A co do pomyłki to widzisz znów nie zrozumiałam ale jakoś od kilku dni mąż się ze mnie śmieje że naćpana chodzę po lekach jakie ostatnio biorę
Ulubione storczyki Art :) cz.2
- arlet3
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 maja 2010, o 19:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ulubione storczyki Art :) cz.2
Asiu cudowna sesja
motyle przecudne
i dendrobium
gdyby kiedyś miało za dużo keiki to mogę się już uśmiechnąć do Ciebie?
I życzę aby cattleya miała nawet trzy kwiatki
A co do pomyłki to widzisz znów nie zrozumiałam ale jakoś od kilku dni mąż się ze mnie śmieje że naćpana chodzę po lekach jakie ostatnio biorę
więc może coś w tym jest
- justus27

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Asiu...cóż za piękna sesja
nam teraz dużo potrzeba ;) i storczykom też...
Schlleriana...niby różowy, ale już mi sie dawno podoba. Jest niesamowity, delikatny i majestatyczny
Dendrobium cudowne, zwłaszcza ta fotka "pod słońce", aż całe się iskrzy..jakby "okraszone" brokatem
I piękna, rozwijająca się pochewka z pączuszkami. Dziękuję za to zdjęcie...ja marze o takim widoku. Dlatego na razie popodziwima - Twoją
Schlleriana...niby różowy, ale już mi sie dawno podoba. Jest niesamowity, delikatny i majestatyczny
Dendrobium cudowne, zwłaszcza ta fotka "pod słońce", aż całe się iskrzy..jakby "okraszone" brokatem
I piękna, rozwijająca się pochewka z pączuszkami. Dziękuję za to zdjęcie...ja marze o takim widoku. Dlatego na razie popodziwima - Twoją
- -ewelina-
- 500p

- Od: 14 sie 2007, o 23:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Asiu, pochewka wygląda na pojemną ;)
I nie narzekaj proszę - Phal. schilleriana ma więcej kwiatów niż dwa
Pozdrawiam,
Ewelina
I nie narzekaj proszę - Phal. schilleriana ma więcej kwiatów niż dwa
Pozdrawiam,
Ewelina
- EWA K

- Od: 17 sty 2008, o 23:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Asiu, tak widziałam, moja Phal. amabilis żyje. Nie ruszałam jej, nie przesadzałam, tylko oszczędnie podlewam (bo u mnie zimniej i meszek długo trzyma wodę). Pąki jeszcze nie rozwinięte-ale u innych falenopsisów też tak to wygląda- ciemno, zimno to i czekają na lepsze czasy.
Natomiast Schilleriana marnieje. Od początku była chora, więc pewnie padnie za jakiś czas.
Chory sercowy liść u Belliny(czarna zgnilizna) na razie jakoś stoi w miejscu- ale pewnie też nic z niej nie będzie. Phalaenopsis Lea Marie Salazar - dolny liść marnieje, roślina w ogóle nie rośnie - więc nie wiem czy to choroba, czy ogólny stres po zakupie + zima.
Najlepiej mają się hybrydki falenopsis.
Natomiast Schilleriana marnieje. Od początku była chora, więc pewnie padnie za jakiś czas.
Chory sercowy liść u Belliny(czarna zgnilizna) na razie jakoś stoi w miejscu- ale pewnie też nic z niej nie będzie. Phalaenopsis Lea Marie Salazar - dolny liść marnieje, roślina w ogóle nie rośnie - więc nie wiem czy to choroba, czy ogólny stres po zakupie + zima.
Najlepiej mają się hybrydki falenopsis.
- akwarybka
- 500p

- Od: 23 maja 2010, o 01:00
Dendrobium, schilleriana piękne
ciekawe ile będzie kwiatków na oncidium

- Mala_MI

- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Kontakt:
Asiu, dołączam do życzeń!
Bardzo ciekawy kolor ma to dendrobium phal. Czy to jej rzeczywista barwa, czy lekkie przekłamanie od słońca?
Asiu, jak dbasz o swoje małe oncidium? Ja miałam O. Popcorn - miniaturowe, umarło mi - traktowałam je jak dużą hybrydę na początek, później przestawiłam do cieplejszego miejsca.
Bardzo ciekawy kolor ma to dendrobium phal. Czy to jej rzeczywista barwa, czy lekkie przekłamanie od słońca?
Asiu, jak dbasz o swoje małe oncidium? Ja miałam O. Popcorn - miniaturowe, umarło mi - traktowałam je jak dużą hybrydę na początek, później przestawiłam do cieplejszego miejsca.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Henryku, czy pierwsze pytanie dotyczy pąka katlejki ? Jeśli chodzi o czekanie, to na samo otwarcie pochewki kwiatowej czekałam ok. 2 miesięcy (jak nie dłużej).Henrykbb pisze:Asiu, No to czekamy,porównamy gdy zakwitnie.Jeden pączek leciusieńko już się wybarwia.Czy jeszcze długo trzeba będzie czekać?
I jeszcze jedno pytanie.
Czy to możliwe,żebym ja jeszcze nigdy i nigdzie nie widział Shilleriany?Na pewno nie tak wybarwionej,może białą?..
Piękna jest.
A do tego ognisto-krwistego pięknisia przyjdę,ze mnie kawał chłopa,poszukamy,czy czegoś nie widać jeszcze piętro wyżej.a nuż coś znajdę.
Więc jak już w ogóle widzę pąk, to jestem szczęśliwa. O czasie przestałam myśleć. Ta zima jest nieprzewidywalna dla moich storczyków
'Schillerianę' to prawdopodobnie trzeba sobie gdzieś zamówić. No chyba, że na większych wystawach można spotkać. A białej...chyba nie ma.
Trochę podobna kształtem, z bielą i piegami jest Phal. stuartiana.
Skoro jako "kawał chłopa" potrafisz wypatrzeć więcej pąków u moich storczyków, to przyjeżdżaj jak najprędzej
Arletko, być może to wcale nie nie jest takie niemożliwe z tym keiki Dendrobium. Ono się nawet nieźle rozrasta.
Póki co jeszcze nie ma dzidziusia, ale przecież od Halinki dostałam właśnie spore keiki i to jest właśnie TA roślina.
Obserwuj i przypomnisz mi się w przyszłości
Justynko, piszesz "pochewka z pączuszkami" - obyś miała rację w tej liczbie mnogiej. A takiego widoku spodziewam się u Ciebie w bieżącym roku.justus27 pisze:I piękna, rozwijająca się pochewka z pączuszkami. Dziękuję za to zdjęcie...ja marze o takim widoku. Dlatego na razie popodziwima - Twoją
Tak wspaniale dbasz o swoje katlejki, że musi to nastąpić
Ewelino, uwielbiam Twoje wpisy. Zawsze z poczuciem humoru, więc jest powód się uśmiechnąć
Ewo, b. się cieszę,że choć Twoja Phal.amabilis żyje i trzymam kciuki, byśmy ujrzały jej kwiaty.
Za to zmartwiły mnie bardzo tak duże problemy (straty) o jakich piszesz
Przynajmniej tak wyglądały (podobnie jak moja 'amabilis'). Ale najbardziej zaskoczyła mnie 'Schilleriana'. przecież gdy ją oglądałam była zdrowa i miała pęd z pączkami
Moje hybrydy ewidentnie cierpią na brak światła. Dorosłe pąki nie otwierają się nawet przez okres ok. 2 miesięcy.
Basiu, jeśli wyrosną i uchowają się pąki na miniaturce Oncidium - kwiatów powinno być DUUUUŻO
Pokażę Ci moje archiwalne zdjęcie, gdy był tylko jeden pęd:

Mala_MI-Justynko, o miniaturkę Oncidium dbam może nieco inaczej niż o te większe okazy, ponieważ w malutkiej doniczce
b. szybko przesycha u mnie podłoże. Stoi na parapecie okna południowo-zachodniego, ale w tym pokoju mam 2 okna, w tym balkon,
i ten parapet jest bardziej w głębi pokoju - stanowisko nieco ciemniejsze niż bez balkonu. temp. ok. 20 st.
A prawdziwy kolor Dendrobium - wybieraj sama: pierwszy, gdy pokój oświetlony słońcem (kwiat bez połysku, jeśli promienie nie padają bezpośrednio)
drugi, gdy jest bardziej w cieniu. Ono zmienia kolor w zależności od światła.
Zdjęcia z poprzedniego kwitnienia:

Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
- kinga_232
- 200p

- Od: 11 paź 2010, o 16:12
Asiu kolor kwiatów na dendrobium jest niesamowity
, ilość pączków na oncidium 'Tiny Twinkle' ogromna
, Shilleriana zachwyca :P , a dla pochewki kwiatowej na katlejce
i 
Pozdrawiam Kinga.
Moje storczyki
Moje storczyki
- renata75
- 1000p

- Od: 5 kwie 2008, o 16:10
Asiu, czyżbyś cierpiała na bezsenność, kwitnienia wszystkie wspaniałe, bo te kwiaty są dzięki tobie.
Zastanawiam się co się dzieje u Ewy, bo piszesz o stratach.
Pozdrawiam :P
Zastanawiam się co się dzieje u Ewy, bo piszesz o stratach.
Pozdrawiam :P
- Agita

- Od: 5 lis 2008, o 15:22
Co Ty kobitko robisz z tymi katlejami, że kwitną Ci jedna za drugą?! Urabiasz je jak chcesz!
Czekamy
- na co najmniej 2 pąki! 
[Renatko, Ewa pisała na poprzedniej stronie ;)]
Czekamy
[Renatko, Ewa pisała na poprzedniej stronie ;)]
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Asiu ja również dołączam się do Życzeń (trochę spóźnione ale szczere)
Gratuluje przepięknych kwiatków obecnie kwitnących Phal. schilleriana, Phal. Aphrodite i Phal. Tzu Chiang Chrisna 'L' noi oczywiście tych, które zakwitły Ci w dniu urodzin
Ciesze się ze Twój eksperyment z cattleyami się udał i teraz to tylko życzę Tobie aby młode przyrosty rosły
czekam na kwiaty cattley która wypuściła pochewkę z cosikiem w środku
Dendrobium ma przecudny kolor
Gratuluje przepięknych kwiatków obecnie kwitnących Phal. schilleriana, Phal. Aphrodite i Phal. Tzu Chiang Chrisna 'L' noi oczywiście tych, które zakwitły Ci w dniu urodzin
Ciesze się ze Twój eksperyment z cattleyami się udał i teraz to tylko życzę Tobie aby młode przyrosty rosły
Dendrobium ma przecudny kolor
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Moje Storczyki
- Mala_MI

- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Kontakt:
Dendrobium ma przepiękny kolor. W każdym świetle!
Pozdrawiam, Justyna
-
kasia74

- Od: 1 cze 2010, o 23:15
Asiu dendrobium śliczne, rozumiem Mam podobne więc rozumiem twój problem z uchwyceniem koloru.
- arlet3

- Od: 5 maja 2010, o 19:30
Asiu
będę pamiętać, bo jest cudowne

Dziękuję kochane Koleżanki za odwiedziny w moim skromnym wątku
Dendrobium miało dziś (w wyjątkowo ponury dzień) kolor jak na drugiej fotce. Ale mnie też podoba się każdy
Co do katlejek, chcę im dzisiaj poświęcić trochę miejsca
Minął dokładnie miesiąc, jak ostatnio robiłam zdjęcia mojemu "eksperymentowi" z pojedynczym przyrostem ukorzenianym w słoiku.
Oto postępy (po lewej - zdjęcie z 19 grudnia, po prawej - z 19 stycznia). Pojawiły się maleńkie 3 korzonki.
Ha, ha, Jovanka miała rację będą dojrzałe "na Zajączka"

Za radą Justus pozostawię przyrost w słoiku jeszcze jakiś czas, aż widoczne korzonki trochę podrosną.
Kolejny temat. Moja Epicattleya parę miesięcy temu wytworzyła pochewkę kwiatową. Na zdjęciu z 9 listopada jest zielona.
W grudniu zupełnie sczerniała i zaschła, co mnie oczywiście zmartwiło:

Pomyślałam, że storczyk w zimowych warunkach, 'zrezygnował z kwitnienia' i zainwestował siły w młody przyrost, który wyrastał u podstawy
przyrostu z zaschniętą pochewką (widać na zdjęciu poniżej):

Jednocześnie zaczęłam szperać w internecie, czy ktoś miał już taki przypadek ?
Znalazłam ostrzeżenie, że nie wolno nic 'kombinować' przy takiej pochewce (np.zaglądać do środka, rozcinać itp), ponieważ nie wiemy,
co się dzieje z pączkami wewnątrz.
I chociaż rączki świerzbiały, uzbroiłam się w cierpliwość. Trwało to ponad miesiąc.
Wczoraj pochewka napęczniała od wewnątrz, a dziś ujrzałam maleńki fragmencik zielonego koloru w pękniętej szparce czarnej pochewki. Fotki jutro
U drugiej katlejki, którą pokazywałam, widać już 2 pączki.
Dendrobium miało dziś (w wyjątkowo ponury dzień) kolor jak na drugiej fotce. Ale mnie też podoba się każdy
Co do katlejek, chcę im dzisiaj poświęcić trochę miejsca
Minął dokładnie miesiąc, jak ostatnio robiłam zdjęcia mojemu "eksperymentowi" z pojedynczym przyrostem ukorzenianym w słoiku.
Oto postępy (po lewej - zdjęcie z 19 grudnia, po prawej - z 19 stycznia). Pojawiły się maleńkie 3 korzonki.
Ha, ha, Jovanka miała rację będą dojrzałe "na Zajączka"

Za radą Justus pozostawię przyrost w słoiku jeszcze jakiś czas, aż widoczne korzonki trochę podrosną.
Kolejny temat. Moja Epicattleya parę miesięcy temu wytworzyła pochewkę kwiatową. Na zdjęciu z 9 listopada jest zielona.
W grudniu zupełnie sczerniała i zaschła, co mnie oczywiście zmartwiło:

Pomyślałam, że storczyk w zimowych warunkach, 'zrezygnował z kwitnienia' i zainwestował siły w młody przyrost, który wyrastał u podstawy
przyrostu z zaschniętą pochewką (widać na zdjęciu poniżej):

Jednocześnie zaczęłam szperać w internecie, czy ktoś miał już taki przypadek ?
Znalazłam ostrzeżenie, że nie wolno nic 'kombinować' przy takiej pochewce (np.zaglądać do środka, rozcinać itp), ponieważ nie wiemy,
co się dzieje z pączkami wewnątrz.
I chociaż rączki świerzbiały, uzbroiłam się w cierpliwość. Trwało to ponad miesiąc.
Wczoraj pochewka napęczniała od wewnątrz, a dziś ujrzałam maleńki fragmencik zielonego koloru w pękniętej szparce czarnej pochewki. Fotki jutro
U drugiej katlejki, którą pokazywałam, widać już 2 pączki.
Pozdrawiam, Joanna