U liski w kuchni

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10568
Od: 24 mar 2008, o 20:07
Lokalizacja: podkarpacie

Re: U liski w kuchni

Post »

Nalewko mam nadzieję, ze musaka smakowała..
Jeśli coś zmodyfikowałaś chętnie wysłucham i skorzystam na przyszłośc ..

19. Chleb na zakwasie
chleb robiłam z tego przepisu

chleb codzienny

Obrazek

właśnie wyciągnęłam z piekarnika:

Obrazek

Musze popracować jeszcze nad zakwasem ..bo chyba z tydzień mi się robił..

Obrazek


20. Kluski śląskie


Może komuś się przyda przepis

Ugotować ziemniaki i zemleć
Ja formuje na stolnicy taki "placek"
Wycinam 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsypuje mąkę ziemniaczaną

Obrazek

dodaję jajko i szybko wyrabiam

Potem w rękach "kręcę" kulkę i palcem robię wgłębienie

Obrazek

Gotuje w mocno osolonej wodzie

Obrazek

Podaję polane masłem lub gulaszem lub duszonym mięskiem
a ja uwielbiam po prostu z kapustą zasmażaną z boczkiem :)

Obrazek

smacznego życzę ;:137
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5191
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: ze wsi/prawie środek Polski
Kontakt:

Re: U liski w kuchni

Post »

liska pisze:[...]
a ja uwielbiam po prostu z kapustą zasmażaną z boczkiem :)
[...]
Ja też.
Boleję jedynie nad zmarnowaniem ziemniaków, ale de gustibus non est disputandum
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10568
Od: 24 mar 2008, o 20:07
Lokalizacja: podkarpacie

Re: U liski w kuchni

Post »

Oj czasem trzeba cos z tych ziemniaków zrobić innego..

zobacz co Karo wymysliła w wątku obiadowym..
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=322

rewelacja ;:138
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6148
Od: 13 maja 2007, o 00:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: U liski w kuchni

Post »

A ja za tym linkiem zajrzałam do obiadowego .. jutro na kolację ( bo wracamy z pracy ok 17 dopiero ) ziemniaki Krysi :)
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8499
Od: 16 mar 2009, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: U liski w kuchni

Post »

Ale ziemniaków się wcale nie wyrzuca....ja rozkładam je na pozostałe 3/4 i na równo dokładam mąkę kartoflanke.... :uszy
Liska-Ty wyrzucasz?
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10568
Od: 24 mar 2008, o 20:07
Lokalizacja: podkarpacie

Re: U liski w kuchni

Post »

grazynarosa22 pisze:Ale ziemniaków się wcale nie wyrzuca....ja rozkładam je na pozostałe 3/4 i na równo dokładam mąkę kartoflanke.... :uszy
Liska-Ty wyrzucasz?
no nie :)
pokazałam tylko jak tę mąkę odmierzyć :)
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3326
Od: 5 paź 2008, o 16:21
Lokalizacja: WLKP

Re: U liski w kuchni

Post »

Liskojaka konsystencje miało ciasto na chleb codzienny?Musi sie ,,lać,, do formy czy być spójne?Kurcze obawiam sie ,ze robie zbyt gęste,klei mi sie do rąk i podypuje mąką,bo nie jestem pewna.Chciałam bym zrobić chleb ma blaszce,a z mojego wyrobu ciasta raczej formuje bochenek.Jst pyszny w smaku i wcale nie ejst zbity po upieczeniu.Pytanie nastepne do Ciebie.Czy dajesz cały zakwas jaki Ci sie zrobi po 5-ciu dniach?
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10568
Od: 24 mar 2008, o 20:07
Lokalizacja: podkarpacie

Re: U liski w kuchni

Post »

Pestko ja robilam z maki zytniej..
a ta wymaga wiecej wody .. wiec konsystencja taka.. lejąca :)

będę probowala innych mieszanek .. ciekawa jestem efektu :)
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
AniaZ
200p
200p
Posty: 448
Od: 6 lut 2009, o 17:36
Lokalizacja: Bolesławiec woj. dolnośląskie

Re: U liski w kuchni

Post »

Witaj Lisko,
Jak ciepło tu u Ciebie i domowo :).
Zobaczyłam te kluski na parze i nie wiem czy będę mogła teraz o nich zapomnieć.
Gdyby nie przygotowania do świąt i ogólny brak czasu w tym rozgardiaszu przedświątecznym już robiłabym ciasto.
Ale po świętach zrobię na pewno :D.
Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10568
Od: 24 mar 2008, o 20:07
Lokalizacja: podkarpacie

Re: U liski w kuchni

Post »

Bardzo mi miło Aniu

Jak tylko będe miała więcej czasu to zapodam coś nowego :)
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
Anpio7
500p
500p
Posty: 715
Od: 7 lut 2009, o 23:34
Lokalizacja: 3city / Pomorze
Kontakt:

Re: U liski w kuchni

Post »

Bardzo smacznie tu u Ciebie ;:106
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 4094
Od: 9 lis 2006, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Strefa 6a

Re: U liski w kuchni

Post »

Witaj Liseczko!

Wypróbują sobie w sobotę Twoją sałatkę z tuńczyka.
Mam nadzieję, że będzie dobra. :D
Tylko nie wiem, jak długo gotować brokuła, żeby był jędrny ale nie twardy.

Musakę też zrobię, ale jak już będzie sezon na jarzynki, bo pomidory
teraz bardzo kiepskie.
Pozdrawiam serdecznie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”