Na ostatnim zdjęciu z poprzedniej strony jest lilowiec ogrodowy ,hemerocalis hybrida ,w tej odmianie podstawowej,żółtej,wysoki do 120cm.
Kwiaty rosnącego u mnie
jest tez odmiana karłowa o identycznych kwiatach ,niższa, do 40 cm - "Stella d'Oro".
oliwka nie mam jeszcze kwiatka. Siedzi to już u mnie na działce drugi rok i dopiero teraz zaczęło się coś dziać. Kojarzę ,że kupiłam to jako piwonię drzewiastą ale głowy nie dam uciąć. kalinqa poszperałam po sieci i to jest właśnie to (ligustr) a jeśli chodzi o miodunkę to tyle tego jest, że nie mogłam się zdecydować która moja. Pstre,plamiste,pospolite.
Dziękuję
Jest driakiew żółta (Scabiosa ochroleuca) z tym, że ma wyraźnie jasnożółte kwiaty i trochę inne koszyczki kwiatowe.
Tu podobny ten kwiat do omanu łąkowego (Inula britannica) ,ale też mam wątpliwości.A można zobaczyć całą roślinę i inne kwiaty ?
Pozdrawiam,Piotr
Faktycznie Aniu bardzo podobny do tego na ostatnim zdjęciu w podanym linku.
Jeżeli chodzi o zdjęcie całej rośliny to dopiero w sobotę bo działkę mam 7 km od miejsca zamieszkania.
To mama siała i potem pikowała na działkę a niestety nie ma w zwyczaju zostawiać
etykietek i stąd te niewiadome.
Pozdrawiam i do soboty.
Ta zakupiona przez ciebie hortensja to po prawdzie Cornus stolonifera ( lub jakiś inny). Krzewuszka natomiast dośc długo była w cieniu i nie ma koloru.