Ogród -mój azyl -JolantaG część 6
- kogra
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogród -mój azyl -Jolanta Graj część 6
Faktycznie ładne.
Ja mam dwie, ale w tym roku nie zaszczyciły mnie kwiatami.
Ja mam dwie, ale w tym roku nie zaszczyciły mnie kwiatami.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- babuchna
- -Moderator Forum-.

- Od: 7 maja 2009, o 09:57
Jolu piękne rośliny te świecznice , tylko ta druga nazwa mi do nich nie pasuje , i jakoś z ich wyglądem nie współgra!
Niestety , ja nawet nie myślę o ich zakupie , bo na mojej Saharze chyba by długo nie pożyły , tak więc będę je sobie u Ciebie odwiedzać , i może raz od czasu z koneweczką wpadnę i podleję , można?

Niestety , ja nawet nie myślę o ich zakupie , bo na mojej Saharze chyba by długo nie pożyły , tak więc będę je sobie u Ciebie odwiedzać , i może raz od czasu z koneweczką wpadnę i podleję , można?
- Gencjana
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 27 sty 2010, o 22:14
Jolu, dopiero dziś dotarłam do nowego wątku, by paść z wrażenia z powodu żurawek.
Powiedz, co zrobić, by pampasowa
przeżyła zimę?
przeżyła zimę?
- RomciaW

- Od: 12 gru 2008, o 20:58
Joluś nadrabiam cały czas letnie zaległości
Zima długa
Piękne masz żurawki niespotykanie liczna kolekcja
A tak w ogóle to Twój ogród będziemy oglądać jako przykładowy
Czy pluskwica lubi dużo słońca bo takie mam miejsce 
- JolantaG

- Od: 3 lis 2008, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
MARPO ,TAKASOBIE,MALGOCHA,dziękuję .
STASIU ,tak to pluskwica,świecznica, cimcifuga w jednej osobie [roślinie .]
BABOPIELKO ,swoje pluskwice mam drugi rok i cieszę się ,że zaszczyciły mnie kwiatami .W zeszłym roku kwitła tylko Cordifolia .
Swoich nie będę ruszać ,co by się nie obraziły na mnie i nie przestały kwitnąć .
GRAŻYNKO ,wiele osób pisze ,że im świecznice nie kwitną.Niestety nie wiem dlaczego .
BABUCHNO ,wpadaj z koneweczką i podlewaj ,jak będą miały za sucho .Kiedyś oglądałam o nich program i wyjaśniali tą drugą nazwę [pluskwica],dlaczego właśnie taką nosi ,ale nie zapamiętałam .
GENCJANO ,ponoć pampasówka nie może mieć za mokro jesienią i zimą ,bo to jej bardziej szkodzi niż mróz .Swoją okryłam, w zeszłym roku , suchymi liśćmi i folią ,aby na nią nie padało ,ale i tak nie przetrwała .Nie wiem co jej zaszkodziło .Niektórzy przechowywali w szklarni i też im padła.Nie wiem co zrobić ,aby było dobrze .Moja od wiosny pięknie urosła i nie chciała bym jej stracić .
ROMO ,niestety pluskwica nie nadaje się na
.Będą jej się listki przypalać .To roślinka do półcienia.
Troszkę wspomnień .

STASIU ,tak to pluskwica,świecznica, cimcifuga w jednej osobie [roślinie .]
BABOPIELKO ,swoje pluskwice mam drugi rok i cieszę się ,że zaszczyciły mnie kwiatami .W zeszłym roku kwitła tylko Cordifolia .
Swoich nie będę ruszać ,co by się nie obraziły na mnie i nie przestały kwitnąć .
GRAŻYNKO ,wiele osób pisze ,że im świecznice nie kwitną.Niestety nie wiem dlaczego .
BABUCHNO ,wpadaj z koneweczką i podlewaj ,jak będą miały za sucho .Kiedyś oglądałam o nich program i wyjaśniali tą drugą nazwę [pluskwica],dlaczego właśnie taką nosi ,ale nie zapamiętałam .
GENCJANO ,ponoć pampasówka nie może mieć za mokro jesienią i zimą ,bo to jej bardziej szkodzi niż mróz .Swoją okryłam, w zeszłym roku , suchymi liśćmi i folią ,aby na nią nie padało ,ale i tak nie przetrwała .Nie wiem co jej zaszkodziło .Niektórzy przechowywali w szklarni i też im padła.Nie wiem co zrobić ,aby było dobrze .Moja od wiosny pięknie urosła i nie chciała bym jej stracić .
ROMO ,niestety pluskwica nie nadaje się na
Troszkę wspomnień .

- ada.kj

- Od: 2 gru 2008, o 12:03
Wujek Google tak tłumaczy nazwę pluskwicy
"Polska nazwa tej rośliny Pluskwica groniasta nawiązuje w pewnym sensie do łacińskiej nazwy Cimicifuga, w wolnym tłumaczeniu cimex znaczy owad zwlaszcza ten dokuczliwy jak pchła czy wesz zaś fugare odpędzić, odrzucić. Mimo niezbyt przyjemnego zapachu Cimicifuga racemosa jest atrakcyjną ozdobą wielu ogrodów zwłaszcza w Europie."
Jak sobie przypominam zapach pluskwicy jest nawet przyjemny, ale to co dla jednych jest przyjemne, dla innych może być odrzucające
"Polska nazwa tej rośliny Pluskwica groniasta nawiązuje w pewnym sensie do łacińskiej nazwy Cimicifuga, w wolnym tłumaczeniu cimex znaczy owad zwlaszcza ten dokuczliwy jak pchła czy wesz zaś fugare odpędzić, odrzucić. Mimo niezbyt przyjemnego zapachu Cimicifuga racemosa jest atrakcyjną ozdobą wielu ogrodów zwłaszcza w Europie."
Jak sobie przypominam zapach pluskwicy jest nawet przyjemny, ale to co dla jednych jest przyjemne, dla innych może być odrzucające
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
- JolantaG

Wąchałam pluskwicę i wydaje mi się ,że kwiatostan bardzo ładnie pachnie .Może inna część rośliny ma nieciekawy zapach . 
-
goryczka143
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 21 sie 2009, o 20:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
WITAJ JOLU
Twoje pluskwice /świecznice prezentują się świetnie. Bardzo podoba mi się
ta o ciemnych liściach. A zapach co tam, każdy ma inny gust.
Twoje pluskwice /świecznice prezentują się świetnie. Bardzo podoba mi się
ta o ciemnych liściach. A zapach co tam, każdy ma inny gust.
- ZENOBIUSZ

- Od: 2 sty 2008, o 07:00
Witaj Jolu spacerując po Twoim ogrodzie wzrok mój przyciągneła piękna pluśkwica o liściach bordowych.
Wiosną br. udało mi się kupić właśnie taką sadzonkę, ciekawy jestem czy przetrzyma ona w moim ogrodzie okres zimowy. Mam pytanie czy pluskwica wymaga specjalnego zabezpieczenia na okres zimy ?
Wiosną br. udało mi się kupić właśnie taką sadzonkę, ciekawy jestem czy przetrzyma ona w moim ogrodzie okres zimowy. Mam pytanie czy pluskwica wymaga specjalnego zabezpieczenia na okres zimy ?
Pozdrawiam Zenek
Bardzo piękne wspomnienia Jolu 
- JolantaG

KRYSIU ,ZENKU ,pluskwica Brunette jest chyba najpiękniejsza,z tych co mam .Zima jej nie szkodzi ,ale można zrobić kopczyk ,co by mieć 100%pewność na przetrwanie .
Młode pędy są wrażliwe na późno wiosenne przymrozki ,dla pewności można okryć jedliną .
IZABELL ,dziękuję .
Młode pędy są wrażliwe na późno wiosenne przymrozki ,dla pewności można okryć jedliną .
IZABELL ,dziękuję .
- magry

- Od: 15 wrz 2009, o 19:20
Trzeba kupować / sępić / pluskwice bo są ładne i nie kłopotliwe tak jak pisze właścicielka a ja jako uprawiający potwierdzam.
Co do zapachu,to dla mnie zapach korony cesarskiej jest piękny i niech ktoś mi udowodni że nie.
Co do zapachu,to dla mnie zapach korony cesarskiej jest piękny i niech ktoś mi udowodni że nie.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- takasobie

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Gusty woniowe bywają róznorakie, to kwestia skojarzeń ;-)
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- tara

- Od: 16 mar 2008, o 22:01
Jolu łaziłam po Twoim ogrodzie i wiesz doszłam do wniosku, ze mamy tu na królową dalii, różaną Anię, pewnie kolejna królowa tylko u Ciebie jest problem żurawki to pewnie tak ale masz tego nieco więcej i to w hurtowych ilościach, pięknie
- ankha

- Od: 5 kwie 2009, o 17:17
Witaj Joluś
Piękne żurawki, a jeszcze brunery, świecznice, jeżówki
Będę stałym gościem, a w międzyczasie zimowych wieczorów na pewno przejrzę Twoje poprzednie wątki