Wiciokrzew - Lonicera - Suchodrzew
- lesioc
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 cze 2008, o 10:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wiciokrzew -Lonicera-Suchodrzew
Obawiam się, że Lonicera japonica 'Aureoreticulata' wspina się tak jak każdy inny wiciokrzew, czyli owijając pędy wokół podpory. Sam nie chwyci się gładkiego drzewa jak np zrobiłby to winobluszcz.
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
- arinara
- 50p
- Od: 7 mar 2011, o 18:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
a mój który miał być "serotiną" już dawno przekwitł, więc wychodzi na to że nie mam serotiny - pomijając inne znakidawidbanan pisze:Mój 'Serotina' rozkwitł, i pachnie bajecznie.
Tylko chodzę koło niego, i upajam się zapachem.
Opryskałem go wczoraj preparatem na mszycę i inne szkodniki, choć jeszcze się nic nie pojawiło, ale czytając jaki on na mszyce wrażliwy, to lepiej opryskać

dawidbanan, po co pryskasz jak jeszcze nic się nie pojawiło? w wątku jest napisane że serotiny raczej mszyca się nie ima...
- arinara
- 50p
- Od: 7 mar 2011, o 18:39
- Kontakt:
Nie chwyci, tak jak napisał lesioc. nie chwyci, bo nie ma takich "korzonków" na pędach, więc nie ma się czym chwycić. Ma gładkie pędy, więc żeby się wspinał to trzeba samemu "układać" i prowadzić roślinę po wyznaczonym miejscu. Ja mojego przeplatałam przez oczka w siatce.Abrimaal pisze:A czy kory drzewa się chwyci?lesioc pisze:Obawiam się, że Lonicera japonica 'Aureoreticulata' wspina się tak jak każdy inny wiciokrzew, czyli owijając pędy wokół podpory. Sam nie chwyci się gładkiego drzewa jak np zrobiłby to winobluszcz.
Ta odmiana, o której piszesz ma śliczne liście. rośnie u mnie na działce w lesie, ekstremalne warunki

- lesioc
- Od: 3 cze 2008, o 10:20
Dokładnie tak jest jak arinanra napisała.
Z wieloletnich pnączy które znam, to takie które potrafią sie przyczepić do gładkiej powierzchni poprzez spracjalne korzenie przybyszowe/czepne, to są:
* winobluszcze
* bluszcze
* hortensje pnace
* przywarka japońska
* milin
* vanilia (ale to nie na polski klimat)
* kanianka - pasożyt który wymaga jako podpory żywej rośliny w którą wpuszcza swoje korzenie, a następnie przestaje sama czerpać składniki pokarmowe i wodę z gleby
Pozostałe pnącza stosuja inne techniki przytrzymywania:
wąsy czepne (winorośl)
owijają ogonki liściowe (powojniki, powoje)
owijaja pędy (wiciokrzew)
chwytają się cierniami (róża pnąca, jeżyna)
Generalnie musisz albo zapewnić podparcie (tyczki, drabinkę, siatkę), albo zmienić pnącze i wtedy wybór jest dosć prosty:
- do cienia bluszcze/winobluszcze
- do półcienie hortensja/przywarka
- do słońca milin
Z wieloletnich pnączy które znam, to takie które potrafią sie przyczepić do gładkiej powierzchni poprzez spracjalne korzenie przybyszowe/czepne, to są:
* winobluszcze
* bluszcze
* hortensje pnace
* przywarka japońska
* milin
* vanilia (ale to nie na polski klimat)
* kanianka - pasożyt który wymaga jako podpory żywej rośliny w którą wpuszcza swoje korzenie, a następnie przestaje sama czerpać składniki pokarmowe i wodę z gleby
Pozostałe pnącza stosuja inne techniki przytrzymywania:
wąsy czepne (winorośl)
owijają ogonki liściowe (powojniki, powoje)
owijaja pędy (wiciokrzew)
chwytają się cierniami (róża pnąca, jeżyna)
Generalnie musisz albo zapewnić podparcie (tyczki, drabinkę, siatkę), albo zmienić pnącze i wtedy wybór jest dosć prosty:
- do cienia bluszcze/winobluszcze
- do półcienie hortensja/przywarka
- do słońca milin
Zapraszam: spis treści ogród
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
Ale musiałem opryskać cały ogródek, bo mszyca opanowała rośliny 

- Abrimaal
- 200p
- Od: 16 maja 2008, o 20:11
- Kontakt:
W takim razie, chciałbym uprawiać ją jako płożącą,arinara pisze:nie chwyci, tak jak napisał lesioc. nie chwyci, bo nie ma takich "korzonków" na pędach ...Abrimaal pisze:A czy kory drzewa się chwyci?lesioc pisze:Obawiam się, że Lonicera japonica 'Aureoreticulata' wspina się tak jak każdy inny wiciokrzew, czyli owijając pędy wokół podpory. Sam nie chwyci się gładkiego drzewa jak np zrobiłby to winobluszcz.
czy roślina preferuje miejsca słoneczne czy cieniste?
- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lubi cieniste najlepiej się czuje pod drzewami liściastymi.
pozdrawiam
Edyta
Edyta
-
- ---
Wiciokrzew pomorski 'Serotina'

Zdjęcia usunięto z hostingu.
bab...

Zdjęcia usunięto z hostingu.
bab...
Dawidzie jakiej długości przyrastają roczne pędy ??
-
- ---
Nie wiem, mam go dopiero tydzień
A jak chciałbym zmierzyć ile przyrosły to mierzyć te jasno zielone nie zdrewniałe pędy?

A jak chciałbym zmierzyć ile przyrosły to mierzyć te jasno zielone nie zdrewniałe pędy?

Dawidzie
pytam tylko z ciekawości bo ja sobie z nimi nie mogę poradzić tak się rozrastają, młode pędy 4-6 m i uciekają z podpory.

- Jule
- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
wiciokrzew nie jest roslina plozaca, lezy w jednym miejscu i rosnie w nieporzadna kupe zielonych badyli. A do tego ze pedy nie sa pionowo, to prawie wcale nie kwitnie tz kwiaty pojawiaja sie od czasu do czasu ale przewaznie pod spodem.Abrimaal pisze:W takim razie, chciałbym uprawiać ją jako płożącą,arinara pisze:nie chwyci, tak jak napisał lesioc. nie chwyci, bo nie ma takich "korzonków" na pędach ...Abrimaal pisze:A czy kory drzewa się chwyci?lesioc pisze:Obawiam się, że Lonicera japonica 'Aureoreticulata' wspina się tak jak każdy inny wiciokrzew, czyli owijając pędy wokół podpory. Sam nie chwyci się gładkiego drzewa jak np zrobiłby to winobluszcz.
czy roślina preferuje miejsca słoneczne czy cieniste?
Pisze to po obserwacjach pomorskiego Graham Thomas, ktory lezy u sasiadow pod slupem betonowym ... tez mysleli ze bedzie sie wspinal a pozniej ze bedzie sie plozyl

- Reniak
- Od: 6 cze 2009, o 13:53
A ja straciłam cierpliwość,i skazałam na zesłanie w najdalszy kąt ogrodu mój wiciokrzew Tellamanna,przegrałam walkę z mszycami,a może był to słodyszek rzepakowy,wszystko jedno co to było,ale trzeci rok niszczyło go,mimo iż bardzo obficie kwitł,żadnego uroku nie było,mam też wiciokrzew "Serotina" i jego rzadko łapie mszyca,pieknie kwitnie,a pachnie jeszcze piękniej.
-
- 500p
- Od: 13 lut 2011, o 14:25
Mam do posadzenia przy ogrodzeniu wiciokrzewy:serotina, skarlet, goldflame.
W jakiej odległości posadzić od siatki i jeden od drugiego?
Jak duże urosną, czy będę mogła regulować wielkość poprzez przycinanie?
W jakiej odległości posadzić od siatki i jeden od drugiego?
Jak duże urosną, czy będę mogła regulować wielkość poprzez przycinanie?