Ogródek AGNESS cz.6
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogródek AGNESS cz.6
Agnieszko, pięknie uchwyciłaś rojniki
Niezbyt często pojawiają się ich zdjęcia, a są bardzo fotogeniczne w zbliżeniu. I uwielbiam ich misternie zbudowane kwiaty 
- tu.ja

- Od: 21 lip 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Śliczne rojniki masz! W Skandynawii odsadzają nimi dachy i daszki. Niedawno widziałam fotkę - daszek karmika dla ptaków porośnięty rojnikami. Rewelacyjnie wyglądał!
Ta "Lulu" coraz bardziej mi się podoba - widziałam ją u kilku osób. Może posieję ją w przyszłym roku...
Ta "Lulu" coraz bardziej mi się podoba - widziałam ją u kilku osób. Może posieję ją w przyszłym roku...
- Ave

- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
hmmm, a moje skalniaczkowe (rojniki w szczególności) przemarzają ? zagniwają?... wsadzam ładne sadzonki, a po zimie - po pięknych przyrostach mało co zostaje... podsypywałam juz piasek do ziemi, żeby miały bardziej sucho, ale pomogło tylko troche... może mogłabym coś jeszcze zrobić... podpowiesz Agnieszko ?
I rojniki i róże i cudownie przebarwione krzewy radowały moje oczy na spacerku w Twoim ogrodzie.
Wskazówki na temat okrywania roślin są zawsze bardzo cenne,tylko trzeba uchwycić "ten dobry moment".
Zaopatrzyłam się w agrowłókninę ale okryję tylko te nowe nasadzenia.Pozostałe niech walczą o przetrwanie.
Wskazówki na temat okrywania roślin są zawsze bardzo cenne,tylko trzeba uchwycić "ten dobry moment".
Zaopatrzyłam się w agrowłókninę ale okryję tylko te nowe nasadzenia.Pozostałe niech walczą o przetrwanie.
Ogródek An-ki
An-ka
An-ka
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Eluś zgadza się , rojniczki są piękne przez cały rok
Halinko, ja też jeszcze czekam z kopcowaniem, przysypałam tylko kilka różyczek, ponieważ akurat miałam ziemię z sadzenia wrzosów, więc skorzystałam z okazji i wymieszałam ją kompostem i zakopczykowałam kilka krzaczków
Moje pelargonie jeszcze na dworze, były spore przymrozki, ale jakoś ich nie uszkodziły, ale już niecierpki wszystkie do wyrzucenia.
Aniu moje wiosenne brateczki też jeszcze śliczne
Od marca cały czas pięknie kwitną
Krysieńko mam nadzieję, że drzewa zdąża się wybarwić, zanim opadną listki, szczególnie czekam na zakątek gdzie w towarzystwie iglaków rośnie duża tawuła i migdałek. Jak one się przebarwią to jest moje ulubione miejsce w ogrodzie
Jacku ja też bardzo lubię rojniki za ich piękny kształt, kwiatuszki są niby niepozorne, ale jak się przyjrzeć, to faktycznie są prześliczne
Izuś faktycznie niesamowicie wyglądają takie daszki pokryte rojnikami
Ja w ogóle uwielbiam nasadzenia z tych roślinek w różnych miejscach. Marzy mi sie wielka karpa drzewa obsadzona tymi roślinkami, ale niestety nie mam jak jej zdobyć.
Ewuś one tak reagują na zbyt dużą wilgotność, po prostu zagniwają. One u mnie rosną na brzegach skalniaka, gdzie woda szybko spływa pomiędzy kamieniami. Może spróbuj podsypać swoje żwirkiem, wtedy będa szybciutko obsychać i nie będzie bezpośredniego kontaktu z mokrym podłożem.
Aniu bardzo się cieszę, że moje ogrodowe widoczki przypadły Ci do gustu
Z okrywaniem ja jeszcze nie szaleję, czekam na stałe mrozy. U mnie jest naprawdę sporo roślinek, które trzeba otulić, sporo młodziaków,no i hortensje ogrodowe, które w moim klimacie bez okrycia na pewno nie zakwitną w przyszłym roku.
Halinko, ja też jeszcze czekam z kopcowaniem, przysypałam tylko kilka różyczek, ponieważ akurat miałam ziemię z sadzenia wrzosów, więc skorzystałam z okazji i wymieszałam ją kompostem i zakopczykowałam kilka krzaczków
Moje pelargonie jeszcze na dworze, były spore przymrozki, ale jakoś ich nie uszkodziły, ale już niecierpki wszystkie do wyrzucenia.
Aniu moje wiosenne brateczki też jeszcze śliczne
Krysieńko mam nadzieję, że drzewa zdąża się wybarwić, zanim opadną listki, szczególnie czekam na zakątek gdzie w towarzystwie iglaków rośnie duża tawuła i migdałek. Jak one się przebarwią to jest moje ulubione miejsce w ogrodzie
Jacku ja też bardzo lubię rojniki za ich piękny kształt, kwiatuszki są niby niepozorne, ale jak się przyjrzeć, to faktycznie są prześliczne
Izuś faktycznie niesamowicie wyglądają takie daszki pokryte rojnikami
Ewuś one tak reagują na zbyt dużą wilgotność, po prostu zagniwają. One u mnie rosną na brzegach skalniaka, gdzie woda szybko spływa pomiędzy kamieniami. Może spróbuj podsypać swoje żwirkiem, wtedy będa szybciutko obsychać i nie będzie bezpośredniego kontaktu z mokrym podłożem.
Aniu bardzo się cieszę, że moje ogrodowe widoczki przypadły Ci do gustu
Z okrywaniem ja jeszcze nie szaleję, czekam na stałe mrozy. U mnie jest naprawdę sporo roślinek, które trzeba otulić, sporo młodziaków,no i hortensje ogrodowe, które w moim klimacie bez okrycia na pewno nie zakwitną w przyszłym roku.
-
goryczka143
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 21 sie 2009, o 20:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
WITAJ AGNIESZKO
Myślę, że jeszcze będzie piękna jesień.
Myślę, że jeszcze będzie piękna jesień.
- chatte
- Przyjaciel Forum

- Od: 19 paź 2006, o 08:52
Aguś, rojniczki sliczne! A kwitną Ci?
Ja mam te zwykłe, zielone od wielu lat i jeszcze mi nie kwitły
O co im chodzi? 
Ja mam te zwykłe, zielone od wielu lat i jeszcze mi nie kwitły
- takasobie

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Trzeba przyznać, ze skalniaczki teraz nieźle się prezentują i miło wyglądają. Kocham rojniki, bo są takie różnorodne. Mój skalniaczek jest naprawdę mikro, ale rojniki tam królują! Uroczy ten goździczek. Tak rzutem na taśmę zakwitł!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Ale się cieszę, że mam bratnią duszę jeśli chodzi o rojniki.
Ja mam na ich punkcie bzika . Moja kolekcja niedawno powiększyła się. Na moich piachach rosną świetnie, ale boje się o te nowe jak przetrwają zimę? Czy je czymś okryć? Aguś twoje są takie dorodne i piękne. Czy pokazałaś wszystkie?
- AGNESS

Krysiu na razie jest faktycznie piękna słoneczna jesień, oby długo jeszcze tak było, wprawdzie rano i wieczorem jest naprawdę zimno, ale pięknie
Izuniu kwitną , powiem szczerze, że nie wszystkie, ale jakoś nigdy nie zastanawiałam się co powoduje że jedne kwitną a inne nie .
Miłko ja rojniczki bardzo lubię, jak i wszystkie skalniaczkowce
One są śliczne o każdej porze roku
Lucy ja nie mam wiele rojników, chyba tylko 5 odmian, a jest ich mnóstwo. Ale niestety nie bardzo mam miejsce żeby posadzić więcej, mimo, że są śliczne
Twoje podziwiałam, masz naprawę piękne
Myślę, że można je przykryć gałązkami świerkowymi, to ochroni je troszkę od śniegu i zagniwania.
Izuniu kwitną , powiem szczerze, że nie wszystkie, ale jakoś nigdy nie zastanawiałam się co powoduje że jedne kwitną a inne nie .
Miłko ja rojniczki bardzo lubię, jak i wszystkie skalniaczkowce
Lucy ja nie mam wiele rojników, chyba tylko 5 odmian, a jest ich mnóstwo. Ale niestety nie bardzo mam miejsce żeby posadzić więcej, mimo, że są śliczne
- Babopielka

- Od: 9 wrz 2007, o 19:28
Aguś - jeśli podoba Ci się ten słonecznik wierzbolistny ,to wiosną
mogę Ci kawałek dziabnąć
Tylko on rośnie gigantyczny ,tak około
trzech metrów wysokości ma
mogę Ci kawałek dziabnąć
trzech metrów wysokości ma
- AGNESS

Bożenko jesteś kochana, jak zawsze
ale niestety nie wcisnę go , u mnie już wielki tłok na rabatach
A to kolos jak piszesz
Zachwycam się nim jeno
bo czegoś takiego wcześniej nie widziałam 
- Alania

- Od: 17 lip 2008, o 21:55
Agniesiu, widać, że u Ciebie zaciszniej niż u mnie, bo różyczki wciąż masz piękne

- AGNESS

Moniś różyczki jakoś się trzymają, jeszcze dziś zrobiłam kilka fotek
Nie jest ich dużo, ale o tej porze każda cieszy 
-
goryczka143
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 21 sie 2009, o 20:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
AGNIESZKO!
U mnie wczoraj padało a dzisiaj mgła, ale faktycznie jeszcze jest pięknie.
U mnie wczoraj padało a dzisiaj mgła, ale faktycznie jeszcze jest pięknie.