Zamiokulkas (Zamioculcas) - jak rozmnożyć?
- patrykgiel
- 500p
- Od: 10 lut 2009, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Rozmnażanie zamiokulkasa
Z mojego doświadczenia, w rozmnażaniu zamioculcasa przez sadzonkowanie wnioskuję iż jest to proces bardzo długi, umieściłem 10 cm kawałek pędu w wodzie a korzonki puścił dopiero po ok 2 miesiącach i wtedy zaczęła rosnąć bulwa.
Zamioculcas ukorzeniony w wodzie, pierwszy raz słyszę o czymś takim. Jeszcze lepsze jest to że ukorzeniłeś w wodzie kawałek pędu - stek bzdur. Zamiokulkasa nie ukorzenisz w wodzie a tym bardziej nie zacznie on tworzyć bulwy w wodzie. Najnormalniej zgnije.
Z całym szacunkiem odnoszę się do Ciebie Czarodzieju i do Twoich wiadomości ,ale w tym przypadku nie masz racji.Ja również ukorzeniałam gałązkę zamiokulkasa w wodzie wprawdzie trwało to dosyć długo,ale puścił korzonki i teraz jest pięknym ,dużym okazem,Widać nie ma reguły bez wyjątków,pozdrawiam cieplutko
Renia
Jakiś wyjątek, bądź świetne warunki fizyko-chemiczne wody i otoczenia, nie mówię że nie realne ale żadne źródło i praktyka nie podają by ukorzeniał się zamioculcas w wodzie. Moim zdaniem to przypadek i łut szczęścia. 

W takim razie cieszę się,że miałam to szczęście i wiem ,że nie był to odosobniony przypadek,paru osobom też to się udało.Sprawdza się powiedzenie,że,, potrzeba matką wynalazku'' 

Renia
- patrykgiel
- 500p
- Od: 10 lut 2009, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czarodzieju z całym szacunkiem radziłbym wypróbować, także myślałem że to nie jest możliwe, ale ku mojemu zdziwieniu po długim czasie pojawiły się korzonki, więc radzę wypróbować.
Wielokrotnie próbowałem bez rezultatu w wodzie, natomiast sadzonkowanie liści zawsze się udawało.
Mi także udało się z oderwanej gałązki ukorzenić go w wodzie. 

Niech wam będzie że ukorzeniliście, nie mam zamiaru się spierać. I uważam że tego typu ukorzenianie zamioculcasa to czysty przypadek jak już napisałem, gdyż ta roślina nie należy do gatunku ukorzeniającego się w wodzie.
Witam,
ja, jak pisałam ileś tam postów wyżej, potwierdzam rozmnożenie zamioculcasa w wodzie - wypuścił korzenie właśnie w wodzie i od 1,5 roku rośnie z powodzeniem w ziemi. Wtedy miałam całą łodygę a teraz mam w wodzie tylko ułamany wierzchni kawałek, ok 15-20 cm i nie wiem czy sie to uda ponownie, ale już od 3 miesięcy jest w wodzie i nie gnije. Może teraz, gdy będzie cieplej i więcej słońca też puści korzenie.
Pozdrawiam dyskutantów,
Kasia
ja, jak pisałam ileś tam postów wyżej, potwierdzam rozmnożenie zamioculcasa w wodzie - wypuścił korzenie właśnie w wodzie i od 1,5 roku rośnie z powodzeniem w ziemi. Wtedy miałam całą łodygę a teraz mam w wodzie tylko ułamany wierzchni kawałek, ok 15-20 cm i nie wiem czy sie to uda ponownie, ale już od 3 miesięcy jest w wodzie i nie gnije. Może teraz, gdy będzie cieplej i więcej słońca też puści korzenie.
Pozdrawiam dyskutantów,
Kasia
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lip 2008, o 06:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje ukorzenione zamiokulasy z listka
Od grudnia 2008 czekałam żeby wyrosła mi gałązka.
Zdjęcia nieaktywne/norbert76

Od grudnia 2008 czekałam żeby wyrosła mi gałązka.
Zdjęcia nieaktywne/norbert76
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Spis moich linków
- koniczynka
- Od: 12 kwie 2008, o 19:06
Strasznie długo, mam nadzieję że mój listek szybciej puści korzonka.
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
No cóż, uprawa ciekawych roślin jest dla cierpliwych. Ale za to jaka satysfakcja!
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
-
- Od: 5 lip 2008, o 06:39
Koniczynko
rzeczywiście trwa to bardzo długo.Ja myślałam,że jak utworzy się bulwka to od razu wypuści też liście,a tu niestety trzeba czekać
Aisyrk
ja już dawno bym tego listka wyrzuciła,ale wstawiłam go w kąt i dzięki temu przetrwał
rzeczywiście trwa to bardzo długo.Ja myślałam,że jak utworzy się bulwka to od razu wypuści też liście,a tu niestety trzeba czekać

Aisyrk
ja już dawno bym tego listka wyrzuciła,ale wstawiłam go w kąt i dzięki temu przetrwał

pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Spis moich linków