U liski w kuchni

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10568
Od: 24 mar 2008, o 20:07
Lokalizacja: podkarpacie

Re: U liski w kuchni

Post »

o kurcze masz racje..
zapomnialam o wodzie..
dzięki ;:196
cały czas myslalam zeby dodac te wode ...z gotowania
ale szynka pycha.. chyba najsmaczniejsza z dotychczasowych :)
ten czosnek dużo dał i paptyka ostra
z uśmiechami Iza
u liski
rezygn0101
---
Posty: 451
Od: 31 sty 2008, o 16:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: U liski w kuchni

Post »

liska pisze: ale szynka pycha.. chyba najsmaczniejsza z dotychczasowych :)
To znaczy, że jesteśmy na dobrej drodze. :D
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4040
Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Pólnocna wielkopolska.Strefa 6B

Re: U liski w kuchni

Post »

Iza,"nastawiłam dzisiaj kolejna porcje ale niestety nie dałam czosnku bo "nie trawimy"a szkoda bo lubimy :(
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4040
Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Pólnocna wielkopolska.Strefa 6B

Re: U liski w kuchni

Post »

Iza ,zrobiłam ale z samej szynki.No i wyszło dużo galaretki,bardzo dużo.Nie dałam dużo majeranku i mniej soli.Pewnie była mocno wodą nasączona bo ja dałam wg.przepisu.Wyszła lepsza od tamtej pierwszej.Galaretka dobra
Obrazek
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10568
Od: 24 mar 2008, o 20:07
Lokalizacja: podkarpacie

Re: U liski w kuchni

Post »

z szynki robiłas? nie z łopatki?

super wygląda.. smakowicie ;:138

czyli dałaś żelatynę ..tak?
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4040
Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Pólnocna wielkopolska.Strefa 6B

Re: U liski w kuchni

Post »

Iza z szynki i łyżeczka żelatyny.I jest smakowita ;:108
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10568
Od: 24 mar 2008, o 20:07
Lokalizacja: podkarpacie

Re: U liski w kuchni

Post »

a skąd bierzesz sól peklową? bo u mnie nie ma.. :(
a skończyła mi się
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4040
Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Pólnocna wielkopolska.Strefa 6B

Re: U liski w kuchni

Post »

Iza,ja kupiłam Prymat
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10568
Od: 24 mar 2008, o 20:07
Lokalizacja: podkarpacie

Re: U liski w kuchni

Post »

Dziś przekąski .. "lanczowate"

5. Kapuśniaczki drożdżowe

Ciasto drożdżowe.. każdy ma swój sposób
Ciasto na kapuśniaczki wymaga dodatkowo stopionej margaryny

ok. 4 dag drożdży
0,5 km mąki
3/4 szkl mleka
2 jajka
margaryna

Robie rozczyn,.. jak urośnie dodaję jajka, mąkę i na koniec stopioną margarynę..
Jak urośnie wałkuję i wykrawam takie prostokąty
nakładam farsz. ..

Kapustę kiszoną 0,5 kg gotuję z liściem laurowym, drobno siekam, dodajęgałkę muszkatołową i przyprawy wg. smaku i usmażoną cebulkę.. mieszam z jajkiem.. surowym
kapuśniaczki zawijam.. smaruję białkiem albo śmietaną

piekę aż do zrumienienia

Jak braknie farszu to używam pasztetu .. wtedy mam paszteciki :)
Podaję z barszczem czerwonym


Jeśli jakimś cudem zostaną na drugi dzień.. to na chwilę wkładam do piekarnika.. żeby podgrzać bo lubię jeść ciepłe :)

6. Serek umieszany


Tak się u nas w domu mówi..
Ulubione śniadanie moich dzieci :)

ser


rzodkiewka, cebula


kiełki

dobra śmietana, sól, pieprz, świeże zioła..


wszystko wymieszać

krakersy, bagietka, chlebek wasa albo nic.. sam serek na talerzyku podany na sałacie w towarzystwie szynki...co kto lubi

smacznego :)
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10568
Od: 24 mar 2008, o 20:07
Lokalizacja: podkarpacie

Re: U liski w kuchni

Post »

7. Ogórki z chili i miodem do słoików



Podawałam już kiedyś przepis w moim wątku ogrodowym ale chyba tu jego miejsce :)

Składniki:

2,5 kg ogórków
4 łyżki soli
1,5 główki czosnku
2 łyżeczki chili
0,4 kg cukru
0,1 kg miodu
8 łyżek oleju
1,5 szklanki octu 10%.

pierwszy dzień

Ogórki umyć i pokroić na pół i wzdłuż.
Zasypać solą, wymieszać i zostawić w chłodnym miejscu

drugi dzień

Odlać sok, przełożyć do metalowego garnka
wsypać chilli i posiekany czosnek

Teraz zalewa:
Zagotować olej z octem, miodem i cukrem
gorącą zalewą (ostrożnie!) zalać ogórki.

Trzeci dzień

Nałożyć do słoików, zalać zalewą, zakręcić i odstawić na półkę :)
Nie gotować!!!

pycha :)
z uśmiechami Iza
u liski
x-T-s
---
Posty: 5698
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: U liski w kuchni

Post »

Iza

ja układam na drugi dzień ogórki do słoików, gotuję zalewę i zalewam gorącą słoiki, zakręcam odwracam do góry dnem i tak stoją aż wystygną.
w zeszłym roku też tak robiłam i były super.szkoda babrać się 3 dni :lol:
aha spróbowałam w tym roku bez miodu ale za to z brązowym cukrem- smak zdecydowanie lepsiejszy.
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10568
Od: 24 mar 2008, o 20:07
Lokalizacja: podkarpacie

Re: U liski w kuchni

Post »

o widzisz

wielkie dzięki za tę podpowiedź,,
warto skorzystać .. zawsze to zaoszczędzi się trochę czasu i mniej zje "z garczka" hihihi
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10568
Od: 24 mar 2008, o 20:07
Lokalizacja: podkarpacie

Re: U liski w kuchni

Post »

8. Ryba zapiekana z brokułami

cebula 1 szt
sól, pieprz, curry, papryka ostra, tymianek
łyżka mąki
szklanka mleka
ser ricotta 3 łyżeczki (lub żólty jak kto woli)
pół opakowania mrożonych brokułów
ryba
cytryna 1/2
płatki gryczane (albo cebulka smażona albo zielenina - co kto lubi)

Cebulę poddusić dodać przyprawy
Dodać mąkę, zalać mlekiem
Dać tyle mleka, żeby sos był gęsty
dołożyć ser i wymieszać
wrzucić lekko podgotowane w wodzie lub na parze (jak kto lubi) brokuły

Obrazek

Rybę (ja użyłam soli i tilapii) pokroić w paski, skropić cytryną

Obrazek

wymieszać z sosem, posypać płatkami gryczanymi lub zieleniną lub smażoną cebulą i zapiec 30 min w 220 st C

Obrazek

smacznego ;:137
z uśmiechami Iza
u liski
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”