kupuje bylinki w kapersach i po świętach będzie już wyrośnięte sprzedawać. Być może mają rośliny w doniczkach. To jest wyłącznie hurtownia firmy Junior.