vinetou80 nie chcę kupować przez internet bo 12-15 zł za kuriera za przesyłkę wagi zwykłego listu to dla mnie za drogo.
Ale dzięki temu, że zaczęłam szukać w internecie: asma znalazłam hurtownię ogrodniczą niedaleko, dzwoniłam, podobno mają jakieś do zawieszania, dziś po pracy pojadę.
Beata Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Kto chętny niech spróbuje-polecony,SKUTECZNY SPOSÓBna ziemiory
Zaparzyć 10 torebek rumianku,potem rozcieńczyć z wodą do uzyskania 2l-podlewać roślinki.Dwukrotne podlanie w odstępie tygodniowym rozwiązało problem u Grażynki z fo
whitedame pisze:vinetou80 nie chcę kupować przez internet bo 12-15 zł za kuriera za przesyłkę wagi zwykłego listu to dla mnie za drogo.
Ale dzięki temu, że zaczęłam szukać w internecie: asma znalazłam hurtownię ogrodniczą niedaleko, dzwoniłam, podobno mają jakieś do zawieszania, dziś po pracy pojadę.
No zwykle zdzierają na necie za przesyłkę chociaż zdarza się kupić drobnicę z listem poleconym w normalnej cenie zamiast latać i tracić czas...ja jestem cwaniak bo dostałem to za free od kumpla
Witam, czytając tylko ostatnie posty postaram wam się pomóc i dać kilka wskazówek... jeśli chodzi o ziemiórki.
Co do polysect'u nie jestem jego zwolennikiem... dlaczego?
Ponieważ jego skład to tylko 0.05% Acetamipryd: (E)-N1-(6-chloro-3-pirydylometylo)-N2-cyjano-N1-metyloacetamidyna
Co jest najpiękniejsze w jego słabym stężeniu? Że preparat ten nie posiada rejestracji na rośliny jadalne.
Na ziemiórki oprócz żółtych lepów(wyłapują tylko imago) śmiało mogę polecić Mospilan(z którego powstał polysect)
Mospilan jest preparatem o 20% stężeniu Acetamiprydu... czyli jest 40 razy mocniejszy od Polysectu
Serdecznie pozdrawiam i mam nadzieję, że na coś się przyda ten post ;)
Jeszcze dodam, że Mospilan mimo 40 razy mocniejszego stężenia posiada rejestrację na rośliny jadalne, oraz jest tańszy od polysectu. ;)
Jeśli chodzi o tablice f pomagają w walce ale nie eliminują całkowicie problemu. Zaletą tablic jest to że dorosłe osobniki nie latają po całym domu i nie wpadają ludziom do kawy, herbaty... zupy... fuj.. Jeśli chodzi o zakup warto raz na jakiś czas kupić przez internet, u mnie w mieście też ich nie ma ale kupuję raz na jakiś czas większą ilość i po problemie.
baniak Mam Mospilan bo używam go na nasionnicę trześniówkę na czereśni i na opuchlaki na truskawce.
Na opuchlaki dawka 0,3 kg/ h a na nasionnicę o połowę mniejsze. Jakie stężenie stosujesz na ziemiórki?
Powinno Ci wystarczyć takie stężenie jak na nasionnicę.
Jakiś czas temu słyszałem również o podlewaniu Decisem, ale tylko słyszałem więc nie opiszę metody czy działa.
Decis próbowałam w zeszłym roku - bez rezultatu.
Tzn. wszystko co do tej pory robiłam czyli broń ciężka (Decis i inne) oraz lekka (rumianek, czosnek, olejki aromatyczne)
trochę ograniczały rozrost populacji tych małych potworków, ale po jakimś czasie odradzały się jak Feniks z popiołów.
Zastosowany kilka lat wcześniej Nomolt skutecznie ziemiórki wyeliminował, dlatego uważam, że nie ma nadal jego następcy.
witam a wiec rok temu nawet ponad zaczol sie moj koszmar z ziemiorkami , tak mi sie wydaje ze to ziemiorki male bialo przezroczyste, a po domu lataly muszki cos ala owocowki . jestem kiepska z kwiatkami doniczkowymi ale sie wciaglam ladnie wygladaja w mieszkanku niestety wszystkie w sierpniu poszly wkoncu do kosza gdyz nie moglam sobie z tym dziadostwem poradzic od jakiegos czasu zaczelam znosici do domku nowe kwiatki dwa przylecialy ze mna z Polski one jakis tydzien temu tez poszly do kosza gdyz wydaje mi sie ze ziemiorki powrocily pryskiwalam kwiatki czyms w zoltej butelce doff greenfly & blackfly killer ale chyba kiepsko dziala gdyz zauwazylam ze chodzily po doniczce z zewnatrz nie jestem pewna jak ziemiorki sa po angielsku co mi wyskoczylo w internecie to sciaridae jeśli nie jest to poprawna nazwa a ktos zna prosze o poprawienie mnie będę wdzieczna czy ktos moze znalazl cos skutecznego na te paskudztwa dziekuje i pozdrawiam
zapomnialam chcialabym wypazyc ziemie czytalam tu ze w 200C bylo by dobrze na jak dlugo trzymac w piecu? moj piec jest elektryczny dosc maly i czy po czyms takim nie bedzie smierdzial ? i czy jak wyloze blaszke papierem do pieczenia czy po umyciu bedzie sie nadawac do uzytku czyli pieczenia ciast ?