U liski w kuchni
- Aszka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4040
- Od: 16 wrz 2008, o 15:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Pólnocna wielkopolska.Strefa 6B
Re: U liski w kuchni
Iza,zrobiłam
szynka
i pasztet
Szynka trochę [lekko] za słona a odmierzałam sól na wadze.Muszę brać mniej.
Natomiast pasztet pyszny i ładnie się smaruje.
szynka
i pasztet
Szynka trochę [lekko] za słona a odmierzałam sól na wadze.Muszę brać mniej.
Natomiast pasztet pyszny i ładnie się smaruje.
Re: U liski w kuchni
Pasztet robiłaś z mojego przepisu?
mi też bardzo smakuje..
a szyneczka Twoja ... wow.. super .. jednak trzeba dadać mąki ziemniaczanej.. prawda? aż ślinka leci ..
bardzo smakowicie wyglada .. w niedzielę kupię miesko i zrobię. bo dziś nie mam siły jechać do sklepu
mi też bardzo smakuje..
a szyneczka Twoja ... wow.. super .. jednak trzeba dadać mąki ziemniaczanej.. prawda? aż ślinka leci ..
bardzo smakowicie wyglada .. w niedzielę kupię miesko i zrobię. bo dziś nie mam siły jechać do sklepu
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- Aszka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4040
- Od: 16 wrz 2008, o 15:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Pólnocna wielkopolska.Strefa 6B
Re: U liski w kuchni
Iza pasztet wg.Twojego przepisu.Dobrze wiedzieć o mące ziemniaczanej
Re: U liski w kuchni
no to spróbuję ..no Twoja szynka wygląda smakowicie
dzięki. . napiszę jak mi wyszło ...
dzięki. . napiszę jak mi wyszło ...
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6531
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
Re: U liski w kuchni
Mąki ziemniaczanej? Ile, kiedy, w jakiej formie? Konkrety poproszę
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
-
- ---
- Posty: 451
- Od: 31 sty 2008, o 16:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: U liski w kuchni
Mąka ziemniaczana, jako wypełniacz owszem, jako sklejacz też, ale czy nie lepiej dołożyć golonko wieprzowe? urozmici smak, a po dodaniu szlanki wody utworzy wspaniałą galaretkę dookoła.
- Aszka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4040
- Od: 16 wrz 2008, o 15:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Pólnocna wielkopolska.Strefa 6B
Re: U liski w kuchni
Hm.......golonka Iza ,co o tym myślisz?
Re: U liski w kuchni
Nalewko sory kajam się ..o żelatynę mi chodziło ..
nie wiem czemu napisałam mąka ziemniaczana..
chodziło mi o to, że dodatek żelatyny powoduje że szyneczka ma galaretke...
tak jak szyneczka Aszki..
waw jeśli polecasz golonko to ja chętnie spróbuję bo żelatyny nie używam i nie mam ..przez moją wege córkę
Jutro kupię golonko i łopatkę a w środe pochwalę się co wyszło:)
Aszka skąd masz worki do szynkowara? ja używam śniadaniowych lidlowych bo są mocne..
nie wiem czemu napisałam mąka ziemniaczana..
chodziło mi o to, że dodatek żelatyny powoduje że szyneczka ma galaretke...
tak jak szyneczka Aszki..
waw jeśli polecasz golonko to ja chętnie spróbuję bo żelatyny nie używam i nie mam ..przez moją wege córkę
Jutro kupię golonko i łopatkę a w środe pochwalę się co wyszło:)
Aszka skąd masz worki do szynkowara? ja używam śniadaniowych lidlowych bo są mocne..
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
-
- ---
- Posty: 451
- Od: 31 sty 2008, o 16:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: U liski w kuchni
liska pisze:
chodziło mi o to, że dodatek żelatyny powoduje że szyneczka ma galaretke...
tak jak szyneczka Aszki..
waw jeśli polecasz golonko to ja chętnie spróbuję bo żelatyny nie używam i nie mam ..przez moją wege córkę
Jutro kupię golonko i łopatkę a w środe pochwalę się co wyszło:)
Ja robię golonkę, że po rozdzieleniu na części skóra, mięśnie, kości.
Skórę i kość gotuję na małym ogniu około 2 godz. po ostygnięciu skórę mielę na siatce 2 mm. mięśnie na siatce 8 mm. wszystkie ścięgna, tłuste przerosty mielę na siatce 5mm
po ostygnięciu rosól z wywaru dokładam do masy mięsnej + przyprawy.
Jedna golonka wystarczy jako dodatek na 1-1.5 kg np. łoptki lub szynki.
Re: U liski w kuchni
Bardzo dziękuję za te informacje.. są bardzo cenne..
Jutro kupię golonko..
i tak zrobię
kurcze fajnie tak samemu zrobić sobie szynkę o smaku jakim się chce ...
Jutro kupię golonko..
i tak zrobię
kurcze fajnie tak samemu zrobić sobie szynkę o smaku jakim się chce ...
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- Aszka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4040
- Od: 16 wrz 2008, o 15:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Pólnocna wielkopolska.Strefa 6B
Re: U liski w kuchni
Iza, a ja worki śniadaniowe Jana coś tam.Odnotowuję-żadnej mąki ziemniaczanej [kartoflanki-tak u nas mówią]
Jutro kupuję produkty i robię kolejną i też z golonką ale trochę te tłuste zmielone kawałki
Jutro kupuję produkty i robię kolejną i też z golonką ale trochę te tłuste zmielone kawałki
Re: U liski w kuchni
Aszka ja zrobiłam..z golonką.. jak poczekasz 2 dni to Ci powiem czy tłusta wyszła..
zmieliłam wszystko jak waw napisał..a łopatkę w dyżych kawałkach.. i zalałam tym rosołem..
Dałam kawałki ostrej papryki... siedzi w lodówce ...
zmieliłam wszystko jak waw napisał..a łopatkę w dyżych kawałkach.. i zalałam tym rosołem..
Dałam kawałki ostrej papryki... siedzi w lodówce ...
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
-
- ---
- Posty: 451
- Od: 31 sty 2008, o 16:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: U liski w kuchni
Liska, super Ci to wyszło, ale następnym razem możesz dodać więcej wody. (galaretka to woda + żelatyna) Mięso wchłonęło całą wodę i dlatego widoczny brak galaretki. Następnym razem będzie lepiejliska pisze:
waw .. co zrobiłam źle?
nie ma galaretki ..