Rabatki Konstantego część 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Aza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Rabatki Konstantego część 3

Post »

Ewo tak się rozrosło , a teraz kwitnie to maleństwo , które mi ofiariwalas orzy okazji zbioru mlecza.

Obrazek

Obrazek
OLGA od malamutów
Wątki Azy
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Olgo(Ogród Azy)-cieszę się,że smagliczka choć nadmorska(lobularia maritima)-innych jak wiesz nie było wtedy w Z.poszła na całość.moja była wymieszana z lekko fioletową.W "Polanie" była jeszcze,także biała i sądząc po nazwie też nadmorskasmagliczka Capri jednoroczna,po przycięciu powtórnie kwitnąca i kiedyś taka jak chciałaś żółta czyli skalna(Alyssum saxatile)-bylina.To były nasiona,nie sadzonki.Syropu z mniszka wyszło 7 słoiczków.
Tess-w autobusie nie było za dużo miejsca,więc pod nogami miałam plecak,między kolanami motykę,a na kolanach ową 20 litrową beczkę.I tak miałam nieco więcej miejsca,bo sprytnie usiadłam zaraz za kierowcą.
Grażyno R.-nieładnie zazdrościć.Wyszedł marynowanych jeden wysoki słoiczek(po greckiej grillowanej papryce),no a kurki nadal się suszą.Wybieramy się jeszcze na grzyby za jakiś tydzień,wtedy będą kozaki, brzeziniaki i rydze,jak będą.
Marokinix-Znam już ofiary kleszczy nękane przez boreliozę,mnie kleszcz wżarł się w kark w Lasku Wolskim na drodze publicznej,nie zachodziłam w zarośla(tam też bywają grzyby),musiał wet usuwać,bo nie miałam jak sięgnąć,przy okazji nabyłam przybór do wykręcania kleszczy za zł 7.
W beczce zamierzam robić nawóz pokrzywowy i skrzypowy,on nieładnie pachnie,a w zakręcanej beczce może fermentować mniej śmierdząc.
Elsi-w GS w Łącku udało mi się kupić solidną motykę sercówkę.Nawet trzonek ma zabezpieczony drewnochronem.
Obrazek
Tak wygląda harcerskie miasteczko na Błoniach.Jest bardzo czysto,trawa z pewnością nie ucierpi.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Andrzej Max
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lip 2009, o 15:35
Kontakt:

Post »

Ewa Janina Sadowska pisze: Andrzeju M.-prawie hurtownia motyk sercówek w Twych kamieniach!Skręca mnie z niedobrej zazdrości....
:;230 To pewnie przez to takie "wypalone" zdjęcia Ci wyszły! Zazdrość - brzydka rzecz! :;230 ;:224
Trochę "rogata" ta Twoja sercówka! :uszy
Pozdrawiam słonecznie
Andrzej M.
:-) Moje ogłoszenie.
Moje kamienie Moje kamienie 2011
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Andrzeju M.-oj przyjadę zobaczyć Twoje sercówki-wszystkie!Ta jest nieco ciężka.
Ambo-zdaje się druga lilia też biała,może i Casablanca?Lada dzień się otworzy.
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Szybko działasz Ewo, jesteś uparta i skuteczna. Myślę, że niejedną sercówkę zedrzesz,
zanim doprowadzisz surową przestrzeń do stanu kwitnącego,
ale patrząc na podwórkowy, wiem,że potrafisz :P
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Ewa jestes niesamowita //
Nie umiem sobei wyobrazic Ciebie z ta beczka i plecakiem i sercowka. mimo ze tuz za kierowca
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Kontakt:

Post »

Ewuś - z motyką sercówką to jak w przysłowiu - tylko na księżyc.
Takim narzędziem ciężko się plewi, oj ciężko, jest zapewne nie poręczna, niewygodna.
Nie mam i nie chciałabym takowej posiadać.
Be czuszka na pewno będzie przydatna.
Dobranoc Ewuś
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

No nie Ewuś ;:14 ja to przynajmniej zazdroszczę grzybków,rarytasów dla mnie....bo u nas nie ma.....
a TY zazdrościsz Andrzejowi....no czego :shock: motyki :;230 widzisz....a i tak sobie kupiłas..... :;230 a dlaczego akurat taka....czy ona sama aby kopie..... :?
A kurki do suszenia... :shock: u nas nigdy....zawsze sie od razu jadło....w jajecznicy.....lub tak z cebulka i chlebkiem :tan
może dlatego że mało tego zawsze było....a teraz to jeszcze mniej..... :?
czy Ty uczyłaś się może rysunku u prof. Zina ?
w autobusie nie było za dużo miejsca,więc pod nogami miałam plecak,między kolanami motykę,a na kolanach ową 20 litrową beczkę.I tak miałam nieco więcej miejsca,bo sprytnie usiadłam zaraz za kierowcą.
spryciara :uszy ;:138
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
Andrzej Max
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Zyto - sercówka prawdziwa - wcale taka ciężka nie jest, i np. do moich "kamieni" idealna - mocna, kamolka spoko wydlubie, a rowki pod sianie czy sadzenie prawie "same" się robią! Ot takie stare dobre narzędzie!
Ewo! :wit
Na sercówkę rzeczywiście trochę ciężkawa - może przez te "rogi" , no i szeroka jest , trza by na szlifierce ciut spiłować czy coś... :wink:
Pamiętaj o 12.09 - spotkanie!
A właśnie - czy "żubrówka" dojrzała do podziału? ;:224
Pozdrawiam słonecznie
Andrzej M.
Awatar użytkownika
teresat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lip 2008, o 22:02

Post »

Małą sercówką działam, siedząc w chaszczach. Bardzo dobrze mi się nią operuje. Natomiast w pozycji stojącej świetnie się sprawdza motyka do kopania ziemniaków, która pozostała w spadku po poprzedniej właścicielce.
Inne jakoś mniej są używane.
To w tej beczce miałaś same grzyby :shock:
To masz Ewo zapasy na zimę. ;:138

A w Tyńcu podczas największej ulewy i wyładowań, staliśmy sieroty, z przewodnikiem na dziedzińcu.
Przeszło mi przez myśl, czy czasem w nas nie trafi. :roll:
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie.Tak było u kuzyna,który ostatnio ma czas i wziął się po powodzi za ogród.Oprócz sadzawki ze złotymi rybkami przybyła fontanna,która jest podświetlana.Przybył rząd sporych już hortensji,tawuła dała z siebie wszystko,wiciokrzew niesamowicie pachniał.Jest nowa żeliwna ławeczka i nowa huśtawka,ale najprzyjemniej na tarasie w szumie wody.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Teresat-trójzębną motykę do ziemniaków kupiłam w "Polanie" jak również dwuzębne widły do siana,które oprawiłam w trzonek od łopaty-pasował,to przydaje mi się do ściągania chaszczy do ogniska.W beczce było moich siedem prawdziwków i te trochę kurek w papierowej torbie.Borówki już na miejscu zostały zasypane cukrem w słoiku.Ten wiozłam w plecaku owinięty w kilka worków by nie puścił ew. soku.
Ja w czasie burzy byłam już na Bielanach.
Grażyno R.wolę rydze smażone,mogą być z jajecznicą.Kurki jeszcze powinny jakiś czas być.Suszę je,a zimą rozbijam w moździerzu na proszek i podprawiam sosy oraz zupy.
Zyto-z racji pory dnia w jakiej dopadam kompa jest dawno po i dużo przed dobranocką :;230 .Jutro odbieram koło rowerowe do fasoli tycznej.Skoro obiecał zrobić trzeba szybko działać.Życie wcale nie jest takie długie.Tyczka ma być skręcana,a koło nakręcane od góry,rozbieralne z racji transportu autobusem.
Lisko-lata wprawy,wiesz jak kiedyś jeździło się autobusem w Tatry?Albo z harcerzami czy zuchami pod opieką?
Elsi-sama zobaczysz jak przyjedziesz.
Andrzeju M.-skoro tak mówisz to poproszę brata Rafała o to żeby na szlifierce trochę ją ulepszył.
Awatar użytkownika
Andrzej Max
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Oj , niech ulepszy! :wit
A i zdjecia tez mozna ciutkę ulepszyć, właczając kompensację prześwietlenia - białe hortensje , będą lepiej widoczne z kwiatkami ... :uszy
A krzew Wicii przecudny! 8-)
no i pomyśleć że posiadlość po powodzi.... :shock: :shock: :shock:
Pozdrawiam słonecznie
Andrzej M.
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50

Post »

Witaj Ewuniu :wit
Ja w sprawie tych pomidorków. Otóż nic nie daję, żadnych przypraw tylko zalewam wodą z kranu, wsypuję na litrowy słoik 1 dużą łyżkę soli, zakręcam i gotuję 5 min. Potem do góry dnem i jak wystygnie słoik to wędruje do piwniczki.W zimę otwieram słoik i tylko naciskam na brzeg pomidora i wyskakuję to co najlepsze a skórka zostaje w łapkach. Pamiętaj, żeby już nie solić zupy i sosu, bo już pomidorki są słone ;:137 Zupę i sos przyprawiaj na samym końcu. Mi smakują w takiej oto postaci i roboty o wiele mniej.
Ogród kuzyna imponujący ;:63
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Andrzeju M.-po powodzi,leży w widłach Kamienicy i Dunajca .
Bogusiubardzo dziękuję,będę miała trochę tych pomidorów od kolegi,poprosiłam o drobniejsze.
W Podwórkowym wieczorem ketmia i dziewięćsił:
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

Ewo ja też mam dziewięćsił , zakwitł dwoma kwiatami , teraz jednak nie daje oznak życia - boje się że to nornice...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”