Jak pozbyc się lisów z ogrodu ?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Nicegarden
200p
200p
Od: 5 sie 2009, o 23:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Jak pozbyc się lisów z ogrodu ?

Post »

Mam maly problem, otoz wieczorem i w nocy mamy odwiedziny niechcianych gosci-odwiedzaja nas lisy.Nasza miejscowosc lezy w fajnym miejscu miedzy dwoma lasami ,a za lasem mamy morze...lasy sa pelne lisow niestety.
Maz zainstalowal lampy ktore zapalaja sie gdy cos sie ruszy ale to wrecz liskom pomoglo :roll: ,teraz sobie widza gdzie co jest i chodza po ogorodzie jak paniska.Nie musze chyba mowic jak straszny jest zapach lisiego moczu.Zepsuly mi juz dwa wiatraki ,kopia dziury,a juz piski sa nieraz takie jakby kogos zarzynali :shock: :lol: .Sasiedzi nie maja tego problemu..maja ogrody kwiatowe,natomiast u nas jest dosc duzy trawnik,tuje ..czuja sie u nas komfortowo :? .Szukalam juz info i wiem ze pieprz moze pomoc oraz odchody tygrysa(musialbym jechac do Zoo pobliskiego i spytac czy by mi nie oddali :lol: ).Prosze o rady...."Bron "na wode nie pomaga,na drugi dzien wracaja...kubly na smieci mam zabezpieczone..nie wiem czemu akurat do nas tak przychodza...Czy ktos z Was mial podobny problem?
Natura dała nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język po to, abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili.

? Sokrates
cx

Post »

Witam.

Odchody tygrysa????,to chyba jakiś żart :shock: .
Coś te lisy musi do Was zwabiać,może mają tam co jeść?,może czują się bezpiecznie?
Zwierzęta rzadko kiedy robią coś bez powodu.

Hej.
Nicegarden
200p
200p

Post »

W moim ogrodzie nie ma nic co by zachecalo lisy..no chyba ze lubia fasole i ogorki ..ale nie zauwazylam szkod akurat tam. Wieczorami i nocami biegaja po mojej ulicy,to raczej norma z tego co rozmawialam z sasiadami ,od zawsze tak bylo.Z tymi odchodami tygrysa to nie zart ,kilka osob mi to doradzilo,chcialam jakis bardziej dostepny srodek....dlatego pytam.
Dom i ogrod przez dluzszy czas staly puste...moze lisy sobie tam urzedowaly :roll: a my wtargnelismy na ich teren wprowadzajac sie ,juz sama nie wiem.Chce naprawde sie ich pozbyc.
Natura dała nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język po to, abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili.

? Sokrates
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A nie pomógłby ten środek, który służy do odstraszania psów?
Waleria
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czy to oznacza, że nie macie ogrodzenia?

U mnie bywał jeden, może dwa różne lisy, spacerował sobie po tarasie, kopał dziury pod tarasem, trochę mnie straszył wścieklizną... ale odkąd rano i wieczorem pies obiega i znakuje włości, wizyty się skończyły. Teraz widuję lisy tylko z daleka, koło sadzawki i chaszczy, gdzie mają swoje własne miejsce.

A więc: wyżeł!!! Koniecznie facet wyżeł :) Piękne to i pożyteczne zwierzę :wink:

(bo wszystkie wyżły to fajne chłopaki, oczywiście)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Nicegarden
200p
200p

Post »

Ogrodzenie mamy z kazdej strony ,prawa strona jest obsadzona tujami i domyslam sie ze wlasnie tam musialy sobie wykopac jakies tajne przejscie :? ,za nic sie tam nie przecisne,moze meza namowie 8) ...tez sie boje wscieklizny ,mam dwojke malych dzieci .
Pies! To jest mysl...sasiadka dostanie zawalu,bo jej to nawet zapach mojego grilla przeszkadza a co dopiero pies.
Nalewka masz u mnie piwo,czemu sama o tym nie pomyslalam :oops: Dziekuje

? Sokrates
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Lisy robią gospodarzom prezenty,może też Ci się trafi.Kiedyś w grządce liliowej
wyrósł bardzo duży kopiec.Myślałem,że kreci.Rozgarniając ziemię grabiami,wygrzebałem kurę.Była bardzo napęczniała,dlatego zrobił się kopiec.
Po dwóch tygodniach w miejscu kury,była dziura.Właściciel szukał schowanego
dania,które przez ten czas powinno dojrzeć.
Nicegarden
200p
200p

Post »

Mirzan a to dobre :shock: :lol: ,naszkodzily mi w ogorkach troszke,pokopaly dziury ale prezentu jeszcze nie znalazlam :D

? Sokrates
Awatar użytkownika
piters
50p
50p
Od: 5 paź 2008, o 11:45

Post »

pies rzeczywiście wskazany w przypadku obecności lisów - wystarczy nawet jakaś psia miniaturka (ważne aby miała w ogrodzie swobodę ruchu) i lisów na pewno nie bedzie :!:
mirzan
---

Post »

Lisy nie lubią małych piesków? Na kolację,jak dobrze skruszeje.
Awatar użytkownika
piters
50p
50p
Od: 5 paź 2008, o 11:45

Post »

mirzan pisze:Lisy nie lubią małych piesków? Na kolację,jak dobrze skruszeje.

:lol: :lol: :lol: mam znajomego myśliwego i jego pieski (ok 7kg) o liskach mają inne zdanie :D :D :D
mirzan
---

Post »

Lisek to taki piesek bonsai,jak jamniczek.Podkopałem u siebie w ogrodzie
siatkę,aby zachęcić liski, boryski i inne do odwiedzania mnie.
sylwekw

Post »

No tak spóźniłem się ale też chciałem poradzić posiadanie psa ..... nawet lepiej suki ..... ale już ktoś mnie uprzedził. Pies nie tylko ze względu na lisy - jest wiele innych powodów dla których pies w domu powinien lub choćby mógłby zawitać :-)

P.S. U mnie od pojawienia się suni nawet krety się wyniosły (do sąsiadów :-))
Nicegarden
200p
200p

Post »

Dobrze wiedziec,dziekuje :D
Maz uslyszal o psie i juz jest wymowka do zmiany auta na wieksze by pies mial wiecej miejsca :lol: :lol: :lol: każdy pretekst dobry :lol: .
na razie kilka dni bez odwiedzin liskow mamy.

? Sokrates
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”