Ogródek Pszczółki cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródek Pszczółki cz.5

Post »

Loki, Dzięki za informację piretrynie. :D Poszukam na wiosnę i może uda mi sie przestać truć okolicę :;230
Grażynko, mam nadzieję że nie tylko takie znaleziska są u Ciebie i widać jeszcze piekne kwiaty ;:108 a może
udałoby się założyć jakąś siatkę od ulicy? albo zagęścić żywopłot?

A różyczka 'Cornelia' Wam się podoba?

Obrazek

Obrazek
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
x-d-a

Post »

Wiesiu, z Cornelii niezwykle urodziwa panna jest :!:
Czytając o tym, czym dzielimy sie z naszymi ukochanymi roślinkami, pomyślałam jeszcze o : czosneczku, grejfrucie i banankach (pod różami) ;:224 Oj, niedługo my, ogrodnicy, będziemy sobie od ust odejmować, żeby roślinki nakarmić, albo wygonić od nich szkodniki lub choroby ;:108
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wiesiu od strony ulicy mam nie tylko płot ale i gęsty żywopłot z tui.
I to w nim znajduję te wszystkie "skarby".
Młodzież traktuje go jako śmietnik i wciska pomiędzy gałązki co się da.
Ot taka teraz kultura. :twisted:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Łał śliczna ta Cornelia. A ja dzis dostałam katalog od Austina :heja :heja Będę miała zajęcie na długo :)
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Wiesiu Cornelia prawdziwa piękność, jej romantyczna uroda podkreślona dodatkowo przez piękną latarenkę :D
Coraz bardziej zachwycają mnie takie dekoracyjne elementy w ogrodzie, ja nigdy nie upiększałam w ten sposób ogródka, elementami ozdobnymi było u mnie drewno i kamień, ale coraz częściej wpadają mi w oka takie właśnie ozdóbki. Wspaniale podkreślają urodę kwiatów i przyciągają do nich uwagę :D
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41

Post »

WIESIU
Cornelia jest piękna. Ma taki taki delikatny pastelowy kolor. Wyobrażam sobie jej
delikatny zapach.
Awatar użytkownika
Rudominka
200p
200p
Od: 9 wrz 2010, o 21:10

Post »

Cornelia faktycznie przepiękna, a latarenka dodaje uroku kompozycji.

Ja przy różach wkładam po 1-2 ząbki czosnku, nie było ani jednej mszycy, w innych miejscach nie żałowały sobie :evil:
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czy to prawda z tym czosnkiem? A róże nie śmierdzą potem?Mój wstręt dotyczy jedzenia, ale wkopać mogę.
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

Witaj Wiesiu :wit

Cornelia ślicznie sie prezentuje ;:138
O czosnku słyszałam i wkopałam. ;:108 Czy będzie efekt - ocenię w nowym sezonie. Niestety szkoda że tak późno doczytałam o tym bananie pod różę....
Mam dwie i żadna nie była dokarmiana bananami ....
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Witajcie zimowo ;:3
Ależ wspaniała pogoda, jak na nartach. :heja śniegu dużo jak u nas bo spadło wczoraj 20cm, jest zimno, ślizgawka i piękne
słoneczko. ;:3 Cudnie, tylko wyjść trudno bo zęby można stracić, prawie nic nie odśnieżone, brak soli, ulice nieprzejezdne,
opuszczone przez właścicieli samochody stoją w poprzek ulic, na przelotówkach ponoć ludzie siedza w autach od 15 godzin,
cały Paryż sparaliżowany. ;:223 Nie jeżdżą autobusy i są problemy też z metrem choć ponoć one podziemne. :;230
Ale to nic jak nie jest się zmuszonym wychodzić z domu a jeszcze mniej jechać samochodem to jest po prostu cudnie :heja
Taką zimę akurat lubię. Szybki obchód ogródka i stwierdziłam że po ciepłolubnych nic nie zostało poza zbrązowionymi gałązkami.
Wiele roslin jest pod grubą warstwą śniegu wiec ich stan obejrzymy dopiero jak stopnieje. Bambus schylił się do ziemi pod ciężarem
śniegu, ale on nie tak jak iglaki, i sie nie łamie. Fuksja, dipladenia, pelargonie już spisane na straty, w przyszłym roku dokupię.
Dobrze że trytomy są powiązane i storczyk ogrodowy bletilla striata przykryta szybą dalej ma sucho. Co będzie z resztą to dopiero
się później okaże....

Aga, nie ma pośpiechu, zakopiesz pod różami banany na wiosnę i też jeszcze skorzystają. ;:108
Adrianko, ponoć czosnek dobrze działa, ale nie wiem czy śmierdzą bo aby mszyce je opuściły to jednak to musi jakoś płynąć
z sokiem po całej róży? nieprawda? Są tez tacy co sadzą pod różą do towarzystwa czosnki i to ponoć też działa i jest ładniejsze dla oka :shock:
Rudominko, ja też spróbuję wsadzić pod róże ząbki czosnku na wiosnę. Nic nie zaszkodzi spróbować ;:196 a myślisz ze pod kalinę też by
były skuteczne na te czarne okropne mszyce?
Krysiu, Cornelia jest piżmową różą i ma delikatny zapach który pasuje do jej subtelnego koloru ;:108 Szkoda że nie
mam dla niej więcej miejsca, bo ona by chciała bardzo się rozrosnąć na ładnego krzaczora, ale jak się nie ma co się lubi...
Aguś, cieszy mnie że latarenka Ci się spodobała. Bardzo lubię to zestawienie. Właśnie biały najlepiej podkreśla takie delikatne
różowe kolory. Nad dekoracją koniecznie pomyśl, ona dodaje tego niepowtarzalnego uroku ogrodowi, bo ogród to nie tylko zieleń :P
Dorotko, ale masz pasjonującą lekturę na zimowe wieczory ;:138 uwielbiam tak spędzać czas i pomarzyć o pięknotach
na letnie dni. ;:196
Grażynko, to całe szczęście że znaleziska nie przechodzą przez żywopłot na rabaty. ;:108 a co do kultury i dobrego wychowania,
to chyba wszędzie mamy te same problemy...
Daluś, masz rację że to prawie całą naszą kuchnią się dzielimy z naszymi podopiecznymi. Ale czego by się nie zrobiło by one ładnie
rosły i obficie kwitły... ;:108
Życzę Wam równie ślicznego dnia ;:3
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
Rudominka
200p
200p
Od: 9 wrz 2010, o 21:10

Post »

Myślę, że zapach czosnku odstrasza mszyce na jakąś odległość. Ja włożyłam 2 ząbki w odległości ok 10-15 cm od łodygi (balam się uszkodzić korzenie). I był spokój. Natomiast na tej samej rabacie, ale ze 2 metry dalej maleńki (tegoroczny) jaśmin został zeżarty przez mszyce całkowicie zanim zdążyłam zareagować :evil:
Właśnie się zastanawiam nad czosnkami ozdobnymi, miałam kilka w tamtym roku, ale nie przy różach, może je przesadzić? Słyszałam, że też działają.
Do ochrony kaliny to więcej trzeba by tych ząbków, w końcu do spory krzew jest...
aha, róża nie śmierdzi czosnkiem :;230

Banany chyba sobie daruję...
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

Aga, nie ma pośpiechu, zakopiesz pod różami banany na wiosnę i też jeszcze skorzystają. ;:108
Adrianko, ponoć czosnek dobrze działa, ale nie wiem czy śmierdzą bo aby mszyce je opuściły to jednak to musi jakoś płynąć
z sokiem po całej róży? nieprawda? Są też tacy co sadzą pod różą do towarzystwa czosnki i to ponoć też działa i jest ładniejsze dla oka :shock:
Pisałam, pisałam i mi się skasowało :twisted:

No więc jeszcze raz: banankami róże na pewno podkarmię ;:108

A czosnek ozdobny posadziłam w tym roku koło róży i clematisów :) Bo właśnie tak pomyslałam, że skoro zwykły ma zadziałać, to ten ozdobny chyba tez powinien :?: Zobaczymy latem co wyjdzie z tej kompozycji :)
A na dodatek w paru miejscach wetknęłam też zwykły czosnek jadalny :;230
x-d-a

Post »

Wiesiu, no to macie prawdziwą zimę! Słyszałam dzisiaj w radio, że opady śniegu w rejonie paryskim są najobfitsze od 1987 roku :roll: Na pewno jest pięknie, ale zamieszanie komunikacyjne i nie tylko też się zrobiło ;:224
Pozdrawiam i życzę miłego dnia :wit
kajpej
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lis 2009, o 14:56

Post »

Wiesiu, żeby tylko Twojej ślicznej róży nic się nie stało.
Dobrze że jest ciepła pierzynka.
Może Wiesiu uda się Tobie zrobić kilka zdjęć.
;:196 Elżbieta
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Moje najdroższe i też mnie nie ominęło to odśnieżanie :D dzisiaj musiałam sięgnąć po łopatę bo zrobiła się niezła ślizgawka
przed domem, na chodniku i na naszej ogrodowej wykafelkowanej aleji prowadzącej do domu. Nie mam soli, zresztą już za późno
na sól bo nocą temperatura ma spaść do -4 stopni. Ale będzie lodowisko, bo śnieg popłynął po południu przy takim słońcu, a pod
śniegiem już jest lód ;:223
Chyba jutro będzie jeszcze gorzej dojechać i dojść do pracy, no chyba żeby na czterech... :;230 i to też nie pewne

Eluś, zima u mnie nie jest tak piękna jak u Ciebie, daleko jej nawet, ale zawsze to fajnie wygląda taka warstwa śniegu w słońcu. :P
O róże jestem raczej spokojna, nic im nie bedzie bo śniegu się nie boją a bardzo niskich temperatur to mam nadzieję że jednak nie będzie.
Chociaż teraz są przykryte grubą śniegową czapą, tak jak tutaj na pergoli

Obrazek

a niektóre gałęzie porobiły nawet dekoracyjne śniegowe mosty

Obrazek

Rano było ślicznie pod taką warstwą śniegu

Obrazek

Malowniczo to wyglada, jakby wyjęte prosto z bajki o Królowej śniegu

Obrazek

Na dachu widać ślady spacerujących kotów które nic sobie nie robią ze śniegu, tylko psyt....., nic nie mówcie bo sąsiad pewnie
o tym nie wie

Obrazek

Po południu w słoneczku czapy śnieżne zjeżdzały z dachów jak ze ślizgawki, nawet jedna spadła na wszystkie moje maleństwa
zimujące w doniczkach. Teraz są całkiem przykryte, tak jak bambus

Obrazek

A świerk sąsiada sam się ubrał w świateczną białą szatę, ale do świąt biała sukienka nie dotrzyma

Obrazek

Po południu na dachu sąsiada już nic prawie nie zostało ze śladów zimy

Obrazek

Pozostanie nam pomarzyć o takim pieknym białym śniegu jak już wszystko się rozpuści...
:wit
Daluś, zima nas naprawdę nie ominęła :;230 nie tylko dzieci się cieszą, choć szkoły dalej są otwarte. ;:108 za to nie
wszyscy nauczyciele dotarli do szkół.
Aga, czosnek będzie dobrym towarzystwem do róż i powojników, u mnie jeden z powojników ma pod nóżkami szczypiorek i
świetnie mu to pasuje.
Aniu, ah prawda że mszyce uwielbiają też jaśmin, Mój był corocznie dla nich daniem, ale teraz jakoś go opuściły i przeniosły się
na kalinę. Może bardziej ją lubią bo ma takie pyszne zieloniutkie świeże listeczki ;:224
Spróbuję powsadzać wiecej zębów czosnkowych i szczególnie wytępić mrówki które je pasą jak owieczki. Może mi się uda? Też
próbowałam ze skórkami banowymi ale nie widziałam specjalnie lepszych efektów niż przy normalnym dokarmianiu granulkami.
Za to obornik dobrze im zrobił. ;:108 Więc na wiosnę raczej podsypię więcej obornika ;:108
Miłego wieczorku ;:196
Wątki Pszczółki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”