Początek przygody
- kasiunieczka_32
- 1000p
- Od: 19 maja 2010, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Początek przygody
Justus dzięki za wyjaśnienie, to w takim razie u mnie i tak kwitnie bardzo długo bo już prawie 3 tygodnie 

- kasiunieczka_32
- 1000p
Storczykowa pisze:Ale cudeńka. Widze, że też zamówiłaś sobie MM.

- kasiunieczka_32
- 1000p
Moniu, właśnie wiem. Ale i stres i smutek gdy coś nie tak tym większy
W środę jadę po akwarium żeby im było lepiej

W środę jadę po akwarium żeby im było lepiej

-
- 1000p
- Od: 17 maja 2010, o 09:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kasiu myśl pozytywnie i czytaj dużo i dasz radę
A akwarium kup duże, bo to nie koniec zakupów z pewnością :P Jak człowiek raz kupi coś botanicznego to chce jeszcze i jeszcze.. to narkotyk 

- pani_storczyk
- 500p
- Od: 15 mar 2010, o 14:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kasiu super zakupy
Zyczę by Ci zdrowo rosły i pięknie kwitły 

Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.
Pozdrawiam Ania
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.

Pozdrawiam Ania
- kasiunieczka_32
- 1000p
Dziękuję Ci Aniupani_storczyk pisze:Kasiu super zakupyZyczę by Ci zdrowo rosły i pięknie kwitły

- kasiunieczka_32
- 1000p
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 cze 2010, o 23:15
Witam
Oj Kasiu gdzie ty te cudeńka kupujesz?
Jeśli chodzi o dendrobium phalaenopsis to nie zgodzę się z Justus że one krócej kwitną niż zwykłe falki, sama mam ich parę takie żółte zresztą też , stoi na południowo-zachodnim oknie bez cieniowania, a kwiaty utrzymuje ponad trzy miesiące w słońcu ślicznie pachnie.
. Podlewam je raz naokoło 10 dni.
pozdrawiam Kasia
Jeśli chodzi o dendrobium phalaenopsis to nie zgodzę się z Justus że one krócej kwitną niż zwykłe falki, sama mam ich parę takie żółte zresztą też , stoi na południowo-zachodnim oknie bez cieniowania, a kwiaty utrzymuje ponad trzy miesiące w słońcu ślicznie pachnie.

pozdrawiam Kasia
-
- 1000p
Piękne! Kasiu gdzie je dorwałaś? 
Powiedzcie mi co to może być za storczyk: liście jak Cymbidium a kwiatki jak Dendrobium?? Byłam w kwiaciarni i Pani powiedziała, ze w piątek będą malutkie storczyki . Pytam się jakie? a ona, że nie te zwykłe Phal tylko inne. Nazwy nie znała.... pokazała mi tylko liście i były jak u Cymbidium lub Cambri, no wiecie takie długie rosnące w górę. A kwiatki pokazała mi na sztucznej roślinie i przypominały mi Dendrobium phalaenopsis (tylko nieco węższe płatki). Co to może być??

Powiedzcie mi co to może być za storczyk: liście jak Cymbidium a kwiatki jak Dendrobium?? Byłam w kwiaciarni i Pani powiedziała, ze w piątek będą malutkie storczyki . Pytam się jakie? a ona, że nie te zwykłe Phal tylko inne. Nazwy nie znała.... pokazała mi tylko liście i były jak u Cymbidium lub Cambri, no wiecie takie długie rosnące w górę. A kwiatki pokazała mi na sztucznej roślinie i przypominały mi Dendrobium phalaenopsis (tylko nieco węższe płatki). Co to może być??

- Uni57
- ZBANOWANY
- Od: 12 maja 2010, o 14:56
piękne wzory i kolory
bardziej mnie kręcą plamiaste i nakrapiane storczyki niż gładkie 

- kasiunieczka_32
- 1000p
Witaj Kasiukasia74 pisze:Witam
Jeśli chodzi o dendrobium phalaenopsis to nie zgodzę się z Justus że one krócej kwitną niż zwykłe falki, sama mam ich parę takie żółte zresztą też , stoi na południowo-zachodnim oknie bez cieniowania, a kwiaty utrzymuje ponad trzy miesiące w słońcu ślicznie pachnie.. Podlewam je raz naokoło 10 dni.
pozdrawiam Kasia

Falki kupuję głównie w hipermarketach - tam są najtańsze, często po przecenie no i najwięcej kolorów.

Jeśli chodzi o moje dendrobium, czy uważasz, że to zwiędnięcie jest wynikiem nieodpowiedniego traktowania? Minęło już kilka dni i więcej kwiatów nie więdnie, a kolejne pączki się rozwijają.

- kasiunieczka_32
- 1000p
Moniu, ja wczoraj w Ob i widziałam takie dziwolągi (Zabka_Monis pisze:Piękne! Kasiu gdzie je dorwałaś?
Powiedzcie mi co to może być za storczyk: liście jak Cymbidium a kwiatki jak Dendrobium?? Byłam w kwiaciarni i Pani powiedziała, ze w piątek będą malutkie storczyki . Pytam się jakie? a ona, że nie te zwykłe Phal tylko inne. Nazwy nie znała.... pokazała mi tylko liście i były jak u Cymbidium lub Cambri, no wiecie takie długie rosnące w górę. A kwiatki pokazała mi na sztucznej roślinie i przypominały mi Dendrobium phalaenopsis (tylko nieco węższe płatki). Co to może być??![]()
![]()

Niestety opisywanego przez Ciebie nie kojarzę.

-
- 1000p
W każdym razie te Twoje "dziwolągi" Phlaenopsis są naprawdę wyjątkowe
Tak storczyk opisany przeze mnie nie ma nic wspólnego z Phalami. Korci mnie by w piątek iść do tej kwiaciarni i zobaczyć to "coś", a może nawet kupić, bo ma kosztować 11,50 zł

Tak storczyk opisany przeze mnie nie ma nic wspólnego z Phalami. Korci mnie by w piątek iść do tej kwiaciarni i zobaczyć to "coś", a może nawet kupić, bo ma kosztować 11,50 zł

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 cze 2010, o 23:15
Nie Kasiu, nie uważam że to, iż zwiędło kilka kwiatków to przez twoje złe ich traktowanie, czasami tak storczyk się zachowuje po przyniesieniu ze sklepu ,czyli zmianie miejsca pobytu. Uważam, że dopiero jak zakwitnie u Ciebie ponownie, to będziesz mogła sama ocenić czy odpowiednie warunki mu stworzyłaś, ja tylko przekazuję Ci moją wiedzę na temat tego rodzaju storczyka, do późniejszego wykorzystania lub też nie , przez Ciebie.
pozdrawiam serdecznie
Kasia
pozdrawiam serdecznie
Kasia
- kasiunieczka_32
- 1000p
Kasiu dziękuję bardzo
Oczywiście mam taką nadzieję, że zakwitnie. W drugiej psb wyrasta coś i mam nadzieję, że może to właśnie pędzik kwiatowy :P

Oczywiście mam taką nadzieję, że zakwitnie. W drugiej psb wyrasta coś i mam nadzieję, że może to właśnie pędzik kwiatowy :P