Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 100 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4, 5, 6  
Autor Wiadomość
ewunia123
 Tytuł: Dania z/na grilla.
PostNapisane: 18 cze 2006, o 23:08 
Offline
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Avatar użytkownika
Postów: 17
Skąd: Piła
Propnuję nowy temat dana z grila ( czas jest odpowiedni), na pewno macie ciekawe przepisy ( kiełbasa z grila juz mi zbrzydła). Ostano znalazłam przepis na żeberka z grila są pyszne polecem :D Może zaproponujecie coś innego co wam smakuje( prócz kiełbasy), ja następnym razem podam kolejny przepis na pyszna kaszaneczke która nie pęka na rószcie. Pozdrawiam wszystkich grylowiczów i smakoszy, nie tylko dobrego grila ale przystawek do grila też:):):):):) ( małe piwko do grila też jest dobre :) :) [ oczywiście bezalkoholowe] :D :D :D :D :D .

Składniki:
1 kg żeberek wieprzowych, 3 łyżki miodu , 3 łyżki musztardy (ostrej! np. rosyjskiej Kamis), 1 średnia cebula, 3 ząbki czosnku, 4 łyżki masła, sól, pieprz, chili, ew. słodka papryka w płatkach, sok z cytryny

Żeberka pokroić na kawałki, natrzeć przyprawami, kilkoma kroplami soku z cytryny i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Rozpuścić masło, wrzucić posiekaną cebulę i dusić ok. 10 minut, dodać zmiażdżony czosnek, dusić 2-3 minuty, zdjąć z ognia, dodać miód, musztardę i dokładnie wymieszać.
Posmarować sosem żeberka, pozawijać w srebną folię,kłaść na rozgrzany ruszt.
Grilować do ok 1h
SAMCZNEGO


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
nemo56
 Tytuł:
PostNapisane: 18 cze 2006, o 23:22 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 1632
Skąd: Poznań

 więcej niż 1 szt.
ja najczęściej griluję kurczaki, przeważnie dwie sztuki, więc na dużym ogrodowym, murowanym grillu. Oczywiście kurczaki podzielone dzień wcześniej i przygotowane w półmisku.
Fotka grilla pokutuje tu gdzieś na forum.:)
Aha, do grilowania używam drewna owocowego pestkowego lub brzozy albo olchy.
Rozpalam natomiast topolą, szuszem ogrodowym.

_________________
Jakub . . . . .


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ewunia123
 Tytuł:
PostNapisane: 18 cze 2006, o 23:34 
Offline
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Avatar użytkownika
Postów: 17
Skąd: Piła
Super bez soli i przypraw?


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
nemo56
 Tytuł:
PostNapisane: 19 cze 2006, o 00:17 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 1632
Skąd: Poznań

 więcej niż 1 szt.
ewunia123 napisał(a):
Super bez soli i przypraw?

czy muszę pisać, że przygotowane dzień wcześniejto oznacza natarcie ich przyprawami?

_________________
Jakub . . . . .


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
elmarek
 Tytuł:
PostNapisane: 19 cze 2006, o 08:19 
Offline
---
Avatar użytkownika
Postów: 240
Skąd: Sokołów Podlaski

 1 szt.
Polecam!
Pieczarki pokrojone w ćwiartki , oraz wszystkie warzywa jakie masz w danej chwili na działce np.papryka,ogórki, kalarepka,cebyla,oraz zioła jakie masz na działce.
Wszystko wymieszać pokropić oliwą z oliwek, zawinąć dokładnie w folię aluminiową i na grila ok 40 min.
WSPANIAŁEObrazekSMACZNEGO


Góra   
  Zobacz profil      
 
ewunia123
 Tytuł:
PostNapisane: 19 cze 2006, o 23:31 
Offline
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Avatar użytkownika
Postów: 17
Skąd: Piła
Jakubie:)

Bardzo dziękuję za porady w doborze drewna na grila, co prawda nie mam jeszcze murowanego, ale przymierzam się do wybudowania, jeszcze nie mam konkretnej koncepji.
Odnośnie mojego pytania "Super bez soli i przypraw" jestem bardzo ciekawa jak przgotowujesz tego krczaka, jakich używasz przypraw, a może jst to zalewa, czy może kupujesz gotową przyprawę do kurczaka- skoro jest taki smaczny- warto wiedzieć.
Nie było to złośliwa uwaga. :wink: :)
Chiałabym abyś sie podzielił sposobem przygotowania.

_________________
Jeśli będziesz żyć w zgodzie z naturą, nigdy nie będziesz ubogi.

Ewunia z Piły


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
jo_lina
 Tytuł:
PostNapisane: 21 cze 2006, o 13:53 
Offline
50p
50p
Avatar użytkownika
Postów: 51
Skąd: Łódź
U nas najczęściej na grilu lądują filety z piersi kurczęcych :wink:
nie gardzimy dobrą chudą kiełbaską, a kaszaneczka to już w ogóle :lol: pyszota :wink:
czasem jest karczek rozbity na kotlety, czasem jakieś szaszłyczki, warzywa raczej pod postacia surówki :lol:

Jeśli chodzi o marynatę, to mam taki patent: do oleju wlewam trochę sosu sojowego i przyprawy (sól, pieprz, papryka i różne inne zioła, które mi wpadna akurat pod rękę-majeranek, oregano, rozmaryn, można wycisną troszke czosnku jak ktoś lubi, miętę i co kto lubi) po zmieszaniu takiej zaprawy przelewam rozbite delikatnie mięso i odstawiam na dzień lub dwa, czasem tylko na pół dnia.
Staram sie jeszcze dodatkowo obłożyć mięso plastrami cebuli, daje fajny aromat.

natomiast kiełbaske nacinam na pod skosem w lewo i w prawo, żeby jak najwięcej się wytopiło i posypuje przyprawą do grila, kaszaneczkę też posypuję :wink:

rybka fajna jest wysmarowana musztardą francuską i w folii aluminiowej grilowana-pycha :) można posypać płatkami migdałów.


Góra   
  Zobacz profil      
 
nemo56
 Tytuł:
PostNapisane: 22 cze 2006, o 00:03 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 1632
Skąd: Poznań

 więcej niż 1 szt.
ewunia123 napisał(a):
Jakubie:)

Bardzo dziękuję za porady w doborze drewna na grila, co prawda nie mam jeszcze murowanego, ale przymierzam się do wybudowania, jeszcze nie mam konkretnej koncepji.
Odnośnie mojego pytania "Super bez soli i przypraw" jestem bardzo ciekawa jak przgotowujesz tego krczaka, jakich używasz przypraw, a może jst to zalewa, czy może kupujesz gotową przyprawę do kurczaka- skoro jest taki smaczny- warto wiedzieć.
Nie było to złośliwa uwaga. :wink: :)
Chiałabym abyś sie podzielił sposobem przygotowania.


nacieranie solą, czosnkiem, pieprzem, posypanie papryką, obłożenie pokrojoną cebulą.
Części kurczaków ułożone w półmisku, przykryte lnianym ręczniczkiem i pozostawione w chłodnym ciemnym miejscu (mam takowe w altance).
Budowę grilla gdzieś zamieściłem na forum, poszukaj.
podczas grillowania dodaję zioła do smaku albo posypuję przyprawą do grilowania. Ot i wszystko.
Griluję, jak jest porządny żar. Wtedy zaczynam od najwyższej półki (mam ich sześć) i zaczynam obniżać jak obie strony puszczą soki i zacznie kapać na palenisko. takie grilowanie trwa od 40 min. do jednej godziny. Pod koniec grilowania kładę jeszcze kromki chleba na ruszt i później to wszystko na półmiski. Dalej to już tylko sama przyjemność. A jak jeszcze do tego zaszumi piweńko w kufelku.........................................MIODZIO !!!

_________________
Jakub . . . . .


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ewunia123
 Tytuł:
PostNapisane: 30 cze 2006, o 22:11 
Offline
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Avatar użytkownika
Postów: 17
Skąd: Piła
Tak jak obiecałam podaję sposób na przgotowanie kaszanki na grilu, jest naprawdę smaczna, przekonali sie do niej ci którzy deklraowali że nie lubią kaszanki.:;)

Kaszaneczkę układam na folii aluminowej, posyuję przyprawami do grila, obkładam wędzonym boczkiem pokrojonym w plastry ( musi być mocno wędzony) i na to jeszcze cebula porojona w grube plastry. Po czym zawijam w folię aluminiową w szczelne batony w formie cukierka. Griluję około 40 min na małym zarze. :)

Smacznego

_________________
Jeśli będziesz żyć w zgodzie z naturą, nigdy nie będziesz ubogi.

Ewunia z Piły


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
nemo56
 Tytuł:
PostNapisane: 1 lip 2006, o 00:24 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 1632
Skąd: Poznań

 więcej niż 1 szt.
Dziękuję.
Ewuniu jednak tak g'woli prawdy czy to jest grilowanie czy może duszenie kaszanki?

_________________
Jakub . . . . .


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ewunia123
 Tytuł:
PostNapisane: 1 lip 2006, o 10:40 
Offline
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Avatar użytkownika
Postów: 17
Skąd: Piła
Jakubie

Masz rację to jest duszenie na grilu, ale jakie smaczne.;)
Pozdrawiam miło.

_________________
Jeśli będziesz żyć w zgodzie z naturą, nigdy nie będziesz ubogi.

Ewunia z Piły


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Elizabetka
 Tytuł:
PostNapisane: 4 lip 2006, o 23:40 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 8501
Skąd: Śląsk

 1 szt.
polecam również podgrzane na grilu kromki zwykłej bułki i natarte czosnkiem :D


Góra   
  Zobacz profil      
 
Onak
 Tytuł:
PostNapisane: 7 lip 2006, o 00:56 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 857
Skąd: Opolszczyzna

 1 szt.
A ja robię często tak: filety drobiowe kroję w szersze paski, wkładam do marynaty do drobiu na 2-3 dni do lodówki (do marynaty zawsze dodaję sos sojowy, wytrawne białe wino no i oliwę oczywiście), potem..już tylko grill..mniami,mięsko takie smakuje wyśmienicie, tzreba tylko pamiętać, żeby delikatnie się grillowało..mówię Wam! Palce lizać!
A do chleba z grilla można zrobić sobie masełko ziolłowe, tez pychota ;:36

_________________
Pozdrawiam! Karina
Na moim balkonie ;:173


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Elizabetka
 Tytuł:
PostNapisane: 7 lip 2006, o 08:06 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 8501
Skąd: Śląsk

 1 szt.
Pieczone jabłka

Moja córka nie lubi zbytnio mięs ani kiełbasek z grila ale chętnie je pieczone jabłka. Bardzo proste - odciąć wierzchołek, wydrążyć nasiona, wsypać do środka trochę orzeszków włoskich, trochę cukru, cynamon i wiórek masła i nałożyć wierzchołek. Zawinąć w folię i na grill. Życzę smacznego :roll:


Góra   
  Zobacz profil      
 
Ebabka
 Tytuł:
PostNapisane: 7 lip 2006, o 13:00 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2641
Skąd: podlasie

 1 szt.
Jabłka pieczone z grilla są pyszne!, zaraz będą papierówki, piekę je z karkówką, jako dodatek, przekrojone na pół.
Czasami podsmażam w rondelku cebulkę, pokrojoną w piórka, albo paski i dodaję pokrojone jabłka, majeranek,jeszcze lekko poddusić, sól, pieprz i super dodatek do dań z grilla :D


Góra   
  Zobacz profil      
 
Elizabetka
 Tytuł:
PostNapisane: 7 lip 2006, o 18:55 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 8501
Skąd: Śląsk

 1 szt.
A wiesz Eus chętnie spróbuję tej cebuli z jabłkami i majerankiem.

Mam jeszcze przepis na brzoskwinie z twarozkiem z grila, gdyby ktoś chciał proszę dać znać.

Brzoskwinie z twarożkiem
15dag twarożku utrzeć z żółtkiem, 2 łyżkami cukru i 2 łyżkami rumu albo likieru brzoskwiniowego / ja robiłam z koniakiem bo miałam/. Dodać ubitą pianę z białka.

Przepołowić brzoskwinie ok 4-6 szt położyć je na folii /podwójnie złożona/ i nakładać na połówki masę i zawinąć tak żeby nie dotykało nadzienie folii. Wypróbowane tak jak jabłka pieczone.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Ebabka
 Tytuł:
PostNapisane: 7 lip 2006, o 23:03 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2641
Skąd: podlasie

 1 szt.
Ten twarożek z przepisu to biały ser twarogowy, czy jakiś inny twarożek :)


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 100 ]  Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4, 5, 6  

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *