U liski w kuchni
- Hanka 1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3058
- Od: 30 kwie 2008, o 20:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Kielc
Re: U liski w kuchni
Liseczko łał...rewelacja.Poczytam jutro.dziś daję wpis aby mi strona Twojej kuchni nie uciekła
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8216
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź/łódzkie
Re: U liski w kuchni
O matko, jaka sie głodna zrobiłam.... przepis z rybkami wypróbuje... uwielbiam rybki , mniam
Re: U liski w kuchni
Wisienko polecam szynkowar.
Szynka jak szynka ale pasztecik.. palce lizac :)
Ewo krakowska, Haniu, Ave ciesze się że przepis Wam spasowal
14. kurczak na 2 sposoby
1 sposób
piersi pokroiłam w paseczki
na nich rozłożyłam
- ser + suszona żurawina
- ser + suszone pomidory w oliwie
- masło orzechowe + orzech włoski
- masło + seler naciowy + lubczyk
zwinęłam w kłebek, spięłam wykałaczką,
ułozyłam w naczyniu żaroodpornym i posypałam krążkami pora
2 sposób
Na dno naczynia pokroilam pory
na to rozłozyłam kawałki piersi z kurczaka i posmarowałam majonezem
nałozyłam brukselkę, czerwoną cebulę pokrojoną w kostke
Można posypac serem jak ktoś lubi
Obia naczynia włozyłam do piekarnika i w temp 200 st C zapiekalam
pycha! polecam na szybki obiad
polecam też bardzo wartościową
15. sałatkę z tunczyka
czyli przegląd lodówki:
- 2 puszki tunczyka w wodzie
- 5 jaj ugotownych na twardo
- ugotowne różyczki kalafiore lub brokuła
- kukurydza z czerwona fasola z puszki
- cebula
- por
- rzodkiewka
- pędy bambusa
- ogórek kiszony
- zielona pietruszka
- ryż dziki
- majonez, musztarda, śmietana - co kto lubi
- przyprawy
oczywiście dobór składników jest dowolny.. w zależności od smaku i gustu "kucharzącego"
Szynka jak szynka ale pasztecik.. palce lizac :)
Ewo krakowska, Haniu, Ave ciesze się że przepis Wam spasowal
14. kurczak na 2 sposoby
1 sposób
piersi pokroiłam w paseczki
na nich rozłożyłam
- ser + suszona żurawina
- ser + suszone pomidory w oliwie
- masło orzechowe + orzech włoski
- masło + seler naciowy + lubczyk
zwinęłam w kłebek, spięłam wykałaczką,
ułozyłam w naczyniu żaroodpornym i posypałam krążkami pora
2 sposób
Na dno naczynia pokroilam pory
na to rozłozyłam kawałki piersi z kurczaka i posmarowałam majonezem
nałozyłam brukselkę, czerwoną cebulę pokrojoną w kostke
Można posypac serem jak ktoś lubi
Obia naczynia włozyłam do piekarnika i w temp 200 st C zapiekalam
pycha! polecam na szybki obiad
polecam też bardzo wartościową
15. sałatkę z tunczyka
czyli przegląd lodówki:
- 2 puszki tunczyka w wodzie
- 5 jaj ugotownych na twardo
- ugotowne różyczki kalafiore lub brokuła
- kukurydza z czerwona fasola z puszki
- cebula
- por
- rzodkiewka
- pędy bambusa
- ogórek kiszony
- zielona pietruszka
- ryż dziki
- majonez, musztarda, śmietana - co kto lubi
- przyprawy
oczywiście dobór składników jest dowolny.. w zależności od smaku i gustu "kucharzącego"
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: U liski w kuchni
Izuś, zapisuję przepisiki. Ja robię podobne fileciki, ale z suszonymi pomidorami i szpinakiem
- EwkaEs
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 9778
- Od: 9 lip 2008, o 20:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: południe kraju
Re: U liski w kuchni
Lisko-jak długo zapiekałaś?Interesujący smak z lubczykiem i selerem naciowym,chociaż,ktoś mi tu podpowiada,że czy dobre te z masłem orzechowym i orzechem włoskim?
Re: U liski w kuchni
Monia i ja do Ciebie zagladam..
lubie wątki kuchenne bo szukam inspiracji
Ewuniu kazda kombinacja jest fajna., najbardziej jednak lubie z żurawiną.. a z orzechem pycha!!! ale maslo orzechowe robię sama
16. masło orzechowe
1/2 kg orzechów ( ziemnych, włoskich, nerkowców.. co kto lubi) można dodać migdały
2 łyżki oliwy z oliwek chyba że ktoś woli olej..
orzechy polewam oliwą i piekę w piekarniku w 180 st (co chwila otwieram i potrząsam, zeby sie nie przypaliły)
Jak się upieką.. mielę (długo) i mam
(niektórzy dodają soli .. ja nie.. )
Masło orzechowe jest bardzo zdrowe.. polecam!
lubie wątki kuchenne bo szukam inspiracji
Ewuniu kazda kombinacja jest fajna., najbardziej jednak lubie z żurawiną.. a z orzechem pycha!!! ale maslo orzechowe robię sama
16. masło orzechowe
1/2 kg orzechów ( ziemnych, włoskich, nerkowców.. co kto lubi) można dodać migdały
2 łyżki oliwy z oliwek chyba że ktoś woli olej..
orzechy polewam oliwą i piekę w piekarniku w 180 st (co chwila otwieram i potrząsam, zeby sie nie przypaliły)
Jak się upieką.. mielę (długo) i mam
(niektórzy dodają soli .. ja nie.. )
Masło orzechowe jest bardzo zdrowe.. polecam!
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
Re: U liski w kuchni
17. Musaka
wersja z ziemniakami
Tak jak pisałam wcześniej przy innych przepisach .. taka jaka nam/mi smakuje..
warzywa
- przygotować naczynie do zapiekania
- ziemniaków tyle, żeby przykryły dno naczynia (ugotować, ostudzićl, pokroic w plasterki)
- bakłażan (pokroic w plasterki, rozłożyć, posolić .. zostawić na 10-15 min, przyłozyć papierowy ręcznik, żeby zebrał "goryczkę" i podsmażyć na oliwie .. potem rozłożyć na papierowych ręcznikach, żeby pozbyć sie części tłuszczu brrr )
mięso
- cielęcina ok. 0,5 kg podsmażyć na patelni (można wołowinę.. cielęcina lepsza IMHO)
- cebula i ząbek - dwa czosnku posiekać .. dodac do mięsa
- dodac pomidory z puszki (bo nie mam swoich buuu )
- świeże oregano posiekać.. dodać
- sól, pieprz, cynamon, kumin - poddusić razem z 5 min
beszamel
- 1-2 łyżki masła roztopić dodać 2 łyżki mąki - jak zgęstnieje dodać
- 1,5 szkl mleka, 1 szkl wody, sól, pieprz gałka muszkatołowa - gotowac chwilę
- 2 jajka roskłócic dodać trochę sosu .. wymieszać i połączyć z resztą
W naczyniu żaroodpornym układać
- ziemniaki, mięso
- bakłażany przekładac plastrami pomidorów
polać sosem beszamelowym
posypac parmezanem bo ten jest u nas dostępny albo kefalotiri (owczy, twardy, słony, pycha )
zapiec ze 40 min w 200 st C.. trochę tłuste.. ale ok
dlatego potem i w trakcie roboty warto napić sie biełego wytrawnego.. dla lepszego trawienia..
smacznego
wersja z ziemniakami
Tak jak pisałam wcześniej przy innych przepisach .. taka jaka nam/mi smakuje..
warzywa
- przygotować naczynie do zapiekania
- ziemniaków tyle, żeby przykryły dno naczynia (ugotować, ostudzićl, pokroic w plasterki)
- bakłażan (pokroic w plasterki, rozłożyć, posolić .. zostawić na 10-15 min, przyłozyć papierowy ręcznik, żeby zebrał "goryczkę" i podsmażyć na oliwie .. potem rozłożyć na papierowych ręcznikach, żeby pozbyć sie części tłuszczu brrr )
mięso
- cielęcina ok. 0,5 kg podsmażyć na patelni (można wołowinę.. cielęcina lepsza IMHO)
- cebula i ząbek - dwa czosnku posiekać .. dodac do mięsa
- dodac pomidory z puszki (bo nie mam swoich buuu )
- świeże oregano posiekać.. dodać
- sól, pieprz, cynamon, kumin - poddusić razem z 5 min
beszamel
- 1-2 łyżki masła roztopić dodać 2 łyżki mąki - jak zgęstnieje dodać
- 1,5 szkl mleka, 1 szkl wody, sól, pieprz gałka muszkatołowa - gotowac chwilę
- 2 jajka roskłócic dodać trochę sosu .. wymieszać i połączyć z resztą
W naczyniu żaroodpornym układać
- ziemniaki, mięso
- bakłażany przekładac plastrami pomidorów
polać sosem beszamelowym
posypac parmezanem bo ten jest u nas dostępny albo kefalotiri (owczy, twardy, słony, pycha )
zapiec ze 40 min w 200 st C.. trochę tłuste.. ale ok
dlatego potem i w trakcie roboty warto napić sie biełego wytrawnego.. dla lepszego trawienia..
smacznego
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8474
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: U liski w kuchni
Dobrze, że zajrzałam
Izuś muszę koniecznie wygrzebać dawno temu kupiony szynkowar....koniecznie.
Izuś muszę koniecznie wygrzebać dawno temu kupiony szynkowar....koniecznie.
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: U liski w kuchni
Ostatni przepis wygląda smakowicie - koniecznie muszę wypróbować. Nie wiem, czy dobrze zrozumiałam. Na dno idą ziemniaki, następnie mięso i dopiero ten przekładaniec pomidorowo bakłażanowy?
Re: U liski w kuchni
Monia tak polecam jak lubisz zapiekanki ..
tylko powycieraj tego bakłażana.,.jak puści sok.. bo to goryczka
Elizabetko.. ja własnie zastanawiam się co nowego zrobić w szynkowarze..
masz jakiś fajny przepis?
a tymczasem zrobiłam..
sok z cebuli i czosnku i cukru .. bo zachorzałam
na gardełko ..
tylko powycieraj tego bakłażana.,.jak puści sok.. bo to goryczka
Elizabetko.. ja własnie zastanawiam się co nowego zrobić w szynkowarze..
masz jakiś fajny przepis?
a tymczasem zrobiłam..
sok z cebuli i czosnku i cukru .. bo zachorzałam
na gardełko ..
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- EwkaEs
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 9778
- Od: 9 lip 2008, o 20:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: południe kraju
Re: U liski w kuchni
Lisko-zdrowiej!To bardzo skuteczny sok.Ja robię go osobno z czosnku,osobno z cebuli(używam czerwonej),można zrobić także z czerwonego buraka(cukier w wydrążenie).
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8474
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: U liski w kuchni
Kochana nie mam żadnego przepisu i dopiero będę szukać.....zacznę od Ciebie.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6530
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
Re: U liski w kuchni
No tak, jak szukam czegoś konkretnego, to trafiam najpierw tutaj i to czego szukam akurat jest
Wklepałam hasło "Musaka" i prosze bardzo, przepis czeka na mnie razem ze zdjęciami Tylko brać i korzystać
Tyle że nie mam pomidorów w plasterki, więc podsmażę mięsko z pomidorami z kartonika, a za ser grecki będzie robił ser haloumi, bo innego chyba nie mam... a może mam jakiś tylżycki, to trochę tego, trochę tego? Nie, bo się pogryzą, chyba nie pasują do siebie, albo jeden, albo drugi.
W każdym razie dzięki za przepis
Wklepałam hasło "Musaka" i prosze bardzo, przepis czeka na mnie razem ze zdjęciami Tylko brać i korzystać
Tyle że nie mam pomidorów w plasterki, więc podsmażę mięsko z pomidorami z kartonika, a za ser grecki będzie robił ser haloumi, bo innego chyba nie mam... a może mam jakiś tylżycki, to trochę tego, trochę tego? Nie, bo się pogryzą, chyba nie pasują do siebie, albo jeden, albo drugi.
W każdym razie dzięki za przepis
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."