Ogródek KaRo cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Julio,Wisienko,Aneto - miło mi,że podoba się Wam u mnie. :D

Zastanawiałam się nad przypadkiem mojej ketmii i doszłam do wniosku,że najbardziej prawdopodobna przyczyna to zmiana warunków jej uprawy.Tak jak sugeruje kogra.
Jesienią ubiegłego roku przesadziłam ją.
Choć miejsce jest bardzo słoneczne (wystawa południowa) i osłonięte budynkiem od północy to ziemia jaką jej zaserwowałam to nie uprawiany przeze mnie od lat zakątek ogrodu z bardzo starymi świerkami i tujami .
Ich korzenie rozłażą się po całym tym fragmencie ogrodu .
Nie znam co prawda odcznu gleby w tym miejscu jest on jednak specyficzny z uwagi na rosnące tu gatunki drzew i to on prawdopodobnie wpłynął na mój krzew.
Absolutnie wykluczam sprawę szczpienia -odgrzebałam ziemię , żeby sobie przypmnieć - to nie jest roślina szczepiona,a kupiłam ją jako sadzonkę w mojej ulubionej firmie wysyłkowej ,to był jeden patyk.
Pęd kwitnie nadal na biało i tak mi żal go odcinać :( ,jednak muszę podjąć próbę jego ukorzenienia .
Bardzo liczę na krzew o czysto białych kwiatach. :)
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Dziś na "dzień dobry "proponuję troszkę natury:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Niestety ,nie wiem co jak się nazywa :(
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Ja nie tylko nie wiem co to jest, ale pierwszy raz widzę takie naturalne poduchy kwiatowe. Czy to są roślinki leśne czy łąkowe ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 2 kwie 2007, o 18:08

Post »

KaRo pisze:Jesienią ubiegłego roku przesadziłam ją.
...miejsce jest bardzo słoneczne (wystawa południowa) i osłonięte budynkiem od północy...
Krysiu, teraz mnie zaskoczyłaś :shock: . Nawet nie pytałam na jakim stanowisku powinna rosnąć ketmia, bo myślałam, że wiem :oops: Ja swoją kupiłam jako cieniolubną i rośnie bidulka w zdecydowanym półcieniu, słoneczka ogląda bardzo niewiele. Czy wszystkie ketmie lubią słońce, czy to może zależeć od odmiany? Dodam, że wygląda na całkiem zadowoloną, teraz zabiera się za kwitnięcie.
Awatar użytkownika
Xa-b
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 cze 2007, o 17:43

Post »

KaRo szkoda ciąć, nie uzyskasz czysto białej odmany. Miałam kilka białych, póżniej 'naciągnęły' różu i już takie pozostały. Z nasion najwyżej, ale to niespodzianka, nigdy nie wiesz co wyrośnie. Moje ketmie lubią słońce, ale nie tolerują suszy, potrzebują wilgotnej ziemi..
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 kwie 2007, o 20:15

Post »

KaRo na ostatnim zdjęciu jest przelot.Mam go u siebie .Jest jeszcze w kolorze czerwonym i pomarańczowym.Mocno się rozsiewa.Ale niestety u mnie już przekwitł.Jest bardzo dekoracyjny.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Wszystkie ketmie to rośliny miejsc słonecznych Karolino,ale jak wiesz. praktyka nie zawsze idzie w parze z teorią,więc
skoro Twoja ma się świetnie w półcieniu - to znaczy ,że tam ma rosnąć.
Moja ketmia też lubi słońce i w tym roku nie zamęcza mnie podlewaniem bo lato jest u mnie bardzo mokre.

Nie mogę zrezygnować Aniu z próby ukorzenienia tego pędu :D ,nie mogę... lubię eksperymenty .
Nawet jeśli nie osiągnę tego co chcę -spróbować muszę.

Grażynko te rośliny pochodzą z wydm .
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Oj Elu - proszę zbierz kilka nasion przelotu dla KaRo.
Bardzo proszę.... ;:79
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 kwie 2007, o 20:15

Post »

Wycięłam w pień przekwitnięte kwiatostany.Jednak na pewno na wiosnę pojawi sie mnóstwo siewek.Kolorów nie gwarantuję.Jednak,jak już zakwitną u Ciebie, to będziesz miała do bólu i wtedy wybieszesz co będzie Ci się podobało.Przeloty często zachowują się jak byliny dwuletnie.Niektóre po 2 latach giną, jednak zawsze pozostawiają cząstkę siebie.Sprawdzę jednak w kątach ogrodu.Może jeszcze coś przetrwało.
Jeśli byłabyś na wystawie w Bykach (przed Piotrkowem), tej o której mówiłam, to mogłybyśmy się spotkać i jeśli znajdę młode siewki (a myślę, że tak), to dałabym Ci przelot.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Kiedy ta wystawa Elu? Chocby orientacyjnie - bo sierpień i pół września mam przeładowany .Ale może sie wcisnęłabym gdzieś? :wink: :D
kontrapunkt
100p
100p
Od: 24 mar 2007, o 21:35

Post »

Przelot uroczy -a jak jest wysoki i jak długo kwitnie ,czy po przekwitnięciu można przyciąć i znowu zakwitnie ,a wyobraźcie sobie jak malowniczo wyglądałaby mieszanka pomarańczowego i żółtego .Czy nasiona zdobyłyście w sklepach ogrodniczych ?
pozdrowienia
Inka
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Faktycznie Inko - Ela obiecuje niezobowiązująco (jak sie uda) siewki w przyszłym roku ..
Ja przypominam sobie że kupiłam w tym roku sadzonkę czerwonego ,kwitł krótko i ...zapomniałam o nim .
Ten na zdjęciu ma również piękny kolor.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Znalazłam zdjęcie mojego

Przelot pospolity -Anthyllis vulneraria 'Rubra'
Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

KaRo jeśli chcesz mieć białego hibiskusa to ja mam taki, mogę Ci posłać szczepkę. Mój jest oryginalnie biały i nie zmienia koloru. :lol: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Grzegorz B

Post »

Krysiu, ta "natura" jest nie do opisania. Ja takich cudów to jeszcze nie widziałem, ale może dlatego, że na wybrzeżu takich nie ma, albo ja mam słaby wzrok i jeszcze ich nie ujrzałem :wink:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”