Moje marzenie - maniusika cz.II .
- maniusika
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 mar 2009, o 20:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje marzenie - maniusika cz.II .
mój milin ma już z pięć lat a kupiłam go maleńkiego ,teraz można kupować nawet kwitnące okazy ...
milin szybko rośnie ale można go zaplatać i formować jak drzewka .. na wiosnę mocno przycinam i te pędy co ich widać są tegoroczne niektórzy na forum nawet narzekają że sam wyrasta z korzeni .. dostałam taką sadzonkę czerwoną od Alinki , rośnie przy brzozie .. tylko żółty coś pomalutku rośnie i jeszcze nie kwitł , może na drugi rok pokaże żółte kwiaty ..
u mnie też najładniej przetrwały hosty i żurawki i tylko je podlewałam raz na tydzień .. teraz tez poprzesadzam je pod świerki bo tam jest cień a tutaj gdzie rosną wycięliśmy leszczynę i teraz zrobiła się słoneczna rabata .. ale i tak ładnie przetrwały ..
milin szybko rośnie ale można go zaplatać i formować jak drzewka .. na wiosnę mocno przycinam i te pędy co ich widać są tegoroczne niektórzy na forum nawet narzekają że sam wyrasta z korzeni .. dostałam taką sadzonkę czerwoną od Alinki , rośnie przy brzozie .. tylko żółty coś pomalutku rośnie i jeszcze nie kwitł , może na drugi rok pokaże żółte kwiaty ..
u mnie też najładniej przetrwały hosty i żurawki i tylko je podlewałam raz na tydzień .. teraz tez poprzesadzam je pod świerki bo tam jest cień a tutaj gdzie rosną wycięliśmy leszczynę i teraz zrobiła się słoneczna rabata .. ale i tak ładnie przetrwały ..
U mnie deszczu też już pod dostatkiem ale rośliny chociaż odżyły i ja bo nie muszę ciągać tych konewek.Floksy też lubię i mam kilka odmian, miedzy innymi taki

- skorpion811-51

- Od: 21 lis 2009, o 17:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piękny kolor czerwony floksów u mnie dziś nie padało jak się dopadłam do roboty to aż mi kręgosłup wysiadł ,ale idzie wytrzymać. 
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
- maniusika

piękne floksy taki mocny kolor , też się uwijam z ogródkiem ale nie mogę się wyrobić bo bez przerwy deszcz mnie przegania , od jutra nadają poprawę pogody aby tylko nie wróciły upały ...może wreszcie jutro skończę z rozwalaniem pryzmy ziemi , jak nie będzie padać ..
-
x_P-42
Janeczko, no własnie ... oszalała ta pogoda! Albo upały, albo zalewają nas strugi deszczu. Ja też nie mogę nic dokończyć, mam tyle zaległej roboty , że chyba do zimy się nie wyrobię. A gdzie czas na wakacje, odpoczynek ?
Miło ogląda mi się twoje floksy. Moja babcia bardzo je lubiła, miała ich sporo w swoim ogrodzie , sadziła je grupami, razem z mydlnicą. Ich zapach zawsze mi się kojarzy ze Skarżyskiem - Kamienną, papierówkami i gorącymi wakacjami. To najwspanialsze wspomnienia w moim życiu.
Miło ogląda mi się twoje floksy. Moja babcia bardzo je lubiła, miała ich sporo w swoim ogrodzie , sadziła je grupami, razem z mydlnicą. Ich zapach zawsze mi się kojarzy ze Skarżyskiem - Kamienną, papierówkami i gorącymi wakacjami. To najwspanialsze wspomnienia w moim życiu.
-
goryczka143
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 21 sie 2009, o 20:41
JANECZKO
Ja po raz trzeci mam zalaną działkę. Wygniło bardzo dużo roślin.
Ja też nie zdążę z pracami - nie mam siły.
Ten floks śliczny.
Ja po raz trzeci mam zalaną działkę. Wygniło bardzo dużo roślin.
Ja też nie zdążę z pracami - nie mam siły.
Ten floks śliczny.
- christinkrysia

- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Janeczko u Ciebie tradycyjnie kolorowy zawrót głowy ...
A teraz na dokładkę buzia OGRODNICZKI uśmiechnięta bo nie musi dźwigać wody.
W jakich kolorach masz tojady ? Pytam bo wiosną straciłam swoje a miałam nadzieję,że dadzą początek ładnym kępom.
Na sąsiedniej działce niedaleko naszego płotu pękła rura i tak się spieszyli z naprawą ( żółwie tempo) że woda stała ponad tydzień. Straciłam prócz tojadów 1 hortensję,drzewko złotokap i agrest bardzo choruje ale może sie utrzyma.
Tojady były pamiątką z ogrodu mamusi ...
A teraz na dokładkę buzia OGRODNICZKI uśmiechnięta bo nie musi dźwigać wody.
W jakich kolorach masz tojady ? Pytam bo wiosną straciłam swoje a miałam nadzieję,że dadzą początek ładnym kępom.
Na sąsiedniej działce niedaleko naszego płotu pękła rura i tak się spieszyli z naprawą ( żółwie tempo) że woda stała ponad tydzień. Straciłam prócz tojadów 1 hortensję,drzewko złotokap i agrest bardzo choruje ale może sie utrzyma.
Tojady były pamiątką z ogrodu mamusi ...
-
wiolcia
- 500p

- Od: 2 sty 2010, o 21:11
Witaj Janeczko
Jestem po raz pierwszy u Ciebie,poogladałam troszkę Twoich pięknych roślinek ogrodowych, super
A zajrzałam do Ciebie bo chciałam cos poczytac o ŚNIADKU. Nie wiesz czy teraz będa jakieś bulwy w ogrodniczych?? Bardzo mi się podoba ten kwiatuszek.
Jestem po raz pierwszy u Ciebie,poogladałam troszkę Twoich pięknych roślinek ogrodowych, super
A zajrzałam do Ciebie bo chciałam cos poczytac o ŚNIADKU. Nie wiesz czy teraz będa jakieś bulwy w ogrodniczych?? Bardzo mi się podoba ten kwiatuszek.
- skorpion811-51

Janeczko te czerwone floksy bardzo piękne ,czy Ty też zamierzasz robić skalniak ja taki malutki zrobiłam ale już roślinki go zarastają teraz dużo przesadzam i opady mi odpowiadają bo rośliny nie mają czasu zwiędnąć a to nie jest pora na przesadzanie.
A robię robię i końca nie widać 
-
goryczka143
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 21 sie 2009, o 20:41
WITAJ JANECZKO!
Piękne masz kolory floksów.
Piękne masz kolory floksów.
- maniusika

cały tydzień bez internetu , można oszaleć .. popsuł się i myślałam że muszę kupić nowy ale jeszcze udało się go naprawić ,.. ze złości i nudów , rozwaliłam całą ziemię pod skalniak ,obłożyłam kamieniami i gdyby nie było tak such pewnie bym już posadziła sporo kwiatów a tak to posadziłam tylko zimowity ,które wykopałam z rabatki przy drodze .. zostały jeszcze żonkile i tulipany .. u mnie nadal sucho , popaduje trochę od czasu do czasu ale tylko spłukuje kurz z roślinek i mnie moczy , dzisiaj dwa razy ..
ładnie zaczynają kwitnąc dalie ..

takie kolory mi pozostały jeszcze nie kwitnie żółta o dużych kwiatach ..

jeszcze jeden floks zaczyna kwitnąć ..

rudbekie też zaczynają kwitnąc ..

a tak kwitnie fioletowy tojad kilka kępek mi uschło , może teraz gdy jest chłodniej odbiją ..mam jeszcze biały ale już przekwitł ..... kupiłam go wiosną ..
witaj Wiolu w moim ogrodzie, śniadek powinien być w sklepach a jak nie to podaj adres to ci wyślę mam tego pełno rozprzestrzenia się po ogrodzie jak chwast .. zimuje w ziemi i u mnie gdzie się obrócę tam mam śniadki ..
ładnie zaczynają kwitnąc dalie ..

takie kolory mi pozostały jeszcze nie kwitnie żółta o dużych kwiatach ..

jeszcze jeden floks zaczyna kwitnąć ..

rudbekie też zaczynają kwitnąc ..

a tak kwitnie fioletowy tojad kilka kępek mi uschło , może teraz gdy jest chłodniej odbiją ..mam jeszcze biały ale już przekwitł ..... kupiłam go wiosną ..
witaj Wiolu w moim ogrodzie, śniadek powinien być w sklepach a jak nie to podaj adres to ci wyślę mam tego pełno rozprzestrzenia się po ogrodzie jak chwast .. zimuje w ziemi i u mnie gdzie się obrócę tam mam śniadki ..
- skorpion811-51

Janeczko piękne te rudbekie muszę u siebie je wprowadzić.
- maniusika

znowu zaczęło się gorąco ... do południa pracowałam w ogródku przy domu bo był cień potem posiedziałam pod lipką a pod wieczór przeniosłam się do ogrodu przy szklarni do cienia .. ma jeszcze trochę bylin do posadzenia ale przy takim upale pewnie by uschły nawet jeśli bym polewała więc czekam na deszcz ...

tak wygląda teraz rabatka przy domu , jeszcze tylko muszę obsadzić wkoło prymulkami ..
kończą kwitnienie cytrynowe liliowce

a to miała być oliwka , ,w tym roku kwitnie ale chyba owoców to już nie zdąży wytworzy a może to coś innego ...

tak wygląda teraz rabatka przy domu , jeszcze tylko muszę obsadzić wkoło prymulkami ..
kończą kwitnienie cytrynowe liliowce

a to miała być oliwka , ,w tym roku kwitnie ale chyba owoców to już nie zdąży wytworzy a może to coś innego ...
-
x_P-42
Janeczko, od pojutrza na dłuższy okres czasu zapowiadają deszcze .Nie martw się więc suszą , zobaczysz, za kilka dni będziemy pragnąć słoneczka.
Rabatka pod domem udała Ci się, co tam nasadziłaś?
Na zdjęciu raczej nie oliwka, zapamiętałam ją inaczej... no, chyba,że są różne odmiany.
Rabatka pod domem udała Ci się, co tam nasadziłaś?
Na zdjęciu raczej nie oliwka, zapamiętałam ją inaczej... no, chyba,że są różne odmiany.
- maniusika

na rabatce posadziłam to co miałam pod ręką , miniaturowe różyczki od wnuków , sasanki kupione okazyjnie po dwa zł , tawułki , świerki karłowate ,języczki w dwu kolorach ,trzykrotka niebieska i biała .. teraz zabieram się za skalniak , aby ten deszcz przyszedł jak najszybciej ,posadziłam już zimowity i żółtą tuję mam już kilka skalniaczków w doniczkach do przesadzenia i sporo cebul wykopanych na wiosnę oraz czekam na wrześniową dostawę cebul , takich jakich u nas trudno dostać ..