Tylko 5, to jeszcze wiele przed Tobą, trzymaj się za kieszeńpiterek pisze:.....Na razie nieco padło mi na mózg z iglakami, kolejne 5 domówiłem![]()
Nasze roślinki
- falkenburg
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 wrz 2009, o 23:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nasze roślinki
Małgorzata i Krzysztof
- falkenburg

Geniu znajoma ma pomarańczowy już od kilku lat. Wolniej się rozrasta, ale nie sprawia jej problemów. A przylaszczki pewnie ładnie odbiją, te wymarzone piękne.
Marta epimedia to drugie podejście. Kilka lat temu zauroczyły nas nieznane (obecnie często spotykane) odmiany w czeskiej szkółce. Kupiliśmy trochę ale coś słabo rosły i rozczarowały nas. Ale szaleństwo epimediów zobaczyliśmy 2 lata i rok temu w Belgii i Holandii - CUDEŃKA. I zaczęło się od nowa. Dla większości naszych odmian ta zima była pierwszą i już widzimy, że bezśniezne zimy im nie służą (liście podmarznięte).
Co do rozrastania to jeszcze trudno coś powiedzieć ale na pewno silnie rozrasta się E. koreanum

ma ładne żółte kwiaty i olbrzymie liście - widać to w porównaniu z innymi odmianami

Marta epimedia to drugie podejście. Kilka lat temu zauroczyły nas nieznane (obecnie często spotykane) odmiany w czeskiej szkółce. Kupiliśmy trochę ale coś słabo rosły i rozczarowały nas. Ale szaleństwo epimediów zobaczyliśmy 2 lata i rok temu w Belgii i Holandii - CUDEŃKA. I zaczęło się od nowa. Dla większości naszych odmian ta zima była pierwszą i już widzimy, że bezśniezne zimy im nie służą (liście podmarznięte).
Co do rozrastania to jeszcze trudno coś powiedzieć ale na pewno silnie rozrasta się E. koreanum
ma ładne żółte kwiaty i olbrzymie liście - widać to w porównaniu z innymi odmianami
Małgorzata i Krzysztof
- falkenburg

To jeszcze jedno, chyba nie było - z tych pierwszych czeskich
Epimedium cantabrigi?ense

Epimedium cantabrigi?ense
Małgorzata i Krzysztof
Krzysiu - a będziecie mieli jakieś epimedia w ofercie? Chętnie bym jeszcze ich dokupił troszkę, fascynują mnie

- ewamaj66

- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Niesamowicie piękne rośliny. Człowiek aż podupada na duchu, kiedy się przygląda. Pamiętajcie o mnie przy nasionach naparstnic, kupię trochę, bo przez zdjęcia Waszych nie mogę spać po nocach. Epimedia i jeżówki jeszcze mnie nie ogarnęły, ale kto wie...
- falkenburg

Witaj Ewo rozgość się u nas, a my dopisujemy Ciebie do listy
Piterek może coś rozmnożymy, dzisiaj miałem wreszcie trochę czasu aby przyjrzeć się naszym epimediom. Wyglądają różnie, wiele jeszcze śpi, a niektóre już pokazują pąki kwiatowe
.
Nasze epimedia po tej zimie:

i bliżej E. wushaense 'Caramel'

E. species nova 'Spine Tingler'

i trochę wiosny

i jak na razie jedyny krokusik, który skądś przywędrował (nie sadziliśmy go)

a tutaj jest lepiężnik japoński 'Variegata', który zawsze pod koniec marca już kwitł, a teraz trochę podmarznięty wygląda mało ciekawie

i pustynnik też szykuje się do wzrostu

śnieżyce i szachownice

Piterek może coś rozmnożymy, dzisiaj miałem wreszcie trochę czasu aby przyjrzeć się naszym epimediom. Wyglądają różnie, wiele jeszcze śpi, a niektóre już pokazują pąki kwiatowe
Nasze epimedia po tej zimie:
i bliżej E. wushaense 'Caramel'
E. species nova 'Spine Tingler'
i trochę wiosny
i jak na razie jedyny krokusik, który skądś przywędrował (nie sadziliśmy go)
a tutaj jest lepiężnik japoński 'Variegata', który zawsze pod koniec marca już kwitł, a teraz trochę podmarznięty wygląda mało ciekawie
i pustynnik też szykuje się do wzrostu
śnieżyce i szachownice
Małgorzata i Krzysztof
To Krzysiu pamiętaj o zaklepaniu dla mnie po sadzoneczce z ewentualnie mnożonych epimediów 
- maniusika

- Od: 18 mar 2009, o 20:50
I dla mnie też kilka kolorków .. ale śliczne przylaszczki .. z nimi trochę poczekam aż urządzę ogródek przy domu ,..
- falkenburg

Przylaszczki to nowe nasadzenia, zobaczymy jak będą rosły.
A dziś trochę dzieliliśmy byliny, w tym jarzmianki. I małe przypomnienie jak kwitły
- 'Buckland'

- 'Abbey Road'

- 'Roma'

- 'Hadspen Blood'

- 'Rosea'

- 'Shaggy'

- 'Ruby Giant'

- 'Madeleine'

- 'Sunningdale Variegated'

i razem

A dziś trochę dzieliliśmy byliny, w tym jarzmianki. I małe przypomnienie jak kwitły
- 'Buckland'

- 'Abbey Road'

- 'Roma'

- 'Hadspen Blood'

- 'Rosea'

- 'Shaggy'

- 'Ruby Giant'

- 'Madeleine'

- 'Sunningdale Variegated'

i razem

Małgorzata i Krzysztof
Fajne są! Bardzo je lubię, u siebie mam 'Buckland' oraz 'Claret' i zachwyciły mnie w zeszłym roku!
- e-genia

- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
A ja po raz pierwszy widzę te roślinki .
- izabella1004

- Od: 18 kwie 2008, o 08:57
Epimedia macie piekne ale moje po tej zimie nie lepiej wyglodaja.Jak bedziecie cos dzielic co jeszcze nie mam to prosze pamietac tez o mnie. 
-
evastyl
- 1000p

- Od: 13 sie 2009, o 18:06
A ja to wszystko widziałam na żywo

Muszę przestać tu zaglądać bo wątpia mi się skręcają, a jarzmianki to już całkiem gwuść do trumny. Gdzie moim biedulkom do nich
Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować... akurat
10 minut
10 minut
- falkenburg

EwaM dziękujemy za pochwały. Ale to zasługa przede wszystkim roślin. Jakoś nam tak dobrze rosną te jarzmianki (chyba trafione stanowisko). Powoli te odmiany i jeszcze inne pojawiają się też na polskim rynku ogrodniczym.
Gieniu nie masz i nie znasz jarzmianek
. Trzeba to szybko nadrobić. W ogrodzie wyglądają super, łatwe w uprawie, aby trochę cienia (półcienia), a i kwitną dwa razy w roku. Niektóre są niskie, a inne wyrastają na spore krzaczki, są też ozdobne z liści - czerwonawe lub variegata.
Gieniu nie masz i nie znasz jarzmianek
Małgorzata i Krzysztof