Rabatki Konstantego w podwórkowym ogródku cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Rabatki Konstantego w podwórkowym ogródku cz.2

Post »

Witajcie wtorkowo z wilgocią dużą.Grudnik ma piętrowe kwiaty,na popołudniowe ćwiczenia II roku przyniosę aparat fot.,strasznie się rozkwitł.
Taro,Tajgo i Lisko-Kostek jest jeszcze u babuni.Nauczył się odkręcać dolny zamek i otwierać drzwi... ;:3
Zyto-lilia św. Antoniego to jest chyba zawsze wyłącznie biała,ma być silnie pachnąca.
Stasiu-o różach św. Antoniego nic nie wiem.
Awatar użytkownika
Agniesia
500p
500p
Od: 31 sie 2009, o 01:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

witaj Ewo!

w tym roku jakoś wszystko przyspieszyło, zima w październiku, grudnik kwitnie w listopadzie - a to wszak Kaktus Bożego Narodzenia - czyżby więc Sylwester, a co za tym idzie, koniec roku miały nastąpic w Andrzejki? :lol:

krokusy jesienne nie popisały się, zanim rozwinęły pąki, położył je wiejący w zeszłym tygodniu wicher... :evil: , ale jestem i tak zadowolona, posadziłam 10 sztuk, 9 wyszło :!: zobaczymy za rok.

koronki dziergane szydełkiem - eh, bajka! sama jeszcze w podstawówce i potem w liceum robiłam sobie kołnierzyki do bluzek, a raz porwałam się na wydzierganie firanki w róże, niestety, dalej czeka na wykończenie, już z 15 lat :;230

specjalistką od szydełka jest moja mama, ja wolę haft krzyżykowy i malowanie na szkle.
czy Kostek przymierza się do zimowego snu? mój hrabia Sylwester chyba na zimę powrócił do domu, już na dobre, jest od kilku dni i rozstawia psy po kątach.

ps. rzucam palenie i jestem ;:135 ;:161
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44

Post »

Ewuniu, szkoda, bo w Twoim wątku przeczytałam o liliach św. Antoniego. Jak Konstanty wróci, to proszę go głasiać od cioci stasi ze wsi szczedrzyk i wkleić parę fotek.

Aga, ja rzuciłam palenie w jednej chwili, prawie. W sobotę postanowiłam, że nie palę od poniedziałku i ... tak zrobiłam. To już prawie 20 lat (będzie 10 marca 2010r.). Jak Cię interesuje, to napisz.

Doszukałam sie, to Pani zyta.malek pisała o liliach św. Antoniego. Muszę sprawdzić w google, czy są jeszcze inne kolory tych lilii, bo jak na razie to słyszałam tylko o białych.

Życzę Wszystkim miłego dnia. Pa, pa, pa.... ;:196 :wit ;:196
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
Agniesia
500p
500p

Post »

stasia109 pisze:Ewuniu, szkoda, bo w Twoim wątku przeczytałam o liliach św. Antoniego. Jak Konstanty wróci, to proszę go głasiać od cioci stasi ze wsi szczedrzyk i wkleić parę fotek.

Aga, ja rzuciłam palenie w jednej chwili, prawie. W sobotę postanowiłam, że nie palę od poniedziałku i ... tak zrobiłam. To już prawie 20 lat (będzie 10 marca 2010r.). Jak Cię interesuje, to napisz.

Doszukałam sie, to Pani zyta.malek pisała o liliach św. Antoniego. Muszę sprawdzić w google, czy są jeszcze inne kolory tych lilii, bo jak na razie to słyszałam tylko o białych.

Życzę Wszystkim miłego dnia. Pa, pa, pa.... ;:196 :wit ;:196
co do lilii też słyszałam wyłącznie o białych.
Stasiu, napiszę na PW.

Ewo, Kostka głaskac, głaskac, od Zerbuniaków też ;:108 :D
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Ewcia, nie gniewaj się za rozmówki w Twoim wątki, ale muszę wesprzeć Agnieszkę.
Wiesz - w słusznej sprawie :lol: :lol:
Aga rzucenie palenia jest możliwe, jestem tego "świeżym" przykładem, prawie rok ;:138
nie palę i już, też z dnia na dzień. Kiedyś trzeba dojrzeć i właśnie przyszła pora.
Trzymam kciuki. :!: :!:
Ewa ja też znam tylko białe lilie św. Antoniego :roll:
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
justynaz
200p
200p
Od: 23 sty 2009, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

przepraszam że się wtrącam ale ja z dzieciństwa pamietam że lilie białe to lilie Św.Józefa , bardzo mocno pachną,natomiast lilie Św.Antoniego są pomarańczowe.Może się mylę,ale na obrazach można zobaczyć właściwy kolor. :oops:
Justi
zapraszam do mnie
Ogród nowicjuszki
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agniesiu-sprawdzałam w necie.
Witam Justynęz.
Widzę,że toczy się zażarta dyskusja o liliach-św.Antoni jest przedstawiany z biała lilią -symbolem niewinności,takiż obrazek był na opakowaniu mojej lilii i napis"lilia św. Antoniego",firma POLAN.Czytałam,że te białe lilie są poświęcane przez małe dziewczynki w kościele Bernardynów w dniu św. Antoniego.Św.Józef bywa także przedstawiany z biała lilią.Lilie pomarańczowe to smolinosy.
Awatar użytkownika
Agniesia
500p
500p

Post »

Moja św. pamięci Babcia, od kiedy pamiętam, hodowała "Antoniego", to oprócz królewskich Regali były jej ulubione, białe, kwitnące pod koniec czerwca. pachną bardzo mocno i brudzą pyłkiem nosy, charakteryzują się tym, że po kwitnięciu mają okres spoczynku, pod koniec lata wyrasta rozeta liści, które zimują, a wiosną wypuszczają pąk kwiatowy
Obrazek

dzięki dziewczyny, za wsparcie, a Tobie Ewo, szczególnie dziękuję za użyczenie miejsca u siebie :wit ;:196
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44

Post »

Justi, chyba masz rację. Lilie św. Józefa sa białe, a św. Antoniego pomarańczowe. :oops:
Urcze blade, szukam, ale każda lilia św. Antoniego to....biała???
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

od kiedy pamiętam lilia św.Antoniego była biała, zresztą dzieci do komunii miały własnie ta lilijkę, ma coś ze smolinosa bo jej pręciki brudziły noski ciekawskich, natomiast św.Józefa też są białe ale maja nieco inny kształt są więcej trąbkowane,nie są całkowicie białe, taka jest moja ocena być może się mylę

może to coś wyjaśni
http://miasta.gazeta.pl/rzeszow/1,34975,2764742.html
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Ewko widzę, że remont zakończony, firanki wiszą, kocourzik na wczasach a Ty sobie spacerkiem po Krakowie chadzasz :?: :wink:
U nas zimno, mokro i buro i gdyby nie domowe kwiatki to byłoby jeszcze bardziej ponuro.
Moje grudniki już przekwitły i teraz mają chwilę oddechu a przed swiętami mają mi się zameldować z nowymi kwiatkami. :D
To co teraz u mnie kwitnie to fiołki.
Ale Ci zazdroszczę tej trzmielinki oskrzydlonej...śliczności. :D
Pozdrawiam cieplutko.
:)
Awatar użytkownika
Andrzej Max
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lip 2009, o 15:35
Kontakt:

Post »

Witajcie! Widzę że o liliach św. Józefa rozprawiacie? Ja mam je już od "pokoleń" co roku pięknie kwitły i były podobne jak "dwie krople tego samego" do tych na zdjęciu. A miała je jeszcze moja Babcia (ś.p.) i takie przekazała. No może "moje" nieco smuklejsze są, choć przez nornice nieco ich wygląd się zatarł, bo ze trzy lata kwiatów jak należy doczekać się nie mogę... :evil: Te - odżywione dobrze i bez szkodników widocznie... :wink:
Pozdrawiam słonecznie
Andrzej M.
:-) Moje ogłoszenie.
Moje kamienie Moje kamienie 2011
justynaz
200p
200p
Od: 23 sty 2009, o 20:56
Kontakt:

Post »

macie rację rozmawiałam z moją mamą ,obie lilie sa białe tylko różnią się troszeczkę wyglądem :oops:
Justi
zapraszam do mnie
Ogród nowicjuszki
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Ewuniu też mi się podoba to zdjęcie co /lisce/ rzeczywiście jest bardzo nastrojowe.
Dostałam od koleżanki na wiosnę lilię św.Józefa, czy Antoniego dla mnie nie ma różnicy ale zaczęła
mi gnić więc ją wykopałam i włożyłam do donicy , zakwitła, przekwitła teraz wypuściła rozetę i za bardzo nie wiem co z nią zrobić czy wkopać ją do ziemi czy zadołować w szklarni.Nie wiem za bardzo jaką ona lubi ziemię i jakie stanowisko.U mojej koleżanki rośnie w glinie, U mnie niestety gliny nie ma.
Tak przy okazji wkleiłam na 7 stronie w moich domowych kwiatach i storczykach zdjęcia moich
okien gdy jeszcze nie miałam działki.Kiedyś obiecałam że jak znajdę to wkleję.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam świątecznie i deszczowo,rozpadało się porządnie a chcemy iść pośpiewać patriotycznie z Loch Camelot po południu ,jak co roku 11 listopada...
Obrazek
Grudnik kwitnie na potęgę.
Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”