U liski w kuchni

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4040
Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Pólnocna wielkopolska.Strefa 6B

Re: U liski w kuchni

Post »

Iza,zrobiłam :heja :heja
szynka
Obrazek

i pasztet

Obrazek

Szynka trochę [lekko] za słona a odmierzałam sól na wadze.Muszę brać mniej.
Natomiast pasztet pyszny i ładnie się smaruje.
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10568
Od: 24 mar 2008, o 20:07
Lokalizacja: podkarpacie

Re: U liski w kuchni

Post »

Pasztet robiłaś z mojego przepisu?
mi też bardzo smakuje..

a szyneczka Twoja ... wow.. super ;:138 .. jednak trzeba dadać mąki ziemniaczanej.. prawda? aż ślinka leci ..
bardzo smakowicie wyglada .. w niedzielę kupię miesko i zrobię. bo dziś nie mam siły jechać do sklepu :(
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4040
Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Pólnocna wielkopolska.Strefa 6B

Re: U liski w kuchni

Post »

Iza pasztet wg.Twojego przepisu.Dobrze wiedzieć o mące ziemniaczanej :D
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10568
Od: 24 mar 2008, o 20:07
Lokalizacja: podkarpacie

Re: U liski w kuchni

Post »

no to spróbuję ..no Twoja szynka wygląda smakowicie :)

dzięki. ;:167 . napiszę jak mi wyszło ...
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 6531
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Działka na Warmii

Re: U liski w kuchni

Post »

Mąki ziemniaczanej? Ile, kiedy, w jakiej formie? Konkrety poproszę ;:180
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
rezygn0101
---
Posty: 451
Od: 31 sty 2008, o 16:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: U liski w kuchni

Post »

Mąka ziemniaczana, jako wypełniacz owszem, jako sklejacz też, ale czy nie lepiej dołożyć golonko wieprzowe? urozmici smak, a po dodaniu szlanki wody utworzy wspaniałą galaretkę dookoła. :D
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4040
Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Pólnocna wielkopolska.Strefa 6B

Re: U liski w kuchni

Post »

Hm.......golonka :roll: Iza ,co o tym myślisz?
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10568
Od: 24 mar 2008, o 20:07
Lokalizacja: podkarpacie

Re: U liski w kuchni

Post »

Nalewko sory kajam się ..o żelatynę mi chodziło ..
nie wiem czemu napisałam mąka ziemniaczana.. :roll:

chodziło mi o to, że dodatek żelatyny powoduje że szyneczka ma galaretke...
tak jak szyneczka Aszki..

waw jeśli polecasz golonko to ja chętnie spróbuję bo żelatyny nie używam i nie mam ..przez moją wege córkę :)
Jutro kupię golonko i łopatkę a w środe pochwalę się co wyszło:)

Aszka skąd masz worki do szynkowara? ja używam śniadaniowych lidlowych bo są mocne..
z uśmiechami Iza
u liski
rezygn0101
---
Posty: 451
Od: 31 sty 2008, o 16:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: U liski w kuchni

Post »

liska pisze:
chodziło mi o to, że dodatek żelatyny powoduje że szyneczka ma galaretke...
tak jak szyneczka Aszki..

waw jeśli polecasz golonko to ja chętnie spróbuję bo żelatyny nie używam i nie mam ..przez moją wege córkę :)
Jutro kupię golonko i łopatkę a w środe pochwalę się co wyszło:)

Ja robię golonkę, że po rozdzieleniu na części skóra, mięśnie, kości.
Skórę i kość gotuję na małym ogniu około 2 godz. po ostygnięciu skórę mielę na siatce 2 mm. mięśnie na siatce 8 mm. wszystkie ścięgna, tłuste przerosty mielę na siatce 5mm
po ostygnięciu rosól z wywaru dokładam do masy mięsnej + przyprawy.
Jedna golonka wystarczy jako dodatek na 1-1.5 kg np. łoptki lub szynki. :D
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10568
Od: 24 mar 2008, o 20:07
Lokalizacja: podkarpacie

Re: U liski w kuchni

Post »

Bardzo dziękuję za te informacje.. są bardzo cenne.. ;:196

Jutro kupię golonko..
i tak zrobię

kurcze fajnie tak samemu zrobić sobie szynkę o smaku jakim się chce ...
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4040
Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Pólnocna wielkopolska.Strefa 6B

Re: U liski w kuchni

Post »

Iza, a ja worki śniadaniowe Jana coś tam.Odnotowuję-żadnej mąki ziemniaczanej [kartoflanki-tak u nas mówią]
Jutro kupuję produkty i robię kolejną i też z golonką ale trochę te tłuste zmielone kawałki ;:29
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10568
Od: 24 mar 2008, o 20:07
Lokalizacja: podkarpacie

Re: U liski w kuchni

Post »

Aszka ja zrobiłam..z golonką.. jak poczekasz 2 dni to Ci powiem czy tłusta wyszła..
zmieliłam wszystko jak waw napisał..a łopatkę w dyżych kawałkach.. i zalałam tym rosołem..
Dałam kawałki ostrej papryki... siedzi w lodówce ...
z uśmiechami Iza
u liski
rezygn0101
---
Posty: 451
Od: 31 sty 2008, o 16:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: U liski w kuchni

Post »

liska pisze:
waw .. co zrobiłam źle?
nie ma galaretki ..
Liska, super Ci to wyszło, ale następnym razem możesz dodać więcej wody. (galaretka to woda + żelatyna) Mięso wchłonęło całą wodę i dlatego widoczny brak galaretki. Następnym razem będzie lepiej :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”