Zakładamy ogród warzywny Cz.1
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Zakładamy ogród warzywny...
Gdzieś kiedyś słyszałam, że seler woli ziemię gliniastą, że wtedy bardziej idzie w bulwę i nie ma takich grubych rosochatych korzeni 

-
- Od: 8 sty 2014, o 12:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie wiem jak jest poprawnie.Ja mam glinę ,tylko 1 klasa ziemi i buraki rosną tak samo dobrze jak selery.Też nieraz je sadzę jako zapchaj dziury,dobrze też rosną buraki liściowe.
Bardzo mnie cieszą Wasze wypowiedzi, bałam się, ze w zbitej glinie korzeniowe nie będą miały "siły" rosnąć.
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Klon- czy na pewno masz ziemią gliniastą sklasyfikowaną jako 1 klasa?
cyt za Wikipedią:
"Do klasy tej zalicza się gleby orne: najlepsze czarnoziemy, mady pyłowe, mady próchniczne, niektóre czarne ziemie, rędziny i gleby brunatne wytworzone z lessów"

cyt za Wikipedią:
"Do klasy tej zalicza się gleby orne: najlepsze czarnoziemy, mady pyłowe, mady próchniczne, niektóre czarne ziemie, rędziny i gleby brunatne wytworzone z lessów"
Pozdrawiam serdecznie- Ela
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Por też podobno lubi glinę.
Wymierzyłam dzisiaj grządki (rączki świerzbią, szczególnie przy ładnej pogodzie więc trzeba mi wybaczyć niedzielne kombinacje
), wyszło mi 150cm x 3, czyli na jednej grządce wyjdzie z 7 rzędów (na długość po ok 20cm każda), czy to wystarczający rozstaw dla pietruszki/selerów/kalarepy/szpinaku/sałaty (w planie jest również roszponka, ale nie wiem czy mogę ją wysiać czy tylko można ją siać na jesień
)?
Wymierzyłam dzisiaj grządki (rączki świerzbią, szczególnie przy ładnej pogodzie więc trzeba mi wybaczyć niedzielne kombinacje

"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Ja w zeszłym roku wysiałam do skrzynki roszponkę chyba już w marcu i całą wiosnę i lato cieszyłam się swoją jedną z bardziej ulubionych sałat
Teraz też część już mam wysiane, część wysieję na zimę, może przezimuje w skrzynkach.

-
- 100p
- Od: 4 kwie 2014, o 10:23
Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników -2
Świat bez roślin nie istnieje
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Ginkarozsądniej było by po 30 cm dla jarzyn. Seler i pietruszka z czasem mają długie listki i by zachodziły nacią na siebie, kalarepka też powinna mieć trochę więcej miejsca bo listkami będą zasłaniać się wzajemnie i urosną podłużne. Wszystko to też zależy jaką masz glebę i naświetlenie.
-
- 100p
- Od: 11 lut 2010, o 11:54
Re: Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników -2
zakrzew
Po pierwsze 20 centymetrów to za mała odległość między rządkami. Po drugie nie radzę sadzić pomidorów przetykanych pietruszką czy sałatą, należy liczyć się z koniecznościa oprysków pomidorów, lepiej byłoby przy okazji nie traktować chemią sałaty itp.
Po pierwsze 20 centymetrów to za mała odległość między rządkami. Po drugie nie radzę sadzić pomidorów przetykanych pietruszką czy sałatą, należy liczyć się z koniecznościa oprysków pomidorów, lepiej byłoby przy okazji nie traktować chemią sałaty itp.
Pozdrawiam Joanna
Witam serdecznie 
może tutaj mi ktoś odpowie , mam działkę od poprzedniego lata , teraz na wiosnę trochę powiększyłam obszar do zasadzeń warzywek i okazało się jak mąż kopał ,że w jednym miejscu jest bardzo dużo patyków , wygląda to tak jakby ktoś wykopał dól i tam wrzucał, wszystko to przekopał ale i tak patyków jest dużo. Moje pytanie brzmi czy mogę tam coś posadzić, jeżeli tak to co by tam rosło ?? myślałam o ziemniakach ...

może tutaj mi ktoś odpowie , mam działkę od poprzedniego lata , teraz na wiosnę trochę powiększyłam obszar do zasadzeń warzywek i okazało się jak mąż kopał ,że w jednym miejscu jest bardzo dużo patyków , wygląda to tak jakby ktoś wykopał dól i tam wrzucał, wszystko to przekopał ale i tak patyków jest dużo. Moje pytanie brzmi czy mogę tam coś posadzić, jeżeli tak to co by tam rosło ?? myślałam o ziemniakach ...
Pozdrawiam Kamilla
- Ginka
Jolek chciałabym więcej, ale mam malutki ogródek i przekopuję ile się tylko estetycznie da, żeby mieć jak najwięcej miejsca (zawsze warzywa były ściśnięte jak śledzie w puszce, dlatego ok 20cm dla jednego warzywa to w tym roku sporo
). Naświetlenie prawie idealne, rządki są skierowane północ-południe, jedynie przed południem będą troszkę osłonione przez pomidory. A co do zachodzenia na siebie, można liście trochę wiązać? czy to zakłóci ich rozwój (mam na myśli seler korzeniowy, pietruszkę). Gleby nigdy nie badałam, więc tylko naocznie mogę stwierdzić że średnio ciężka (zasypywana tłustym kompostem, ilastą ziemią z kretowisk i odrobiną gliny ale to nie z naszej winy), ale mam piach rzeczny i może dzisiaj sypnę żeby w końcu wymieszać, bo w niektórych miejscach przy roztopach można było buty zostawić.

-
- 100p
Joamor Między rzędami pomidorów będzie ogólnie 50 cm odstepu. Mam nadzieję,że nie będę musiała pryskać, jak już będzie konieczne to naturalnymi.
- Ginka
Przeczytałam proponowany rozstaw pietruszki (wynosi akurat 20cm).
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Paulinko, pomidory posadź na obrzeżach części warzywnej, inaczej nie będziesz mogła dostać się do nich nie depcząc po sałacie czy pietruszce.
-
- 100p
A jeżeli bym nic poza pomidorami i papryką nie sądziła to jaki jest minimalny rozstaw pomidorów? Co daje folia z otworami na sadzonki rozłożona na ziemii??