Ciasta Bogusi
Re: Ciasta Bogusi
ciąg dalszy bo nie mieszczę się w 1 odpowiedzi
No więc kaszka wymieszana z proszkiem.Na koniec bakalie i jabłka.Całą masę połącz delikatnie z ubitymi białkami.
Dużą tortownicę lub formę w kształcie gwiazdy wyłóż kruchym ciastem(można podpiec,ale nie koniecznie)na to wyłóż masę makową.Piec 180 stopni około 50,mn.
Ostudzić,wyjąć z formy i polukrować a na górę uprażone migdały,skórkę pomarańczy co tam chcecie(owoce z zalewy)
Lukier
Sok z pomarańczy lub cytryny + cukier puder-utrzeć i pomazać wierzch ciasta.Smacznego
Ciasto jabłkowo makowe bez spodu.
30 dkg maku-nie parzymy ,nie mielimy-
6 pełnych łyżek grysiku+ 1 duży proszek do pieczenia
25 dgk cukru pudru
6 jaj
15 dkg masła
40 dkg utartych jabłeki-grube oczka
No więc kaszka wymieszana z proszkiem.Na koniec bakalie i jabłka.Całą masę połącz delikatnie z ubitymi białkami.
Dużą tortownicę lub formę w kształcie gwiazdy wyłóż kruchym ciastem(można podpiec,ale nie koniecznie)na to wyłóż masę makową.Piec 180 stopni około 50,mn.
Ostudzić,wyjąć z formy i polukrować a na górę uprażone migdały,skórkę pomarańczy co tam chcecie(owoce z zalewy)
Lukier
Sok z pomarańczy lub cytryny + cukier puder-utrzeć i pomazać wierzch ciasta.Smacznego
Ciasto jabłkowo makowe bez spodu.
30 dkg maku-nie parzymy ,nie mielimy-
6 pełnych łyżek grysiku+ 1 duży proszek do pieczenia
25 dgk cukru pudru
6 jaj
15 dkg masła
40 dkg utartych jabłeki-grube oczka
Ogródek An-ki
An-ka
An-ka
Re: Ciasta Bogusi
Bakalie
Cukier+ żóltka -kogiel-mogiel-potem dodawać powyższe skladniki\(mak,grysik z proszkiem,stopione ale chłodne masło na koniec bakalie,jabłka i pianę ubitą na sztywno) tą pianę ręcznie ,delikatnie wmieszać.
Piec 45min 180stopni.
Na górę co lubicie:polewę czekoladową.puder cukier,lukier.
Wstawię jeszcze(ale może jutro) sernik na kruchym spodzie,z mandarynkami lub brzoskwiniami i wykończony niecodzienną kruszonką(tylko masł z kokosem)Sprawdzony i pyszny.
Cukier+ żóltka -kogiel-mogiel-potem dodawać powyższe skladniki\(mak,grysik z proszkiem,stopione ale chłodne masło na koniec bakalie,jabłka i pianę ubitą na sztywno) tą pianę ręcznie ,delikatnie wmieszać.
Piec 45min 180stopni.
Na górę co lubicie:polewę czekoladową.puder cukier,lukier.
Wstawię jeszcze(ale może jutro) sernik na kruchym spodzie,z mandarynkami lub brzoskwiniami i wykończony niecodzienną kruszonką(tylko masł z kokosem)Sprawdzony i pyszny.
Ogródek An-ki
An-ka
An-ka
- bogusia177
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5556
- Od: 14 wrz 2007, o 08:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wodzislaw Śląski
Re: Ciasta Bogusi
Aneczko ,
Ty to jesteś super ciastkarka
Dzięki
Ty to jesteś super ciastkarka
Dzięki
- tara
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 12942
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Koszalin
Re: Ciasta Bogusi
to ja podam swój przepisik łatwy i szybki:
SERNIK
ciasto:
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
1 jajko
8 dkg margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka śmietany 30 procentowej
wszystko szybko zagnieść wyłożyć do blachy wysmarowanej
margaryna i bułka tartą lub na papier
wstawić do gorącego piekarnika
piec 180oC /10 min
w tym czasie przygotować:
1 kg sera - wiaderko najlepsze, już zmielone
5 jaj -żółtka -
3 łyżki śmietany 30 proc.
1 budyń bananowy lub śmietankowy
1 szklanka mleka
1szkl.cukru
1 cukier waniliowy
to wszystko razem połączyć, zmiksować
wlać na podpieczone kruche ciasto
do piekarnika gorącego 180o stopni na 30 minut
w tym czasie przygotować:
białka i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej ubić na sztywna pianę
po 30 minutach wyłożyć na masę serowa posypać wiórkami kokosowymi
i piec jeszcze 15 minut
MAKOWIEC
zrobić ciasto jak przy serniku - podpiec 10 min w 180oC
przygotować masę makową:
najlepiej kupić gotową masę, tam są już bakalie, cukier itp.
dodajemy masę makową /najlepiej gotową/
1 kg masy makowej
5 jaj /bez białek/
3 łyżki śmietany
1 szklanka mleka,
1 budyń bananowy
na podpieczone kruche ciasto lejemy masę makową
wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180oC na 30 minut
w tym czasie ubijamy białka z łyżką mąki ziemniaczanej
i po 30 minutach nakładamy podobnie jak przy serniku
pianę z białek ubita na sztywno i posypujemy wiórkami
kokosowymi lub nie do uznania, możemy po upieczeniu
posypać cukrem pudrem.
makowiec z pianą pieczemy jeszcze 15 minut w 180oC
na święta robię SERO-MAK czyli dwa w jednym:
Jeżeli chcemy zrobić sero-mak to:
postępujemy jak przy serniku i makowcu, mamy jedno kruche ciasto i na końcu
makowiec dopiero pianę.
przygotowujemy ciasto jak na sernik, podpiekamy
10 minut w 180oC i na to wlewamy masę serową,
pieczemy w 180 oC 30 minut
następnie na podpieczony sernik wlewamy delikatnie masę makową
pieczemy ponownie 30 minut
kiedy mamy już upieczoną masę makową nakładamy na nią pianę z ubitych białek
z 10 jajek i 2 łyżki mąki ziemniacznej.
i pieczemy 15 minut, posypujemy cukrem pudrem lub możemy zrobić
polewę czekoladowa
Sernik czy sero-mak musi przestygnąć i można pałaszować, smacznego,
wygląda skomplikowanie chyba nie!
ciasto jest mokre!
SERNIK
ciasto:
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
1 jajko
8 dkg margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka śmietany 30 procentowej
wszystko szybko zagnieść wyłożyć do blachy wysmarowanej
margaryna i bułka tartą lub na papier
wstawić do gorącego piekarnika
piec 180oC /10 min
w tym czasie przygotować:
1 kg sera - wiaderko najlepsze, już zmielone
5 jaj -żółtka -
3 łyżki śmietany 30 proc.
1 budyń bananowy lub śmietankowy
1 szklanka mleka
1szkl.cukru
1 cukier waniliowy
to wszystko razem połączyć, zmiksować
wlać na podpieczone kruche ciasto
do piekarnika gorącego 180o stopni na 30 minut
w tym czasie przygotować:
białka i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej ubić na sztywna pianę
po 30 minutach wyłożyć na masę serowa posypać wiórkami kokosowymi
i piec jeszcze 15 minut
MAKOWIEC
zrobić ciasto jak przy serniku - podpiec 10 min w 180oC
przygotować masę makową:
najlepiej kupić gotową masę, tam są już bakalie, cukier itp.
dodajemy masę makową /najlepiej gotową/
1 kg masy makowej
5 jaj /bez białek/
3 łyżki śmietany
1 szklanka mleka,
1 budyń bananowy
na podpieczone kruche ciasto lejemy masę makową
wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180oC na 30 minut
w tym czasie ubijamy białka z łyżką mąki ziemniaczanej
i po 30 minutach nakładamy podobnie jak przy serniku
pianę z białek ubita na sztywno i posypujemy wiórkami
kokosowymi lub nie do uznania, możemy po upieczeniu
posypać cukrem pudrem.
makowiec z pianą pieczemy jeszcze 15 minut w 180oC
na święta robię SERO-MAK czyli dwa w jednym:
Jeżeli chcemy zrobić sero-mak to:
postępujemy jak przy serniku i makowcu, mamy jedno kruche ciasto i na końcu
makowiec dopiero pianę.
przygotowujemy ciasto jak na sernik, podpiekamy
10 minut w 180oC i na to wlewamy masę serową,
pieczemy w 180 oC 30 minut
następnie na podpieczony sernik wlewamy delikatnie masę makową
pieczemy ponownie 30 minut
kiedy mamy już upieczoną masę makową nakładamy na nią pianę z ubitych białek
z 10 jajek i 2 łyżki mąki ziemniacznej.
i pieczemy 15 minut, posypujemy cukrem pudrem lub możemy zrobić
polewę czekoladowa
Sernik czy sero-mak musi przestygnąć i można pałaszować, smacznego,
wygląda skomplikowanie chyba nie!
ciasto jest mokre!
- Tula
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1231
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Wyższe Partie Apeninów
Re: Ciasta Bogusi
Oj przeleciałam cały wątek i nakopiowałam sobie przepisów... a miało być odchudzanie ;)
Podam też swój, na torcik makowy mojej mamy
mak - 300 gram
jabłka (utarte) - 300 gram
cukier - 300 gram
jajka - 6
masło - prawie pół kostki
kasza manna - 6 łyżek
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
aromat rumowy lub migdałowy
Mak zmielić. Jabłka zetrzeć na drobnych oczkach (nadmiar soku odlać). Masło, cukier i żółtka utrzeć razem. Dodać mak, kaszę, jabłka, proszek do pieczenia i aromat. Ubić sztywną pianę z białek, dodać do reszty i delikatnie wymieszać. Piec w natłuszczonej tortownicy. (nie umiem powiedzieć jak długo bo zawsze piekę na oko)
Ja na to daję w zależności od nastroju - albo kwaśny lukier albo polewę kawową. Dobre jest też z dodatkiem siekanych migdałów lub rodzynek, ale nie można tego dać zbyt dużo, bo opadają na dno.
Podam też swój, na torcik makowy mojej mamy
mak - 300 gram
jabłka (utarte) - 300 gram
cukier - 300 gram
jajka - 6
masło - prawie pół kostki
kasza manna - 6 łyżek
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
aromat rumowy lub migdałowy
Mak zmielić. Jabłka zetrzeć na drobnych oczkach (nadmiar soku odlać). Masło, cukier i żółtka utrzeć razem. Dodać mak, kaszę, jabłka, proszek do pieczenia i aromat. Ubić sztywną pianę z białek, dodać do reszty i delikatnie wymieszać. Piec w natłuszczonej tortownicy. (nie umiem powiedzieć jak długo bo zawsze piekę na oko)
Ja na to daję w zależności od nastroju - albo kwaśny lukier albo polewę kawową. Dobre jest też z dodatkiem siekanych migdałów lub rodzynek, ale nie można tego dać zbyt dużo, bo opadają na dno.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
- Tula
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1231
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Wyższe Partie Apeninów
Re: Ciasta Bogusi
A to może jeszcze babkę z kiśli . Dzisiaj zrobiłam, już zniknęła
kisiel - 4 sztuki (wszystkie czerwone albo wszystkie żółte)
jajka - 6
mąka - 8 łyżek
cukier - 1 szklanka
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
margaryna - pół kostki
Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać margarynę i utrzeć razem. Dodać proszek, kiśle (tak wprost z torebek), mąkę - wymieszać wszystko dokładnie. Dodać ubitą na sztywno pianę z białek, wymieszać delikatnie.
Piec w 160 stopniach przez 30-50 minut (zależnie od piekarnika, w elektrycznym przy włączonym góra i dół było gotowe po 30)
Posypać cukrem pudrem.
To są składniki na 2 blaszki struclowe, ale mi w 2 blaszkach szerokich 12 cm i długich 30 cm wyszło dość niskie. Ale pyszne
kisiel - 4 sztuki (wszystkie czerwone albo wszystkie żółte)
jajka - 6
mąka - 8 łyżek
cukier - 1 szklanka
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
margaryna - pół kostki
Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać margarynę i utrzeć razem. Dodać proszek, kiśle (tak wprost z torebek), mąkę - wymieszać wszystko dokładnie. Dodać ubitą na sztywno pianę z białek, wymieszać delikatnie.
Piec w 160 stopniach przez 30-50 minut (zależnie od piekarnika, w elektrycznym przy włączonym góra i dół było gotowe po 30)
Posypać cukrem pudrem.
To są składniki na 2 blaszki struclowe, ale mi w 2 blaszkach szerokich 12 cm i długich 30 cm wyszło dość niskie. Ale pyszne
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Posty: 36516
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Cieszyn
Re: Ciasta Bogusi
Dziewczyny - jesteście wielkie.
Aż ślina kapie jak czyta sie te wszystkie przysmaki.
Podziwiam wasze talenty kucharskie, bo ja to raczej z tych mniej utalentowanych.
Ale zaraz zapisuję do kapownika - wszystkie - bo co jeden to lepszy.
Wielkie dzięki.
Aż ślina kapie jak czyta sie te wszystkie przysmaki.
Podziwiam wasze talenty kucharskie, bo ja to raczej z tych mniej utalentowanych.
Ale zaraz zapisuję do kapownika - wszystkie - bo co jeden to lepszy.
Wielkie dzięki.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Wisienka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 4094
- Od: 9 lis 2006, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Strefa 6a
Re: Ciasta Bogusi
Jako że szukam ciastowego natchnienia, a serniki i makowce mi się już
po świętach przejadły, więc zajrzałam znowu do Ciebie Bogusiu.
Pysznie zapowiada się
"Ciasto biszkoptowo-jabłkowe ze śmietaną" .
Tylko mam pytanie - czy to ciasto trzeba trzymać w lodówce?
Bo góra jest ze śmietany?
I chciałam zapytać o "Ciasto forumek". Na górę daje się ubite białka.
Ponieważ ja sparzam jaja, które używam do kremów, więc białka się
nie nadadzą. Robiłam kiedyś biszkopt z "ptasim mleczkiem", ale
nie pamiętam proporcji. Robiło się go z galaretki i mleczka w puszce
(i nie wiem, czy jeszcze czegoś).
Może wiesz Bogusiu coś na ten temat? Dałabym wtedy na górę zamiast
tych białek.
Życzę pomyślności w Nowym Roku i wielu smacznych wypieków!
po świętach przejadły, więc zajrzałam znowu do Ciebie Bogusiu.
Pysznie zapowiada się
"Ciasto biszkoptowo-jabłkowe ze śmietaną" .
Tylko mam pytanie - czy to ciasto trzeba trzymać w lodówce?
Bo góra jest ze śmietany?
I chciałam zapytać o "Ciasto forumek". Na górę daje się ubite białka.
Ponieważ ja sparzam jaja, które używam do kremów, więc białka się
nie nadadzą. Robiłam kiedyś biszkopt z "ptasim mleczkiem", ale
nie pamiętam proporcji. Robiło się go z galaretki i mleczka w puszce
(i nie wiem, czy jeszcze czegoś).
Może wiesz Bogusiu coś na ten temat? Dałabym wtedy na górę zamiast
tych białek.
Życzę pomyślności w Nowym Roku i wielu smacznych wypieków!
Pozdrawiam serdecznie
Re: Ciasta Bogusi
Też robię takie "ptasie mleczko" 1 galaretkę rozpuszczam w minimalnej ilości wody i ubijam z mlekiem w puszce, druga warstwa to żelatyna z ubitą kremówką ewentualnie galaretka innego koloru z kremówką. Na żelatynie będzie pewnie napisane ile potrzeba żeby usztywnić określoną ilość płynu (bo ja zawsze wszystko na oko robię i trudno mi określić) - czyli w tym przypadku kremówki. Ta wersja jest taka "owocowa". Mnie bardziej odpowiada smak czekoladowo - mleczny czyli używam czekoladowego mleka w puszce i "białego lub własnie kremówki.
- bogusia177
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5556
- Od: 14 wrz 2007, o 08:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wodzislaw Śląski
Re: Ciasta Bogusi
Wisieńko,to ciasto tak się nazywa ,bo robiłam je, jak dziewczyny z forum do mnie przyjechały ,,było pyszne ,,,możesz zrobić z białek sparzonych ,ptasie mleczko ,,,
tzn.górę ,,nie martw się bo się białka ubiją ,przecież parzysz je przez parę sekund
zrób według podanego przepisu ,na pewno wyjdzie
Ja dałam wiśnie mrożone a sok który spłynął dodałam do piany ,,,ale wcale nie muszą być to wiśnie ,(choć w Twoim przypadku )jest tyle owoców
pozdrawiam ,,i napisz czy robiłaś i jak wyszło :P
tzn.górę ,,nie martw się bo się białka ubiją ,przecież parzysz je przez parę sekund
zrób według podanego przepisu ,na pewno wyjdzie
Ja dałam wiśnie mrożone a sok który spłynął dodałam do piany ,,,ale wcale nie muszą być to wiśnie ,(choć w Twoim przypadku )jest tyle owoców
pozdrawiam ,,i napisz czy robiłaś i jak wyszło :P
- Wisienka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 4094
- Od: 9 lis 2006, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Strefa 6a
Re: Ciasta Bogusi
Dzięki dziewczyny za podpowiedzi.
Nawet nie wiedziałam, że jest czekoladowe mleko w puszce.
Bogusiu - zdecyduję się na to "forumkowe" ciasto.
Jeżeli mi ładnie wyjdzie to pstryknę fotkę.
Dziś w sklepie widziałam drylowane mrożone wiśnie
więc one wylądują w cieście.
Nawet nie wiedziałam, że jest czekoladowe mleko w puszce.
Bogusiu - zdecyduję się na to "forumkowe" ciasto.
Jeżeli mi ładnie wyjdzie to pstryknę fotkę.
Dziś w sklepie widziałam drylowane mrożone wiśnie
więc one wylądują w cieście.
Pozdrawiam serdecznie
- Wisienka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 4094
- Od: 9 lis 2006, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Strefa 6a
Re: Ciasta Bogusi
Chcę jeszcze zrobić Bogusiu Twoje kokosowe kulki.
Tylko nie wiem, jak długo można je przechowywać?
A może zrobiłabym więcej i zamroziła?
Byłyby jak znalazł dla niespodziewanych gości.
Mroziłaś już je kiedyś?
Tylko nie wiem, jak długo można je przechowywać?
A może zrobiłabym więcej i zamroziła?
Byłyby jak znalazł dla niespodziewanych gości.
Mroziłaś już je kiedyś?
Pozdrawiam serdecznie
- bogusia177
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5556
- Od: 14 wrz 2007, o 08:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wodzislaw Śląski
Re: Ciasta Bogusi
Wisieńko nie nie mroziłam ,ale powiem Ci ,że są tak dobre ,po co je mrozić ,,zjesz je raz dwa ,,,ale tak poważnie ,,,ja miałam ponad 2 tygodnie zostawione i wytrzymały :P