U liski w kuchni
Re: U liski w kuchni
o kurcze masz racje..
zapomnialam o wodzie..
dzięki
cały czas myslalam zeby dodac te wode ...z gotowania
ale szynka pycha.. chyba najsmaczniejsza z dotychczasowych
ten czosnek dużo dał i paptyka ostra
zapomnialam o wodzie..
dzięki
cały czas myslalam zeby dodac te wode ...z gotowania
ale szynka pycha.. chyba najsmaczniejsza z dotychczasowych
ten czosnek dużo dał i paptyka ostra
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
-
- ---
- Posty: 451
- Od: 31 sty 2008, o 16:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: U liski w kuchni
To znaczy, że jesteśmy na dobrej drodze.liska pisze: ale szynka pycha.. chyba najsmaczniejsza z dotychczasowych
- Aszka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4040
- Od: 16 wrz 2008, o 15:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Pólnocna wielkopolska.Strefa 6B
Re: U liski w kuchni
Iza,"nastawiłam dzisiaj kolejna porcje ale niestety nie dałam czosnku bo "nie trawimy"a szkoda bo lubimy
- Aszka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4040
- Od: 16 wrz 2008, o 15:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Pólnocna wielkopolska.Strefa 6B
Re: U liski w kuchni
Re: U liski w kuchni
z szynki robiłas? nie z łopatki?
super wygląda.. smakowicie
czyli dałaś żelatynę ..tak?
super wygląda.. smakowicie
czyli dałaś żelatynę ..tak?
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- Aszka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4040
- Od: 16 wrz 2008, o 15:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Pólnocna wielkopolska.Strefa 6B
Re: U liski w kuchni
Iza z szynki i łyżeczka żelatyny.I jest smakowita
Re: U liski w kuchni
a skąd bierzesz sól peklową? bo u mnie nie ma..
a skończyła mi się
a skończyła mi się
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- Aszka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4040
- Od: 16 wrz 2008, o 15:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Pólnocna wielkopolska.Strefa 6B
Re: U liski w kuchni
Iza,ja kupiłam Prymat
Re: U liski w kuchni
Dziś przekąski .. "lanczowate"
5. Kapuśniaczki drożdżowe
Ciasto drożdżowe.. każdy ma swój sposób
Ciasto na kapuśniaczki wymaga dodatkowo stopionej margaryny
ok. 4 dag drożdży
0,5 km mąki
3/4 szkl mleka
2 jajka
margaryna
Robie rozczyn,.. jak urośnie dodaję jajka, mąkę i na koniec stopioną margarynę..
Jak urośnie wałkuję i wykrawam takie prostokąty
nakładam farsz. ..
Kapustę kiszoną 0,5 kg gotuję z liściem laurowym, drobno siekam, dodajęgałkę muszkatołową i przyprawy wg. smaku i usmażoną cebulkę.. mieszam z jajkiem.. surowym
kapuśniaczki zawijam.. smaruję białkiem albo śmietaną
piekę aż do zrumienienia
Jak braknie farszu to używam pasztetu .. wtedy mam paszteciki
Podaję z barszczem czerwonym
Jeśli jakimś cudem zostaną na drugi dzień.. to na chwilę wkładam do piekarnika.. żeby podgrzać bo lubię jeść ciepłe
6. Serek umieszany
Tak się u nas w domu mówi..
Ulubione śniadanie moich dzieci
ser
rzodkiewka, cebula
kiełki
dobra śmietana, sól, pieprz, świeże zioła..
wszystko wymieszać
krakersy, bagietka, chlebek wasa albo nic.. sam serek na talerzyku podany na sałacie w towarzystwie szynki...co kto lubi
smacznego
5. Kapuśniaczki drożdżowe
Ciasto drożdżowe.. każdy ma swój sposób
Ciasto na kapuśniaczki wymaga dodatkowo stopionej margaryny
ok. 4 dag drożdży
0,5 km mąki
3/4 szkl mleka
2 jajka
margaryna
Robie rozczyn,.. jak urośnie dodaję jajka, mąkę i na koniec stopioną margarynę..
Jak urośnie wałkuję i wykrawam takie prostokąty
nakładam farsz. ..
Kapustę kiszoną 0,5 kg gotuję z liściem laurowym, drobno siekam, dodajęgałkę muszkatołową i przyprawy wg. smaku i usmażoną cebulkę.. mieszam z jajkiem.. surowym
kapuśniaczki zawijam.. smaruję białkiem albo śmietaną
piekę aż do zrumienienia
Jak braknie farszu to używam pasztetu .. wtedy mam paszteciki
Podaję z barszczem czerwonym
Jeśli jakimś cudem zostaną na drugi dzień.. to na chwilę wkładam do piekarnika.. żeby podgrzać bo lubię jeść ciepłe
6. Serek umieszany
Tak się u nas w domu mówi..
Ulubione śniadanie moich dzieci
ser
rzodkiewka, cebula
kiełki
dobra śmietana, sól, pieprz, świeże zioła..
wszystko wymieszać
krakersy, bagietka, chlebek wasa albo nic.. sam serek na talerzyku podany na sałacie w towarzystwie szynki...co kto lubi
smacznego
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
Re: U liski w kuchni
7. Ogórki z chili i miodem do słoików
Podawałam już kiedyś przepis w moim wątku ogrodowym ale chyba tu jego miejsce
Składniki:
2,5 kg ogórków
4 łyżki soli
1,5 główki czosnku
2 łyżeczki chili
0,4 kg cukru
0,1 kg miodu
8 łyżek oleju
1,5 szklanki octu 10%.
pierwszy dzień
Ogórki umyć i pokroić na pół i wzdłuż.
Zasypać solą, wymieszać i zostawić w chłodnym miejscu
drugi dzień
Odlać sok, przełożyć do metalowego garnka
wsypać chilli i posiekany czosnek
Teraz zalewa:
Zagotować olej z octem, miodem i cukrem
gorącą zalewą (ostrożnie!) zalać ogórki.
Trzeci dzień
Nałożyć do słoików, zalać zalewą, zakręcić i odstawić na półkę
Nie gotować!!!
pycha
Podawałam już kiedyś przepis w moim wątku ogrodowym ale chyba tu jego miejsce
Składniki:
2,5 kg ogórków
4 łyżki soli
1,5 główki czosnku
2 łyżeczki chili
0,4 kg cukru
0,1 kg miodu
8 łyżek oleju
1,5 szklanki octu 10%.
pierwszy dzień
Ogórki umyć i pokroić na pół i wzdłuż.
Zasypać solą, wymieszać i zostawić w chłodnym miejscu
drugi dzień
Odlać sok, przełożyć do metalowego garnka
wsypać chilli i posiekany czosnek
Teraz zalewa:
Zagotować olej z octem, miodem i cukrem
gorącą zalewą (ostrożnie!) zalać ogórki.
Trzeci dzień
Nałożyć do słoików, zalać zalewą, zakręcić i odstawić na półkę
Nie gotować!!!
pycha
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
Re: U liski w kuchni
Iza
ja układam na drugi dzień ogórki do słoików, gotuję zalewę i zalewam gorącą słoiki, zakręcam odwracam do góry dnem i tak stoją aż wystygną.
w zeszłym roku też tak robiłam i były super.szkoda babrać się 3 dni
aha spróbowałam w tym roku bez miodu ale za to z brązowym cukrem- smak zdecydowanie lepsiejszy.
ja układam na drugi dzień ogórki do słoików, gotuję zalewę i zalewam gorącą słoiki, zakręcam odwracam do góry dnem i tak stoją aż wystygną.
w zeszłym roku też tak robiłam i były super.szkoda babrać się 3 dni
aha spróbowałam w tym roku bez miodu ale za to z brązowym cukrem- smak zdecydowanie lepsiejszy.
Re: U liski w kuchni
o widzisz
wielkie dzięki za tę podpowiedź,,
warto skorzystać .. zawsze to zaoszczędzi się trochę czasu i mniej zje "z garczka" hihihi
wielkie dzięki za tę podpowiedź,,
warto skorzystać .. zawsze to zaoszczędzi się trochę czasu i mniej zje "z garczka" hihihi
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
Re: U liski w kuchni
8. Ryba zapiekana z brokułami
cebula 1 szt
sól, pieprz, curry, papryka ostra, tymianek
łyżka mąki
szklanka mleka
ser ricotta 3 łyżeczki (lub żólty jak kto woli)
pół opakowania mrożonych brokułów
ryba
cytryna 1/2
płatki gryczane (albo cebulka smażona albo zielenina - co kto lubi)
Cebulę poddusić dodać przyprawy
Dodać mąkę, zalać mlekiem
Dać tyle mleka, żeby sos był gęsty
dołożyć ser i wymieszać
wrzucić lekko podgotowane w wodzie lub na parze (jak kto lubi) brokuły
Rybę (ja użyłam soli i tilapii) pokroić w paski, skropić cytryną
wymieszać z sosem, posypać płatkami gryczanymi lub zieleniną lub smażoną cebulą i zapiec 30 min w 220 st C
smacznego
cebula 1 szt
sól, pieprz, curry, papryka ostra, tymianek
łyżka mąki
szklanka mleka
ser ricotta 3 łyżeczki (lub żólty jak kto woli)
pół opakowania mrożonych brokułów
ryba
cytryna 1/2
płatki gryczane (albo cebulka smażona albo zielenina - co kto lubi)
Cebulę poddusić dodać przyprawy
Dodać mąkę, zalać mlekiem
Dać tyle mleka, żeby sos był gęsty
dołożyć ser i wymieszać
wrzucić lekko podgotowane w wodzie lub na parze (jak kto lubi) brokuły
Rybę (ja użyłam soli i tilapii) pokroić w paski, skropić cytryną
wymieszać z sosem, posypać płatkami gryczanymi lub zieleniną lub smażoną cebulą i zapiec 30 min w 220 st C
smacznego
z uśmiechami Iza
u liski
u liski