Przy Piaskowej - ogród Anny cz. 1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2006, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu, widziałam ze masz jeszcze całkiem dużo miejsca. Jak walczysz z nicienaimi?
Piękna ta indigofera, w którym roku zakwitła? Masz super kolekcję jeżówek. Bardzo mi się podoba ten pełny słoneczniczek. :lol: :lol:

Zazdroszczę, że odwiedza Cię tak śliczna sowa, u mnie tylko sroki.
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu znalazłam Twój ogródek. :D
Masz przepiękne super okazy kwiatów....najbardziej urzekły mnie oczywiście lilie martagon.
Wiedziałam, że jest ich kilka ale o takiej ilości nigdy nawet nie śniłam.
Wzorcowe piwonie, lilie, liliowce, budleja skrętolistna no i ta jeżówka pełna....oj można tak wymieniać bez końca.
Wszystko mi się u Ciebie podoba a najbardziej to, że jesteś botanikiem. :D
Cieszę się, że żabki do Ciebie wróciły no i ostatnio sowa zawitała.
Serdecznie pozdrawiam i życzę więcej czasu. :D
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2007, o 07:49

Post »

Maryno-witaj ponownie. ;:31 Twoje posty, jak zwykle, są przemiłe.

Maju- miejsca to ja jeszcze mam sporo (trawnik) ale jest on pod silną operacją słońca i zresztą nie chciałabym go ograniczać; w tym sezonie i tak go zmniejszyłam :D :D :D
Z nicieniami borykałam się dwa lata temu, gdy stwierdziłam ich obecność na korzeniach piwonii i to tych, których kolekcjonowanie właśnie zaczęłam-anemonowych, pojedynczych i półpełnych. Myślałam, że się zapłaczę bo w dobrym sklepie ogrodniczym, gdzie pokazałam korzenie wykopanej piwonii stwierdzono, że to najgorszy gatunek nicienia i jedyne, co można zrobić to spalenie roślin.Jest na to środek chemiczny ale o takiej dozie toksyczności, że mogą go stosować tylko wyspecjalizowane firmy. Zadzwoniłam wówczas do Pawła Kaźmierskiego i On poradził mi, co mogę zrobić. Dzięki mojemu mężowi, który w ciągu kilku godzin skonstruował grzałkę z termostatem, mogłam wygrzać wszystkie moje piwonie ( miałam już wówczas ponad 40 odmian) w kąpieli wodnej w temperaturze 49 stopni Celcjusza. Posadziłam je później do wielkich donic po dużych rododendronach ( sąsiad na szczęście robił wielką rabatę i chciał pozbyć się donic) i przezimowałam je w szklarence. Dopiero pod koniec sierpnia w ubiegłym roku wysadziłam na nową rabatę ; sprawdzałam korzenie i na szczęście nicieni nie było. Na zarażonym terenie zastosowałam niestety chemię a w nowym sezonie wysiałam tam coś, co wabi nicienie a ponieważ nie mają co jeść, to umierają (w tej chwili nie pamiętam nazwy tej rośliny stosowanej jako poplon) Odstraszająco działają też aksamitki, które bardzo lubię i sieję.
Maju- indigoferę kupiłam niedawno z wieloma pąkami i jestem ciekawa, jak przezimuje. A słoneczniczkiem mogę Cię uszczęśliwić :D :D :D
A propos ptaków to u mnie też zatrzęsienie srok i sójek. Ale na szczęście są też inne.

Elżbietko- witaj i bardzo dziękuję za miłe słowa. Jak ja zazdroszczę Ci tego strumyka ;:113 No nic, będę wciąż zaglądała na Twoje włości i już :) :) :)

A oto kilka zdjęć zrobionych dzisiaj w moim ogrodzie.

Już ostatnie liliowce.

Obrazek Obrazek

Czekam jeszcze na wykwitnięcie resztek lilii.

Obrazek Obrazek

Zakupiona na allegro Clethra niestety nie jest różowo kwitnącą odmianą Pink Spike ;:120 ale i tak pachnie prześlicznie. Stokezja za to sprawiła mi nie lada niespodziankę swoimi puszystymi kwiatami.

Obrazek Obrazek

A oto paprocie, którymi wzbogaciłam kolekcję w czerwcu. Zadomowiły się już i wypuszczają nowe liście.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
orinoko01
200p
200p
Od: 21 cze 2009, o 22:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam słonecznie Aniu
Dziś znalazłem Twój ogród po raz pierwszy....i wiem już że będę do niego wracał.
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, chyba zacznę wysiewać aksamitki. Gdybyś sobie przypomniała nazwę tej rośliny, która wabi nicienie to daj mi znać, może profilaktycznie troszkę posieję.
Słoneczniczka chętnie u siebie posadzę, dziękuję.:lol: :lol:
Mój indygowiec przezimował ale jeszcze nie kwitnie. :roll:
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Orinoko- cieszę się, że znalazłeś mój ogród bo ja dzięki temu znalazłam Twój i już tam byłam (jestem zachwycona) ;:154 ;:154 ;:154

Maju- ta roślina to gorczyca ale ona nie wygląda atrakcyjnie ( takie żółto kwitnące, wysokie, szorskie wiechcie). Lepiej stosować aksamitki :) :) :) A słoneczniczek zostanie wysłany razem z innymi roślinami pewnie w drugiej połowie sierpnia.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Aniu u mnie podobnie jak u Ciebie liliowce kończą kwitnienie co mnie bardzo smuci ,trzeba będzie na nie czekać znowu rok ale w przyszłym może zakwitną wszystkie .
Piękny ten kwiatek podobny do chabra Stokesia leavis
Genia
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Bardzo ładne są te paprocie....moze i ja je wsadzę na rabatkę kwaśną z wrzosami? tylko czy mogę...?
a potem one nie rozrastają się za bardzo?
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, to już faktycznie lepiej aksamitki. Słoneczniczek piękny, bardzo się cieszę. :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

grazynarosa22 pisze:Bardzo ładne są te paprocie....moze i ja je wsadzę na rabatkę kwaśną z wrzosami? tylko czy mogę...?
Grażko- tylko wrzosy lubią słońce i raczej suche podłoże a paprocie , oprócz wyjątków, wręcz odwrotnie-cienisto i wilgotno. Ale z pewnością znajdziesz gdzieś miejsce na te przeurocze rośliny ;:113
Awatar użytkownika
Jean
100p
100p
Od: 11 maja 2009, o 19:07

Post »

Po przeczytaniu Twojej wypowiedzi o powstawaniu ogrodu taka nasuwa się myśl: I całe szczęście, że Twój ogród nie został zaprojektowany przez firmę projektującą ogrody. Nie to, ze robią źle ale ich ogrody są jakby schematyczne i po prostu nie maja duszy. Nie mówiąc już o Twoich bardzo bogatych kolekcjach różnych roślin.
Przy okazji prośba: Czy miałabyś czas aby wstawić też nowe paprocie na wątku o paprociach? Tam jest już w jednym miejscu sporo gatunków i odmian i można je łatwiej porównywać oraz rozpoznawać.
Pozdrawiam - Jean
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

andowan pisze:
grazynarosa22 pisze:Bardzo ładne są te paprocie....moze i ja je wsadzę na rabatkę kwaśną z wrzosami? tylko czy mogę...?
Grażko- tylko wrzosy lubią słońce i raczej suche podłoże a paprocie , oprócz wyjątków, wręcz odwrotnie-cienisto i wilgotno. Ale z pewnością znajdziesz gdzieś miejsce na te przeurocze rośliny ;:113
no to nie bedzie paproci...dzięki :lol: (nie wiedziałam :oops: )
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Aniu zwiedziłam twój cały ogród, jestem oczarowana, jest piękny, kwiaty i inne rośliny niezwykłe, ogromna różnorodność gatunków. Nie miałam pojęcia, że w naszych ogrodach takie cuda kwitną. Jeszcze raz powtórzę, masz cudowny ogród.
Awatar użytkownika
izabella1004
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2008, o 08:57

Post »

Ania Sp.Gator Eye szkoda że u mnie nie zakwitł bo bym wiedziała czy oszukaniec czy nie.Paprocie cudowne nawet nie wiem która mi się najbardziej podoba :roll:
Pozdrawiam Izabella

Ogród Izabelli
wesoly
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sie 2008, o 20:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Pozdrawiam. Pani Aniu otrzymałem katalog Alberta Hocha i jest kilka pozycji ciekawych:
Erythronium Americanum (wys. 5-10cm kw. żółte)
Erythronium Revolutum (wys. 20cm )
Trillium undulatum
Trillium Snowbunting
O kosztach i innych opisze w meilu myślę że do końca tygodnia.
jarek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”