Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Z nieba mi spadłeś z tym przepisem na kaszę jaglaną.Mam kilkanaście słoików ze śliwkami ww własnym soku,bo jesienią nie miałam już pomysłu co z nimi robić.Kaszę jaglaną też bardzo lubię ,a mam jej zapas,ponieważ kupiłam dla ptaków ale one wyrzucają ja z karmnika zamiast pałaszować ze smakiem.
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Kaju, cieszę się, że moje przepisy mogą się komuś przydać. Ze śliwek można jeszcze zrobić smaczne krokiety z ryżu i śliwek. Ten przepis kiedyś podam.
Trochę szkoda kaszy jaglanej dla ptaków - im można sypać proso.
Pytano mnie niedawno, jak używam anyż w kuchni. Oto jeden z moich ulubionych przepisów:
KITRI(z kuchni indyjskiej)
składniki:
70dag różnych warzyw (do wyboru: ziemniaki, marchew, seler, buraki, cukinia, kalafior, kapusta itp)
3/4szklanki ryżu
2łyżki oleju
1łyżeczka kminku
1łyżeczka anyżu
szczypta chili
0,5łyżeczki kurkumy
0,3łyżeczki asafoetidy
1łyżeczka soli
1-2 liście laurowe
2łyżki masła
2łyżki natki pietruszki
sposób wyk.:
- wszystkie warzywa oczyścić i pokroić w kosteczkę
- wrzucić do garnka i zalać wrzątkiem
- gotować do miękkości razem z liśćmi laurowymi, solą i kurkumą
- jeśli chcemy dodać np. kalafior, groszek, brukselkę, pomidor, cukinię to na samym końcu, by się nie rozgotowały
- po 10 minutach zasypać warzywa ryżem
- nie mieszać, by ryż się nie przypalił
- osobno rozgrzać olej w rondelku
- wrzucić kminek i anyż
- jak zaczną "strzelać" resztę przypraw najlepiej po ściągnięciu rondelks z ognia, by nie przypalić
- usmażone przyprawy dodać do warzyw z ryżem
- pod koniec gotowania wymieszać i dodać natkę i masło
- wywietrzyć kuchnię
rada: jeśli nie macie asafoetidy, można dodać kozieradkę zmieloną; dla posiadających kminek indyjski użyjcie go zamiast zwykłego i anyżu, będzię jeszcze oryginalniej .
Trochę szkoda kaszy jaglanej dla ptaków - im można sypać proso.
Pytano mnie niedawno, jak używam anyż w kuchni. Oto jeden z moich ulubionych przepisów:
KITRI(z kuchni indyjskiej)
składniki:
70dag różnych warzyw (do wyboru: ziemniaki, marchew, seler, buraki, cukinia, kalafior, kapusta itp)
3/4szklanki ryżu
2łyżki oleju
1łyżeczka kminku
1łyżeczka anyżu
szczypta chili
0,5łyżeczki kurkumy
0,3łyżeczki asafoetidy
1łyżeczka soli
1-2 liście laurowe
2łyżki masła
2łyżki natki pietruszki
sposób wyk.:
- wszystkie warzywa oczyścić i pokroić w kosteczkę
- wrzucić do garnka i zalać wrzątkiem
- gotować do miękkości razem z liśćmi laurowymi, solą i kurkumą
- jeśli chcemy dodać np. kalafior, groszek, brukselkę, pomidor, cukinię to na samym końcu, by się nie rozgotowały
- po 10 minutach zasypać warzywa ryżem
- nie mieszać, by ryż się nie przypalił
- osobno rozgrzać olej w rondelku
- wrzucić kminek i anyż
- jak zaczną "strzelać" resztę przypraw najlepiej po ściągnięciu rondelks z ognia, by nie przypalić
- usmażone przyprawy dodać do warzyw z ryżem
- pod koniec gotowania wymieszać i dodać natkę i masło
- wywietrzyć kuchnię
rada: jeśli nie macie asafoetidy, można dodać kozieradkę zmieloną; dla posiadających kminek indyjski użyjcie go zamiast zwykłego i anyżu, będzię jeszcze oryginalniej .
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Witaj Jacku
Lubie kasze jaglaną i widzę bardzo ciekawy przepis mam nadzieję, że niedługo skorzystam
Pozdrawiam
Lubie kasze jaglaną i widzę bardzo ciekawy przepis mam nadzieję, że niedługo skorzystam
Pozdrawiam
Kiedy coś uparcie gaśnie zaufaj iskierce nadziei ~~~~ Pozdrawiam Aga
Moje storczyki
Moje kaktusiki:)
Moje storczyki
Moje kaktusiki:)
- jollla500
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10626
- Od: 26 cze 2008, o 23:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: dolnośląskie
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
ooo jakie smakołyki lubię wszystko co jest na bazie warzyw
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Witaj Chmaro Kasza jaglana jest niedoceniona więc staram się ją przybliżyć
Jolu, myślę, że się nie zawiedziesz, bo ja też lubię warzywa
Jolu, myślę, że się nie zawiedziesz, bo ja też lubię warzywa
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Dziś coś bardziej swojskiego
ZUPA Z BIAŁEJ KAPUSTY
składniki:
40dag kapusty białej
1 cebula
5-10 goździków
3-4łyżki śmietany 18%
2 szuszone grzyby
0,5łyżeczki kminku
szczypta gałki muszkatałowej
0,5łyżeczki vegety
5ziarenek pieprzu
1łyżka mąki
natka pietruszki
sposób wyk.:
- w garnku zagotować 4 szklanki wody
- poszatkować kapustę i wrzucić na wrzątej
- cebulę obrac i naszpikować goździkami
- dodać do kapusty cebulę, grzyby, vegetę, kminek, gałkę muszk. i pieprz
- gotować do miękkości
- mąkę rozprowadzić śmietaną
- wlać do zupy i zagotować
- doprawić solą i posypać natką
rada: cebula prawdopodobnie się "rozwali" i tak ma być ; w przepisie podana jest szklanka śmietany więc jak ktoś lubi, niech sobie doleje
ZUPA Z BIAŁEJ KAPUSTY
składniki:
40dag kapusty białej
1 cebula
5-10 goździków
3-4łyżki śmietany 18%
2 szuszone grzyby
0,5łyżeczki kminku
szczypta gałki muszkatałowej
0,5łyżeczki vegety
5ziarenek pieprzu
1łyżka mąki
natka pietruszki
sposób wyk.:
- w garnku zagotować 4 szklanki wody
- poszatkować kapustę i wrzucić na wrzątej
- cebulę obrac i naszpikować goździkami
- dodać do kapusty cebulę, grzyby, vegetę, kminek, gałkę muszk. i pieprz
- gotować do miękkości
- mąkę rozprowadzić śmietaną
- wlać do zupy i zagotować
- doprawić solą i posypać natką
rada: cebula prawdopodobnie się "rozwali" i tak ma być ; w przepisie podana jest szklanka śmietany więc jak ktoś lubi, niech sobie doleje
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Cicho tu i pusto więc zapodam kolejny przepis. Chyba dobry na tę porę roku
ZIEMNIACZANE GNOCCHI (z kuchni włoskiej)
składniki:
25dag ziemniaków
1szklanka mąki razowej
10dag sera białego
1łyżka oliwy
sół, pieprz
sposób wyk.:
- ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i obrać
- zimne ziemniaki ugnieść z serem
- dodać oliwę, mąkę i przyprawy
- wyrobić na gładką masę
- zagotować wodę posoloną w garnku
- z ciasta formować kulki i krótko gotować na wrzątku
- podawać np. z sosem pomidorowym
ZIEMNIACZANE GNOCCHI (z kuchni włoskiej)
składniki:
25dag ziemniaków
1szklanka mąki razowej
10dag sera białego
1łyżka oliwy
sół, pieprz
sposób wyk.:
- ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i obrać
- zimne ziemniaki ugnieść z serem
- dodać oliwę, mąkę i przyprawy
- wyrobić na gładką masę
- zagotować wodę posoloną w garnku
- z ciasta formować kulki i krótko gotować na wrzątku
- podawać np. z sosem pomidorowym
- Greta
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 872
- Od: 4 mar 2007, o 20:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Hamburg/DE
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Jacku, czytając Twój przepis na "RACUCHY" , przypomniało mi się moje dzieciństwo ,
Mamcia takie robiła dla mnie ma obiad , tylko zamiast piwa dawała własnego wyrobu kwas chlebowy.
Mniam ...
a zupka z kapuchy i GNOCCHI to często robię , bo bardzo lubię ...
Trafiłeś z tymi przepisami w moje gusta kulinarne
Mamcia takie robiła dla mnie ma obiad , tylko zamiast piwa dawała własnego wyrobu kwas chlebowy.
Mniam ...
a zupka z kapuchy i GNOCCHI to często robię , bo bardzo lubię ...
Trafiłeś z tymi przepisami w moje gusta kulinarne
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Cieszę się Greto za wpis i miłe słowa. Bo tak podaję te przepisy ale nie wiem, czy ktoś to czyta Dzięki jeszcze raz
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Posty: 15082
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: śląskie
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Jacku, skoro masz 399 wyświetleń (teraz juz 400), to ktoś to czyta ;)
- HalinaK
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 9423
- Od: 12 paź 2008, o 11:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Nowy Sącz
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Jacku ja tu cały czas zaglądam, czytam i może zaczne się produkować kulinarnie
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6531
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Ja czytam
A nawet się tymi przepisami inspiruję! kaszę zrobiłam dzień czy dwa po przeczytaniu przepisu, tylko nie taką samą, a na słono Nie ociągaj się więc, tylko wpisuj kolejne przepisy
A nawet się tymi przepisami inspiruję! kaszę zrobiłam dzień czy dwa po przeczytaniu przepisu, tylko nie taką samą, a na słono Nie ociągaj się więc, tylko wpisuj kolejne przepisy
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Posty: 29
- Od: 24 sty 2010, o 23:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: dolnośląskie
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
A czy Pan Jacek jest może stanu wolnego? Wspaniale gotuje, ma piękny ogród (w tym ziołowy).Ech, chyba niemożliwe...
Pozdrawiam i czekam na kolejne przepisy.Anka
Pozdrawiam i czekam na kolejne przepisy.Anka