Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
- EwkaEs
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 9778
- Od: 9 lip 2008, o 20:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: południe kraju
Lisko-z twardych gruszek robiłam zeszłego roku takie na ostro,zostały szybko wyjedzone,więc pokazać nie mogę.
64. Gruszki na ostro
Na 2 kg gruszek,1/2 kg cukru, 2 szkl. octu winnego, wody do zalewy to tak na oko, trzeba próbować(zalewa ma być
lekka ),2 papryczki chili malutkie, kilka gwiazdek anyżu, kilka całych goździków,parę ziaren gorczycy, opcjonalnie jeszcze trochę rodzynków,kawałek chrzanu i po gałązce świeżej mięty.Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić w ósemki, ciasno upchać w słoikach takich po dżemie(chodzi o wielkość) przekładając przyprawami.Zalać gorącą zalewą, zakręcić.Krótko pasteryzować.
Ponieważ miałam miód to część gruszek była nie z cukrem, a w zalewie miodowej.
Zasadniczo te gruszki były przeznaczone do mięsa.
64. Gruszki na ostro
Na 2 kg gruszek,1/2 kg cukru, 2 szkl. octu winnego, wody do zalewy to tak na oko, trzeba próbować(zalewa ma być
lekka ),2 papryczki chili malutkie, kilka gwiazdek anyżu, kilka całych goździków,parę ziaren gorczycy, opcjonalnie jeszcze trochę rodzynków,kawałek chrzanu i po gałązce świeżej mięty.Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić w ósemki, ciasno upchać w słoikach takich po dżemie(chodzi o wielkość) przekładając przyprawami.Zalać gorącą zalewą, zakręcić.Krótko pasteryzować.
Ponieważ miałam miód to część gruszek była nie z cukrem, a w zalewie miodowej.
Zasadniczo te gruszki były przeznaczone do mięsa.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6530
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
Ewo, czy te przyprawy i dodatki to należy pokroić i wymieszać, żeby je potem jakoś równo rozdzielić po słoikach, czy zagotować zalewę ze wszystkim i zalewać taką lekko pikantną?Ewa Janina Sadowska pisze:z twardych gruszek robiłam zeszłego roku takie na ostro,
Jeszcze o gruszkach na forum o winie znalazłam przepis na:
65. Konfitury z gruszek
"1,5 kg twardych zimowych gruszek
1,5 kg cukru, kilka goździków
lub kawałek wanilii"
"Umyte gruszki zalać wodą i gotować pod przykryciem, aż zmiękną. Odcedzić, ostudzić, obrać, pokroić na ćwiartki lub ósemki, wykroić gniazda nasienne. Małe gruszki, np. bergamotki, pozostawić w całości. Z cukru i szklanki wody ugotować syrop, ostudzić, zalać nim gruszki i odstawić na noc. Do przyrządzania syropu można użyć, zamiast wody, soku z wiśni lub jabłek.
Następnego dnia zlać syrop i podgrzewać tak długo, aż zgęstnieje. Znowu zalać nim gruszki i pozostawić je w syropie na kilkanaście godzin. Powtórzyć te czynności jeszcze dwukrotnie, za każdym razem gotując gruszki w syropie kilka minut (po drugim gotowaniu powinny stać się szkliste). Gorące konfitury przełożyć do wyprażonych słoików typu twist, starannie zamknąć, ostudzić."
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Wielkie dzięki Nalewko
Zrobiłam już gruszki Ewy (przyprawy powkładałam do słoików i zalałam zalewą)
Nastawiłam aronię z gruszkami (jutro skończę)
i nie widać końca tych gruszek....
dlatego każdy przepis na wagę złota
Zrobiłam już gruszki Ewy (przyprawy powkładałam do słoików i zalałam zalewą)
Nastawiłam aronię z gruszkami (jutro skończę)
i nie widać końca tych gruszek....
dlatego każdy przepis na wagę złota
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
66. Patisony marynowane
Najlepiej jak są malutkie...
duże nie są takie fajne (trzeba kroić na małe kawałki).... ale jak są to warto je zakonserwować
zalewa:
woda + ocet: 7:1 (większośc robi 5:1...... to zależy czy ktoś lubi ocet... )
ok
do szklanki octu i 7 wody dodaję 2 łyżki soli, 8 łyżek cukru, zagotowuje i zalewam
do słoików wkładam patisony poprzekładane cebulą ( i jak ktoś lubi to i marchewką)
lisć laurowy
2 zabki czosnku
koper
3 ziarenka ziela
kilka ziaren pieprzu
kilka ziaren gorczycy (używam białej)
pasteryzuję 3 minuty od momentu zagotowania.... wtedy nie są takie "rozlazłe"
Najlepiej jak są malutkie...
duże nie są takie fajne (trzeba kroić na małe kawałki).... ale jak są to warto je zakonserwować
zalewa:
woda + ocet: 7:1 (większośc robi 5:1...... to zależy czy ktoś lubi ocet... )
ok
do szklanki octu i 7 wody dodaję 2 łyżki soli, 8 łyżek cukru, zagotowuje i zalewam
do słoików wkładam patisony poprzekładane cebulą ( i jak ktoś lubi to i marchewką)
lisć laurowy
2 zabki czosnku
koper
3 ziarenka ziela
kilka ziaren pieprzu
kilka ziaren gorczycy (używam białej)
pasteryzuję 3 minuty od momentu zagotowania.... wtedy nie są takie "rozlazłe"
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- bishop
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5191
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: ze wsi/prawie środek Polski
- Kontakt:
8 łyżek cukru? Nie łyżeczek?
A koper w ziarenkach, czy w baldachach?
A koper w ziarenkach, czy w baldachach?
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
ja daję łyżek... (to jest ok. 2l płynu)bishop pisze:8 łyżek cukru? Nie łyżeczek?
A koper w ziarenkach, czy w baldachach?
kopru daję troszke w baldachach
generalnie... proporcje jak na ogórki... zrób tak jak robisz ogórki konserwowe...
ja nie lubię octu, więc robię jak powyżej...
najlepiej wg. swojego smaku
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
67. Pikantne patisony konserwowe
to proporcja octu 10 % i wody jest taka 1 : 5, 5 łyżek cukru, 2 łyżki soli, pieprz w ziarnkach, liście laurowe, koper, ziele angielskie, gorczyca, czosnek / lub gotowa przyprawa do ogórków konserwowych /
Ja pasteryzuję 5-7 minut od zagotowania i też są chrupiące jak ogórki konserwowe.
to proporcja octu 10 % i wody jest taka 1 : 5, 5 łyżek cukru, 2 łyżki soli, pieprz w ziarnkach, liście laurowe, koper, ziele angielskie, gorczyca, czosnek / lub gotowa przyprawa do ogórków konserwowych /
Ja pasteryzuję 5-7 minut od zagotowania i też są chrupiące jak ogórki konserwowe.
Już zrobiłam kilka porcji nutelli - jest świetna.empuza pisze:
Nutella ze śliwek
2,5 kg śliwek
1 kg cukru
2 cukry waniliowe
1 kakao 200 g (z wiatrakami) Deco Morreno
Śliwki przekręcić przez maszynkę i smażyć 2 godziny razem z cukrem.
Powinno sporo odparować.
Dodać cukry waniliowe i kakao.
Jeszcze smażyć i gorące kłaść w słoiki.
Jedna mała rada : mimo przekręcenia przez maszynkę i smażenia , gdzieś tam, na końcu języka wyczuwałam maleńkie kawalątka skórek śliwkowych. Złapałam za mixer i końcówka rozdrabniającą dokładnie roztarłam nutellę. Jest teraz aksamitna w konsystencji i te malusieńkie skóreczki nie są wcale wyczuwalne. Polecam.
Ja dzię robię ogórasy.
Trochę z curry a trochę w słodko - kwaśnej zalewie pomidorowej.
Na zdjęciu te ostatnie - już gotowe:
Co prawda nie mam dziś " bigla " i wszystko robię bez serca, ale zawsze coś tam wyjdzie. Po południu wybieram się na czarny bez - będę zalewać spirytusem i robić nalewkę z dodatkiem owoców róży i liści malin..
Trochę z curry a trochę w słodko - kwaśnej zalewie pomidorowej.
Na zdjęciu te ostatnie - już gotowe:
Co prawda nie mam dziś " bigla " i wszystko robię bez serca, ale zawsze coś tam wyjdzie. Po południu wybieram się na czarny bez - będę zalewać spirytusem i robić nalewkę z dodatkiem owoców róży i liści malin..
- maciachowa
- 30p - Uzależniam się...
- Posty: 40
- Od: 21 kwie 2009, o 20:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Nideggen
Moge prosic o przepis? Chociaz przyblizony?Pola42 pisze: Po południu wybieram się na czarny bez - będę zalewać spirytusem i robić nalewkę z dodatkiem owoców róży i liści malin..
Bo czarny bez w kazdej postaci smakuje (wino 2008 z czarnego bzu - pychota) a nalewki nigdy nie robilam. A krzakow takich rosnie w okolicy bardzo bardzo duzo )
Wczoraj wlozylam jarzebine z miodem (jarzebine z drzewa oplukalam i do zamrazarki na 3 dni )) .
Czarny bez ma duzo pesteczek i na konfiture niezbyt mi odpowiada. Ale naleweczke? Prosze o przepis
Pozdrawiam
Maciachowa
Maciachowa