Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Dynia - wszystko o odmianach

Post »

Pelasia pisze::wit W przyszłym tygodniu Mąż bezie mi robił dwie drewniane skrzynie pod uprawę dyni :D Nie wiem na jaką wysokość mam sie zdecydować :?: Może Wy kochani podpowiecie mi jaką miała by być wysokość takiej donicy, bo wiecie jak głęboko sięga korzeń dyni. Myślałam o 50cm ;:224 nie za niska? a może 75cm wysokości.Bardzo proszę o sugestie. pozdrawaim
Joanna
A ja jeszcze raz zapytam się o wysokość tej skrzyni, jak myślicie 50 cm wystarczy dla dyni?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2008, o 13:45

Post »

frant pisze:
tomek-warszawa pisze:Ja swoje dynie będę zapylał ręcznie zobaczymy jaki będzie efekt
Dobry będzie , a jaki ma być :D . Ja będę zapylał tylko te , ktore wyznaczę do zbioru nasion , a pozostałe niech korzystają z wolności 8-) .
Ja tez. Oberwę kwiat męski i dotknę pylnikiem kwiat żeński i się zapyli tak robiłem z arbuzami i było ok
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

smonika pisze:Czyli wystarczy z jednego kwiatka przenieść pyłek na drugi na tej samej roślinie, czy potrząsnąć?
No tak , tylko pyłek jest na kwiatkach męskich , jest ich dużo więcej . Kwiatki żeńskie są z małą dyńką , to przyszły zawiązek i owoc. Pyłek też nie zawsze sie osypuje , zwłaszcza w czasie zimna i deszczowej pogody : trzeba to sprawdzić ... Można zwyczajnie tym kwiatkiem potrzeć znamię słupka ..i już . Potrząsanie , albo używanie pędzelka może być ryzykowne , zwłaszcza jeśli mamy więcej odmian . Aha , kwiatki męskie też należy raczej zabezpieczyć jeszcze przed otwarciem ( papierową tytką ) , bo też kręcą sie tam owady . I jeszcze jedno : nie wiem czy to ma jakieś znaczenie , ale ja kwiaty męskie pobierałem z innych krzaków .
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pelasiu , myślę że 50 cm. wysokość powinna wystarczyć zwłaszcza jeśli wypełnisz żyzną ziemią z kompostem lub obornikiem . A w zasadzie nie musi to być skrzynia , tylko taka rama - bez dna . Wtedy nawet i 30 cm się sprawdzi , jeśli dynia zechce to wrośnie mocniej . To inteligentne rośliny :wink:
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Frant dzięki ze napisałeś ze trzeba zabezpieczyć kwiat męski bo tego nie wiedziałem

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit Frant ,bo to będzie rama ,bez dna :D Bardzo Ci dziękuje za odpowiedź ;:3
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tomek , no wiesz , może i koniecznej konieczności nie ma , ale jak nieraz brałem do ręki kwiat - to bylo w nim ze 20 małych czarnych robaczków i np. dwie pszczoły :shock: A kto wie , czy nie naniosły tam również nieco pyłku z innych odmian ?? :?: . Lepiej być ostrożnym ! Ja część zabezpieczalem , a trochę brałem takie kwiaty tuż przed otwarciem , pyłek już sie tam ładnie osypywał , ale i tam zdarzały sie pojedyńcze czarne robaczki.
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To zabezpieczał tez będę kwiat męski

Awatar użytkownika
karool
200p
200p
Od: 31 mar 2007, o 12:33

Post »

Mam kilkadziesiąt metrów słonecznego ogrodzenia z trawniko-łąką .Chcę co kilka metrów wykopać dołki wypełnione kompostem,
resztę na szer.no właśnie na ile? przykryć czarną włókniną i wsadzić dynie.
Pytanie -co ile te dynie i czy tak będzie dobrze? Nie mam doświadczenia z dyniami.
pozdrawiam
Alicja :)
pozdrawiam
Alicja
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dość podobnie miałem , jeden pas czarnej folii , 120 cm - po lekkim obsypaniu ziemią boków - ok. 1 metr , rośliny sadziłem co 75cm . Było OK :wink: . Ale musisz pamiętać ,że rośliny rozrosną się na boki dość silnie 5-6metrow w każdą stronę -jak nic ! Piszesz : ''kilkadziesiąt metrow " - przemyśl to dobrze , bo zbioru możesz oczekiwac powyżej 1 tony !! Wyhodować to jedno , a przejeść to druga różnica :wink: ..
Awatar użytkownika
karool
200p
200p
Od: 31 mar 2007, o 12:33

Post »

Myślałam o 5 Justynkach bo one podobno nie za duże rosną,ze 2 Hokaido i po 2 innych odmian.Jak zostanie miejsce to poupycham cukinie.
Dzięki za podpowiedz jak to zrobić. :)
pozdrawiam
Alicja
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

Wasz "patent" wykorzystam u siebie.Dzięki !!!
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

tomek-warszawa pisze:Ja swoje dynie będę zapylał ręcznie zobaczymy jaki będzie efekt
pędzelkiem-prawda?
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie pędzelkiem tylko oberwę kwiat męski i dotknę pylnikami kwiat żeński i się zapyli nie potrzeba pędzelka

hannaa
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 mar 2010, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cześć ,
Chwaliłam tu na forum Cucurbita pepo Tondo di Piacenzaże pyszne malutkie do jedzenia nawet na surowo i jak wszystkie cukinie do gotowania też.

melduje się w tym wątku bo moja cukinia (tak napisali na opakowaniu) jest też jak najbardziej dynią
a oto dowód:

tak wygląda dyńka w połowie lutego, To jest ostatnia i dłużej chyba już nie będę trzymać- jest połowa lutego!. Będą dziś placki dla mojego męża alergika, a resztę upiekę. ;:180 ;:180

Obrazek
Obrazek

leżały sobie na oknie( 5szt) w pokoju (sypialnia- temp 24-20 stopni) na parapecie bo nie mam dobrej piwnicy - mieszkam w bloku, pod parapetem normalnie kaloryfer!Uwierzycie? ;:156 ;:156 ;:156
Oczywiście ta zjedzona w XI była duuużo smaczniejsza niż teraz - można było ją jeść na surowo .
Ale w sklepie dyńki są rzadko i wściekle drogie!

i jeszcze pytanie - kupiłam nasiona Uchiki Kuri(Vilmorin) i na opakowaniu opisali zbiór dopiero w XI.
czy inne Hokkaidopodobne zbiera się też dopiero w XI? są jakieś wcześniejsze?
udało mi się kupic dynię piżmową z Legutko- jest tylko jeden rodzaj? może wiecie jak ta się sprawuje?
Oczywiście mam też Tondo (z TESCO tym razem)- dla mnie niezbędna!
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”