Moja domowa piekarnia - AnaKa
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Meluzyna,jeżeli się coś lubi, to zawsze jest czas
Dzisiejsze danie obiadowe to Zweibelkuchen.Kuchnia niemiecka.
Przepis z blogu Moje&Twoje
Ciasto:
150g mleka
15g świeżych drożdży
1/4 łyżeczki cukru
200g mąki pszennej /dałam pszenną białą i graham/
1/2 łyżeczki soli
1 żółtko
40 g oliwy
W miseczce rozrobić drożdże z mlekiem i cukrem.Odstawić na 10 minut.
Do miski wsypać mąkę i wymieszać z solą,dodać rozczyn z drożdży,wymieszać i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.Odstawić je na 30 minut do wyrośnięcia.
Farsz:
500g cebuli pokrojonej w półtalarki
3 łyżki oleju
200g boczku lub kiełbasy /dałam salami/
1 jajko
150g śmietany /dałam jogurt grecki light/
100g żółtego sera startego /powinien być ostry/
sól,pieprz
Na oleju dusić cebulę aż będzie miękka /podlać odrobiną wody/.5 minut przed końcem duszenia, dodać kiełbasę.Wyłączyć gaz.
Jajko roztrzepać,dodać śmietanę,ser, pieprz i sól.Wymieszać.
Formę do zapiekania /użyłam do tarty/wyłożyć papierem do pieczenia.Wylepić ciastem,zostawiając wysokie brzegi.Wyłożyć farsz cebulowo-kiełbasiany,polać sosem ze śmietany.Zapiekać 35-40 minut w temperaturze 180-200 stopni.
Danie jest bardzo smaczne, można je jeść na ciepło i zimno.Polecam
Dzisiejsze danie obiadowe to Zweibelkuchen.Kuchnia niemiecka.
Przepis z blogu Moje&Twoje
Ciasto:
150g mleka
15g świeżych drożdży
1/4 łyżeczki cukru
200g mąki pszennej /dałam pszenną białą i graham/
1/2 łyżeczki soli
1 żółtko
40 g oliwy
W miseczce rozrobić drożdże z mlekiem i cukrem.Odstawić na 10 minut.
Do miski wsypać mąkę i wymieszać z solą,dodać rozczyn z drożdży,wymieszać i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.Odstawić je na 30 minut do wyrośnięcia.
Farsz:
500g cebuli pokrojonej w półtalarki
3 łyżki oleju
200g boczku lub kiełbasy /dałam salami/
1 jajko
150g śmietany /dałam jogurt grecki light/
100g żółtego sera startego /powinien być ostry/
sól,pieprz
Na oleju dusić cebulę aż będzie miękka /podlać odrobiną wody/.5 minut przed końcem duszenia, dodać kiełbasę.Wyłączyć gaz.
Jajko roztrzepać,dodać śmietanę,ser, pieprz i sól.Wymieszać.
Formę do zapiekania /użyłam do tarty/wyłożyć papierem do pieczenia.Wylepić ciastem,zostawiając wysokie brzegi.Wyłożyć farsz cebulowo-kiełbasiany,polać sosem ze śmietany.Zapiekać 35-40 minut w temperaturze 180-200 stopni.
Danie jest bardzo smaczne, można je jeść na ciepło i zimno.Polecam
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
- Haim
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2515
- Od: 19 cze 2009, o 01:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Tczew
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Aniu, ja również uwielbiam potrawy z kiełkami, szczególnie do sałatek je dodaję, zresztą sama wysiewam nasionka na kiełki ;)
Zweibelkuchen muszę zrobić, bo wygląda bardzo apetycznie, mojemu M. aż ślinka pociekła jak zobaczył ta potrawę ;)
A ja już czwarty dzień z rzędu piękę chlebek, bo znika w oka mgnieniu, zresztą moja Mama też zamówiła, muszę ją nauczyć, , bo jak zacznę wszystkim piec, to na roślinki czasu braknie
Zweibelkuchen muszę zrobić, bo wygląda bardzo apetycznie, mojemu M. aż ślinka pociekła jak zobaczył ta potrawę ;)
A ja już czwarty dzień z rzędu piękę chlebek, bo znika w oka mgnieniu, zresztą moja Mama też zamówiła, muszę ją nauczyć, , bo jak zacznę wszystkim piec, to na roślinki czasu braknie
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Asiu,polecam ten placek z cebulą, bo ma wzięcie,oj ma
A u mnie jeszcze dzisiaj z piekarnika wyszedł pyszny chleb z ziarnami na zakwasie
Przepis mogę wpisać jutro,jeżeli ktoś będzie chętny. A chlebek wart zachodu
A u mnie jeszcze dzisiaj z piekarnika wyszedł pyszny chleb z ziarnami na zakwasie
Przepis mogę wpisać jutro,jeżeli ktoś będzie chętny. A chlebek wart zachodu
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Chleb z ziarnami na zakwasie
przepis z blogu Wild Yeast
Namaczanka
100g mieszanych ziaren,np.słonecznik,siemię lniane,sezam czarny,czarnuszka.
35g płatków owsianych
86g wody
Ziarna wymieszać,zalać wodą,przykryć i odstawiać na 30 minut.
Ciasto chlebowe
240g mąki pszennej chlebowej /720/
94g mąki pszennej razowej
41g mąki żytniej
227g wody
170g aktywnego zakwasu żytniego/bąblującego!/
9,5 g soli
W misce wymieszać mąki,dodać wodę i zakwas.Wymieszać,przykrzyć o zostawić na 30 minut.
Wyjąć ciasto na naoliwiony blat,dodać sól,wyrobić.Dodać namaczankę,wyrobić - ciasto powinno być średnio ścisłe.
Przykryć ciasto i zostawić na 2,5 godziny.Złożyć je raz po 50 minutach i drugi raz po 100 minutach.
Blat podsypać mąką,przełożyć ciasto,podzielić na dwie części i zostawić na 30minut.
Uformować 2 bochenki lub jeden duży.Zostawić do wyrastania na 2,5 godziny lub dłużej.Jeżeli naciśnięte palcem ciasto wraca to można piec,jeżeli wkleśnięcie zostaje, to trzeba jeszcze dać mu wyrosnąć.
Piekarnik nagrzać do 250 stopni.Włożyć chleb,zmniejszyć temp. do 230 stopni i piec z parą 8 minut.Kolejne 20 minut bez pary.Potem wyłączyć piekarnik,uchylić drzwiczki i zostawić chleb na 10 minut.Sprawdzić,czy upieczony - postukać w dno.
Najlepiej piec na rozgrzanym kamieniu lub blaszce.Ale można też w foremce.
Powodzenia
przepis z blogu Wild Yeast
Namaczanka
100g mieszanych ziaren,np.słonecznik,siemię lniane,sezam czarny,czarnuszka.
35g płatków owsianych
86g wody
Ziarna wymieszać,zalać wodą,przykryć i odstawiać na 30 minut.
Ciasto chlebowe
240g mąki pszennej chlebowej /720/
94g mąki pszennej razowej
41g mąki żytniej
227g wody
170g aktywnego zakwasu żytniego/bąblującego!/
9,5 g soli
W misce wymieszać mąki,dodać wodę i zakwas.Wymieszać,przykrzyć o zostawić na 30 minut.
Wyjąć ciasto na naoliwiony blat,dodać sól,wyrobić.Dodać namaczankę,wyrobić - ciasto powinno być średnio ścisłe.
Przykryć ciasto i zostawić na 2,5 godziny.Złożyć je raz po 50 minutach i drugi raz po 100 minutach.
Blat podsypać mąką,przełożyć ciasto,podzielić na dwie części i zostawić na 30minut.
Uformować 2 bochenki lub jeden duży.Zostawić do wyrastania na 2,5 godziny lub dłużej.Jeżeli naciśnięte palcem ciasto wraca to można piec,jeżeli wkleśnięcie zostaje, to trzeba jeszcze dać mu wyrosnąć.
Piekarnik nagrzać do 250 stopni.Włożyć chleb,zmniejszyć temp. do 230 stopni i piec z parą 8 minut.Kolejne 20 minut bez pary.Potem wyłączyć piekarnik,uchylić drzwiczki i zostawić chleb na 10 minut.Sprawdzić,czy upieczony - postukać w dno.
Najlepiej piec na rozgrzanym kamieniu lub blaszce.Ale można też w foremce.
Powodzenia
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8474
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Witaj Aniu
Przechodziłam właśnie i wstapiłam.
Aniu proszę o szczegóły szpinaku.
A tak w ogóle to w maju robię osiemnastkę córce i sama nie wiem co i jak.
Na pewno podam na obiad tradycyjne śląskie rolady, kluski i jakiegoś kurczaka z pieczonymi ziemniaczkami i cebulą białą i czerwoną ale jakie ciasto i co na zimną płytę czy kolację jeszcze nie wiem. Wiem tylko, że powinno być mało skomplikowane i szybkie....najlepiej przygotowane dzień wcześniej.
Trochę czasu jeszcze jest ale po cichu liczę na wsparcie. Wiem, że razem z Andzią1 coś mi podpowiecie.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Witaj Elżuniu
Przepis na ten makaron ze szpinakiem jest bardzo prosty:
- makaron włoski gotujesz al dente/dowolny rodzaj/.
- w tym czasie na patelni lejesz oliwę lub masło,podsmażasz cebulę /najlepiej sałatkową/ pokrojoną w kostkę lub jak tam lubisz, i dwa ząbki czosnku.Kiedy cebula się zeszkli, wrzucasz liście szpinaku /ja przeważnie kupuje świeży - duże liście lub baby/ i podgrzewasz wszystko razem aż szpinak będzie zwiędły.Doprawiasz solą ,pieprzem i ewentualnie gałką.Na tarce ścierasz parmezan lub inny ser podobnego typu.
- wykładasz makaron na szpinak,mieszasz,doprawiasz solą.Wykładasz na talerz,posypujesz parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.
Ja czasami do cebuli dodaje pokrojoną drobniutko papryczkę chilli.Pieprz wtedy jest zbędny.
I wcinasz ze smakiem
A na osiemnastkę Twojej Córki coś wymyślimy
Przepis na ten makaron ze szpinakiem jest bardzo prosty:
- makaron włoski gotujesz al dente/dowolny rodzaj/.
- w tym czasie na patelni lejesz oliwę lub masło,podsmażasz cebulę /najlepiej sałatkową/ pokrojoną w kostkę lub jak tam lubisz, i dwa ząbki czosnku.Kiedy cebula się zeszkli, wrzucasz liście szpinaku /ja przeważnie kupuje świeży - duże liście lub baby/ i podgrzewasz wszystko razem aż szpinak będzie zwiędły.Doprawiasz solą ,pieprzem i ewentualnie gałką.Na tarce ścierasz parmezan lub inny ser podobnego typu.
- wykładasz makaron na szpinak,mieszasz,doprawiasz solą.Wykładasz na talerz,posypujesz parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.
Ja czasami do cebuli dodaje pokrojoną drobniutko papryczkę chilli.Pieprz wtedy jest zbędny.
I wcinasz ze smakiem
A na osiemnastkę Twojej Córki coś wymyślimy
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8474
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Aniu dzięki za szczegóły...no to mam danie na piątek.
Bardzo łatwy przepis i szybki w wykonaniu ...makaron już mam.
Jak byś miała coś nieskomplikowanego to bardzo Cię proszę.
Jak coś znajdę to też dam znać.
Bardzo łatwy przepis i szybki w wykonaniu ...makaron już mam.
Jak byś miała coś nieskomplikowanego to bardzo Cię proszę.
Jak coś znajdę to też dam znać.
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Zajrzałam tylko na chwilę by się przywitać i zostawić
Życzenia Świateczne
http://www.gratka.pl/zyczenia/?token=78 ... df83704dcc
Życzenia Świateczne
http://www.gratka.pl/zyczenia/?token=78 ... df83704dcc
Pozdrwaiam Małgosia
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=32248" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=32248" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Elżbietko, u mnie już ruszyła produkcja pasztetów:
- z zielonym pieprzem
- z orzechami piniowymi
- z rozmarynem
- ze śliwką.
Przepis:
50 dkg karkówki z dzika
50 dkg cielęciny - łopatka
50 dkg udżca z indyka
1 kg chudego boczku
25 dkg wątroby cielęcej
4 cebule
2 kajzerki moczone w mleku
8 jaj
sól,pieprz czarny w ziarnkach,gałka muszkatołowa, ziele angielskie, liść laurowy
50g whisky
Pieprz zielony z zalewy wymoczony w wodzie
śliwy kalifornijskie
orzechy piniowe
świeży rozmaryn
Mięsa płuczę, obsmażam na oliwie i piekę w brytfannie żeliwnej do miękkości z cebulami z dodatkiem soli,pieprzu w ziarnkach,liści laurowych, ziela.W miarę potrzeby podlewam wodą.Studzę.
Odlewam trochę sosu z pieczenia i duszę w nim wątróbkę pokrojoną w plastry na półmiękko,żeby nie wypływał surowy sos.Studzę.
Wszystko mielę w maszynce /elektrycznej/ z bułką, dodaję żółtka,dosmaczam solą,pieprzem, gałką i wlewam alkohol.Mieszam długo.Z białek ubijam pianę i łączę z masą mięsną.Dzielę ją na kilka części- do jednej dodaję pieprz zielony - mieszam, do drugiej pinie, do kolejnej w środku układam śliwki, do kolejnej igiełki rozmarynu. Wkładam do foremek, wygładzam powierzchnie i dekoruję każdy tym,co jest w środku,żeby nie zapomnieć, który jest jaki
Piekę w nagrzanym do 220 stopni piekarniku ok. godziny z naczyniem z wodą na dnie piekarnika
- z zielonym pieprzem
- z orzechami piniowymi
- z rozmarynem
- ze śliwką.
Przepis:
50 dkg karkówki z dzika
50 dkg cielęciny - łopatka
50 dkg udżca z indyka
1 kg chudego boczku
25 dkg wątroby cielęcej
4 cebule
2 kajzerki moczone w mleku
8 jaj
sól,pieprz czarny w ziarnkach,gałka muszkatołowa, ziele angielskie, liść laurowy
50g whisky
Pieprz zielony z zalewy wymoczony w wodzie
śliwy kalifornijskie
orzechy piniowe
świeży rozmaryn
Mięsa płuczę, obsmażam na oliwie i piekę w brytfannie żeliwnej do miękkości z cebulami z dodatkiem soli,pieprzu w ziarnkach,liści laurowych, ziela.W miarę potrzeby podlewam wodą.Studzę.
Odlewam trochę sosu z pieczenia i duszę w nim wątróbkę pokrojoną w plastry na półmiękko,żeby nie wypływał surowy sos.Studzę.
Wszystko mielę w maszynce /elektrycznej/ z bułką, dodaję żółtka,dosmaczam solą,pieprzem, gałką i wlewam alkohol.Mieszam długo.Z białek ubijam pianę i łączę z masą mięsną.Dzielę ją na kilka części- do jednej dodaję pieprz zielony - mieszam, do drugiej pinie, do kolejnej w środku układam śliwki, do kolejnej igiełki rozmarynu. Wkładam do foremek, wygładzam powierzchnie i dekoruję każdy tym,co jest w środku,żeby nie zapomnieć, który jest jaki
Piekę w nagrzanym do 220 stopni piekarniku ok. godziny z naczyniem z wodą na dnie piekarnika
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Droga Bogini kuchennego zakątka
Życzymy Ci spokojnych, rodzinnych i ciepłych Świąt Wielkanocnych oraz mokrego i prześmiesznego dyngusa
Całujemy
Gosia i Kubuś
Życzymy Ci spokojnych, rodzinnych i ciepłych Świąt Wielkanocnych oraz mokrego i prześmiesznego dyngusa
Całujemy
Gosia i Kubuś
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Gosiu, dziękuję za życzenia.
Do spotkania po dwutygodniowej przerwie
Do spotkania po dwutygodniowej przerwie
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
- Haim
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2515
- Od: 19 cze 2009, o 01:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Tczew
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Aniu, Twoje pasztety świetnie i apetycznie wyglądają, ja jestem przede wszystkim smakoszką pasztetu z dzika, mogłabym się nim zajadać bez końca