Dania z/na grilla.

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 8474
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Post »

Pieczone jabłka

Moja córka nie lubi zbytnio mięs ani kiełbasek z grila ale chętnie je pieczone jabłka. Bardzo proste - odciąć wierzchołek, wydrążyć nasiona, wsypać do środka trochę orzeszków włoskich, trochę cukru, cynamon i wiórek masła i nałożyć wierzchołek. Zawinąć w folię i na grill. Życzę smacznego :roll:
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2845
Od: 25 maja 2006, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: podlasie

Post »

Jabłka pieczone z grilla są pyszne!, zaraz będą papierówki, piekę je z karkówką, jako dodatek, przekrojone na pół.
Czasami podsmażam w rondelku cebulkę, pokrojoną w piórka, albo paski i dodaję pokrojone jabłka, majeranek,jeszcze lekko poddusić, sól, pieprz i super dodatek do dań z grilla :D
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 8474
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Post »

A wiesz Eus chętnie spróbuję tej cebuli z jabłkami i majerankiem.

Mam jeszcze przepis na brzoskwinie z twarozkiem z grila, gdyby ktoś chciał proszę dać znać.

Brzoskwinie z twarożkiem
15dag twarożku utrzeć z żółtkiem, 2 łyżkami cukru i 2 łyżkami rumu albo likieru brzoskwiniowego / ja robiłam z koniakiem bo miałam/. Dodać ubitą pianę z białka.

Przepołowić brzoskwinie ok 4-6 szt położyć je na folii /podwójnie złożona/ i nakładać na połówki masę i zawinąć tak żeby nie dotykało nadzienie folii. Wypróbowane tak jak jabłka pieczone.
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2845
Od: 25 maja 2006, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: podlasie

Post »

Ten twarożek z przepisu to biały ser twarogowy, czy jakiś inny twarożek :)
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 8474
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Post »

Dopiero teraz weszłam na forum- może to być zwykły warożek jak najbardziej. Pozdawiam.
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 8474
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Post »

Piersi z kurczaka

Dzieci lubią np piersi z kurczaka tylko posolone i smażone nie bezposrednio na grilu ani na tacce ale na złożonej podwójnie folii /coś jak pokrywka od pudełka po butach/ z dodatkiem masła, do tego grzanka z bułeczki /położyć na chwilkę na grilu do lekkiego zrumienienia i gdy jest rumiana potrzeć czosnkiem-działa jak tarka/, do tego dobry sok i spać. ;:41

Polecam też tortille te z Pascala ale weź ser taki jak w przepisie ja zrobiłam raz chyba z goudą i to nie było to. Powodzenia i życzę smacznego.
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 8474
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Post »

Parzynicha

Domyślam się, że grilowania macie już dość choćby ze względu na upały ale muszę Wam powiedzieć, że jedliśmy u znajomych co prawda z ogniska taką potrawę o nazwie "parzynicha". Ta parzynicha to nic innego jak ułożone warstwowo w kociołku: boczek, ziemniaki w plasterki, kiełbasa do tego cebulka, pietruszka i marchewka. Tylko, że trzeba długo czekać aż dojdzie bo ok 2 godzin. Uwielbiam dania z grila i ogniska. Chyba pochodzę od jaskiniowców. ;:214 ;:214 ;:214
Awatar użytkownika
gosik
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Posty: 24
Od: 4 paź 2006, o 17:04
Lokalizacja: Książenice-Śląsk

Post »

A ja polecam kaszaneczkę grillowaną na tackach do grilla posmarowanych olejem, żeby się nie przykleiła. Podsmażamy pięknie z obu stron, aż skórka zrobi się mocno brązowa. Mniammm....
Polecam jeszcze chleb smażony sam, a potem taki chrupiący posmarowany masełkiem czosnkowym własnej roboty. Pychotka.
Grilluję również cukinię - pokrojoną w cienkie plasterki, skropioną olejem i posypaną przyprawami przechowuję w lodówce kilka godzin, a potem na grilla. A potem do tego sosik czosnkowy - Aż żałuję, że tegoroczny sezon grillowy już chyba minął.
Pozdrawiam!!! :D
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 3193
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Post »

Ja bardzo lubie chleb, posmarowany masłem i posypany wegetą i na grill.
Mięso mielone, doprawaione wg uznania, nadziewam na patyczki od szaszłyków, spłaszczam i na grill.
I do tego taki sos, bardzo dużo natki z pietruszki- poszatkować, dodać czosnek i sół, zalać oliwą z oliwek. Musi być takie prawie gęste od pietruszki.
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 6530
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Działka na Warmii

Post »

Wspomnień letnich czar :)

Pieczarki - same kapelusze, chętnie duże i z "wrąbkiem" umyć, nie obierać, wewnątrz lekko posolić, położyć po kawałeczku masła i grilować kilka minut na dużym żarze, nie odwracać na drugą stronę, zdejmować delikatnie, żeby nie wylać sosiku.

Kukurydza - młode ale już dojrzałe kolby kukurydzy obrać z "włosów", tzn. odgiąć liście i oderwać jak najwięcej "nici" oplatających kolbę, ubrać z powrotem w liście i grilować obracając do czasu, aż liście będą brązowe.

Pomidory - połówki pomidorów skropić oliwą, posypać solą i ziołami suszonymi (estragon, tymianek, lubczyk albo co kto lubi) i piec na grilu na tacce z dziurkami, aż skórka się mocno zmarszczy. Nie przewracać na drugą stronę.

Ziemniaki - obgotować umyte, w miarę równej wielkości ziemniaki w wodzie z solą, jeszcze półtwarde owinąć folią aluminiową jak cukierki i piec na ruszcie, albo w żarze po skończonym grilowaniu. Jeść z samą solą i masłem, albo z twarożkiem z cebulką i szczypiorkiem, albo z masłem czosnkowym czy ziołowym, albo z jogurtem z bazylią, albo z oliwą i rzeżuchą itd. Koniecznie dodawać zieleninę, jaką kto ma w okolicy, powyższe ziółka, to tylko przykłady, w ostateczności można posypać suszonym tymiankiem.

Cebula - grube plastry dużej cebuli piec na średnim żarze z obu stron. Posolić i jeść.

Czosnek - główkę czosnku przekroić w poprzek, skrawając czapeczkę, miejsce przecięcia posmarować oliwą. Piec na grilu (albo w piekarniku) dotąd, aż widoczne ząbki się skurczą i będą odstawały od "ścianek". Upieczone ząbki dają się łatwo wycisnąć z główki i rozsmarować na chlebie, grzance, kotlecie itd. Można też dodawać je do sałatek i jeść do woli, bo nie są aż tak "pamiętliwe", jak surowe, a nie mniej zdrowe.

Banany - piec banany w skórkach, aż się z wierzchu zrumienią. Uważać przy zdejmowaniu skórki, bo środek jest bardzo gorący i parujący.

Ananas - świeży ananas, obrany i pokrojony w plastry piec na grilu z obu stron. Można wcześniej posmarować oliwą. PYCHA!!! (Ananas z puszki chyba się nie nadaje, ma za dużo wilgoci, ale może komuś to podpasuje, ja robiłam tylko ze świeżego.)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
tomala
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Posty: 6
Od: 10 maja 2007, o 15:20
Lokalizacja: woj. mazowiecki

Post »

Karkówka i boczek
Chyba czas wznowić temat.
Ja uwielbiam karkówkę i boczek z grila. Pokrojony w plastry boczek lub karkówkę nacieramy olejem z przyprawami i odstawiamy na kilka godzin ? palce lizać, oczywiście do tego coś bezalkoholowego :wink:
Chyba w sobotę sobie zrobimy taką ucztę :D :D :D
pozdrawiam Tomek
aurynka
---
Posty: 2061
Od: 26 wrz 2006, o 14:28

Post »

Polędwica na grillu
Ja ostatnio robiłam polędwicę na grillu .Najpierw pokroiłam na plastry, lekko rozbiłam przez folię, potem na jeden dzień wrzuciłam do woreczka razem z dwoma łyżkami musztardy, sokiem z cytryny, miodem, posiekaną natką i odrobiną wegety. Wymieszałam i odstawiłam do "przeżarcia". Była pyszna. Do tego oczywiście browarek. ;:8
Awatar użytkownika
safiori
200p
200p
Posty: 321
Od: 7 kwie 2008, o 09:51
Lokalizacja: Poznań

Post »

Ja mieszam oliwę z musztarda francuska z cała gorczyca i przyprawami do grila i tym smaruję mięsko i na kilka godzin do lodówki a potem na grila. Całkiem dobrze to smakuje. Robiłam też jabłka z grila nadziewne porzeczką z cukrem - "palce lizać"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”