Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Kaja
500p
500p
Posty: 849
Od: 29 sie 2006, o 20:40
Lokalizacja: Gdańsk

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Z nieba mi spadłeś z tym przepisem na kaszę jaglaną.Mam kilkanaście słoików ze śliwkami ww własnym soku,bo jesienią nie miałam już pomysłu co z nimi robić.Kaszę jaglaną też bardzo lubię ,a mam jej zapas,ponieważ kupiłam dla ptaków ale one wyrzucają ja z karmnika zamiast pałaszować ze smakiem.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Kaju, cieszę się, że moje przepisy mogą się komuś przydać. Ze śliwek można jeszcze zrobić smaczne krokiety z ryżu i śliwek. Ten przepis kiedyś podam.
Trochę szkoda kaszy jaglanej dla ptaków - im można sypać proso.
Pytano mnie niedawno, jak używam anyż w kuchni. Oto jeden z moich ulubionych przepisów:

KITRI(z kuchni indyjskiej)

składniki:
70dag różnych warzyw (do wyboru: ziemniaki, marchew, seler, buraki, cukinia, kalafior, kapusta itp)
3/4szklanki ryżu
2łyżki oleju
1łyżeczka kminku
1łyżeczka anyżu
szczypta chili
0,5łyżeczki kurkumy
0,3łyżeczki asafoetidy
1łyżeczka soli
1-2 liście laurowe
2łyżki masła
2łyżki natki pietruszki

sposób wyk.:
- wszystkie warzywa oczyścić i pokroić w kosteczkę
- wrzucić do garnka i zalać wrzątkiem
- gotować do miękkości razem z liśćmi laurowymi, solą i kurkumą
- jeśli chcemy dodać np. kalafior, groszek, brukselkę, pomidor, cukinię to na samym końcu, by się nie rozgotowały
- po 10 minutach zasypać warzywa ryżem
- nie mieszać, by ryż się nie przypalił
- osobno rozgrzać olej w rondelku
- wrzucić kminek i anyż
- jak zaczną "strzelać" resztę przypraw najlepiej po ściągnięciu rondelks z ognia, by nie przypalić
- usmażone przyprawy dodać do warzyw z ryżem
- pod koniec gotowania wymieszać i dodać natkę i masło
- wywietrzyć kuchnię :D

rada: jeśli nie macie asafoetidy, można dodać kozieradkę zmieloną; dla posiadających kminek indyjski użyjcie go zamiast zwykłego i anyżu, będzię jeszcze oryginalniej :) .
Obrazek
Awatar użytkownika
chmara3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 591
Od: 21 lip 2007, o 00:18
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Witaj Jacku :)
Lubie kasze jaglaną i widzę bardzo ciekawy przepis mam nadzieję, że niedługo skorzystam ;:137
Pozdrawiam
Kiedy coś uparcie gaśnie zaufaj iskierce nadziei ~~~~ Pozdrawiam Aga
Moje storczyki :)
Moje kaktusiki:)
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10626
Od: 26 cze 2008, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: dolnośląskie

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

ooo jakie smakołyki :lol: lubię wszystko co jest na bazie warzyw :lol:
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Witaj Chmaro :!: Kasza jaglana jest niedoceniona więc staram się ją przybliżyć

Jolu, myślę, że się nie zawiedziesz, bo ja też lubię warzywa :)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Dziś coś bardziej swojskiego :)

ZUPA Z BIAŁEJ KAPUSTY
składniki:
40dag kapusty białej
1 cebula
5-10 goździków
3-4łyżki śmietany 18%
2 szuszone grzyby
0,5łyżeczki kminku
szczypta gałki muszkatałowej
0,5łyżeczki vegety
5ziarenek pieprzu
1łyżka mąki
natka pietruszki

sposób wyk.:
- w garnku zagotować 4 szklanki wody
- poszatkować kapustę i wrzucić na wrzątej
- cebulę obrac i naszpikować goździkami
- dodać do kapusty cebulę, grzyby, vegetę, kminek, gałkę muszk. i pieprz
- gotować do miękkości
- mąkę rozprowadzić śmietaną
- wlać do zupy i zagotować
- doprawić solą i posypać natką

rada: cebula prawdopodobnie się "rozwali" i tak ma być :) ; w przepisie podana jest szklanka śmietany więc jak ktoś lubi, niech sobie doleje :)

Obrazek
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Cicho tu i pusto więc zapodam kolejny przepis. Chyba dobry na tę porę roku

ZIEMNIACZANE GNOCCHI (z kuchni włoskiej)

składniki:
25dag ziemniaków
1szklanka mąki razowej
10dag sera białego
1łyżka oliwy
sół, pieprz

sposób wyk.:
- ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i obrać
- zimne ziemniaki ugnieść z serem
- dodać oliwę, mąkę i przyprawy
- wyrobić na gładką masę
- zagotować wodę posoloną w garnku
- z ciasta formować kulki i krótko gotować na wrzątku
- podawać np. z sosem pomidorowym

Obrazek
Awatar użytkownika
Greta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 872
Od: 4 mar 2007, o 20:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Hamburg/DE

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Jacku, czytając Twój przepis na "RACUCHY" , przypomniało mi się moje dzieciństwo :wink: ,
Mamcia takie robiła dla mnie ma obiad , tylko zamiast piwa dawała własnego wyrobu kwas chlebowy.
Mniam ...
a zupka z kapuchy i GNOCCHI to często robię , bo bardzo lubię ...
Trafiłeś z tymi przepisami w moje gusta kulinarne ;:137
Ogród Grety

pajęcza nić spowita rosą ... powiewający liść na wietrze
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Cieszę się Greto za wpis i miłe słowa. Bo tak podaję te przepisy ale nie wiem, czy ktoś to czyta :?: Dzięki jeszcze raz :)
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 15082
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: śląskie

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Jacku, skoro masz 399 wyświetleń (teraz juz 400), to ktoś to czyta ;)
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 9423
Od: 12 paź 2008, o 11:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Nowy Sącz

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Jacku ;:167 ja tu cały czas zaglądam, czytam i może zaczne się produkować kulinarnie :oops:
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 6531
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Działka na Warmii

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Ja czytam ;:7

A nawet się tymi przepisami inspiruję! kaszę zrobiłam dzień czy dwa po przeczytaniu przepisu, tylko nie taką samą, a na słono :) Nie ociągaj się więc, tylko wpisuj kolejne przepisy ;:108
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
berberysy
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Posty: 29
Od: 24 sty 2010, o 23:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: dolnośląskie

Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

A czy Pan Jacek jest może stanu wolnego? Wspaniale gotuje, ma piękny ogród (w tym ziołowy).Ech, chyba niemożliwe... :wink:
Pozdrawiam i czekam na kolejne przepisy.Anka
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”