Moja domowa piekarnia - AnaKa
- agrazka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 3193
- Od: 22 maja 2005, o 23:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
- Kontakt:
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
takie pyszności o tej godzinie
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Grażyna
100% żytni razowiec z zaparką
Polecam bardzo ten chleb miłośnikom żytniego chleba. Jest bardzo smaczny, ma miękki dziurkowany miąższ i nie jest zbity
Zaparka:
240 g gorącej wody /90 stopni/
60g żytniej mąki razowej
Składniki połączyć, wymieszać pozbywając się grudek.Przykryć i odstawić na 14 godzin w temp. 21 stopni
Zaczyn zakwasowy:
30g aktywnego zakwasu żytniego
85g wody
85g mąki żytniej razowej
Składniki wymieszać,przykryć i odstawić na 14 godzin
Ciasto właściwe:
cały zaczyn
zaparka
100g wody
300g białej mąki żytniej /dałam 720/
8 g soli
Wszystkie składniki połączyć, wyrabiać 5 minut na mokrej stolnicy . /Ja wyrabiałam w misce, bo moje ciasto było bardzo luźne/.Przykryć folią i odstawić na godzinę w temp. 28 stopni.
Po tym czasie luźne ciasto przełożyć do wysmarowanej i wysypanej foremki /ja wysypałam formę płatkami owsianymi i sezamem/.Zostawić do wyrośnięcia na kilka godzin w temperaturze pokojowej aż ciasto wypełni foremkę po brzegi/ u mnie rosło 5 godzin, ale jeżeli zakwas jest młody może rosnąć dłużej/.
Nagrzać piekarnik do 260 stopni i piec chleb 15 minut, zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec dalej 40 minut.
Upieczony chleb /postukać w dno/ wyjąć z formy, całkowicie wystudzić i zawinąć w papier do pieczenia lekko posmarowany oliwą. Zostawić do następnego dnia i dopiero wtedy pokroić.
I proszę się częstować.Smacznego
100% żytni razowiec z zaparką
Polecam bardzo ten chleb miłośnikom żytniego chleba. Jest bardzo smaczny, ma miękki dziurkowany miąższ i nie jest zbity
Zaparka:
240 g gorącej wody /90 stopni/
60g żytniej mąki razowej
Składniki połączyć, wymieszać pozbywając się grudek.Przykryć i odstawić na 14 godzin w temp. 21 stopni
Zaczyn zakwasowy:
30g aktywnego zakwasu żytniego
85g wody
85g mąki żytniej razowej
Składniki wymieszać,przykryć i odstawić na 14 godzin
Ciasto właściwe:
cały zaczyn
zaparka
100g wody
300g białej mąki żytniej /dałam 720/
8 g soli
Wszystkie składniki połączyć, wyrabiać 5 minut na mokrej stolnicy . /Ja wyrabiałam w misce, bo moje ciasto było bardzo luźne/.Przykryć folią i odstawić na godzinę w temp. 28 stopni.
Po tym czasie luźne ciasto przełożyć do wysmarowanej i wysypanej foremki /ja wysypałam formę płatkami owsianymi i sezamem/.Zostawić do wyrośnięcia na kilka godzin w temperaturze pokojowej aż ciasto wypełni foremkę po brzegi/ u mnie rosło 5 godzin, ale jeżeli zakwas jest młody może rosnąć dłużej/.
Nagrzać piekarnik do 260 stopni i piec chleb 15 minut, zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec dalej 40 minut.
Upieczony chleb /postukać w dno/ wyjąć z formy, całkowicie wystudzić i zawinąć w papier do pieczenia lekko posmarowany oliwą. Zostawić do następnego dnia i dopiero wtedy pokroić.
I proszę się częstować.Smacznego
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Aż ślinka cieknie i czuje się ten zapach świeżutkiego chlebka
;:94
;:94
Pozdrwaiam Małgosia
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=32248" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=32248" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
j jak Tu stracić na wadze jeśli ogląda się takie smakołyki
Pozdrwaiam Małgosia
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=32248" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=32248" onclick="window.open(this.href);return false;
- samanti
- 200p
- Posty: 274
- Od: 28 mar 2008, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
- Kontakt:
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Aniu , jakie wspaniałości
Co tam masz na kolorowym ,dużym talerzu ?
Wygląda bardzo smakowicie ...
Co tam masz na kolorowym ,dużym talerzu ?
Wygląda bardzo smakowicie ...
pozdrawiam - Edyta Moja oranżeria i domowy zieleniec
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Samanti, na kolorowym talerzu kozi serek z zalewy oliwnej /pokazywałam kilka postów wcześniej/ z suszonymi pomidorami
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Dzisiaj to obiadokolacja u nas była.Smaki wschodnie i lekkie
Kurczak teriyaki z gryczanym makaronem soba i dynią imbirową
Kilka kawałków kurczaka zalałam rano marynatą teriyaki i odstawiłam do lodówki.
Wieczorem wyjęłam kurczaka z zalewy i obsmażyłam porządnie na patelni grillowej na oleju.Przełożyłam do garnka i zalałam marynatą. Kiedy sos znacznie odparował , a kurczak był miękki ,dodałam pokrojoną dymkę i świeżą kolendrę.
Makaron soba - ugotowałam wg. przepisu i odcedziłam. Na głębokiej patelni podsmażyłam na oleju / najlepiej sezamowy/ dymkę, czosnek,utarty imbir i sezam.Wrzuciłam makaron i podsmażyłam razem.Wymieszałam.
Dynię miałam z jesiennych zapasów.
Pyszne danie
Kurczak teriyaki z gryczanym makaronem soba i dynią imbirową
Kilka kawałków kurczaka zalałam rano marynatą teriyaki i odstawiłam do lodówki.
Wieczorem wyjęłam kurczaka z zalewy i obsmażyłam porządnie na patelni grillowej na oleju.Przełożyłam do garnka i zalałam marynatą. Kiedy sos znacznie odparował , a kurczak był miękki ,dodałam pokrojoną dymkę i świeżą kolendrę.
Makaron soba - ugotowałam wg. przepisu i odcedziłam. Na głębokiej patelni podsmażyłam na oleju / najlepiej sezamowy/ dymkę, czosnek,utarty imbir i sezam.Wrzuciłam makaron i podsmażyłam razem.Wymieszałam.
Dynię miałam z jesiennych zapasów.
Pyszne danie
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Ależ to apetycznie wygląda
Pozdrwaiam Małgosia
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=32248" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=32248" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Meg,Thina
Sobotni obiad, czyli rolada indycza faszerowana pieczarkami i szpinakiem z ryżem i fasolką w curry
filet z indyka
kilka pieczarek
liście szpinaku
cebula, ząbek czosnku
sól,pieprz, masło
Filet nacinam w dwóch miejscach, rozpłaszczam i przez folię spożywczą rozbijam tłuczkiem na równej grubości płat.Posypuję solą i pieprzem.
Cebulę kroję w kostkę i przesmażam na maśle, do tego wrzucam pokrojone pieczarki - smażę razem kilka minut.Dodaję pokrojone liście szpinaku i razem chwilę duszę. Dosmaczam solą i pieprzem.Przestudzę i wykładam na mięso.
Zwijam.Folię aluminiową smaruję masłem i układam na niej roladę.Mocno zwijam,a boki folii skręcam.Wygląda to jak cukierek.
Piekarnik nagrzewam do 220 stopni.Wkładam roladę do formy, a formę do drugiej,większej, w której jest woda do połowy wysokości.Wkładam formy do piekarnika i piekę 45 minut.
Mięso zostawiam w wyłączonym piekarniku jeszcze 15 minut.Wyjmuję, rozwijam folię i ostrożnie kroję na ukośne plastry.
Kiedy mięso piecze się ,gotuję woreczek ryżu /na dwie osoby/ i odcedzam. Na głębokiej patelni szklę połowę cebuli i wsypuję fasolkę /mrożona/ Duszę pod przykryciem podlewając odrobiną wody aż będzie prawie miękka. Wtedy odkrywam,wrzucam ryż,dodaję sól i pieprz - biały i żółte curry.Razem podgrzewam.POsypuję natką.Gotowe!
Danie jest lekkie i dietetyczne, ale bardzo smaczne.
Do tego konieczny kieliszek białego wina
Sobotni obiad, czyli rolada indycza faszerowana pieczarkami i szpinakiem z ryżem i fasolką w curry
filet z indyka
kilka pieczarek
liście szpinaku
cebula, ząbek czosnku
sól,pieprz, masło
Filet nacinam w dwóch miejscach, rozpłaszczam i przez folię spożywczą rozbijam tłuczkiem na równej grubości płat.Posypuję solą i pieprzem.
Cebulę kroję w kostkę i przesmażam na maśle, do tego wrzucam pokrojone pieczarki - smażę razem kilka minut.Dodaję pokrojone liście szpinaku i razem chwilę duszę. Dosmaczam solą i pieprzem.Przestudzę i wykładam na mięso.
Zwijam.Folię aluminiową smaruję masłem i układam na niej roladę.Mocno zwijam,a boki folii skręcam.Wygląda to jak cukierek.
Piekarnik nagrzewam do 220 stopni.Wkładam roladę do formy, a formę do drugiej,większej, w której jest woda do połowy wysokości.Wkładam formy do piekarnika i piekę 45 minut.
Mięso zostawiam w wyłączonym piekarniku jeszcze 15 minut.Wyjmuję, rozwijam folię i ostrożnie kroję na ukośne plastry.
Kiedy mięso piecze się ,gotuję woreczek ryżu /na dwie osoby/ i odcedzam. Na głębokiej patelni szklę połowę cebuli i wsypuję fasolkę /mrożona/ Duszę pod przykryciem podlewając odrobiną wody aż będzie prawie miękka. Wtedy odkrywam,wrzucam ryż,dodaję sól i pieprz - biały i żółte curry.Razem podgrzewam.POsypuję natką.Gotowe!
Danie jest lekkie i dietetyczne, ale bardzo smaczne.
Do tego konieczny kieliszek białego wina
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Smalec.Wiem,że to tłuszcz, kalorie, itd. Ale nie potrafiłam sobie odmówić.
Pół kg bardzo chudego boczku
dwie średnie cebule
pół słoiczka suszonych pomidorów
jabłko, kwaskowate
kawałek papryczki chilli/ lub łyżeczka w proszku/
łyżka słodkiej czerwonej papryki
łyżeczka zielonego pieprzu z zalewy
sól i czarny pieprz
Boczek kroję w małą kostkę, wrzucam do garnka i smażę na wolnym ogniu aż cały tłuszcz się wytopi, a skwarki będą rumiane.Dodaję cebulę i jabłko pokrojone w kostkę, pieprz zielony. Pokrojone pomidory. Smażę razem .
Dodaję chilli, słodką paprykę, sól i pieprz.Mieszam i przelewam do kamionkowego naczynia
Pół kg bardzo chudego boczku
dwie średnie cebule
pół słoiczka suszonych pomidorów
jabłko, kwaskowate
kawałek papryczki chilli/ lub łyżeczka w proszku/
łyżka słodkiej czerwonej papryki
łyżeczka zielonego pieprzu z zalewy
sól i czarny pieprz
Boczek kroję w małą kostkę, wrzucam do garnka i smażę na wolnym ogniu aż cały tłuszcz się wytopi, a skwarki będą rumiane.Dodaję cebulę i jabłko pokrojone w kostkę, pieprz zielony. Pokrojone pomidory. Smażę razem .
Dodaję chilli, słodką paprykę, sól i pieprz.Mieszam i przelewam do kamionkowego naczynia
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Obiad bardzo spóźniony, a właściwie gorąca kolacja
Zupa z kukurydzy
Dwie cebule
puszka kukurydzy
kawałek papryczki chilli lub w proszku
łyżeczka mąki kukurydzianej
2 łyżki masła /używam klarowane, bo nie zawiera cholesterolu/
pół litra rosołu lub wywaru z warzyw
szczypiorek i kilka łyżek śmietanki kremówki /niekoniecznie/
sól,pieprz
Cebule kroję i szklę na maśle , wrzucam kukurydzę i papryczkę, smażę razem kilka minut.
W garnku podgrzewam rosół, do którego wlewam wodę z puszki z kukurydzy, dodaję kukurydzę i cebulę z patelni. Gotuję razem 15 minut.Dosmaczam solą i pieprzem. Odlewam kilka łyżek do kubeczka i rozprowadzam mąkę.Zagotowuję.Miksuję blenderem,ale nie do końca. Posypuję szczypiorkiem
Makaron włoski ze szpinakiem i parmezanem
Zupa z kukurydzy
Dwie cebule
puszka kukurydzy
kawałek papryczki chilli lub w proszku
łyżeczka mąki kukurydzianej
2 łyżki masła /używam klarowane, bo nie zawiera cholesterolu/
pół litra rosołu lub wywaru z warzyw
szczypiorek i kilka łyżek śmietanki kremówki /niekoniecznie/
sól,pieprz
Cebule kroję i szklę na maśle , wrzucam kukurydzę i papryczkę, smażę razem kilka minut.
W garnku podgrzewam rosół, do którego wlewam wodę z puszki z kukurydzy, dodaję kukurydzę i cebulę z patelni. Gotuję razem 15 minut.Dosmaczam solą i pieprzem. Odlewam kilka łyżek do kubeczka i rozprowadzam mąkę.Zagotowuję.Miksuję blenderem,ale nie do końca. Posypuję szczypiorkiem
Makaron włoski ze szpinakiem i parmezanem
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki