Kuchenne improwizacje Moni
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Śledzie
Zupełnie zwyczajne, ale moje ulubione.
1kg matjasów z solanki (wybieram białe, grube)
2-3 cebule
olej
ocet
cukier
Cebulę kroję w kostkę, posypuję cukrem odstawiam na talerzu.
Matjasy płukam w wodzie, następnie wrzucam do miski z wodą i zostawiam na pół godziny. Po odlaniu wody, przepłukaniu, zalewam mlekiem i moczę jeszcze godzinę.
Po takiej mlecznej kąpieli odsączam na sitku i następnie kroję w 3cm paski (z szerokości, więc w sumie wychodzą takie nieduże kawałki).
Cebulę odciskam (powinna wypuścić nieco soku).
Śledziki układam w słoju, przekładam naprzemiennie z cebulą. Po ułozeniu warstw wrzucam 4ziarna ziela angielskiego i zalewam do połowy olejem. Zostawiam na chwilę, a później uzupełniam octem. Za dwa dni śledzie są pozbawione ości (ocet wyjada ), pyyyyszne.
Zupełnie zwyczajne, ale moje ulubione.
1kg matjasów z solanki (wybieram białe, grube)
2-3 cebule
olej
ocet
cukier
Cebulę kroję w kostkę, posypuję cukrem odstawiam na talerzu.
Matjasy płukam w wodzie, następnie wrzucam do miski z wodą i zostawiam na pół godziny. Po odlaniu wody, przepłukaniu, zalewam mlekiem i moczę jeszcze godzinę.
Po takiej mlecznej kąpieli odsączam na sitku i następnie kroję w 3cm paski (z szerokości, więc w sumie wychodzą takie nieduże kawałki).
Cebulę odciskam (powinna wypuścić nieco soku).
Śledziki układam w słoju, przekładam naprzemiennie z cebulą. Po ułozeniu warstw wrzucam 4ziarna ziela angielskiego i zalewam do połowy olejem. Zostawiam na chwilę, a później uzupełniam octem. Za dwa dni śledzie są pozbawione ości (ocet wyjada ), pyyyyszne.
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Ja daję mniej więcej pół na pół z olejem, nooo... może ciut więcej oleju niż octu, ale niewiele więcej. Sledzie są naprawdę pyszne
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Dzisiaj polecam naleśniki z masą orzechową.
Naleśniki sa doskonałe jako deser (zamiast ciasta) do kawusi
Orzechy włoskie miksuję drobno (można utrzeć na tarce na małych oczkach).
Do rondelka wrzucam zmiksowane orzechy, trochę mleka 2%, mleka w proszku, cukier puder. Proporcje na zasadzie 'mniej wiecej' takie, aby powstała słodka, smarowna masa. Całość gotować (krótko, aż do uzyskania jednolitej masy).
W drugim rondelku przygotowuję polewę - woda, kakao (chwilę gotuję).
Usmażone, gorące naleśniki smaruję masą, składam w 'chusteczkę', polewam z sosem czekoladowym i posypuję cukrem pudrem.
Smacznego
Naleśniki sa doskonałe jako deser (zamiast ciasta) do kawusi
Orzechy włoskie miksuję drobno (można utrzeć na tarce na małych oczkach).
Do rondelka wrzucam zmiksowane orzechy, trochę mleka 2%, mleka w proszku, cukier puder. Proporcje na zasadzie 'mniej wiecej' takie, aby powstała słodka, smarowna masa. Całość gotować (krótko, aż do uzyskania jednolitej masy).
W drugim rondelku przygotowuję polewę - woda, kakao (chwilę gotuję).
Usmażone, gorące naleśniki smaruję masą, składam w 'chusteczkę', polewam z sosem czekoladowym i posypuję cukrem pudrem.
Smacznego
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Barszcz ukraiński błyskawiczny
Jako baza - rosół
2 słoiki buraków konserwowych w wiórkach
1 puszka czerwonej fasoli konserwowej
łyżeczka pasty paprykowej z Rolnika (takiej w kanciastym słoiczku - dodaję ją do wszelkich mięs i do zupy z zielonym groszkiem - polecam, jest super ;))
ziemniaki pokrojone w kostkę
śmietana do zabielenia
Do rosołu wrzucam ziemniaczki i gotuję do miękkości. Gdy ziemniaczki są miękkie, dodaję zawartość słoiczków z burakami, odcedzoną fasolę, pastę paprykową. Gotuje jeszcze chwilę (krótko, żeby nie rozgotować fasoli, która i tak jest miękka). Na koniec zabielam śmietaną.
Pyszny barszcz i b.szybki
Jako baza - rosół
2 słoiki buraków konserwowych w wiórkach
1 puszka czerwonej fasoli konserwowej
łyżeczka pasty paprykowej z Rolnika (takiej w kanciastym słoiczku - dodaję ją do wszelkich mięs i do zupy z zielonym groszkiem - polecam, jest super ;))
ziemniaki pokrojone w kostkę
śmietana do zabielenia
Do rosołu wrzucam ziemniaczki i gotuję do miękkości. Gdy ziemniaczki są miękkie, dodaję zawartość słoiczków z burakami, odcedzoną fasolę, pastę paprykową. Gotuje jeszcze chwilę (krótko, żeby nie rozgotować fasoli, która i tak jest miękka). Na koniec zabielam śmietaną.
Pyszny barszcz i b.szybki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5636
- Od: 25 sty 2009, o 17:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Moniu- bardzo lubie wątki kuchenne
dziękuję za powyższe przepisy, uwielbiam robić ciągle coś nowego!
Orzechów mam zatrzęsienie, jak znalazł do naleśników
dziękuję za powyższe przepisy, uwielbiam robić ciągle coś nowego!
Orzechów mam zatrzęsienie, jak znalazł do naleśników
- AniaDS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 14304
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
- Kontakt:
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Monia, oj będę tu zaglądać
Nie wiedziałam, że aż taka kuchareczka z Ciebie
A ostatnio tyle orzechów wyrzuciłam.. nie będę nawet pisać co mi z nich wylazło...
Nie wiedziałam, że aż taka kuchareczka z Ciebie
A ostatnio tyle orzechów wyrzuciłam.. nie będę nawet pisać co mi z nich wylazło...
- asia0809
- 1000p
- Posty: 2280
- Od: 27 lut 2007, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Monia, myślałam, że pęknę ze śmiechu czytając przepis na ciasto z whisky .
Cenię sobie niezmiernie sprawdzone przepisy więc te na pewno wypróbuję. Zafrapował mnie sernik bez sera i wściekam się, bo w domu mam tylko 1 jogurt, ale jutro dokupię i sobię upiekę. A że w bioderka wchodzi, trudno. W takim wypadku nie zjem całego sama tylko kogoś poczęstuję.
Cenię sobie niezmiernie sprawdzone przepisy więc te na pewno wypróbuję. Zafrapował mnie sernik bez sera i wściekam się, bo w domu mam tylko 1 jogurt, ale jutro dokupię i sobię upiekę. A że w bioderka wchodzi, trudno. W takim wypadku nie zjem całego sama tylko kogoś poczęstuję.
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Gosiu, naleśniczki polecam - to dosć popularny deser na Węgrzech i podczas ostatniej podróży niesamowicie mi zasmakował, więc oczywiście zaraz po powrocie eksperymentowałam i okazały się b.proste w przyrządzeniu
Aniu, gotowanie i pieczenie to moja kolejna pasja W tygodniu to raczej przyrządzam szybkie obiady (dzisiaj np.tylko żurek w chlebie), ale w weekend obowiązkowo co tydzień ciasto i jakieś bardziej wykwintne obiady.
Asiu, ciasta będę wrzucać też inne Te, które już podałam są sprawdzone, b,smaczne, w szczególnosci na imprezkę lub imieniny w pracy polecam to z adwokatem
A propos żurku... Ja preferuję staropolski - ze sporą ilością suszonych grzybów i czosnku. Gotuję go na króliku lub żeberkach i taki najbardziej lubię, ale dzisiaj koleżanka powiedziała mi ciekawostkę. Ugotować poszatkowaną, białą kapustę i z tym podać zurek - ponoć rewelacja, choć nie próbowałam i jakoś nie pasuje mi kapusta do żurku Trzeba kiedyś spróbować
Aniu, gotowanie i pieczenie to moja kolejna pasja W tygodniu to raczej przyrządzam szybkie obiady (dzisiaj np.tylko żurek w chlebie), ale w weekend obowiązkowo co tydzień ciasto i jakieś bardziej wykwintne obiady.
Asiu, ciasta będę wrzucać też inne Te, które już podałam są sprawdzone, b,smaczne, w szczególnosci na imprezkę lub imieniny w pracy polecam to z adwokatem
A propos żurku... Ja preferuję staropolski - ze sporą ilością suszonych grzybów i czosnku. Gotuję go na króliku lub żeberkach i taki najbardziej lubię, ale dzisiaj koleżanka powiedziała mi ciekawostkę. Ugotować poszatkowaną, białą kapustę i z tym podać zurek - ponoć rewelacja, choć nie próbowałam i jakoś nie pasuje mi kapusta do żurku Trzeba kiedyś spróbować
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Sałatka z tortellini
1 opakowanie tortellini z mięsem (kupuję to suche, jak makaron)
ogórek zielony
pomidor
papryka żółta i czerwona
majonez kielecki
1-2 ząbki czosnku
Ugotowane, przelane dobrze zimną wodą tortellini studzę i odcedzam na sitku. Ogórek, pomidor i papryki kroję w kosteczkę. Dodaję tortellini, wyciskam ząbki czosnku, łączę wszystko z majonezem. Sałatka nie wymaga dodatkowego przyprawiania
Sałatka z kurczaka
3-4 pojedyncze filety
orzechy włoskie (1-2 paczuszki bakaliowe w zależności od wielkości)
puszka kukurydzy
puszka ananasa
majonez kielecki
Orzechy posiekać, ananasa i kurczaka pokroić w kostkę (ananasa kupuję najczęściej już krojonego w kostki). Dodaję majonez, kukurydzę i sałatka gotowa.
Sałatka z tuńczyka
3 torebki ryżu bosmati
ryż dziki ok.100g
puszka tuńczyka w sosie własnym
puszka tuńczyka w oleju
puszka kukurydzy
4 jajka na twardo (niekoniecznie)
majonez kielecki
Ryż gotuję tak, aby był troszkę twardawy i sypki ( nie lubię w pełni miękkiego ryżu). Studzę. Po schłodzeniu łączę z tuńczykiem, kukurydzą i majonezem. Sałatka jest doskonała z gorącymi bułeczkami (można kupić takie małe, podłużne do pieczenia w piekarniku).
1 opakowanie tortellini z mięsem (kupuję to suche, jak makaron)
ogórek zielony
pomidor
papryka żółta i czerwona
majonez kielecki
1-2 ząbki czosnku
Ugotowane, przelane dobrze zimną wodą tortellini studzę i odcedzam na sitku. Ogórek, pomidor i papryki kroję w kosteczkę. Dodaję tortellini, wyciskam ząbki czosnku, łączę wszystko z majonezem. Sałatka nie wymaga dodatkowego przyprawiania
Sałatka z kurczaka
3-4 pojedyncze filety
orzechy włoskie (1-2 paczuszki bakaliowe w zależności od wielkości)
puszka kukurydzy
puszka ananasa
majonez kielecki
Orzechy posiekać, ananasa i kurczaka pokroić w kostkę (ananasa kupuję najczęściej już krojonego w kostki). Dodaję majonez, kukurydzę i sałatka gotowa.
Sałatka z tuńczyka
3 torebki ryżu bosmati
ryż dziki ok.100g
puszka tuńczyka w sosie własnym
puszka tuńczyka w oleju
puszka kukurydzy
4 jajka na twardo (niekoniecznie)
majonez kielecki
Ryż gotuję tak, aby był troszkę twardawy i sypki ( nie lubię w pełni miękkiego ryżu). Studzę. Po schłodzeniu łączę z tuńczykiem, kukurydzą i majonezem. Sałatka jest doskonała z gorącymi bułeczkami (można kupić takie małe, podłużne do pieczenia w piekarniku).
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Może jeszcze dwie 'żelazne' (czyt.sprawdzone, często wykorzystywane) sałatki:
Sałatka konserwowa- tak ją nazwałam, bo jest ekspressowa i sporo w niej z zakończeniem 'konserwowy'
duży słoik ogórków konserwowych
puszka groszku konserwowego
2 małe słoiczki pieczarek konserwowych (polecam z Rolnika)
4 jajka
1 por
1 duża świeża papryka
majonez ... oczywiście kielecki
Wszystko kroję w kostkę, jak to przy sałatce bywa i łączę z majonezem. Bardzo lubię tę sałatkę, bo jest taka ... chrupiąca
Sałatka z selera
puszka kukurydzy
2 słoiczki selera konserwowego w wiórkach
30 dag szynki
puszka ananasa
majonez kielecki
Seler odcedzam na sitku, dodatkowo wyciskając, żeby później sałatka nie 'podchodziła' wodą. Szynkę, seler, ananasa kroję. Wszystko łączę z kukurydzą i majonezem.
Sałatka konserwowa- tak ją nazwałam, bo jest ekspressowa i sporo w niej z zakończeniem 'konserwowy'
duży słoik ogórków konserwowych
puszka groszku konserwowego
2 małe słoiczki pieczarek konserwowych (polecam z Rolnika)
4 jajka
1 por
1 duża świeża papryka
majonez ... oczywiście kielecki
Wszystko kroję w kostkę, jak to przy sałatce bywa i łączę z majonezem. Bardzo lubię tę sałatkę, bo jest taka ... chrupiąca
Sałatka z selera
puszka kukurydzy
2 słoiczki selera konserwowego w wiórkach
30 dag szynki
puszka ananasa
majonez kielecki
Seler odcedzam na sitku, dodatkowo wyciskając, żeby później sałatka nie 'podchodziła' wodą. Szynkę, seler, ananasa kroję. Wszystko łączę z kukurydzą i majonezem.
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
No i może jeszcze coś na słodko na niedzielę
Ciasto Rafaello
Biszkopt ciemny
6 jajek
6 łyżek wody
30 dag cukru
15 dag mąki
7,5dag mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki oleju
2 łyżki kakao
(z mąki odebrać 1 łyżkę)
Białka ubić, dodać cukier, żółtka, rozmieszać z wodą, dołączyć resztę składników.
Po upieczeniu przeciąć biszkopt na pół.
Kokos
20dag kokosu
1/2 olejku śmietankowego
1 duża łyżka masła
1 łyżka cukru
1 łyżeczka olejku waniliowego
Składniki prażyć kilka minut na wolnym ogniu.
Masa
masło
3szkl.mleka
1szkl.cukru
1/2 olejku śmietankowego
olejek waniliowy
spirytus
10 dag migdałów
1,5szkl. mleka zagotować z 1 szkl. cukru
1 szkl. mąki pszennej rozrobić w kolejnej porcji 1,5szkl. mleka, następnie wlać do gorącego mleka z cukrem.
Gotować na wolnym ogniu. Ostudzić.
Masło utrzeć, stopniowo dodając ostudzony budyń. Na końcu dodać 1/2 olejku śmietankowego, 1 łyżeczkę olejku waniliowego i spirytus (wg uznania).
Migdały zaparzyć gorącą wodą, obrać ze skórki (można też kupić od razu bez skórki), następnie zmiksować lub zetrzeć na tarce.
Masę podzielić na 2 części.
Do jednej dodać połowę uprażonego kokosu, a do drugiej migdały.
Biszkopt przeciąć na pół. Na pierwszą połowę nałożyć masę kokosową, przykryć drugim biszkoptem, nałożyć masę migdałową. Boki posmarować resztką masy.
Cały placek posypujemy grubo prażonym kokosem i płatkami migdałów. Schłodzić w lodówce.
Ciasto Rafaello
Biszkopt ciemny
6 jajek
6 łyżek wody
30 dag cukru
15 dag mąki
7,5dag mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki oleju
2 łyżki kakao
(z mąki odebrać 1 łyżkę)
Białka ubić, dodać cukier, żółtka, rozmieszać z wodą, dołączyć resztę składników.
Po upieczeniu przeciąć biszkopt na pół.
Kokos
20dag kokosu
1/2 olejku śmietankowego
1 duża łyżka masła
1 łyżka cukru
1 łyżeczka olejku waniliowego
Składniki prażyć kilka minut na wolnym ogniu.
Masa
masło
3szkl.mleka
1szkl.cukru
1/2 olejku śmietankowego
olejek waniliowy
spirytus
10 dag migdałów
1,5szkl. mleka zagotować z 1 szkl. cukru
1 szkl. mąki pszennej rozrobić w kolejnej porcji 1,5szkl. mleka, następnie wlać do gorącego mleka z cukrem.
Gotować na wolnym ogniu. Ostudzić.
Masło utrzeć, stopniowo dodając ostudzony budyń. Na końcu dodać 1/2 olejku śmietankowego, 1 łyżeczkę olejku waniliowego i spirytus (wg uznania).
Migdały zaparzyć gorącą wodą, obrać ze skórki (można też kupić od razu bez skórki), następnie zmiksować lub zetrzeć na tarce.
Masę podzielić na 2 części.
Do jednej dodać połowę uprażonego kokosu, a do drugiej migdały.
Biszkopt przeciąć na pół. Na pierwszą połowę nałożyć masę kokosową, przykryć drugim biszkoptem, nałożyć masę migdałową. Boki posmarować resztką masy.
Cały placek posypujemy grubo prażonym kokosem i płatkami migdałów. Schłodzić w lodówce.
- gosia22
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1263
- Od: 31 sty 2009, o 09:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Francja/ Bretania
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Moniu, genialny watek !!! szkoda ze nie znajdę u siebie ani polskiego białego sera ani moich ulubionych ogórków kiszonych
Co do przepisu z whisky, mam taka super 25letnia, ale M się nie zgadza na eksperymenty
Wpisuje się "of course!" by nie zgubić wątku.
Co do przepisu z whisky, mam taka super 25letnia, ale M się nie zgadza na eksperymenty
Wpisuje się "of course!" by nie zgubić wątku.