W Bretonskiej kuchni u Gosi
- gosia22
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1263
- Od: 31 sty 2009, o 09:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Francja/ Bretania
W Bretonskiej kuchni u Gosi
Witam gorąco
Pomyślałam sobie ze podzielę się z wami moimi przepisami, które często robię. .
Typowa Bretońska kuchnia to owoce morza, ryby, naleśniki z kaszy, o tym pisać zbytnio nie będę bo chyba trudno mieć dostęp do morskich ryb. No i kto się zajada homarami czy langustami ?
Za to mogę popisać o świni, o kiszach, ciastkach tzw cake i niem o czym jeszcze.
Danie są proste , wypróbowane hihi, i niestety dość często kaloryczna .
Zacznę od "quiche"czyli kisz. Nie tak dawno Fela gościła u mnie chciałam zrobić coś szybkiego, tak wiec przyrządziłam bardzo znany u nas "quiche lorraine".
Strzał był w 10, Feli i M bardzo smakował.
Baza wszystkich kiszy jest ciasto francuskie które łatwo kupić w Polsce. Kisze można jeść na zimno, ciepło, na aperitif jak kto lubi
Na początek przedstawiam wam
Kisz z łososiem i ze szpinakiem Moje dzieci wraz z mężem na czele nie dotkną szpinaku, oprócz tego w kiszu.
ciasto francuskie
1 puszka łososia (mam nadzieje ze jest w sklepach) jeśli nie można dodać np. tuńczyka
400g szpinaku. Doskonały jest świeży taki prosto z ogrodu , jeśli nie to mrożony .
250g śmietany gęstej, ja używam 30% można oczywiście wziąć te niżej %
3jajka
6 cebul szalotek
Świeży szpinak podsmażyć na patelni z margaryna. ten mrożony przygotowac wg przepisu
Piekarnik podgrzać do ok.175°
Rozgnieść łososia dodać szalotkę cienko poszatkowana.
Wymieszać.
dodać 3 żółtka ( białko później ubić) śmietanę, wszystko wymieszać.
Dodać szpinak jeśli jest duży to pokroić, wymieszać z ciastem.
Ubić białko i dodać do reszty.
Piec 35 do 40 min.
Bon Appétit
Jeszcze jedna sprawa, ciasto francuskie w Polsce jest prostokątne (u nas okrągłe), trzeba znaleźć blaszkę która nie jest zbyt wysoka ale z znowu nie niska. Ciasto rośnie i może się wszystko przelać.
U mnie tak kisz wygląda po wyjęciu z piekarnika
Pomyślałam sobie ze podzielę się z wami moimi przepisami, które często robię. .
Typowa Bretońska kuchnia to owoce morza, ryby, naleśniki z kaszy, o tym pisać zbytnio nie będę bo chyba trudno mieć dostęp do morskich ryb. No i kto się zajada homarami czy langustami ?
Za to mogę popisać o świni, o kiszach, ciastkach tzw cake i niem o czym jeszcze.
Danie są proste , wypróbowane hihi, i niestety dość często kaloryczna .
Zacznę od "quiche"czyli kisz. Nie tak dawno Fela gościła u mnie chciałam zrobić coś szybkiego, tak wiec przyrządziłam bardzo znany u nas "quiche lorraine".
Strzał był w 10, Feli i M bardzo smakował.
Baza wszystkich kiszy jest ciasto francuskie które łatwo kupić w Polsce. Kisze można jeść na zimno, ciepło, na aperitif jak kto lubi
Na początek przedstawiam wam
Kisz z łososiem i ze szpinakiem Moje dzieci wraz z mężem na czele nie dotkną szpinaku, oprócz tego w kiszu.
ciasto francuskie
1 puszka łososia (mam nadzieje ze jest w sklepach) jeśli nie można dodać np. tuńczyka
400g szpinaku. Doskonały jest świeży taki prosto z ogrodu , jeśli nie to mrożony .
250g śmietany gęstej, ja używam 30% można oczywiście wziąć te niżej %
3jajka
6 cebul szalotek
Świeży szpinak podsmażyć na patelni z margaryna. ten mrożony przygotowac wg przepisu
Piekarnik podgrzać do ok.175°
Rozgnieść łososia dodać szalotkę cienko poszatkowana.
Wymieszać.
dodać 3 żółtka ( białko później ubić) śmietanę, wszystko wymieszać.
Dodać szpinak jeśli jest duży to pokroić, wymieszać z ciastem.
Ubić białko i dodać do reszty.
Piec 35 do 40 min.
Bon Appétit
Jeszcze jedna sprawa, ciasto francuskie w Polsce jest prostokątne (u nas okrągłe), trzeba znaleźć blaszkę która nie jest zbyt wysoka ale z znowu nie niska. Ciasto rośnie i może się wszystko przelać.
U mnie tak kisz wygląda po wyjęciu z piekarnika
- Zielona_Ania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3919
- Od: 2 mar 2010, o 17:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kraków
Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi
Gosiu! Świetnie że założyłaś ten wątek. Ja robiłam kiedyś kisz, ale w przepisie było kruche ciasto. Z pewnością wypróbuję z ciastem francuskim (niekoniecznie ze szpinakiem ).
Czekam na kolejne przepisy
Czekam na kolejne przepisy
- gosia22
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1263
- Od: 31 sty 2009, o 09:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Francja/ Bretania
Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi
Witam Aniu Zielona strasznie się ciesze ze zajrzałaś do mojego nowego wątku!!!
W ogrodzie nie wiele się dzieje a posiłki muszę robić 2x dziennie, tak wiec sobie skromnie pomyślałam ze podzielę się z wami moja kuchnia.
Eksperymenty robiłam tego lata u mamy i wszystkim smakowało. mam nadzieje ze nie była to tylko grzeczność ! . W każdym bądź razie moja siostra poprosiła mnie o kilka przepisów, mama tez, Feli z M smakowało, no to może innym tez
Aniu we Francji są 3 rodzaje ciasta, strasznie mi głupio ale przetłumaczenie mam z Wikipedii
Pâte feuilletée to ciasto francuskie, używa się go do ciast słodkich jak i wytrawnych. Ja osobiście bardzo je lubię.
Pâte brisée to ciasto kruche, używa się go tez do ciast słodkich i wytrawnych, tyle ze jest ono bardziej "sypkie".
Pâte sablée, to jest ciasto które używa się tylko do ciast . Ja jak robię sernik to właśnie to ciasto używam.
Tak wiec widzisz ze wybór jest. Moja znajoma na cieście francuskim robi pizze bo tak lubi.
Najlepsze ciasto francuskie które spróbowałam jest w Tesco, nie rozlatuje się w rekach ładnie można odwinąć nie rozkleja się po kilku minutach w rekach, super.
Ale jak mówi moja mama "z braku laku dobry kit" hihi
Aniu czy robiłaś ciast z jabłkami ? Wszyscy Francuzi je znają , jest doskonalą na podwieczorek czy do kawy.
Tare aux Pommes ciasto z jabłkami
Ciasto francuskie
jabłka pokrojone w plasterki
1 jajko
2 łyżki śmietany
cukier tak by było słodkawe + - 100g
cukier waniliowy
cynamon
Szpilkować widelcem ciasto francuskie,
posypać cukrem waniliowym
płożyć jabłka jedno obok drugiego (by się stykały),
śmietanę wymieszać z cukrem , wylać na ciasto posypać cynamonem
Piec z dobre 30 min. w temp. 180 ° Jak ciasto sie stęchnie i wszystko jest zarumienione to jest dobre.
Ja robię ciasto jak jest okres na jabłka, owoców z Argentyny czy Chilli nie kupuje. Ostatnio widziałam u nas czosnek z Chin o mało co bym trupem nie padła !
Tak wiec na moją osobistą tartę z jabłkami z ogrodu poczekam ho ho nie tak długo bo jesień mamy ! Moje jabłka będą tuz tuz dobre.
Ściągnęłam wiec fotkę z netu.
W ogrodzie nie wiele się dzieje a posiłki muszę robić 2x dziennie, tak wiec sobie skromnie pomyślałam ze podzielę się z wami moja kuchnia.
Eksperymenty robiłam tego lata u mamy i wszystkim smakowało. mam nadzieje ze nie była to tylko grzeczność ! . W każdym bądź razie moja siostra poprosiła mnie o kilka przepisów, mama tez, Feli z M smakowało, no to może innym tez
Aniu we Francji są 3 rodzaje ciasta, strasznie mi głupio ale przetłumaczenie mam z Wikipedii
Pâte feuilletée to ciasto francuskie, używa się go do ciast słodkich jak i wytrawnych. Ja osobiście bardzo je lubię.
Pâte brisée to ciasto kruche, używa się go tez do ciast słodkich i wytrawnych, tyle ze jest ono bardziej "sypkie".
Pâte sablée, to jest ciasto które używa się tylko do ciast . Ja jak robię sernik to właśnie to ciasto używam.
Tak wiec widzisz ze wybór jest. Moja znajoma na cieście francuskim robi pizze bo tak lubi.
Najlepsze ciasto francuskie które spróbowałam jest w Tesco, nie rozlatuje się w rekach ładnie można odwinąć nie rozkleja się po kilku minutach w rekach, super.
Ale jak mówi moja mama "z braku laku dobry kit" hihi
Aniu czy robiłaś ciast z jabłkami ? Wszyscy Francuzi je znają , jest doskonalą na podwieczorek czy do kawy.
Tare aux Pommes ciasto z jabłkami
Ciasto francuskie
jabłka pokrojone w plasterki
1 jajko
2 łyżki śmietany
cukier tak by było słodkawe + - 100g
cukier waniliowy
cynamon
Szpilkować widelcem ciasto francuskie,
posypać cukrem waniliowym
płożyć jabłka jedno obok drugiego (by się stykały),
śmietanę wymieszać z cukrem , wylać na ciasto posypać cynamonem
Piec z dobre 30 min. w temp. 180 ° Jak ciasto sie stęchnie i wszystko jest zarumienione to jest dobre.
Ja robię ciasto jak jest okres na jabłka, owoców z Argentyny czy Chilli nie kupuje. Ostatnio widziałam u nas czosnek z Chin o mało co bym trupem nie padła !
Tak wiec na moją osobistą tartę z jabłkami z ogrodu poczekam ho ho nie tak długo bo jesień mamy ! Moje jabłka będą tuz tuz dobre.
Ściągnęłam wiec fotkę z netu.
- Zielona_Ania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3919
- Od: 2 mar 2010, o 17:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kraków
Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi
Oh l? l?
Gosiu, takiego ciasta z jabłkami nie piekłam. Ostatnio zrobiłam ciasto które się nazywało włoskie z jabłkami, całkiem ciekawe, bo bez tłuszczu.
Muszę kupić ciasto francuskie w takim razie, bo z gotowym to wykonanie już szybko pójdzie. Chyba to jest najwspanialsze w takich przepisach- proste składniki, a wychodzi coś przepysznego. Jabłek ostatnio kupiłam 15kg, to mogę poszaleć
Gosiu, takiego ciasta z jabłkami nie piekłam. Ostatnio zrobiłam ciasto które się nazywało włoskie z jabłkami, całkiem ciekawe, bo bez tłuszczu.
Muszę kupić ciasto francuskie w takim razie, bo z gotowym to wykonanie już szybko pójdzie. Chyba to jest najwspanialsze w takich przepisach- proste składniki, a wychodzi coś przepysznego. Jabłek ostatnio kupiłam 15kg, to mogę poszaleć
- gosia07
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4583
- Od: 1 gru 2009, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Lublin
Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi
Gosiu mniam mniam ja lubię słodycze i niestety bardzo to po mnie widać bo jestem pani puszysta ale takie ciasteczko upiekę A co wszystkiego nie można sobie odmawiać
Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi
Gosiu
ale super...że znalazłam Twój wątek, uwielbiam takie inne jedzonko... w sobotę robię kisz ze szpinakiem aha łososia kupic w puszce można.
ale super...że znalazłam Twój wątek, uwielbiam takie inne jedzonko... w sobotę robię kisz ze szpinakiem aha łososia kupic w puszce można.
- gosia22
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1263
- Od: 31 sty 2009, o 09:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Francja/ Bretania
Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi
Witam gorąco w chłodny wieczór . U nas nastała jesień , padało cały dzień, zero słońca, musiałam wyciągnąć kurtki brrrrrrr. A jeszcze we srode dzieci kąpały się w morzu .
Aniu, Gosiu i Tess dziękuję za wizytę
Aniu jak zrobisz ciastko to daj znać jak ci wyszło.
Gosiu, ja tez jestem puszysta jejku muszę naprawdę uważać, bo nie mogę ciągle kupować nowej garderoby
Tess, pierwszy raz u mnie i mam nadzieje ze nie ostatni ! . Mam pełno przepisów na rożne kisze, jak tylko czas mi pozwoli będę dodawała.
Dzisiaj wam proponuje kisz z cukinia, szynka i kozim serem.
1 duża lub 2 małe cukinie
ok 100g koziego sera
4 jajka
200 ml śmietany
sol, pieprz
4 plasterki szynki
ewentualnie jeśli ktoś lubi starty ser
ciasto francuskie
Obrać cukinie, ja obieram bo moja ma twardą skórę, pokroić na kawałki i ugotować w słonej wodzie przez 10min. Uważać żeby nie zrobiła się miazga. (Ja gotuje na parze) . Odsączyć.
W tym czasie, rozwinąć ciasto na blaszce i nakłuć widelcem.
W salaterce wymieszać jajka, śmietanę, sol, i pieprz. Ja sporo pieprze bo cukinia jest mdła bez smaku, wiec ja trochę przyprawiam.
Pociąć szynkę na kawałki położyć na spod , następnie położyć cukinie i wylać miksturę.
Na koniec, pokroić kilka plasterków koziego sera i położyć na ciasto, ewentualnie posypać tez startym serem. Ja tak robię bo dzieci lubią, a i daje to ładny kolor ciastu
Piec w piekarniku 180° przez dobre 40min
Smacznego My wszystkie kisze jemy z dodatkiem salaty.
Aniu, Gosiu i Tess dziękuję za wizytę
Aniu jak zrobisz ciastko to daj znać jak ci wyszło.
Gosiu, ja tez jestem puszysta jejku muszę naprawdę uważać, bo nie mogę ciągle kupować nowej garderoby
Tess, pierwszy raz u mnie i mam nadzieje ze nie ostatni ! . Mam pełno przepisów na rożne kisze, jak tylko czas mi pozwoli będę dodawała.
Dzisiaj wam proponuje kisz z cukinia, szynka i kozim serem.
1 duża lub 2 małe cukinie
ok 100g koziego sera
4 jajka
200 ml śmietany
sol, pieprz
4 plasterki szynki
ewentualnie jeśli ktoś lubi starty ser
ciasto francuskie
Obrać cukinie, ja obieram bo moja ma twardą skórę, pokroić na kawałki i ugotować w słonej wodzie przez 10min. Uważać żeby nie zrobiła się miazga. (Ja gotuje na parze) . Odsączyć.
W tym czasie, rozwinąć ciasto na blaszce i nakłuć widelcem.
W salaterce wymieszać jajka, śmietanę, sol, i pieprz. Ja sporo pieprze bo cukinia jest mdła bez smaku, wiec ja trochę przyprawiam.
Pociąć szynkę na kawałki położyć na spod , następnie położyć cukinie i wylać miksturę.
Na koniec, pokroić kilka plasterków koziego sera i położyć na ciasto, ewentualnie posypać tez startym serem. Ja tak robię bo dzieci lubią, a i daje to ładny kolor ciastu
Piec w piekarniku 180° przez dobre 40min
Smacznego My wszystkie kisze jemy z dodatkiem salaty.
-
- ---
- Posty: 7593
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi
A mi się ten kisz kojarzy z: a kysz
- gosia22
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1263
- Od: 31 sty 2009, o 09:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Francja/ Bretania
Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi
Gosiu Witaj . Z uwaga przeczytałam twój post i tak sobie dłuuugo myślałam i szukałam .
Jeśli może być kisz z dodatkiem grzybów to proszę, znam przepis . Feli bardzo smakował tyle ze był bez grzybów.
Ciasto francuskie
3jajka
ok 30cl śmietany najlepiej gęstej ja daje 30% , można niżej %
ok 300g boczku
grzybki- pieczarki
stary ser ,może ze 150g
sol, pieprz, gałka muszkatołowa.Ja osobiście soli nie daje gdyż boczek jest u nas słony. Za to dodaje gałkę bo lubimy jej smak.
Wyłożyć ciasto na blaszkę , naszpikować widelcem.
Na patelni usmażyć boczek, tłuszcz wylać. Jak będzie gotowy wyłożyć na spod ciasta.
Wyłożyć grzybki, tyle by spod był zakryty
Jajka i śmietanę wymieszać dodać sol , pieprz, gałkę. Wylać na ciasto.
Obsypać foremkę serem tartym. Kto ile lubi i woli. Ja czasem mieszam od razu ser z jajkami i śmietaną.
Do piekarnika nagrzanego na 180° na ok 35 -40min . Mozna sprawdzić czy jest gotowy w 30min, wkłuć nóż w ciasto, jeśli wyjdzie suchy bez śladu śmietany to jest dobry.
Mam tez przepis na kisz tylko z grzybów ale nie sprawdzony.
ciasto francuskie
400g pieczarek
150g boczku
200g sera mozzarella
4 jajka
40cl śmietany
2 łyżeczki poszatkowanej pietruszki
trochę gałki muszkatołowej
sol, pieprz
trochę masła lub margaryny
Na patelni z masłem zarumienić pieczarki prze kilka minut. Odłożyć na sitko.
Usmażyć boczek, tłuszcz wylać.
W salaterce wymieszać jajka , śmietanę, pietruszkę ,gałkę.
Dodać sol pieprz (jeśli ktoś lubi) ;
Następnie dodać grzyby, boczek, i mozzarelle pokrojona na kawałki.
Wymieszać, wylać na ciasto .
Piec przez 40min
Jak tak sobie pisałam to stwierdziłam ze apetycznie to wygląda, zrobię ten kisz już niebawem.
Jeśli może być kisz z dodatkiem grzybów to proszę, znam przepis . Feli bardzo smakował tyle ze był bez grzybów.
Ciasto francuskie
3jajka
ok 30cl śmietany najlepiej gęstej ja daje 30% , można niżej %
ok 300g boczku
grzybki- pieczarki
stary ser ,może ze 150g
sol, pieprz, gałka muszkatołowa.Ja osobiście soli nie daje gdyż boczek jest u nas słony. Za to dodaje gałkę bo lubimy jej smak.
Wyłożyć ciasto na blaszkę , naszpikować widelcem.
Na patelni usmażyć boczek, tłuszcz wylać. Jak będzie gotowy wyłożyć na spod ciasta.
Wyłożyć grzybki, tyle by spod był zakryty
Jajka i śmietanę wymieszać dodać sol , pieprz, gałkę. Wylać na ciasto.
Obsypać foremkę serem tartym. Kto ile lubi i woli. Ja czasem mieszam od razu ser z jajkami i śmietaną.
Do piekarnika nagrzanego na 180° na ok 35 -40min . Mozna sprawdzić czy jest gotowy w 30min, wkłuć nóż w ciasto, jeśli wyjdzie suchy bez śladu śmietany to jest dobry.
Mam tez przepis na kisz tylko z grzybów ale nie sprawdzony.
ciasto francuskie
400g pieczarek
150g boczku
200g sera mozzarella
4 jajka
40cl śmietany
2 łyżeczki poszatkowanej pietruszki
trochę gałki muszkatołowej
sol, pieprz
trochę masła lub margaryny
Na patelni z masłem zarumienić pieczarki prze kilka minut. Odłożyć na sitko.
Usmażyć boczek, tłuszcz wylać.
W salaterce wymieszać jajka , śmietanę, pietruszkę ,gałkę.
Dodać sol pieprz (jeśli ktoś lubi) ;
Następnie dodać grzyby, boczek, i mozzarelle pokrojona na kawałki.
Wymieszać, wylać na ciasto .
Piec przez 40min
Jak tak sobie pisałam to stwierdziłam ze apetycznie to wygląda, zrobię ten kisz już niebawem.
-
- 1000p
- Posty: 3241
- Od: 15 mar 2010, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi
Witaj Gosiu w twoim smacznym wątku fajnie bo ja mam bzika i zbieram przepisy. Mam ich tyle że dopiero jakąś część gotowałam, piekłam a niektóre ulubione robię kilka krotnie wiec nie wiem czy życia mi wystarczy żeby wszystkie wypróbować
- Tula
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1231
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Wyższe Partie Apeninów
Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi
O właśnie szukałam czegoś prostego na cieście francuskim !
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
- gosia22
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1263
- Od: 31 sty 2009, o 09:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Francja/ Bretania
Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi
Witam cie Kasiu i Tulo w moim wątku . Ja tez mam setki przepisów ale tak się składa ze gotuje ciągle to samo hihi.
Weekend miałam pracowity, hihi. Rodzina mojego M przyjechała i w kuchni było pełno roboty.
Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło gdyż kuzynka ma swój sklep rybny i przywiozła nam rarytasy
ten owoc morza się nazywa "couteau de mer". Nie znalazłam polskiej nazwy Nazwę zawdzięcza swojej formie czyli ...noża
Bardzo zabawny jest tez sposób łowienia; w czasie odpływu "couteau" chowa się pod piasek, na powierzchni formuje się "ósemka". By go wyłowić trzeba wsypać trochę soli w dziurki i gdy tylko wyjdzie na powierzchnie szybko złapać.
Gotuje się je jak małże, w kilka minut są gotowe. I są baaardzo pyszne, delikatne na podniebieniu i w smaku przypomina małże.
Drugi rarytas to homary, przedstawiać nie muszę. Jedliśmy przez dwa dni hihi
Z mojej strony, zrobiłam Cake, takie ciastko które może słodkie czy słone. Ja robię te słone, które jemy na piknikach czy na aperitif, jak kto chce. .
Do cake'ow potrzeba foremki jak do ciasta prostokątnej,
Cake z boczkiem i suszonymi śliwkami
3 jajka
150g maki
1 opakowanie proszku do pieczenia
10cl oliwy słonecznikowej
130cl mleka- leciutko podgrzać
100g sera startego
sol, pieprz
około 200g boczku
150 g śliwek suszonych
Podgrzać piekarnik na 180°
W salaterce wymieszać ; jajka z maka. Dodawać powolutku oliwę i mleko troszeczkę podgrzane.
Dodać utarty ser. Wszystko wymieszać.
Przyprawić, ja nie dodaje soli, boczek jest już słony.
Dodać boczek i śliwki.
Wylać ciasto do foremki i piec przez ok 40- 45 min
smacznego Ciasto trochę za bardzo przypieczone, ale i tak wszystko było zjedzone
Na obiad proponuje Ryz z cukinia i piersią kurczaka
Przepis ten znalazłam kilka lat temu na opakowaniu ryżu, od tamtej pory przygotowuje go regularnie.
ryz
450 gr piersi z kury może być z indyka , pokrojona w kostkę
2- 3 cukinie pokrojone w kostkę.
z 5 pomidorów, ja tez daje z puszki. Daje więcej gdyż lubimy sos.
1 cebula
2 czosnek
przyprawa kurkuma
można dodać kminek
sol, pieprz
oliwa
W dużym garnku, podgrzać oliwę i zarumienić cebule i czosnek. Dodać kurkumę , kminek i kurczaka gotować 5min.
Dodać cukinie, przykryć i gotować z 10min. Na koniec dodać pomidory, każdy może dać ile chce, ja daje sporo bo lubię jak ryz pływa w sosie
Gotować z 5 min
Podawać z ryżem
Na zdjęciu potrawa jest z kuskusem zamiast ryżu. Tez bardzo dobrze smakuje
Weekend miałam pracowity, hihi. Rodzina mojego M przyjechała i w kuchni było pełno roboty.
Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło gdyż kuzynka ma swój sklep rybny i przywiozła nam rarytasy
ten owoc morza się nazywa "couteau de mer". Nie znalazłam polskiej nazwy Nazwę zawdzięcza swojej formie czyli ...noża
Bardzo zabawny jest tez sposób łowienia; w czasie odpływu "couteau" chowa się pod piasek, na powierzchni formuje się "ósemka". By go wyłowić trzeba wsypać trochę soli w dziurki i gdy tylko wyjdzie na powierzchnie szybko złapać.
Gotuje się je jak małże, w kilka minut są gotowe. I są baaardzo pyszne, delikatne na podniebieniu i w smaku przypomina małże.
Drugi rarytas to homary, przedstawiać nie muszę. Jedliśmy przez dwa dni hihi
Z mojej strony, zrobiłam Cake, takie ciastko które może słodkie czy słone. Ja robię te słone, które jemy na piknikach czy na aperitif, jak kto chce. .
Do cake'ow potrzeba foremki jak do ciasta prostokątnej,
Cake z boczkiem i suszonymi śliwkami
3 jajka
150g maki
1 opakowanie proszku do pieczenia
10cl oliwy słonecznikowej
130cl mleka- leciutko podgrzać
100g sera startego
sol, pieprz
około 200g boczku
150 g śliwek suszonych
Podgrzać piekarnik na 180°
W salaterce wymieszać ; jajka z maka. Dodawać powolutku oliwę i mleko troszeczkę podgrzane.
Dodać utarty ser. Wszystko wymieszać.
Przyprawić, ja nie dodaje soli, boczek jest już słony.
Dodać boczek i śliwki.
Wylać ciasto do foremki i piec przez ok 40- 45 min
smacznego Ciasto trochę za bardzo przypieczone, ale i tak wszystko było zjedzone
Na obiad proponuje Ryz z cukinia i piersią kurczaka
Przepis ten znalazłam kilka lat temu na opakowaniu ryżu, od tamtej pory przygotowuje go regularnie.
ryz
450 gr piersi z kury może być z indyka , pokrojona w kostkę
2- 3 cukinie pokrojone w kostkę.
z 5 pomidorów, ja tez daje z puszki. Daje więcej gdyż lubimy sos.
1 cebula
2 czosnek
przyprawa kurkuma
można dodać kminek
sol, pieprz
oliwa
W dużym garnku, podgrzać oliwę i zarumienić cebule i czosnek. Dodać kurkumę , kminek i kurczaka gotować 5min.
Dodać cukinie, przykryć i gotować z 10min. Na koniec dodać pomidory, każdy może dać ile chce, ja daje sporo bo lubię jak ryz pływa w sosie
Gotować z 5 min
Podawać z ryżem
Na zdjęciu potrawa jest z kuskusem zamiast ryżu. Tez bardzo dobrze smakuje