Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
- Tula
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1231
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Wyższe Partie Apeninów
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Można ususzyć i zmielić w młynku do kawy. Używać do... mój tata do wszystkiego sypie. Zmielona zajmuje najmniej miejsca
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Takperdii pisze:W zalewie octowej?
"Tak jak kwiat potrzebuje słońca, by stać się kwiatem, tak człowiek potrzebuje miłości by stać się człowiekiem"
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Witam,
pozwolę sobie napisać tutaj przepis na ogórki meksykańskie w wolnej chwili doczytam Wasze przepisy na pewno są pyszne
108.Ogórki po meksykańsku
3 szklanki wody
2 szklanki cukru
1 szklanka octu
1.5 łyżki soli
2 łyżki ostrej papryki
2 łyżki gorczycy
2 łyżki curry
1 łyżka mielonego pieprzu
1 łyżka pieprzu w ziarenkach
to jest zalewa, zagotować ją i po przestudzeniu zalać ogórki, pasteryzować
ja osobiście nie sypę pełnych łyżek tylko takie delikatne i wtedy ogórki wychodzą super
SMACZNEGO
pozwolę sobie napisać tutaj przepis na ogórki meksykańskie w wolnej chwili doczytam Wasze przepisy na pewno są pyszne
108.Ogórki po meksykańsku
3 szklanki wody
2 szklanki cukru
1 szklanka octu
1.5 łyżki soli
2 łyżki ostrej papryki
2 łyżki gorczycy
2 łyżki curry
1 łyżka mielonego pieprzu
1 łyżka pieprzu w ziarenkach
to jest zalewa, zagotować ją i po przestudzeniu zalać ogórki, pasteryzować
ja osobiście nie sypę pełnych łyżek tylko takie delikatne i wtedy ogórki wychodzą super
SMACZNEGO
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
109. Ogórki na ostro
Składniki:
- 2,5 kg małych ogórków
- 1,5 główki czosnku
- 2 łyżeczki chili
- 0,5 kg cukru
- 4 łyżki soli
- 1,5 szklanki octu
- 8 łyżek oleju
Wykonanie:
Ogórki pokroić wzdłuż w ćwiartki i na połowę, zasypać 4 łyżkami soli i odstawić na 6 godzin.
Cukier, ocet, olej zagotować, na koniec dodać chili i drobno pokrojony czosnek.
Odcedzić ogórki z wody, zalać gorącą zalewą i odstawić na 12 godzin.
Powkładać do słoiczków. Smacznego
Składniki:
- 2,5 kg małych ogórków
- 1,5 główki czosnku
- 2 łyżeczki chili
- 0,5 kg cukru
- 4 łyżki soli
- 1,5 szklanki octu
- 8 łyżek oleju
Wykonanie:
Ogórki pokroić wzdłuż w ćwiartki i na połowę, zasypać 4 łyżkami soli i odstawić na 6 godzin.
Cukier, ocet, olej zagotować, na koniec dodać chili i drobno pokrojony czosnek.
Odcedzić ogórki z wody, zalać gorącą zalewą i odstawić na 12 godzin.
Powkładać do słoiczków. Smacznego
"Tak jak kwiat potrzebuje słońca, by stać się kwiatem, tak człowiek potrzebuje miłości by stać się człowiekiem"
-
- 10p - Początkujący
- Posty: 13
- Od: 12 kwie 2010, o 10:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Mam na działce dużo sałaty i zastanawiam się czy nie można zrobić z niej jakiś przetworów?? Może macie w swoich przepisach jakiś pomysł?? Z góry dziękuję.
- Mama Ani
- 1000p
- Posty: 1197
- Od: 17 cze 2009, o 14:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
110. Przepis na kapustę z owocami na zimę ,ktora robie co roku jest bardzo smaczna
2 kg czerwonej kapusty,
1 kg jabłek,
o.5 kg twardych gruszek,
0.5 kg sliwek, 0.3kg cebuli.
Kapuste zblaszowac i wymieszac z pokrojonymi w słupki owocami i cebula, wlozyć do sloikow i zalać zalewa.
1.5 l wody,
0.5 szklanki octu,
2 łyzki soli,
2 łyżki cukru,
1 łyżeczka kminku - zagotowac, kminek dać na koncu gotowania.
Zalać kapuste w słoikach i pasteryzować okolo 20 minut.
Dzisiaj taka kapuste zrobiłam 10 słoikow. Smacznego
2 kg czerwonej kapusty,
1 kg jabłek,
o.5 kg twardych gruszek,
0.5 kg sliwek, 0.3kg cebuli.
Kapuste zblaszowac i wymieszac z pokrojonymi w słupki owocami i cebula, wlozyć do sloikow i zalać zalewa.
1.5 l wody,
0.5 szklanki octu,
2 łyzki soli,
2 łyżki cukru,
1 łyżeczka kminku - zagotowac, kminek dać na koncu gotowania.
Zalać kapuste w słoikach i pasteryzować okolo 20 minut.
Dzisiaj taka kapuste zrobiłam 10 słoikow. Smacznego
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2972
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: podkarpacie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Mam na grządkach kapustę białą, dynię (bardzo dużo), aronię. Czy znacie przepisy łączące te produkty bez konieczności dokupywania dużej ilości innych produktów (np jabłka nadają sie do wszystkich wymienionych, a ja nie mam jabłek chociaż mam jabłonie ).
Czytałam o kapuście kiszonej z dynią.
Interesuje mnie czy wyszedłby jakiś sensowny dżem/marmolada z dyni i aroni.
I co jeszcze ciekawego robić z dyni?
Czytałam o kapuście kiszonej z dynią.
Interesuje mnie czy wyszedłby jakiś sensowny dżem/marmolada z dyni i aroni.
I co jeszcze ciekawego robić z dyni?
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- Tula
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1231
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Wyższe Partie Apeninów
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Właśnie zrobiłam 111. Dżem z jeżyn i jabłek.
4 kg jeżyn
1 kg jabłek
cukier (nie wiem ile, dosładzam kilka razy do smaku)
Kiedy jeżyny się zaczynają rozciapywać, to przecieram wszystko przez kawałek firanki, żeby pozbyć się tych upierdliwych ziarenek z jeżyn. Później wszystko jeszcze gotuję do zgęstnienia. Wychodzi aksamitny i pyszny dżemik.
Zrobiłam też sos słodko-kwaśny na zimę "prawie wg" przepisu Poli42. Jest super, bardzo smaczny. Nie dałam vegety, paprykę miałam tylko żółtą, nie miałam curry więc dałam kurkumę i cynamon. Użyłam octu winnego. Jutro dokupię papryki i zrobię jeszcze, bo jest przepyszny. Nie dam tylko nic pikantnego, bo bardzo czuć a ja z tych łagodniejszych podniebień jestem ;)
A zapomniałabym. Przejrzałam ostatnio mnóstwo przepisów na przetwory z pomidorów i zauważyłam, że jeśli je trzeba obrać ze skórki, to piszą wszędzie, żeby je wcześniej sparzyć. Ja się pozbywam skórki w, jak dla mnie, dużo prostszy sposób. Należy przeciągnąć po pomidorze tępą stroną noża, dociskając z wyczuciem - dość mocno ale tak, by nie uszkodzić skórki. Tak, jakby się chciało ogolić pomidora. Potem skórka odchodzi, jakby był sparzony. Warunek: pomidor musi być dojrzały. Od niedojrzałego skórka tak nie odejdzie.
4 kg jeżyn
1 kg jabłek
cukier (nie wiem ile, dosładzam kilka razy do smaku)
Kiedy jeżyny się zaczynają rozciapywać, to przecieram wszystko przez kawałek firanki, żeby pozbyć się tych upierdliwych ziarenek z jeżyn. Później wszystko jeszcze gotuję do zgęstnienia. Wychodzi aksamitny i pyszny dżemik.
Zrobiłam też sos słodko-kwaśny na zimę "prawie wg" przepisu Poli42. Jest super, bardzo smaczny. Nie dałam vegety, paprykę miałam tylko żółtą, nie miałam curry więc dałam kurkumę i cynamon. Użyłam octu winnego. Jutro dokupię papryki i zrobię jeszcze, bo jest przepyszny. Nie dam tylko nic pikantnego, bo bardzo czuć a ja z tych łagodniejszych podniebień jestem ;)
A zapomniałabym. Przejrzałam ostatnio mnóstwo przepisów na przetwory z pomidorów i zauważyłam, że jeśli je trzeba obrać ze skórki, to piszą wszędzie, żeby je wcześniej sparzyć. Ja się pozbywam skórki w, jak dla mnie, dużo prostszy sposób. Należy przeciągnąć po pomidorze tępą stroną noża, dociskając z wyczuciem - dość mocno ale tak, by nie uszkodzić skórki. Tak, jakby się chciało ogolić pomidora. Potem skórka odchodzi, jakby był sparzony. Warunek: pomidor musi być dojrzały. Od niedojrzałego skórka tak nie odejdzie.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Tula pyszności , szkoda, że nie mam tyle jeżyn, bo jabłka by się znalazły,
może jak mi się rozrosną to przyrządze :P
Wczoraj miałam dzień "przetworowy" zrobiłam
112. Sałatka z cukinii słodko kwaśna
jest pyszna na zimno i na ciepło, sprawdzi się z rybą i mięsem.
* 3 kg cukinii obranych ze skóry i wydrążonych - poszatkować ( można na takiej tarce, jak do ogórków na mizerię)
* 2 papryki świeże też poszatkowacć jak cukinię lub pokroić na małe paski, kawałki
* 3 cebule pokroić w kostkę
* 1 łyżka soli
Gotowe składniki wymieszać i posolić, odstawić na 15 minut aż puszczą sok. Odcisnąć .Tak jest w oryginalnym przepisie, ale radziłabym zablanszować kilka minut paprykę i cebulę, bo przy cukinii są zbyt chrupiące
Zalewa :
* 1 koncentrat pomidorowy w słoiczku
* 1/2 szklanki oleju
*2/3 szklanka octu i 1/3 wody. Śmiało można dać 1/2 szklanki wody i 1/2 szlanki octu dla osób, które jedza mniej pikantnie
* 10 płaskich łyżek ( nie łyżeczek ) cukru
Zalewę zagotować wlać do odciśniętych warzyw i dobrze wymieszać.Następnie powkładać do słoiczków i gotować 3-4 minuty .Wyszły z tej porcji 3 słoiki dżemowe + 3 słoiki większe, takie w jakich kupuje się podłoże, czy pulpety.
_______________________________________________________________________________________________________
Gdzieś znaleziony przepis
113. Buraczki z kapustą czerwoną
3,20 kapusta czerwona , 3kg buraczki ,0,6 cebula, 0,3 cukru ,0,1 sól ,
1 szkl.octu, 0,5 szkl.wody ,.,1szkl.olej .
,pieprz ,ziele ang.,liście laurowe .
Kapustę poszatkować .,posolić ,na chwilę zostawić .Ugotować zalewę z podanych składników .Ugotowane buraczki ,zetrzeć ,dodać olej ,i zalewę oraz cebulę pokrojoną [ja przekręcam przez maszynkę ,żeby jej nie było widać ,bo rodzinka nie lubi ,a jak nie widzi to nie protestuje ].Wymieszać z kapustą .Nałożyć do słoików .Pasteryzować nie za długo.
może jak mi się rozrosną to przyrządze :P
Wczoraj miałam dzień "przetworowy" zrobiłam
112. Sałatka z cukinii słodko kwaśna
jest pyszna na zimno i na ciepło, sprawdzi się z rybą i mięsem.
* 3 kg cukinii obranych ze skóry i wydrążonych - poszatkować ( można na takiej tarce, jak do ogórków na mizerię)
* 2 papryki świeże też poszatkowacć jak cukinię lub pokroić na małe paski, kawałki
* 3 cebule pokroić w kostkę
* 1 łyżka soli
Gotowe składniki wymieszać i posolić, odstawić na 15 minut aż puszczą sok. Odcisnąć .Tak jest w oryginalnym przepisie, ale radziłabym zablanszować kilka minut paprykę i cebulę, bo przy cukinii są zbyt chrupiące
Zalewa :
* 1 koncentrat pomidorowy w słoiczku
* 1/2 szklanki oleju
*2/3 szklanka octu i 1/3 wody. Śmiało można dać 1/2 szklanki wody i 1/2 szlanki octu dla osób, które jedza mniej pikantnie
* 10 płaskich łyżek ( nie łyżeczek ) cukru
Zalewę zagotować wlać do odciśniętych warzyw i dobrze wymieszać.Następnie powkładać do słoiczków i gotować 3-4 minuty .Wyszły z tej porcji 3 słoiki dżemowe + 3 słoiki większe, takie w jakich kupuje się podłoże, czy pulpety.
_______________________________________________________________________________________________________
Gdzieś znaleziony przepis
113. Buraczki z kapustą czerwoną
3,20 kapusta czerwona , 3kg buraczki ,0,6 cebula, 0,3 cukru ,0,1 sól ,
1 szkl.octu, 0,5 szkl.wody ,.,1szkl.olej .
,pieprz ,ziele ang.,liście laurowe .
Kapustę poszatkować .,posolić ,na chwilę zostawić .Ugotować zalewę z podanych składników .Ugotowane buraczki ,zetrzeć ,dodać olej ,i zalewę oraz cebulę pokrojoną [ja przekręcam przez maszynkę ,żeby jej nie było widać ,bo rodzinka nie lubi ,a jak nie widzi to nie protestuje ].Wymieszać z kapustą .Nałożyć do słoików .Pasteryzować nie za długo.
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
- Tula
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1231
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Wyższe Partie Apeninów
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Anpio7 dzięki za przepis na zagospodarowanie cukinii. W tym roku już nie, ale w przyszłym będę miała jej sporo.
Wiecie cooo... mój mąż to taki strasznie makaronowy jest i ciężko mu dogodzić w kuchni, jeśli danie nie zawiera kluchów albo chleba. A dzisiaj zrobiłam w słoiki drugą porcję sosu słodko-kwaśnego i na kolację ryż z tym sosem i obsmażanymi kawałkami piersi kurczaka. Było pycha. A mój chłop wymiótł talerz do czysta. Bingo!
Wiecie cooo... mój mąż to taki strasznie makaronowy jest i ciężko mu dogodzić w kuchni, jeśli danie nie zawiera kluchów albo chleba. A dzisiaj zrobiłam w słoiki drugą porcję sosu słodko-kwaśnego i na kolację ryż z tym sosem i obsmażanymi kawałkami piersi kurczaka. Było pycha. A mój chłop wymiótł talerz do czysta. Bingo!
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
- Katarzyna1969
- 500p
- Posty: 984
- Od: 26 sie 2010, o 21:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Może ktoś robił coś z samych jabłek? Dużo ich a nie mam co dodać.
Kaśka
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6531
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Tak, robiłam114. Przecier jabłeczny w prawie litrowe słoje (zwykłe słoje z zakrętką, chyba 0,9 litra).
Pokroić jabłka, poddusić z dodatkiem cukru, przetrzeć przez sito, zagotować i wlać do słoików. Ja nie pasteryzowałam, bo mi się nie chciało, a słoiki stały parę miesięcy pięknie zassane i nic się złego z zawartością nie działo.
Ja nie dodawałam ani dużo cukru, ani przypraw, jakby co, można dodać po otwarciu słoja.
Przecier nadaje się do placków ziemniaczanych, do naleśników, kisielu, galaretki, zupy (jeśli ktoś lubi), szarlotki (przed wyłożeniem na ciasto trzeba dodać coś, co zagęści), lodów, musów itd. A najlepszy jest czysty wyjadany łyżką ze spodeczka czy miseczki, no, ostatecznie z bitą śmietaną na wierzchu
Pokroić jabłka, poddusić z dodatkiem cukru, przetrzeć przez sito, zagotować i wlać do słoików. Ja nie pasteryzowałam, bo mi się nie chciało, a słoiki stały parę miesięcy pięknie zassane i nic się złego z zawartością nie działo.
Ja nie dodawałam ani dużo cukru, ani przypraw, jakby co, można dodać po otwarciu słoja.
Przecier nadaje się do placków ziemniaczanych, do naleśników, kisielu, galaretki, zupy (jeśli ktoś lubi), szarlotki (przed wyłożeniem na ciasto trzeba dodać coś, co zagęści), lodów, musów itd. A najlepszy jest czysty wyjadany łyżką ze spodeczka czy miseczki, no, ostatecznie z bitą śmietaną na wierzchu
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Katarzyna1969
- 500p
- Posty: 984
- Od: 26 sie 2010, o 21:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Dzięki serdeczne, w miarę proste, właśnie o takie coś mi chodziło, bo nie bardzo mi się chce stać przy garach ani kupować dużo cukru. A w zimie zawsze coś z tego można wykombinować.
Kaśka