Hosta quiz

Hosty
muchazezlotym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2008, o 13:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No chyba nie Patriot :shock:
x_P-42

Post »

Przeleciałam w HL wszystko na "P", ale prócz Patrician, który też inaczej wygląda nie znalazłam nic, na czym można by oko zawiesić ;:14
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
muchazezlotym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A może to Pilgrim :shock: :?:
aden
100p
100p
Od: 15 sie 2009, o 13:47

Post »

Elu, to właśnie ta hosta. Przynajmniej tak było napisane na doniczce. Niestety zdjęcia na HL przekłamują kolor, a u Fransena zupełnie chociaż opis pasuje. Gratulacje!!!!
Pozdrawiam, Andrzej
x_P-42

Post »

Mój Pilgrim ma zupełnie inny kolor, margines i kształt liścia :!: Choć także jest młody, to margines jest szerszy, nie taki naciekowy , liść bardziej okrągławy:(
Wrzuć ją w "Identyfikacje", bo mnie się nie wydaje ... :shock:
muchazezlotym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki, moja Pilgrim wygląda tak:

Obrazek

Ale ona ma 4 lata, Twoja jest młoda. Kwitła w lipcu, A Twoja chyba teraz ma kwiaty na długich pędach, prawda?

Za chwilę wyszperam zagadkę
muchazezlotym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oto zagadka:

Obrazek
aden
100p
100p

Post »

Ok Pola, wrzucę na identyfikację.
Nie jestem jeszcze wytrawnym znawcą gatunku i pewnie długo nie będę. Moje doświadczenia hostowe są niewielkie. Staram się korzystać z Waszej wiedzy i tego co można znaleźć w necie. Kupując oznaczoną roślinę w sklepie ogrodniczym miałem prawo spodziewać się, że kupuję właśnie tą. Pola, jeżeli poczułaś się wprowadzona w błąd, to przepraszam. Nie to było moim zamiarem.
Hosta w tej chwili faktycznie wygląda nie najciekawiej, jakby przygasła. Może to z powodu mocno zacienionego stanowiska? Wiosną i na początku lata jej barwy były bardziej intensywne - zieleń ciemna dość ostra, a margines wąski żółty, jeszcze ciemniejsze jak na zdjęciu Eli robionym w połowie lipca. Właśnie ze względu na te kontrastujące kolory ją kupiłem.

Elu, Twoja jest piękna. Mam nadzieję, że moja za kilka lat też taka będzie.
Pozdrawiam, Andrzej
muchazezlotym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli przyjrzeć się poszczególnym liściom, to jest znaczne podobieństwo w mojej i Twojej. Moja ma przefiltrowane słońce do około 11.00 a i tak się nieznacznie przypala.
Andrzej, napisz coś o jej kwiatach.
Myślę, że Pola nie ma Ci niczego za złe - po prosty jest dociekliwa ;:37
x_P-42

Post »

aden pisze:Ok Pola, wrzucę na identyfikację.
Nie jestem jeszcze wytrawnym znawcą gatunku i pewnie długo nie będę. Moje doświadczenia hostowe są niewielkie.
Aden, nie jest powiedziane,ze mam rację, lepiej sie upewnić.Mało tu fachowców od host - możemy ich policzyć na palcach jednej ręki : 4, czy 5 osób. Nawet Oni piszą,że nie podejmują się rozpoznawania młodych host, które nie wykształciły cech właściwych .
Może się mylę, bo także się dopiero uczę i bardziej wiem, czego nie wiem, niż wiem :shock: :;230 , powiem Ci jednak szczerze, że Pilgrim, jako obiekt na zdjęciu wydała mi się tak nieprawdopodobna... Stąd moje wątpliwości . Piszesz :"Pola, jeżeli poczułaś się wprowadzona w błąd, to przepraszam. Nie to było moim zamiarem. " - no co Ty? Daj spokój ;:196
muchazezlotym pisze: Myślę, że Pola nie ma Ci niczego za złe - po prosty jest dociekliwa ;:37
Elu, myślę,że Andrzej wie o tym. Przecież ten quiz, to zabawa, przez którą mamy się uczyć.Dlatego ja, zadając zagadkę, nigdy nie ograniczam się do samej fotki. Podaję pewne dodatkowe informacje, które zawsze w jakimś małym procencie zostają w głowie.
Fakt,że jestem dociekliwa .A to dlatego,że staram się nauczyć jak najwięcej . :)
muchazezlotym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pola42 pisze:A to dlatego,że staram się nauczyć jak najwięcej . :)
Właśnie to oznaczała moja książka ;:113
muchazezlotym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

muchazezlotym pisze:Oto zagadka:

Obrazek
Zagadaliśmy moją zagadkę ;:44
Hosta średniej wielkości, dość szybko rośnie (podobno, bo moja to przedszkolak :D )
x_P-42

Post »

Katherine Lewis :?:
muchazezlotym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie, jest mocno wybarwiona bo ma dość dużo słońca :)
aden
100p
100p

Post »

Trochę roślin już posadziłem. Jeżeli wczesną wiosną poprzez otwory w doniczce przerastają korzenie i są tak poprzeplatane, że trudno z doniczki ją wyjąć, to na pewno nie była do niej posadzona w tym roku. Niestety, nie pamiętam jak kwitła, a zdjęć nie mogę znaleźć.
Pozdrawiam, Andrzej
Zablokowany

Wróć do „Hosty”