Moja domowa piekarnia - AnaKa

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 3193
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

takie pyszności o tej godzinie :shock:
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Grażyna ;:7


100% żytni razowiec z zaparką
Polecam bardzo ten chleb miłośnikom żytniego chleba. Jest bardzo smaczny, ma miękki dziurkowany miąższ i nie jest zbity :heja

Obrazek

Zaparka:
240 g gorącej wody /90 stopni/
60g żytniej mąki razowej

Składniki połączyć, wymieszać pozbywając się grudek.Przykryć i odstawić na 14 godzin w temp. 21 stopni

Zaczyn zakwasowy:
30g aktywnego zakwasu żytniego
85g wody
85g mąki żytniej razowej

Składniki wymieszać,przykryć i odstawić na 14 godzin

Ciasto właściwe:
cały zaczyn
zaparka
100g wody
300g białej mąki żytniej /dałam 720/
8 g soli

Wszystkie składniki połączyć, wyrabiać 5 minut na mokrej stolnicy . /Ja wyrabiałam w misce, bo moje ciasto było bardzo luźne/.Przykryć folią i odstawić na godzinę w temp. 28 stopni.
Po tym czasie luźne ciasto przełożyć do wysmarowanej i wysypanej foremki /ja wysypałam formę płatkami owsianymi i sezamem/.Zostawić do wyrośnięcia na kilka godzin w temperaturze pokojowej aż ciasto wypełni foremkę po brzegi/ u mnie rosło 5 godzin, ale jeżeli zakwas jest młody może rosnąć dłużej/.
Nagrzać piekarnik do 260 stopni i piec chleb 15 minut, zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec dalej 40 minut.
Upieczony chleb /postukać w dno/ wyjąć z formy, całkowicie wystudzić i zawinąć w papier do pieczenia lekko posmarowany oliwą. Zostawić do następnego dnia i dopiero wtedy pokroić.



Obrazek

I proszę się częstować.Smacznego :tan
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
meg58
100p
100p
Posty: 153
Od: 7 mar 2010, o 19:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Szczytno

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Aż ślinka cieknie i czuje się ten zapach świeżutkiego chlebka
;:94 ;:92
Pozdrwaiam Małgosia

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=32248" onclick="window.open(this.href);return false;
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Meg,i nie można się od niego oderwać.Śniadamy już dość długo ;:224

Obrazek
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
meg58
100p
100p
Posty: 153
Od: 7 mar 2010, o 19:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Szczytno

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Anaka pisze:Meg,i nie można się od niego oderwać.Śniadamy już dość długo ;:224

Obrazek
j jak Tu stracić na wadze jeśli ogląda się takie smakołyki ;:87
Pozdrwaiam Małgosia

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=32248" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
samanti
200p
200p
Posty: 274
Od: 28 mar 2008, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: małopolska
Kontakt:

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Aniu , jakie wspaniałości ;:108
Co tam masz na kolorowym ,dużym talerzu ?
Wygląda bardzo smakowicie ...
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Samanti, na kolorowym talerzu kozi serek z zalewy oliwnej /pokazywałam kilka postów wcześniej/ z suszonymi pomidorami :uszy
Zapraszam
Moje wątki
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Dzisiaj to obiadokolacja u nas była.Smaki wschodnie i lekkie ;:138

Kurczak teriyaki z gryczanym makaronem soba i dynią imbirową

Obrazek

Kilka kawałków kurczaka zalałam rano marynatą teriyaki i odstawiłam do lodówki.
Wieczorem wyjęłam kurczaka z zalewy i obsmażyłam porządnie na patelni grillowej na oleju.Przełożyłam do garnka i zalałam marynatą. Kiedy sos znacznie odparował , a kurczak był miękki ,dodałam pokrojoną dymkę i świeżą kolendrę.

Makaron soba - ugotowałam wg. przepisu i odcedziłam. Na głębokiej patelni podsmażyłam na oleju / najlepiej sezamowy/ dymkę, czosnek,utarty imbir i sezam.Wrzuciłam makaron i podsmażyłam razem.Wymieszałam.

Dynię miałam z jesiennych zapasów.
Pyszne danie :uszy


Obrazek
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
meg58
100p
100p
Posty: 153
Od: 7 mar 2010, o 19:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Szczytno

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Ależ to apetycznie wygląda ;:92
Pozdrwaiam Małgosia

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=32248" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Thina
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Posty: 2
Od: 19 mar 2010, o 19:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: WARMIŃSKO-MAZURSKIE

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

same smakołyki ;:92
Halinka
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Meg,Thina ;:7

Sobotni obiad, czyli rolada indycza faszerowana pieczarkami i szpinakiem z ryżem i fasolką w curry

Obrazek

filet z indyka
kilka pieczarek
liście szpinaku
cebula, ząbek czosnku
sól,pieprz, masło

Filet nacinam w dwóch miejscach, rozpłaszczam i przez folię spożywczą rozbijam tłuczkiem na równej grubości płat.Posypuję solą i pieprzem.


Cebulę kroję w kostkę i przesmażam na maśle, do tego wrzucam pokrojone pieczarki - smażę razem kilka minut.Dodaję pokrojone liście szpinaku i razem chwilę duszę. Dosmaczam solą i pieprzem.Przestudzę i wykładam na mięso.

Obrazek Obrazek

Zwijam.Folię aluminiową smaruję masłem i układam na niej roladę.Mocno zwijam,a boki folii skręcam.Wygląda to jak cukierek.

Obrazek Obrazek

Piekarnik nagrzewam do 220 stopni.Wkładam roladę do formy, a formę do drugiej,większej, w której jest woda do połowy wysokości.Wkładam formy do piekarnika i piekę 45 minut.
Mięso zostawiam w wyłączonym piekarniku jeszcze 15 minut.Wyjmuję, rozwijam folię i ostrożnie kroję na ukośne plastry.



Obrazek


Kiedy mięso piecze się ,gotuję woreczek ryżu /na dwie osoby/ i odcedzam. Na głębokiej patelni szklę połowę cebuli i wsypuję fasolkę /mrożona/ Duszę pod przykryciem podlewając odrobiną wody aż będzie prawie miękka. Wtedy odkrywam,wrzucam ryż,dodaję sól i pieprz - biały i żółte curry.Razem podgrzewam.POsypuję natką.Gotowe!
Danie jest lekkie i dietetyczne, ale bardzo smaczne.
Do tego konieczny kieliszek białego wina :uszy
Zapraszam
Moje wątki
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Smalec.Wiem,że to tłuszcz, kalorie, itd. Ale nie potrafiłam sobie odmówić. :wink:

Obrazek

Pół kg bardzo chudego boczku
dwie średnie cebule
pół słoiczka suszonych pomidorów
jabłko, kwaskowate
kawałek papryczki chilli/ lub łyżeczka w proszku/
łyżka słodkiej czerwonej papryki
łyżeczka zielonego pieprzu z zalewy
sól i czarny pieprz

Boczek kroję w małą kostkę, wrzucam do garnka i smażę na wolnym ogniu aż cały tłuszcz się wytopi, a skwarki będą rumiane.Dodaję cebulę i jabłko pokrojone w kostkę, pieprz zielony. Pokrojone pomidory. Smażę razem .
Dodaję chilli, słodką paprykę, sól i pieprz.Mieszam i przelewam do kamionkowego naczynia ;:137
Zapraszam
Moje wątki
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Obiad bardzo spóźniony, a właściwie gorąca kolacja

Zupa z kukurydzy

Dwie cebule
puszka kukurydzy
kawałek papryczki chilli lub w proszku
łyżeczka mąki kukurydzianej
2 łyżki masła /używam klarowane, bo nie zawiera cholesterolu/
pół litra rosołu lub wywaru z warzyw
szczypiorek i kilka łyżek śmietanki kremówki /niekoniecznie/
sól,pieprz

Cebule kroję i szklę na maśle , wrzucam kukurydzę i papryczkę, smażę razem kilka minut.
W garnku podgrzewam rosół, do którego wlewam wodę z puszki z kukurydzy, dodaję kukurydzę i cebulę z patelni. Gotuję razem 15 minut.Dosmaczam solą i pieprzem. Odlewam kilka łyżek do kubeczka i rozprowadzam mąkę.Zagotowuję.Miksuję blenderem,ale nie do końca. Posypuję szczypiorkiem :uszy


Obrazek

Makaron włoski ze szpinakiem i parmezanem


Obrazek
Zapraszam
Moje wątki
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”