Turkuć podjadek - zwalczanie - 1cz.(05.08-....
Re: Zwalczanie turkucia podjadka - 1cz.(05.08-....
To ja się pochwalę jak szybko i skutecznie zwalczyłem te robale u siebie na działce.
Turkucie miały norki na trawniku w kilkunastu miejscach i w większości mieszkały, w ciepłe dni zaczynały swoje koncerty.
Wiele rzeczy próbowałem, a wykończył je dość prosty sposób a mianowicie aerozol na owady biegające lub muchozol.
Jak się podchodzi do norki wtedy widać jak turkuć się chowa... zatem stawałem z boku norki czekałem aż po chwili znowu wyjdzie w tym momencie pryskałem większą ilość aerozolu w norkę. Turkuć uciekał do norki ale uwaga po kilku minutach jak podchodziłem do norki moim oczom ukazywał się turkuć leżący obok i opalający swój brzuszek, wychodził chyba zaczerpnąć powietrza lecz niestety nie miał już siły wrócić i wyzionął ducha. Kilka nie wyszło z dziurek ale po braku koncertu wnioskuje iż też skonały.
Zobaczywszy iż jest to skuteczny sposób jednego dnia zlikwidowałem około 10-15 turkuciów. Było to w czerwcu, do jesieni był spokój, sporadycznie pokazał się jakiś jeden ale aerozol szybko posyłał go w krainę wiecznych cieni.
Zatem jak komuś się będzie nudziło wiosną polecam wypróbować mój sposób.
Turkucie miały norki na trawniku w kilkunastu miejscach i w większości mieszkały, w ciepłe dni zaczynały swoje koncerty.
Wiele rzeczy próbowałem, a wykończył je dość prosty sposób a mianowicie aerozol na owady biegające lub muchozol.
Jak się podchodzi do norki wtedy widać jak turkuć się chowa... zatem stawałem z boku norki czekałem aż po chwili znowu wyjdzie w tym momencie pryskałem większą ilość aerozolu w norkę. Turkuć uciekał do norki ale uwaga po kilku minutach jak podchodziłem do norki moim oczom ukazywał się turkuć leżący obok i opalający swój brzuszek, wychodził chyba zaczerpnąć powietrza lecz niestety nie miał już siły wrócić i wyzionął ducha. Kilka nie wyszło z dziurek ale po braku koncertu wnioskuje iż też skonały.
Zobaczywszy iż jest to skuteczny sposób jednego dnia zlikwidowałem około 10-15 turkuciów. Było to w czerwcu, do jesieni był spokój, sporadycznie pokazał się jakiś jeden ale aerozol szybko posyłał go w krainę wiecznych cieni.
Zatem jak komuś się będzie nudziło wiosną polecam wypróbować mój sposób.
regulamin
-
- 200p
- Od: 9 lut 2010, o 09:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Fanatic a jakie dźwięki wydają turkucie i o jakiej porze dnia czu nocy bo mimo że unicestwiłam około 500 nie udało mi się usłuszeć koncertującego turkucia a muchozol ? warto wiedzieć i w przyszłym roku zastosować
Bądź jak zegar słoneczny. Odmierzaj tylko pogodne godziny
- Józef
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2006, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
..podejrzewam że wytępiłeś świerszczefanatic pisze:To ja się pochwalę jak szybko i skutecznie zwalczyłem te robale u siebie na działce.
Turkucie miały norki na trawniku w kilkunastu miejscach i w większości mieszkały, w ciepłe dni zaczynały swoje koncerty.Jak się podchodzi do norki wtedy widać jak turkuć się chowa... zatem stawałem z boku norki czekałem aż po chwili znowu wyjdzie w tym momencie pryskałem większą ilość aerozolu w norkę. Turkuć uciekał do norki ale uwaga po kilku minutach jak podchodziłem do norki moim oczom ukazywał się turkuć leżący obok i opalający swój brzuszek, wychodził chyba zaczerpnąć powietrza lecz niestety nie miał już siły wrócić i wyzionął ducha. Kilka nie wyszło z dziurek ale po braku koncertu wnioskuje iż też skonały.

- Zielona_Ania
- Od: 2 mar 2010, o 17:40
Turkucie wydają donośne dźwięki w czasie okresu godowego, co przypada na czerwiec. O zmierzchu można usłyszeć to: http://www.youtube.com/watch?v=iyeRkE0ucn0 albo tu (najlepiej włączyć wszystkie -to cały koncert turkuci): http://www.soundeffects.ch/surround-sou ... lotalpa%29 Dodam że taki popis turkucia przed samicą trwa około pół godziny i może być naprawdę głośny. Nie "śpiewają" jeśli ziemia jest sucha.
Fajne
Cała rodzinka zleciała mi się do pokoju posłuchać....

Cała rodzinka zleciała mi się do pokoju posłuchać....
Lepiej takiego koncertu u siebie nie słyszeć. Z niepokojem nadstawię ucha w czerwcu o zmierzchu.
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Lata wcześniejsze
-
- 200p
- Od: 9 lut 2010, o 09:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Coś takiego słyszałam bo spałam często na działce ale myślałam że to dzwieki żabie
Bądź jak zegar słoneczny. Odmierzaj tylko pogodne godziny
- Józef
- Od: 26 mar 2006, o 12:11
- Kontakt:
..nie jestem wprawdzie entomologiem ale znam oba owady..myślę że świerszcz polny nie wyrządza takich szkód w uprawach jak turkuć więc po co je niszczyć...różnią się tym że świerszcze tak jak pisałeś ..w ciepłe dni wychodzą przed swoje norkii koncertują.Łatwo je wtedy złapać wkładając patyczek do norki za nimi.Turkucie koncertuję głównie wieczorem no i przede wszystkim są o wiele trudniejsze do złowienia.fanatic pisze:http://pl.wikipedia.org/wiki/Turku%C4%87_podjadek
turkuć jest ze świerszczowatych zatem tak
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A ja się tyle czasu zastanawiałem co wydaje z siebie takie trele.. Swego czasu było je słychać całe noce a nawet w ciagu dnia. Teraz będę miał złe skojarzenia 

Pozdrawiam, Maciek.
Ja również zaczęłam walkę z turkuciem bo u mnie w polu jest tego nie zliczona ilość.Szkody jakie wyrządza są ogromne i bolesne.Parę lat temu również próbowałam je wytępić wlewając do każdej norki wodę z olejem jadalnym bo miało im to zlepiać skrzydełka i doprowadzać do zgonu ,ale powiem szczerze że wylałam chyba z 10 litrów oleju a pożądanego efektu nie było
W tym roku mój syn poznał wędkarza ,który skupuje żywe turkucie ,które używa do łowienia sumów .Syn mieszka w internacie i nie ma go cały tydzień w domu więc połowem turkucia zajmuję się ja
Wkopuję w ziemię słoiki ze świeżym końskim obornikiem i co dziennie rano wyciągam świeżutkie dorodne turkućki
Już mi się nie chce bawić w te słoiki więc zakopałam dzisiaj wiaderko wypełnione obornikiem i poczekam na obfite łowy.Turkucie wprost uwielbiają zapach końskich odchodów i nie potrafią się mu oprzeć .

kwiaty łagodzą obyczaje
- Suppa
Są jeszcze jakieś inne przynęty na nie? U mnie końskiego obornika nie uświadczysz 

Pozdrawiam, Maciek.
- gieru96
- 200p
- Od: 26 mar 2011, o 10:37
Wkopałem w ziemię litrowysłoik z kawałkiem końskiego obornika, czy turkucie mają do niego wpadać? I czy one z niego później nie wylecą?
- Suppa
Po szkle na pewno nie wylezie. Może pomogłoby przykrycie naczynia i jego okolicy włókniną, u mnie mocno ryły w ogórkach gdy te były przykrywane.
Ja wczoraj ubiłem jednego dziada, przyłapałem go podczas rycia
Taki był duży, aż początkowo pomyślałem że to kret ryje
Ja wczoraj ubiłem jednego dziada, przyłapałem go podczas rycia

Taki był duży, aż początkowo pomyślałem że to kret ryje

Pozdrawiam, Maciek.
gieru96 turkucie z niego nie wylecą tylko zakopią się pod obornik i będą się zachwycały jego aromatem
.Do mojego zakopanego wiaderka wpada dziennie po trzy turkucie .Trzymam je w zakręconych słoikach i tylko nie wiem czy one sobie wzajemnie nie zrobią krzywdy bo trudno odróżnić samca od samicy
.Wiaderko wkładam do ziemi zawsze na wieczór bo one wtedy zaczynają fruwać na powierzchni a opróżniam rano .Spróbuję zrobić zdjęcie moim okazom i wstawię je tutaj.

kwiaty łagodzą obyczaje