Jakie nasiona pozyskujecie ze swoich ogródków? I jak je przechowujecie do wiosny?
pozdr
Mysikrólik pisze:A aksamitki siejesz z własnych nasion od kilku lat, czy to pierwszy rok? Pytam, bo raz w ten sposób uzyskałam nasiona, ale kwiaty wyrosły mi dużo wyższe niż rok wcześniej z oryginalnych nasion i miały inny kolor. Ciekawa jestem czy to reguła, że kwiatki z nasion wyrastają troszkę inne ? Pozdrawiam
Arabello strasznie mnie zainteresowało takie pozyskiwanie nasion, głównie chodzi mi o warzywa, czyli zostawiam kilka roślinek na grządce, a na wiosnę wypuszczą kwiaty z nasionami? Kiedy te nasiona są już gotowe do zbioru (czyli jak kwiaty zaschną) to czy nie jest za późo aby je wysiać w bieżącym roku i czy trzeba je zaprawiać? Zbierałaś tak nasona wczesnych czy późnych odmian?ARABELLA pisze:Tomku wydaje mi się,że tak samo,jak z pietruszki tzn zostawiasz seler przez zimę,a na woisnę wypuszcza nać ,której nie obrywaj.Po jakimś czasie powinny pokazać się nasiona :)Poczekasz,az będą suche i wtedy możesz je zebraćTak robię z pietruszką,koprem,porem,kwiatami ,a kiedyś z buraczkiem . Powodzenia